>

torstai 26. toukokuuta 2016

Gluteeniton Murukastike



Murukastike, tai ruskea jauhelihakastike on melkoisen perinteistä kotiruokaa, mutta mitäs jos et voikaan tehdä ruskeaa kastiketta ruskistetuista vehnäjauhoista?
Noh, väittäisin että näin teet ainakin yhtä hyvän kastikkeen gluteenittomasti - salaisuus on hienoissa kaurajauhoissa. 

Kokeile, jos et usko...tai kokeile, vaikka uskoisitkin. 



Gluteeniton Murukastike:


- 400g naudan jauhelihaa
- tilkka öljyä
- 1 pienehkö sipuli
- 4 rkl hienoja kaurajauhoja (gluteeniton)
- sen verran vettä, että saat haluamasi koostumuksen kastikkeeseen
- 1-1,5 lihaliemikuutiota (gluteeniton)
- 3 rkl ketsuppia
(- 1 tl sinappia)
- suolaa & pippuria maun mukaan


- Silppua sipuli ja kuullota öljytilkassa pannulla.
- Lisää pannulle seuraksi jauheliha.
- Mausta jauheliha liemikuutiolla, suolalla ja pippurilla.
- Ripottele ruskistuneen jauhelihan päälle jauhot ja kääntele hetki, jotta jauhot kypsyvät.
- Kiehauta vettä vedekeittimessä ja mittaa pannulle ensin muutama desi samalla sekoittaen.
- Jos kastike vaikuttaa liian paksulta, lisää vettä.
- Mausta kastike sinapilla, ketsupilla, suolalla ja pippurilla.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta tai suolaisuutta.
- Tarjoa tuppipottujen, perunamuussin taikka vaikka gluteenittoman makaroonin kanssa.


maanantai 23. toukokuuta 2016

Italialainen Munakasrulla (Gluteeniton)


Munakasrulla on kyllä varmasti yksi lemppareistani arkiruokien suhteen. 
Makua voi vaihdella mielensä mukaan ja ainekset löytyvät monesti jääkaapista jo valmiina - tähän voi myös upottaa tähteet kätevästi.
Italian tuntua tähän munakasrullaan tuo tomaatti ja basilika.


Italialainen Munakasrulla:


Munakas:

- 6 kananmunaa
- 5 dl maitoa
- 1 dl silputtua basilikaa
- 1,5 dl jauhoja (gluteeniton)
- suolaa & pippuria
- 1 rkl tomaattipyrettä

Täyte:

- 200g mascarponea, vuohenjuustoa tai tuorejuustoa
- 1 pussi kinkkusuikaleita
- ½ paprika pilkottuna
- 1 dl silputtua basilikaa
- suolaa & pippuria
- ½ tl paprikajauhetta
- ½ tl valkosipulijauhetta
- tuoreita tai aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan (pilkottuna pieneksi)

Päälle:

- Juustoraastetta


- Sekoita munakkaan ainekset kulhossa keskenään.
- Kaada seos leivinpaperin päälle pellille.
- Paista munakasta 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
- Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
- Anna munakkaan jäähtyä hieman ennen täyttämistä.
- Levitä täyte jäähtyneen munakkaan päälle.
- Rullaa munakas.
- Ripota rullan päälle hieman juustoraastetta.
- Paista 225-asteisessa uunissa vielä n. 8-10 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja rulla lämmennyt sisältä.



perjantai 20. toukokuuta 2016

Kevätkääryleet (Gluteeniton)





Välillä on hauska kokeilla jotakin uutta keittiön puolella. Tällä kertaa uutena kokeiluun pääsivät kevätkääryleet Euroviisuevääksi.
Täytteen halusin pitää mahdollisimman simppelinä, jotta tuolle hieman nirsommallekin puoliskolle kelpaisi.
Hyviä olivat ja teen varmasti uudestaankin.


Kevätkääryleet (Gluteeniton):



- 1 paketti riisipapereita
- kuumaa vettä liotukseen
- 1 rkl siirappia tai hunajaa

- ½ kurkku
- 1 iso porkkana
- n. 2cm pätkä tuoretta inkivääriä
- 400g broilerin jauhelihaa
- suolaa & pippuria
- loraus osterikastiketta (gluteeniton)
- loraus kalakastiketta (gluteeniton)
- loraus soijaa (gluteeniton)
- 1 tl chilihiutaleita tai tuoretta chiliä
- 1 paketti riisinuudeleita (ohuita)



- Raasta kurkku, inkivääri ja porkkana.
- Paista broilerin jauheliha ja mausta suolalla, pippurilla ja kastikkeilla.
- Keitä vettä vedenkeittimessä ja kaada kulhoon riisinuudeleiden päälle.
- Sekoita kypsät nuudelit, jauheliha, chilihiutaleet ja raasteet kulhossa keskenään.
- Maista täytettä ja lisää halutessasi hieman kastikkeita.
- Kaada kuumaa vettä laakeaan astiaan ja sekoita siihen siirappi.
- Siirappi auttaa rullia ruskistumaan paremmin kypsennettäessä.
- Liota yhtä riisipaperia kerrallaan vedessä.
- Kun paperi on notkistunut, nosta se leikkuulaudan päälle ja asettele täytettä maltillisesti riisipaperille.
- Käännä ensin sivut täytteen päälle ja rullaa sitten paketiksi.
- Asettele rullat odottamaan lautaselle vierekkäin, jättäen hieman väliä, sillä ne tarttuvat toisiinsa todella herkästi.
- Sitten kypsennyksen pariin: Voit joko uppopaistaa nämä öljyssä, tai paistaa uunissa.
- Jos uppopaistat, upota rullat muutama kerrallaan kuuman öljyn joukkoon ja paista, kunnes saavat hieman väriä.
- Ole varovainen, sillä öljy saattaa räiskyä.
- Jos taas haluat kokeilla uunissa paistamista, asettele rullat leivinpaperin päälle pellille ja valele ne kevyesti öljyllä.
- Paista 200-asteisessa uunissa n.20-25 minuuttia, kääntäen rullat paiston puolivälissä.
- Tarjoa rullat chilisoossin kanssa.



keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Riisipiirakat Lohitahnalla


Moilas Oy haastoi ruokabloggaajia tuunaamaan uudella reseptillä tehtyjä riisipiirakoitaan, ja minähän toki tästä innostuneena aloin heti pyöritellä erilaisia täytevaihtoehtoja päässäni. 
Meillä riisipiirakoita on syöty eniten munavoin kanssa, mutta juhlissa riisipiirakoiden päälle päätyi useasti kylmäsavulohta. Kuinka saisinkaan lohesta vielä juhlavamman täytteen? Noh, tässäpä tämä - tuorejuustoa, kermaa, tilliä, sitruunaa ja lohta....sekä mausteita tietty.
Maistui oikein kesäiseltä ja juhlavalta, nam.


Riisipiirakat Lohitahnalla:

(täyte riittää viiteen Moilas gluteenittomaan riisipiirakkaan)



- 1 pussi Moilas Gluten Free Riisipiirakoita (pakaste)


- 150g kylmäsavulohta
- 100g tuorejuustoa (esimerkiksi yrtti)
- 1 dl vispikermaa
- kourallinen tuoretta tilliä
- loraus sitruunamehua + hieman raastettua kuorta (luomu)
- suolaa & pippuria maun mukaan
- ½ tl juoksevaa hunajaa



- Ota piirakat sulamaan noin tunti ennen paistamista.
- Paista sulat piirakat 225-asteisessa uunissa noin 5-7 minuuttia.
- Valele paistetut piirakat voilla tai öljyllä.
- Anna piirakoiden hieman jäähtyä.
- Notkista tahnan tuorejuusto kulhossa.
- Pilko lohi pieniksi paloiksi ja sekoita palaset tuorejuuston joukkoon.
- Lisää massaan silputtu tilli, sitruunan mehu ja kuori, sekä muut mausteet.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä muun massan sekaan.
- Tarkista maku.
- Laita lohitahna pursotinpussiin ja pursota tahnaa haluamallasi tavalla piirakoiden päälle.
- Raasta päälle vielä hieman sitruunan kuorta ja koristele muutamalla tillinoksalla.
- Voit halutessasi tehdä tahnan jo edellisenä päivänä kylmään maustumaan.



* Lohitahna sopii hyvin myös kerrosleipien, voileipäkakkujen, ruisnappien tai -sipsien täytteeksi.



Voit myös käydä äänestämässä tuunattuja piirakoitani parhaimmiksi tässä kisassa :) Klikkaa itsesi äänestämään TÄSTÄ.

perjantai 13. toukokuuta 2016

Punainen Tomaattileipä (Gluteeniton)


Vaikka ruokavaliosi olisikin gluteeniton, ei kannata pelätä oman leivän leipomista, sillä se on helppoa. Varsinkin tämä leipä on todella simppeli versio vaivaamattomasta pataleivästä.
Väriä ja hieman makua tomaattimehusta, sekä sattumiksi aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina.


Punainen Tomaattileipä (Gluteeniton):


- 4 dl tomaattimehua
- 1,5 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl kuivahiivaa
- 1 rkl oliiviöljyä tai öljyä aurinkokuivattujen tomaattien purkista
- ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja pieneksi pilkottuna



- Lämmitä tomaattimehu mikrossa noin kädenlämpöiseksi.
- Lisää sekaan psyllium, anna turvota viitisen minuuttia.
- Sekoita mukaan hiiva, suola ja kaurahiutaleet.
- Kaada joukkoon gluteenittomat jauhot, öljy sekä tomaatin palaset.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa.
- Peitä taikinakulho kelmulla ja leivinliinalla.
- Jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön 12 tunniksi.
- Taikinan tekeydyttyä, ota esille n. 20cm halkaisijaltaan oleva uunivuoka ja laita se uuniin tyhjänä.
- Lämmitä uuni 200-asteeseen.
- Ripota kuuman vuuan pohjalle hieman gluteenittomia kaurahiutaleita ja kippaa leipätaikina vuokaan.
- Ripota kaurahiutaleita ja jauhoja myös hieman leivän päälle.
- Peitä vuoka foliolla ja paista leipää 30 minuuttia.
- Poista folio ja paista vielä 20-30 minuuttia, kunnes leivän kuori on rapea ja sisus kypsä.



keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Grillatut Parsat Pekonikääreessä


Grillattu parsa on keikkunut kesäherkkujen kärkitiloilla jo useamman vuoden - kuten olette varmasti huomanneet. 
Tässä minun versioni tästä kohta-jo-klassikko reseptistä.
Suolaisuutta pekonista ja raikkautta sitruunasta, eikun syömään.



Grillatut Parsat Pekonikääreessä:


- 1 nippu parsaa
- 1 paketti pekonia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl sitruunamehua
- pieni luraus juoksevaa hunajaa
- pippuria


- Pese parsat ja napsauttele niiden kovat päät pois.
- Kotimaista parsaa ei tarvitse kuoria.
- Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, hunaja ja pippuri kipossa keskenään.
- Pyörittele parsat öljyseoksessa.
- Kiepauta pekonia jokaisen parsan ympärille.
- Grillaa parsoja noin 3 minuuttia per puoli.
- Parsat ovat valmiita, kun ne hieman taipuvat grillistä nostettaessa.
- Tarjoa esimerkiksi hollandaisekastikkeen kanssa.


torstai 5. toukokuuta 2016

Kesäinen Lohikeitto




Kalakeitto on ihan mahtavaa perusruokaa, jota jokainen osaa tehdä. 
Mukavan siitä tekee myös se, että sitä on helppo muunnella milloin mitenkin makunsa mukaan. 
Fenkolin käyttö kalakeitossa onkin oiva esimerkki siitä, miten pienillä jutuilla saa aikaan vaihtelua makuun.


Kesäinen Lohikeitto:


- n. 500g lohifilettä
- 9 perunaa
- 4 porkkanaa
- ½ fenkoli
- 2 kevätsipulia varsineen
- 5 dl maitoa
- 1 fondikuutio (kala)
- suolaa & pippuria
- n. 1 tl sitruunamehua
- vettä


- Kuori ja pilko perunat ja porkkanat.
- Mittaa kattilaan sen verran vettä, että juurekset peittyvät.
- Siivuta fenkoli ja pilko kevätsipulit, lisää ne kattilaan.
- Tipauta myös fondikuutio samaan pataan.
- Poista lohesta ruodot ja leikkaa se paloiksi.
- Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, lisää kattilaan maito.
- Tirauta sekaan sitruunamehu ja nostele kalapalat kattilaan.
- Mausta keitto suolalla ja pippurilla ja hauduta vielä noin kuutisen minuuttia.
- Tarjoa keitto tillitupsun ja sitruunalohkon kanssa.



tiistai 3. toukokuuta 2016

Kaurapannari


Tämä pannari on kyllä todellakin kaurainen! Tavallisen maidon sijaan tähän tulee kauramaitoa, osa jauhojen määrästä koostuu kaurajauhoista ja lisäksi vielä kaurahiutaleita. 
Ohje on muuten gluteeniton ja maidoton, mutta voit tehdä tämän myös vehnäjauhoilla ja normaalilla maidolla.


Kaurapannari:

(pellillinen)

- 3 kananmunaa
- 1 litra kauramaitoa (glut.)
- 1 dl kaurahiutaleita (glut.)
- 1 dl kaurajauhoja (glut.)
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- ½ dl sokeria
- ripaus suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,8 dl öljyä
(+ kardemummaa ja vaniljajauhetta)


- Vatkaa kananmunien rakenne rikki.
- Lisää joukkoon kauramaito, hiutaleet, suola ja sokeri.
- Sekoita jauhoseos, kaurajauhot ja leivinjauhe kulhossa keskenään.
- Kaada jauhoja pikkuhiljaa taikinan sekaan kokoajan vatkaten.
- Lisää lopuksi öljy.
- Anna taikinan turvota noin 30-45 minuuttia.
- Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille.
- Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...