>

maanantai 29. huhtikuuta 2019

Sitruunaiset Munkit & Verigreippi-Passionsima (Gluteeniton)



Vappu on kohta täällä, vaikka pääsiäinenkin oli ihan vasta...ja kaikki ne syötävät..
No, ei anneta sen häiritä! Uutta herkuteltavaa pöydät notkumaan, n-y-t NYT!
En muista, että olisin koskaan aiemmin tehnyt gluteenittomia munkkeja, ainakaan sitruunaisina - mutta nytpä olen. Ja hyviä ovat.
Munkkien kyytipojaksi hieman ehkä aikuisempaan makuun, Verigreippi-Passionsimaa.


Sitruunaiset Munkit (Gluteeniton):



- 3dl vettä
- 25g hiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 rkl kardemummaa
- n. 6,5 dl (Semperin) hienoa jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 75 g pehmeää voita
- 1 sitruunan kuoriraaste


Paistamiseen auringonkukkaöljyä


- Lämmitä uuni 40-asteiseksi.
- Liota hiiva lämpimään veteen.
- Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota n. 5 minuuttia.
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kardemumma.
- Lisää perään ksantaani  ja noin puolet jauhoista-
- Vaivaa joukkoon pehmeä voi, sitruunan kuoriraaste ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 6 minuuttia voimakkaasti.
- Leivo taikinasta heti pötkö jauhotetulle pöydälle.
- Jaa pötkö haluamasi kokoisiin osiin, minulla tästä satsista tuli n. 12 isoa munkkia.
- Aseta munkit leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti uuniin.
- Kiehauta vettä kattilassa ja aseta kattila uunin pohjalle.
- Anna munkkien kohota höyryssä n. 30 minuuttia.
- Kuumenna öljy noin 170-180-asteiseksi.
- Nostele kohonneet munkit varoen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
- Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä. 




Verigreippi-Passionsima:



- 4 litraa vettä
- 2 greippiä
- 4 passionhedelmää
- 250g fariinisokeria
- 250g valkoista sokeria
- 0,5 dl ruokosokerisiirappia
- n. herneen kokoinen pala hiivaa
- rusinoita



- Kaavi passionhedelmistä sisus kattilaan.
- Kuori ja viipaloi greipit.
- Sekoita sokerit ja siirappi hedelmien kanssa.
- Kiehauta 2 litraa vettä ja kaada se sokerien ja hedelmien päälle kattilaan.
- Lisää perään loput 2 litraa vettä.
- Murenna hiiva haaleaan juomaan.
- Peitä kattila esimerkiksi kelmulla ja anna seistä yön yli huoneenlämmössä.
- Lisää puhtaisiin pulloihin noin 1 tl sokeria ja muutama rusina.
- Siivilöi ja pullota sima.
- Säilytä pullot viileässä.
- Sima on valmista noin viikon kuluttua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...