>

lauantai 11. joulukuuta 2021

Pätkiskakku (Gluteeniton)

 


Erilaiset kahvikakut ovat hieman salaa ujuttautuneet suosikkileipomusteni joukoon. Varsinkin näin joulun alla ne maistuvat erityisen hyviltä glögin seurana viltin mutkassa pötkötellen.
Tykkään myös kokeilla uudenlaisia makuyhdistelimiä kakuissa, kuten kirsikka-valkosuklaa tai vääntää joulukarkkeja kakun muotoon: Dacapo-kakku.
Tätä Pätkiskakkua olen tehnyt jo monia vuosia, mutta jostain syystä sen reseptiä en ole tänne blogiin asti saanut kirjoitettua. Useiden kehujen jälkeen - tässä se nyt vihdoin on.

*Huomaathan, että Pätkis bites-pussi on "Saattaa sisältää gluteenia"-tuote*


Pätkiskakku (Gluteeniton):



- 4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (minulla Sunnuntai)
- 3 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 4 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 150 g voita
- 2 dl maustamatonta kreikkalaista jugurttia
- 1 pussi Pätkis Mini Biteseja (140g)
- 80g tummaa suklaata, mintunmakuista
- 3 munaa (M-koko)

+gluteenittomia korppujauhoja ja vuokaspayta


-Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
-Sulata voi pienessä kattilassa ja sekoita joukkoon Pätkis bitesit sekä paloiteltu tumma suklaa.
-Vatkaa rasvan sekaan jugurtti ja munat.
-Sekoita joukkoon kuivat aineet.
-Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan
-Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 45 min.
-Kakku on kypsä, kun se irtoaa hieman vuuan reunoilta.
- Anna kakun jäähtyä vuuassa noin 10 minuuttia ja kumoa se sitten esimerkiksi ritilän päälle.



sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Ihana Inkiväärikakku (Gluteeniton)

 


Sain syksyllä syntymäpäivälahjaksi eräältä ystävältäni aivan taivaallisen ihanan kakkuvuuan.
Rakastan erilaisia kahvikakkuvuokia, tai torvikakkuvuokia - kuinka vaan.
Kiitos, Suvi, että innostit silläkin keinolla minua taas leipomaan.

Jokin tovi sen jälkeen olin hieman tukkoinen (ei koronaa, älkää huoliko) ja yleensä silloin minun alkaa tehdä mieli inkivääriä. En tiedä miksi, mutta näin on.
Flunssa-aivot kyhäilivät kasaan suunnitelman uuden mahtavan kakkuvuuan käyttämisestä ja inkiväärin tähän reseptiin yhdistämisestä. Näin syntyi Ihana Inkiväärikakku.

Pst, minusta on jossain tässä vuosien varrella tullut ihan salaa kahvikakkujen ystävä.
Onko kenellekään muulle käynyt samoin?


Ihana Inkiväärikakku (Gluteeniton):


-4 munaa
-3 dl sokeria
-150 g margariinia
-1½ dl kuohukermaa
-2 tl jauhettua inkivääriä
-1 tl kardemummaa
-1 tl soodaa
-4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- n. ½ dl sokeroituja inkivääripaloja pieneksi pilkottuna
(voit myös vähentää sattumien määrää, jos et halua kovin inkivääristä makua)

+lisäksi gluteenittomia korppujauhoja sekä margariinia tai vuokaspraytä




-Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.
-Sulata margariini mikrossa ja jätä jäähtymään hetkeksi.
-Voitele n.2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka margariinilla/vuokasprayllä.
- Jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.
-Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi.
- Vaahdon tulisi olla vaaleaa, eikä siinä tunnu enää sokerikiteitä.
-Sekoita kuivat aineet keskenään.
-Ota kerma ja sulatettu margariini valmiiksi lähettyville.
-Lisää kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita, margariinisulaa ja kermaa.
-Vatkaa kokoajan kevyesti.
- Lisää pilkottujen inkiväärien joukkoon hieman gluteenitonta jauhoseosta.
- Lisää inkiväärit taikinaan.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä liikaa vatkaamista.
-Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta lusikalla tai nuolijalla.
-Paista kakkua uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia.
-Kokeile kakun kypsyyttä tikulla tai veitsellä.
-Kypsästä kakusta ei jää taikinaa tikkuun ja se irtoaa hieman vuuan reunoilta.
-Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia.
 -Kumoa valmis kakku ritilän päälle jäähtymään.




keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Mausteinen Porkkanapiirakka (Gluteeniton)

 


Heipä hei, blogi herää horroksestaan - ainakin joksikin aikaa. Heh!
Elämä on siitä hauska homma, että välillä on niin kiire, ettei juuri ehdi "vapaa-aikana" tehdä juuri mitään, ja välillä välttämättä ei edes huvita. Tässä on tullut kaikeanlaista projektia (mukavaa sellaista) eteen, jotka ovat hieman vieneet huomiota toisaalle. Vedin muun muassa kakkukurssia, menin naimisiin ja suunnittelin ystäväni kanssa reseptikalenterin, jonka juuri saimme valmiiksi. Jes.

Ajattelin, että pidän tämän blogin sellaisena rentona harrastuksena ja reseptikirjana, johon rustailen ohjeita silloin, kun siltä tuntuu. Ilman paineita tai stressiä - minusta se kuulostaa aika hyvältä, vai mitä?

Tässä nyt teille pitkästä aikaa hieman ohjetta leivonnan iloksi. Toivotaan, että tästä innostus taas alkaisi uudelleen pikkuhiljaa kasvaa, ja blogi saisi lisää täytettä luidensa ympärille.
 


Mausteinen Porkkanapiirakka (Gluteeniton):


Pohja:

-3 kananmunaa
-2 dl sokeria
-1 dl fariinisokeria
-3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
-2 tl leivinjauhetta
-1 ½ tl vaniljasokeria
-3 tl kanelia
-1 rkl kardemummaa
-1 tl jauhettua inkivääriä
-n. 4 dl porkkanaraastetta,
-150 g voisulaa

Kuorrute:

-100 g pehmeää voita
-200 g maustamatonta tuorejuustoa
- n.3 dl tomusokeria
- ½ appelsiinin kuoriraaste
+ koristukseksi kanelia ja kaakaojauhetta


-Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
– Yhdistä kuivat aineet kulhossa keskenään.
– Kääntele muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta ja voisulaa.
-Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
-Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n.30 x 50cm)
tai uuninpellille (uuninpellille tehdessä kannattaa tuplata taikinamäärä)
– Paista 200-asteisessa uunissa noin 30min.
– Anna pohjan jäähtyä.
– Vaahdota pehmeä voi ja tuorejuusto.
– Lisää joukkoon tomusokeri ja appelsiinin kuoriraaste.
-Levitä kuorrute piirakan päälle.
-Halutessasi voit tehdä koristeellisen kuvioinnin piirakan pintaan kanelilla ja kaakaojauheella
esimerkiksi pitsiliinaa, kakkupaperia tai sabluunaa apuna käyttäen.

* Minulla tässä Confetista saatu kaunis sabluuna.





torstai 1. heinäkuuta 2021

Nutellakakku (Gluteeniton)

 




Pitkästä aikaa sain tännekin päivitettyä uuden reseptin - jes!
Kaikenlaista on ehtinyt tapahtua edellisen postauksen jälkeen: Teen työkseni osittain reseptisuunnittelua, markkinointia, valokuvausta sekä leivon. Osittain siksi leipominen kotosalla on jäänyt hieman vähemmälle.
En myöskään ole enää osa Indiedaysia, vaan ihan vain itsenäinen vaikuttaja.
Mutta se niistä kuulumisista!

Meillä kävi eilen mieluisia vieraita Rovaniemeltä saakka, joten täytyihän tapahtumaa juhlistaa varsin kakun voimin.
Tämä kakku syntyy näppärästi ja huolettomasti ilman hikikarpaloita vain muutamasta raaka-aineesta.
Täyteläisen kakun tömäkkyyttä raikastaa kivasti kasa marjoja.

Tästä oiva tarjottava vaikkapa mökkivieraille!



Nutellakakku (Gluteeniton):


(15-20cm irtopohjavuokaan)


Pohja
- 70-80g Gluteenittomia vanilja-täytekeksejä tai digestivejä
- 1 rkl Nutellaa
(- ripaus suolaa)
- 25g sulaa voita tai margariinia


Täyte
- 2,5 dl Nutellaa
- 400g maustamatonta tuorejuustoa
(- ripaus kardemummaa)

Päälle
- kasa erilaisia marjoja
- marenkeja tai kermapursotuksia


- Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi.
- Vuoraa 15-20cm irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla.
- Voitele vuuan reunat kevyesti.
- Murskaa keksit melko hienoksi.
- Sekoita keksimurun joukkoon Nutella sekä voi/margariini + halutessasi ripaus suolaa.
- Painele muruseos vuan pohjalle ja hieman reunoille.
- Sekoita tuorejuusto, Nutella ja kardemumma kulhossa keskenään.
- Lusikoi täyte keksipohjan päälle ja tasoita.
- Paista kakkua 150-asteessa noin 30 minuuttia.
- Sammuta uunista lämpö ja anna kakun kypsyä vielä jälkilämmöllä 20 minuuttia.
- Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä.
- Siirrä jäähtynyt kakku jääkaappiin jämäköitymään yön yli.
- Koristele kakku reilusti marjoilla sekä marengeilla tai kermapursotuksilla.




maanantai 8. helmikuuta 2021

Banoffee-Pullat (Gluteeniton)

 



Mehevä pulla, banaania, kinuskia, suklaata, kermavaahtoa ja keksimurua - tarvitseeko sanoa enempää?
Eiköhän leivota laskiaispulla uuteen asuun.
Tällä reseptillä saat kahdeksan Banoffee-pullaa.


Banoffee-Pullat (Gluteeniton):



Pullataikina:

- 2,5 dl lämmintä vettä
- 1 tl psylliumia
- 25g tuorehiivaa
- 1 tl ksantaania
- 1 kananmunaa
- 0,75 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl vaniljakreemijauhetta
- 2 tl kardemummaa
- n. 7 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai tai Semper)
- 75 g pehmeää voita

+ voiteluun kananmuna ja hieman vettä


Kinuski:

- 1dl kuohukermaa
- 1 dl fariinisokeria
- ripaus suolaa


Lisäksi:

- n. 2dl vispikermaa+halutessasi hieman makeutusta
- gluteenittomia keksejä (esim. gluteeniton Digestive tai kaurakeksi)
- 2 banaania
- suklaata rouhittuna maun mukaan




- Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää psyllium.
- Anna seoksen turvota noin viitisen minuuttia.
- Lisää joukkoon kaikki loput aineet.
- Vaivaa taikinaa ensin 2 minuuttia hiljaisella teholla ja sen jälkeen vielä 6-8 minuuttia nopeammalla teholla, jotta taikina saa kunnollisen rakenteen.
- Taikina kannattaa tehdä yleiskoneella, jolloin saat parhaan tuloksen aikaiseksi.
- Valmis taikina pitäisi olla hieman tahmeaa, mutta sen ei tulisi tarttua käsiin.
- Kaada taikina pöydälle ja jaa taikina kahdeksaan osaan.
- Pyöritä pullat pyöreiksi ja asettele pellille.
- Kohota pullia 20-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, tai kunnes pullat ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.
- Ota pullat kohotuksesta ja väännä uuni lämpenemään 225-asteiseksi.
- Voitele pullat muna-vesiseoksella.
- Ripota päälle vielä hieman sokeria.
- Paista pullia 8-10 minuuttia hieman uunista riippuen.
- Nosta pullat jäähtymään.
- Valmista sillä aikaa kinuski.
- Keitä kermaa ja fariinisokeria pienessä kattilassa välillä sekoitellen noin viitisen minuuttia, tai kunnes seos hieman paksuuntuu.
- Mausta valmis kinuski ripauksella suolaa.
- Kaada kinuski jonkinlaiseen astiaan jäähtymään.
- Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi ja siirrä se pursotinpussiin.
- Leikkaa pullista hattu irti, paina sormella kinuskille pieni kuoppa pullan keskelle, täytä kuoppa kinuskilla, pursota kinuskin ympärille rinkula kermavaahtoa, valuta vaahdon päälle hieman lisää kinuskia (tai käytä apuna pursotinpussia), murustele seuraavaksi hieman keksiä ja suklaata, asettele muutama banaanisiivu päälle ja kaiken kruunuksi pullan kansi.
- Ripota päälle vielä hieman tomusokeria.




perjantai 22. tammikuuta 2021

Veriappelsiinikakku (Gluteeniton)




Veriappelsiinit voi hyvin pyöräyttää vaikkapa tällaiseksi meheväksi kahvikakuksi. Kakku ei todellakaan ole kuivakakku, sillä se kostutetaan vielä appelsiinien mehusta kiehautetulla siirapilla.
Meidän kahvipöydässä kakku ainakin sai hyvät arvostelut sekä maun, että koostumuksen suhteen.



Veriappelsiinikakku (Gluteeniton):

(n. 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan)


- 200g pehmeää voita
- 2 dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 2 dl mantelijauhoja
- 2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- ripaus suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl kardemummaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 3 veriappelsiinin raastetut kuoret

+ voita tai vuokasprayta ja glut. korppujauhoja vuokaan
+ siirappiin noin 1dl veriappelsiinin mehua ja 1 dl sokeria
+ päälle esimerkiksi sulatettua valkosuklaata tai tomusokeria


- Laita uuni lämpiämään 180-asteiseksi.
- Voitele ja korppujauhota leipävuoka.
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, miltei valkoiseksi vaahdoksi.
- Raappaa vaahdotuksen aikana kulho pohjia myöten ainakin kerran, jotta kaikki voi vaahdottuu tasaisesti.
- Sekoita jauhot, suola, vaniljasokeri, kardemumma ja leivinjauhe kulhossa keskenään.
- Mittaa toiseen kulhoon kananmunat ja appelsiinien raastetut kuoret.
- Kaada kuivia aineita ja kananmunia vuorotellen voivaahdon joukkoon.
- Vatkaa seosta kokoajan matalalla teholla aineksia lisätessäsi.
- Vatkaa vain niin kauan, että taikina on tasaista.
- Kaada taikina voideltuun leipävuokaan.
- Tasoita pinta kevyesti.
- Paista kakkua 180-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia hieman uunistasi riippuen.
- Jos kakun pinta näyttää tummuvan liian nopeasti, aseta sen päälle pala foliota paiston loppuvaiheessa.
- Ota kakku uunista, anna hetki jäähtyä ja kumoa esimerkiksi pellille leivinpaperin päälle.
- Mittaa pieneen kattilaan siirapin ainekset.
- Kiehauta.
- Valuta kuuma siirappi vielä lämpimän kakun päälle.
- Anna kakun jäähtyä ja siirrä se kylmään tekeytymään seuraavaan päivään.
- Koristele tekeytynyt kakku ennen tarjoilua esimerkiksi sulatetulla suklaalla tai tomusokerilla.




perjantai 15. tammikuuta 2021

Gluteenittomat Korvapuustit



Hetki siihen meni, että sai kehiteltyä mieleisensä korvapuustiohjeen, mutta nyt olen tyytyväinen.
Pullataikina on pehmeä sekä helppo työstää, ja täyte helppo levittää ihanan maun lisäksi.
Tästä satsista saat kahdeksan mukavankokoista korvapuustia.


Gluteenittomat Korvapuustit:



Pullataikina:

- 3dl lämmintä vettä
- 30g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
- 1,5 rkl psylliumia
- 1 dl sokeria
- 1 rkl vaniljakreemijauhetta
- 1 rkl kardemummaa
- ripaus suolaa
- 2 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta Pullajauhoa
- 3 - 3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Semper tai Sunnuntai)
- 80g voita sulatettuna



Kanelitäyte:

- 80-90g pehmeää (huoneenlämpöistä) voita
- 1 dl fariinisokeria
- 2 rkl kanelia
- 2 tl vaniljakreemijauhetta

+voiteluun kananmuna sekä raesokeria




- Aloita valmistamalla täyte.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään esimerkiksi käsivatkainta tai taikinakoneen lapavatkainta käyttäen.
- Siirrä täyte sivuun.
- Mittaa taikinakulhoon lämmin vesi, hiiva sekä psyllium.
- Anna seoksen tekeytyä noin 8 minuuttia.
- Lisää joukkoon muut ainekset.
- Anna taikinan pyöriä koneessa noin 6 minuuttia. (Voit tehdä tämän myös käsivatkaimen taikinakoukuilla)
- Kun taikina on tasaista, muotoile siitä käsissäsi pallo.
- Aseta se hieman jauhotetulle alustalle.
- Kauli taikina noin 50x35-kokoiseksi levyksi.
- Varmista tässä vaiheessa varovasti, että taikina irtoaa alustasta.
- Voit käyttää irrottamisessa apuna esimerkiksi paistinlastaa tai taikinaraapppaa.
- Levitä täyte taikinalevyn päälle.
- Rullaa levy tiukaksi rullaksi ylhäältä alkaen itseäsi kohti.
- Siisti rullan reunat.
- Leikkaa rullasta noin 4-5cm pituisia paloja joko vinottain tai suoraan.
- Siirrä palat leivinpaperoidulle pellille.
- Paina paloja sormella keskeltä, jotta saat korvapuustimaisen muodon.
- Käytä uunia päällä minuutin verran ja käännä se sitten pois päältä.
- Siirrä puustit kohoamaan uuniin noin 45 minuutiksi.
- Voitele kohonneet puustit kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.




sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Chorizopiirakka (Gluteeniton)

 



Näin päästiin jälleen tammikuuhun!
Vaikkei kauheasti vieraita nyt käykään, voi vaikkapa omaksi iloksi leipoa päiväkahville kaikenlaista.
Suolaiset piirakat ovat siitä mukavia, että niihin voi upottaa lähes mitä vain - tähänkin piirakkaan menivät uudelta vuodelta jääneet chorizot, oliivit ja juustojämät, sekä tortilloista kevätsipulia, paprikaa ja tomaattia.
Ei vaadi kuin hetken hääräämisen keittiössä ja piirakka onkin jo uunissa.


Chorizopiirakka (Gluteeniton):

Pohja:

- 110g voita
- 2-3 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
- 2 rkl vettä
- 1 dl juustoraastetta
- ripaus suolaa



Täyte:

- n.100g chorizo-makkaraa pilkottuna
- muutamia oliiveja rinkuloina
- ½ suippopaprika pilkottuna
- muutamia kirsikkatomaatteja pilkottuna
- 1 kevätsipulin varsi
- pippuria + suolaa maun mukaan
- hieman chilihiutaleita
- 1 tl kuivattuja yrttejä (esim basilika, oregano..)
- 1 dl kermaa
- 2 kananmunaa
- juustoraastetta



- Nypi huoneenlämpöinen, pehmeä voi jauhojen joukkoon.
- Lisää tilkka vettä, suola ja juustoraaste.
- Sekoita taikinaksi.
- Painele taikina leivinpaperilla vuoratun/hyvin voidellun piirakkavuuan pohjalle.
- Ripottele täytteen chorizot, oliivit, paprikat, tomaatit ja kevätsipulit piirakkapohjan päälle.
- Sekoita kulhossa keskenään kerma, mausteet ja munat.
- Kaada kermaseos piirakan päälle.
- Kuorruta juustoraastella.
- Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia.
- Anna piirakan hetki jäähtyä ennen leikkaamista.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...