>

lauantai 11. joulukuuta 2021

Pätkiskakku (Gluteeniton)

 


Erilaiset kahvikakut ovat hieman salaa ujuttautuneet suosikkileipomusteni joukoon. Varsinkin näin joulun alla ne maistuvat erityisen hyviltä glögin seurana viltin mutkassa pötkötellen.
Tykkään myös kokeilla uudenlaisia makuyhdistelimiä kakuissa, kuten kirsikka-valkosuklaa tai vääntää joulukarkkeja kakun muotoon: Dacapo-kakku.
Tätä Pätkiskakkua olen tehnyt jo monia vuosia, mutta jostain syystä sen reseptiä en ole tänne blogiin asti saanut kirjoitettua. Useiden kehujen jälkeen - tässä se nyt vihdoin on.

*Huomaathan, että Pätkis bites-pussi on "Saattaa sisältää gluteenia"-tuote*


Pätkiskakku (Gluteeniton):



- 4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (minulla Sunnuntai)
- 3 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 4 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 150 g voita
- 2 dl maustamatonta kreikkalaista jugurttia
- 1 pussi Pätkis Mini Biteseja (140g)
- 80g tummaa suklaata, mintunmakuista
- 3 munaa (M-koko)

+gluteenittomia korppujauhoja ja vuokaspayta


-Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
-Sulata voi pienessä kattilassa ja sekoita joukkoon Pätkis bitesit sekä paloiteltu tumma suklaa.
-Vatkaa rasvan sekaan jugurtti ja munat.
-Sekoita joukkoon kuivat aineet.
-Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan
-Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 45 min.
-Kakku on kypsä, kun se irtoaa hieman vuuan reunoilta.
- Anna kakun jäähtyä vuuassa noin 10 minuuttia ja kumoa se sitten esimerkiksi ritilän päälle.



sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Ihana Inkiväärikakku (Gluteeniton)

 


Sain syksyllä syntymäpäivälahjaksi eräältä ystävältäni aivan taivaallisen ihanan kakkuvuuan.
Rakastan erilaisia kahvikakkuvuokia, tai torvikakkuvuokia - kuinka vaan.
Kiitos, Suvi, että innostit silläkin keinolla minua taas leipomaan.

Jokin tovi sen jälkeen olin hieman tukkoinen (ei koronaa, älkää huoliko) ja yleensä silloin minun alkaa tehdä mieli inkivääriä. En tiedä miksi, mutta näin on.
Flunssa-aivot kyhäilivät kasaan suunnitelman uuden mahtavan kakkuvuuan käyttämisestä ja inkiväärin tähän reseptiin yhdistämisestä. Näin syntyi Ihana Inkiväärikakku.

Pst, minusta on jossain tässä vuosien varrella tullut ihan salaa kahvikakkujen ystävä.
Onko kenellekään muulle käynyt samoin?


Ihana Inkiväärikakku (Gluteeniton):


-4 munaa
-3 dl sokeria
-150 g margariinia
-1½ dl kuohukermaa
-2 tl jauhettua inkivääriä
-1 tl kardemummaa
-1 tl soodaa
-4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- n. ½ dl sokeroituja inkivääripaloja pieneksi pilkottuna
(voit myös vähentää sattumien määrää, jos et halua kovin inkivääristä makua)

+lisäksi gluteenittomia korppujauhoja sekä margariinia tai vuokaspraytä




-Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.
-Sulata margariini mikrossa ja jätä jäähtymään hetkeksi.
-Voitele n.2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka margariinilla/vuokasprayllä.
- Jauhota vuoka gluteenittomilla korppujauhoilla.
-Vatkaa munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi.
- Vaahdon tulisi olla vaaleaa, eikä siinä tunnu enää sokerikiteitä.
-Sekoita kuivat aineet keskenään.
-Ota kerma ja sulatettu margariini valmiiksi lähettyville.
-Lisää kananmuna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita, margariinisulaa ja kermaa.
-Vatkaa kokoajan kevyesti.
- Lisää pilkottujen inkiväärien joukkoon hieman gluteenitonta jauhoseosta.
- Lisää inkiväärit taikinaan.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta vältä liikaa vatkaamista.
-Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta lusikalla tai nuolijalla.
-Paista kakkua uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia.
-Kokeile kakun kypsyyttä tikulla tai veitsellä.
-Kypsästä kakusta ei jää taikinaa tikkuun ja se irtoaa hieman vuuan reunoilta.
-Anna kakun vetäytyä vuoassa noin 10 minuuttia.
 -Kumoa valmis kakku ritilän päälle jäähtymään.




keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Mausteinen Porkkanapiirakka (Gluteeniton)

 


Heipä hei, blogi herää horroksestaan - ainakin joksikin aikaa. Heh!
Elämä on siitä hauska homma, että välillä on niin kiire, ettei juuri ehdi "vapaa-aikana" tehdä juuri mitään, ja välillä välttämättä ei edes huvita. Tässä on tullut kaikeanlaista projektia (mukavaa sellaista) eteen, jotka ovat hieman vieneet huomiota toisaalle. Vedin muun muassa kakkukurssia, menin naimisiin ja suunnittelin ystäväni kanssa reseptikalenterin, jonka juuri saimme valmiiksi. Jes.

Ajattelin, että pidän tämän blogin sellaisena rentona harrastuksena ja reseptikirjana, johon rustailen ohjeita silloin, kun siltä tuntuu. Ilman paineita tai stressiä - minusta se kuulostaa aika hyvältä, vai mitä?

Tässä nyt teille pitkästä aikaa hieman ohjetta leivonnan iloksi. Toivotaan, että tästä innostus taas alkaisi uudelleen pikkuhiljaa kasvaa, ja blogi saisi lisää täytettä luidensa ympärille.
 


Mausteinen Porkkanapiirakka (Gluteeniton):


Pohja:

-3 kananmunaa
-2 dl sokeria
-1 dl fariinisokeria
-3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
-2 tl leivinjauhetta
-1 ½ tl vaniljasokeria
-3 tl kanelia
-1 rkl kardemummaa
-1 tl jauhettua inkivääriä
-n. 4 dl porkkanaraastetta,
-150 g voisulaa

Kuorrute:

-100 g pehmeää voita
-200 g maustamatonta tuorejuustoa
- n.3 dl tomusokeria
- ½ appelsiinin kuoriraaste
+ koristukseksi kanelia ja kaakaojauhetta


-Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
– Yhdistä kuivat aineet kulhossa keskenään.
– Kääntele muna-sokerivaahtoon varovasti vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta ja voisulaa.
-Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
-Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n.30 x 50cm)
tai uuninpellille (uuninpellille tehdessä kannattaa tuplata taikinamäärä)
– Paista 200-asteisessa uunissa noin 30min.
– Anna pohjan jäähtyä.
– Vaahdota pehmeä voi ja tuorejuusto.
– Lisää joukkoon tomusokeri ja appelsiinin kuoriraaste.
-Levitä kuorrute piirakan päälle.
-Halutessasi voit tehdä koristeellisen kuvioinnin piirakan pintaan kanelilla ja kaakaojauheella
esimerkiksi pitsiliinaa, kakkupaperia tai sabluunaa apuna käyttäen.

* Minulla tässä Confetista saatu kaunis sabluuna.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...