Aurinko paistaa ja lämpö hellii täällä meillä pohjoisessakin. Poutapilviä ajelehtii sinisellä taivaalla ja näistäpä sainkin idean pehmoiseen ja kesänkirpeään piirakkaan. Mansikkaa, vaniljaa ja raparperia, niistä on tämä kesäinen piirakka tehty. :---)
Poutapäivänpiirakka:
(yksi pellillinen)
Muru:
- 7 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 3 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl ruokasoodaa
- 3 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 250g voisulaa
Pohja:
- 2/3 murusta
- 2 dl piimää tai luonnonjugurttia
- 1 kananmuna
- ½-1tl jauhettua kardemummaa
Täyte:
- 3 dl raparperin paloja
- 3 dl mansikoita (pakaste tai tuoreita)
- 2 rkl jotakin marjalikööriä (itse käytin mesimarjalikööriä)
- 2 tl vaniljasokeria
- 2x250g purkkia rahkaa
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- Aloita pilkkomalla mansikat ja raparperit kulhoon ja lirauta sekaan likööri ja ripsaus vaniljasokeria. Anna maustua.
- Sekoita muruseoksen kuivataineet keskenään ja lisää voisula.
- Sekoita.
- Ota seoksesta syrjään noin 1/3.
- Sekoita loppuosaan piimä, kananmuna ja kardemumma.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaisesti.
- Ripottele nyt raparperit ja mansikat piirakkapohjan päälle.
- Sekoita rahka, sokeri ja kananmunat keskenään ja kaada piirakan päälle.
- Murustele lopuksi syrjäänotettu taikina vielä kaiken kruunuksi.
- Tuuppaa piirakka 175-asteisen uunin uumeniin noin 45 minuutiksi.
- Tarjoa hieman jäähtynyt piirakka esimerkiki jäätelön ja jäisien mansikoiden kanssa kuuman kesäpäivän herkkuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti