>

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Burgerit


Tekeekö mieli jotakin hyvää? Hampparia kenties?
Tästäpä kokeiluun teille armaille ja harmaille hyväksi havaittu miekkoseni burgeriohje. Tänään oli siis hänen vuoronsa häärätä keittiössä, ja tällaista syntyi. :----) (Tästä saapi samalla melkolailla pomminvarman sämpyläohjeen kaupan päälle! Olkaatten hyvä.)

Sämpylät (pumpulat, eli pulleat sämpylät):

Tästä tulee neljä kipaletta keskikokoista/isoa hampurilaissämpylää

- 1,5 dl maitoa
- 1 dl hiilihapotettua kivennäisvettä
- 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
- 1 rkl hunajaa tai siirappia
- 1 tl suolaa
- 4 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja
- 1 dl hiivaleipäjauhoja
- 25 g pehmeää voita tai n. 1/4 dl öljyä
(- jos haluat, voit ripotella vielä ennen uuniin tökkäämistä sämpylöiden päälle siemeniä.)

- Lämmitä maito ja lisää kivennäisvesi maidon sekaan. Ennen tuorehiivan lisäämistä nesteseoksen tulisi olla noin kädenlämpöistä, jos taas käytät kuivahiivaa nesteen tulisi olla hieman lämpimämpää (n.42 -asteista).
- Lisää nesteeseen suola, hunaja ja puolet jauhoista.
- Sekoita aineet sekaisin ja lisää loput jauhot, sekä rasva.
- Kohota liinan alla noin puolisen tuntia.
- Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele sämpylöitä neljä kipaletta pellille.
- Taas kohotellaan liinan alla vartista puoleen tuntiin.
- Lykkää pelti 225 -asteiseen uuniin ja paista sämpylöitä n. 12-20 minuuttia, tai niin kauan kunnes pinta on kauniin ruskea.


Pihvit:

- 400 g jauhelihaa (valitse sen mukaan, mistä tykkäät, mutta myö käytettiin nautaa C:)
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- suolaa maun mukaan
- 0,5 tl grillimaustetta
- 0,5 tl jauhelihamaustetta
- pikkuisen pippuria
(- halutessasi voit myös ruutata hieman sinappia jauhelihamössön sekaan.)

- Sekoita mausteet hyvin lihan sekaan.
- Jaa seos neljään osaan ja pyörittele palloiksi.
- Aseta pallero leivinpaperin päälle ja aseta toinen pala leivinpaperia pallukan päälle ja painele littanaksi. Jätä pihvi papereiden väliin.
(Pihvi saa tässä vaiheessa olla noin viisi milliä paksu ja suhteellisen iso lämpäre, se kuitenkin kutistuu pannulla.)
- Laita pihvit pakastimeen jähmettymään noin puolisen tuntia.
- Sitten vain paistetaan pihvit kypsiksi pannulla molemmin puolin. (Ripsauta hieman pippuria päälle.)



Seuraavaksi voitkin halkaista sämpylät ja täyttää haluamillasi täytteillä, kuten salaatilla, pekonilla ja tomaatilla :----)
Eikä sitten unoheta sitä juustoa!

2 kommenttia:

  1. Tämä ja cookiesit mennee tännää testiin, rapulapäivän pelastajat ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! :P Aattelin, että olisin tuonu illalla mukana noita keksejä, mutta ei ilmeisesti tarvikaan :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...