Tänä vappuna meillä vaihtuivat munkit donitseihin, ja kyllähän nämä ovat ehkä hieman riehakkaamman ja juhlavamman näköisiä, kuin tavalliset munkit.
Kuorrutteen kanssa saa pistää oikeen kunnolla ranttaliksi, jos mieli tekee ja se, jos mikä on leivonnassa hauskaa! :---)
Donitsit:
(32 kipaletta)
- 1 rkl kuivahiivaa
- 0,5 dl lämmintä vettä
- 2 dl lämmintä maitoa
- ½ dl jugurttia tai piimää
- 1,5 dl sokeria
- 2 munaa
- 1 sitruunan kuori raastettuna
- 1 tl vanilja-aromia
- pikku ripsaus suolaa
- n.10 dl vehnäjauhoja
- 50g sulatettua voita
Paistamiseen:
- Auringonkukkaöljyä
Kuorrute:
- esimerkiksi vesihauteessa sulatettua valkosuklaata ja ripaus värikkäitä strösseleitä.
- Mittaa hiiva ja lämmin vesi pieneen astiaan. Sekoita ja anna seistä noin 7 minuuttia.
- Sekoita kulhossa munat, sokeri, vanilja-aromi ja lämmin maito.
- Lisää hiivaseos kulhoon ja sekoita.
- Kaada joukkoon myös jugurtti.
- Mittaa kulhoon noin puolet jauhoista, ripsaus suolaa ja raasta joukkoon sitruunan kuori.
- Sekoita hyvin.
- Lisäile joukkoon nyt sulatettu voi ja loput jauhot pikkuhiljaa.
- Kun taikina alkaa olla jämäkkää voit siirtyä vaivaamaan taikinaa käsin.
- Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.
- Jätä taikina kohoamaan tunniksi liinalla peitettynä.
- Kaulitse nyt kohonnut taikina noin 1cm paksuiseksi levyksi ja paina siihen pyörylöitä esimerkiksi juomalasia käyttäen.
- Donitsin reiät saat tehtyä esimerkiksi tyllaa tai pullonkorkkia käyttämällä.
( Voit paistaa myös donitsin reiät ja kuorruttaa vaikkapa kanelisokerilla.)
- Pyörittele ylijäämä taikina palloksi ja kaulitse uudelleen, jottei hävikkiä tulisi kovasti.
- Kun olet saanut painettua kaikki donitsit valmiiksi ja siirtänyt ne esimerkiksi uunipellin päälle, voitkin peittää ne liinalla ja jättää kohoamaan vielä tunniksi.
- Paista donitseja kattilassa tai friteerauskeittimessä noin 170-asteisessa öljyssä molemmin puolin, niin että ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin pintaansa.
*Ja ollaanhan sitten varovaisia sen kuuman öljyn kanssa!*
- Älä kuitenkaan paista niitä kovin ruskeiksi, sillä ne kuivahtavat herkästi.
- Nosta valmiit donitsit talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräiset öljyt itsestään.
- Anna donitsien jäähtyä ja voitkin sen jälkeen kuorruttaa ne mielesi mukaan!
Voi ihanuus miten nuo donitsit näyttävätkin niin herkullisilta! Hauskaa (herkullista) vappua! :)
VastaaPoistaKiitos kovasti, herkullisiksi niitä myös kehuttiin c: Maistuvaa vappua myös sinulle! :---)
Poista