Tänään oli pullapäivä, ja koska vatsani ei tuosta vehnästä välitä, niin gluteenitonta versiota siis.
Voit ihan hyvin napata idean tästä ja tehdä pitkot normaalia pullataikinaa käyttäen.
Makuina pitkossa on vaniljaa ja omena-kanelia - jösses, että tuli hyvää.
Onneksi ohjeella tulee kaksi suurta pitkoa, joten toisen voi vaikka pakastaa, vaikkakin luulen, että meillä nämä kummatkin pitkot katoavat aika nopeasti...taidampa hakeakin yhden siivun tähän kirjoituskaveriksi.
Kokeile myös muita paistonkestäviä hilloja ja marmeladeja.
Gluteeniton Omena-Kanelitäytepitko:
( 2 pitkoa )
Pullataikina:
- 3 dl maitoa (ei rasvatonta)
- 25 g hiivaa
- 2 tl psylliumia (hienoa)
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 kananmuna
- ½ -1 rkl kardemummaa
- 7-8 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 100 g voita
- 1 kananmuna voiteluun
Täyte:
-1 rasia omena-kanelimarmeladia
- n. 3 dl vaniljakreemiä
(valmistettu vaniljakreemijauheesta, joka on gluteeniton)
- Koristeluun raesokeria
- Aloita valmistamalla pullataikina, parhaan tuloksen saat käyttämällä joko yleiskonetta tai sähkövatkainta ja sen taikinakoukkuja.
- Lämmitä maito ja murustele hiiva maidon joukkoon.
- Lisää sekaan psyllium ja anna seoksen turvota noin viitisen minuuttia.
- Sekoita joukkoon suola, sokeri, vanilja, kardemumma sekä kananmuna.
- Vaivaa taikinaan nyt puolet jauhoista, sekä ksantaani.
- Sulata voi mikrossa ja lisää taikinaan.
- Vaivaa sekaan nyt loput jauhot ja vaivaa voimakkaasti noin viitisen minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella.
- Älä kohota tässä vaiheessa, vaan kippaa taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle alustalle.
- Jaa taikina kahteen osaan.
- Levitä leivinpaperi yhdelle pellille, tai vaikka kahdellekin, jos tuntuu että pitkot eivät mahdu yhdelle pellille.
- Ripota hieman jauhoseosta leivinpapereiden päälle.
- Nosta taikinapallerot peltien päälle ja kaulitse ne suorakaiteiksi.
- Levitä vaniljakreemiä n. 7 sentin päähän taikinan reunasta pitkittäin.
- Levitä omena-kanelimarmeladia nyt samoin toiseen reunaan.
- Nyt sinulla tulisi kulkea kumpaakin pitkää sivua pitkin täytettä ja keskelle jää tilaa noin 10 senttiä.
- Kostuta kätesi vedellä ja nosta pitkon laidat keskelle niin, että täytteet jäävät ikään kuin taskuihin kummaltakin puolen.
- Paina kostutetuin käsin kevyesti keskelle pitkoa kouru, johon levitetään kohotuksen jälkeen näkyviin jäävä täyte.
- Tee samoin toiselle pitkolle.
- Kohota pitkoja lämpimässä noin 45 minuuttia.
- Levitä nyt pitkon keskelle kouruun vierekkäin sekä vaniljakreemiä, että omena-kanelimarmeladia.
- Voit levittää täytteet ristiin niin, että taskun sisällä oleva on omenaa ja päällä taas vaniljaa. Näin jokaisella haukulla saa kaikkia makuja.
- Voitele pitkot kananmunalla ja ripota päälle raesokeria.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
- Kohota pitkoja lämpimässä noin 45 minuuttia.
- Levitä nyt pitkon keskelle kouruun vierekkäin sekä vaniljakreemiä, että omena-kanelimarmeladia.
- Voit levittää täytteet ristiin niin, että taskun sisällä oleva on omenaa ja päällä taas vaniljaa. Näin jokaisella haukulla saa kaikkia makuja.
- Voitele pitkot kananmunalla ja ripota päälle raesokeria.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
PULLAA! Pulla on ihan parasta - mielestäni paras kahvileipä. Kiitos taas uudesta gluteenittomasta reseptistä, mutta mistä olet ostanut ksantaania? Olen katsellut luontaistuotekaupoista ja tavallisista marketeista ja ei ole osunut silmään. Tilaatko sitä verkosta vai mistä?
VastaaPoistaHeipparallaa! Kyllä, pulla on parasta! :D Kuuleppa, meillä ainakin löytyy ksantaania ihan marketeista. Cittarista ja Prismasta, kummastakin olen napannut. Monesti gluteenittomien tuotteiden kanssa samassa, joskus kyllä olen nähnyt sitä leivontaosastollakin. Molemmat käyttämäni, sekä psyllium että ksantaani, ovat sellaisissa pienissä purnukoissa. https://www.vuohelanherkku.fi/media/k2/items/cache/0dc247c07eee71a72cf9409729fb3455_XL.jpg
Poista