>

torstai 27. marraskuuta 2014

Piparminttumarengit


Tästä se lähtee, nimittäin jouluihmisen kaikennäköinen piipertäminen ja joulun suunnittelu. Parasta tässä ajassa, ennen joulua, on se että voi keksiä vaikka minkälaisia ihania reseptejä lahjaksi ja joulupöytään. Marenki on helppoa, tosin todella sokerista (ylläri), mutta kuitenkin jollainlailla juhlavaa tarjottavaa, jonka voi vaikkapa värjätä näin punaisilla raidoilla ja maustaa piparminttuöljyllä.
Melko jouluista ja suloista, etten sanoisi!


Piparminttumarengit:

( n. 50 pientä)

- 4 valkuaista
- 2½ dl sokeria
- 2 tl perunajauhoja
- 1 tl sitruunamehua
- 1-2 tl piparminttuöljyä
- punaista elintarvikeväriä (käytin tässä geelimäistä pastaväriä)


- Laita uuni lämpiämään 100-asteiseksi.
- Vatkaa valkuaiset kulhossa vaahdoksi. (Kulhon ja vatkainten on oltava kunnolla puhtaat, muutoin vaahto saattaa epäonnistua.)
- Lisää sokeria vähän kerrallaan vaahdon sekaan kokoajan vatkaten.
- Kun sokeria on noin kolmasosa jäljellä, sekoita sen joukkoon perunajauho ja lisää seosta vaahdon joukkoon vähitellen vieläkin kokoajan sekoittaen.
- Vatkaa seosta, kunnes se on jämäkkää ja kiiltävää.
- Lisää joukkoon sitruunamehu ja piparminttuöljy hetki vielä vatkaten.
- Vedä punaisella elintarvikevärillä muutama viiru pursotin pussin sisään, jotta pursottaessa marenki värjäytyy kauniisti.
- Lappaa marenkivaahto pursotinpussiin ja pursota pieniä (noin 2€-kolikon kokoisia) nökäreitä leivinpaperille pellin päälle.
- Kuivata marenkeja tunnin verran 100-asteisessa uunissa, jonka jälkeen voit laskea lämpötilan 50:een ja kuivata tunnista kolmeen tuntiin, riippuen millaisesta sisustasta pidät - rutikuivasta vaiko pehmeästä.


maanantai 24. marraskuuta 2014

Hedelmäinen Raakakakku


Ehkä hieman tylsästi väsäsin kihlajaisiin Kolmen suklaan -juustokakun, mutta ajattelin sen seuraksi tehdä tällaisen "vaihtoehtokakun". Tämä olikin ihan mukavan raikas kaveri juustokakun rinnalle.


Hedelmäinen Raakakakku:


Pohja:

- 10 pehmeää taatelia
- 1,5 dl pekaanipähkinöitä
- ripaus suolaa ja kanelia


Täyte:

- 3,5dl cashewpähkinöitä liotettuna
- ½ sitruunan kuori raastettuna
- limen mehua maun mukaan
- 1 tl vaniljapulveria
- 1 dl sulatettua kookosöljyä
- 2 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- 1 dl ananasmurskaa (valutettuna) tai tuoretta ananasta
- 1 dl pilkottua persimonia


- Laita mieluiten jo edellisenä päivänä cashewpähkinät likoamaan, mutta jo muutaman tunnin liotus riittää, jos on kiire.
- Valmista pohja pilkkomalla taatelit pienemmiksi ja nakkaa ne blenderiin pähkinöiden kanssa. Surauta "keksipohjamaiseksi" massaksi.

- Painele massa ø20cm irtopohjavuokaan.
- Valmista täyte kaatamalla liotetut cashewt blenderiin muiden täytteen aineksien kanssa ja pyöräytä tasaiseksi massaksi.
- Kaada täyte vuokaan.
- Laita kakku jähmettymään pakkaseen vähintään pariksi tunniksi.
- Koristele esimerkiksi jäähdytetyllä ja vatkatulla kookoskermalla ja hedelmillä.



Rullattu Voileipäkakku Kinkkutäytteellä


Pääsi käymään niinkin hauskasti, että miekkonen kosaisi ja jonkinlaista kahvittelua oli siis pidettävä mitä pikimmiten. Tässäpä ladon teille parin tarjottavan ohjeen, joita väkersin tyrkytettäväksi. Kuvat eivät ole parhaat mahdolliset, mutta ehkä se sallitaan, kun kuvaat toinen käsi imurin varressa ja toinen kamerassa...vieläpä ilman kunnollista valaistusta. Huoh. :---D
Nämä olivat elämäni ensimmäiset voileipäkakut ja siihenkin piti lisätä vielä hitunen vaikeusastetta!


Rullattu Voileipäkakku:

(yksi iso tai kaksi pienempää)

- 12 palaa paahtoleipää (isoja siivuja)
- 2 dl kuumaa vettä
- 1 mieleisesi liemikuutio


Täyte:

- 200g Valion Afrikan paprika -tuorejuustoa (tai muuta haluamaasi)
- ½ suippopaprika silputtuna
- reilu turaus voileipäpikkelssiä
- 200g kinkkusuikaleita
- mustapippuria
- ½ tl Provence-yrttisekoitusta
- hitusen sipulijauhetta

Päälle:

- 200g Valion Afrikan paprika -tuorejuustoa
- 2,5 dl kuohukermaa
- paprikajauhetta väriksi
- juustoraastetta


- Aloita poistamalla paahtoleivistä reunat.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa ja tarkista maku.
- Asettele paahtoleipäsiivut kelmun päälle niin, että saat aikaan 3x4 kokoisen levyn.
- Murustele liemikuutio kuuman veden sekaan ja kostuta leipäviipaleita liemellä.
- Levitä täytettä leipäsiivujen päälle tasaisesti.
- Rullaa kelmua apunakäyttäen leivät tiukkaan pakettiin pidempää sivua myöten. (Lyhyempää sivua myöten rullattaessa tulee rullasta turhan paksu.)
- Nosta pötkylä jääkaappiin vetäytymään.
- Seuraavana päivänä (tai vähintään 4 tunnin päästä) vatkaa kerma, yhdistä se tuorejuustoon ja mausta seos paprikajauheella.
- Halutessasi voit nyt puolittaa rullan tai tarjota sen kokonaisena.
- Levitä kuorrutetta kelmusta poistetun rullan päälle ja ripottele lisäksi vielä hieman juustoraastetta.
- Koristele esimerkiksi kurkku- tai kinkkuruusuilla, herneenversoilla, ananaskirsikoilla, paprikalla tai mitä nyt satut koristukseksi keksimäänkään!



lauantai 15. marraskuuta 2014

Omenaiset Vehnärouhesämpylät


Tähän aikaan vuodesta on monilla jääkaapit ja pakkaset täynnä omenoita mitä moninaisimmissa muodoissa. Jos et keksi, mihinkä kaikkeen niitä tunkisi, niin kävisikös tämänmoinen ratkaisu ongelmaan? Nämä hieman makeat sämpylät sopivat mukavasti esimerkiksi sosekeittojen kaveriksi tai vaikkapa ihan sellaisenaan juuston kanssa.


Omenaiset Vehnärouhesämpylät:

(18 kpl)

- 5 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 2 tl hunajaa
- 2 dl omenasosetta
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 dl vehnärouhetta
- n. 12 dl vehnäjauhoja
- ½ dl öljyä


- Mittaa lämpimään veteen suola, hunaja, omenasose ja hiiva.
- Sekoita ja lisää kaurahiutaleet ja pari desiä jauhoja.
- Lisää seuraavaksi öljy ja vehnärouhe.
- Alusta taikinaan loput jauhot.
- Vaivaa kunnes taikina on sopivan jämäkkää.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
- Muotoile kohonneesta taikinasta pötkö ja pätki se 18 osaan.
- Pyörittele sämpylöiksi ja kohota jälleen puolisen tuntia.
- Paista sämpylöitä 225-asteessa noin 10-18 minuuttia hieman uunista riippuen.


Laventelinen Crème Brûlée



Olin jo hetken aikaa suunnitellut tämän paahtovanukkaan tekemistä, sillä kaapissa lojui hetki sitten ostamani tohotin. Noh, kokeilun aika oli tullut ja ajattelinkin tehdä siitä hieman taas toisenlaisen version ja lisäsinkin mukaan ripauksen laventelia. Jos et pidä makeista jälkiruuista, tämä ei välttämättä ole sinun juttusi, vaikka klassikko onkin.


Laventelinen Crème brûlée:

(neljälle)


- 2 dl kuohukermaa
- ½ dl sokeria
- ½ dl maitoa
- 1 tl kuivattua laventelia (jos löytyy tuoretta niin käytä 1 oksa)
- 3 keltuaista
- 1 tl vaniljapulveria


- Laita uuni lämpiämään 150-asteiseksi.


- Mittaa kattilaan kerma, maito, sokeri ja vaniljapulveri.


- Jos käytät kuivattua laventelia, laita se vaikkapa teesihdin sisään ja huljuttele sitä kermaseoksessa maun irrottamiseksi.


- Kiehauta kattilan sisältö.


- Riko keltuaisten rakenne kulhossa ja liruta kermaseos nauhana keltuaisten joukkoon kokoajan sekoittaen.


- Laita uunivuokaan neljä astiaa ja lurauta massaa jokaiseen.


- Kiehauta vettä vedenkeittimessä ja kaada vettä uunivuokaan niin, että vesi ulottuu astioiden puoliväliin.


- Tuikkaa vuoka uuniin noin tunniksi.


- Vanukkaat ovat valmiita, kun ne hieman vielä hytkyvät.


- Jäähdytä vanukkaat vaikkapa jääkaapissa ennen tarjoilua ja jäähtymisen jälkeen voitkin tohottaa niiden päälle sokerikuoren.



tiistai 11. marraskuuta 2014

Tohvikki-Tiramisu


Paljastus: Söin Tiramisua ensimmäisen kerran vasta pari viikkoa sitten. Ostin nimeltämainitsemattomasta kaupasta pienen purnukan valmista tiramisua....hyi...sehän oli aivan kamalaa! Tästä sisuuntuneena ajattelin, että kyllä minä pistän paremmaksi ja kehittelinkin siis, lomamatkalla mamman luo Jyväskylään, tällaisen version tiramisusta, joka sopikin suuhun paremmin kuin se kaupan hirvitys :---D


Tohvikki-Tiramisu:

(Kahdeksalle)

- 4cl Tohvikki-toffeekermalikööriä
- 200g Savoiardikeksejä (n. 24 kpl)
- 2½ dl vahvaa kahvia
- 450-500g Mascarpone-juustoa
- 3 rkl sokeria
- 3 kananmunan valkuaiset + 1 rkl sokeria
TAI
- 2½dl kuohukermaa + 1 rkl vaniljasokeria (Itse tein tämän version)
(- halutessasi ripaus raastettua sitruunan kuorta)

Päälle:

- Tummaa kaakaojauhetta
- Suklaata paloina, murskattuna, raastettuna tai höylättynä 


- Notkista mascarpone notkeaksi sokerin kanssa kulhossa.
- Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi, lisää vaniljasokeri.
- Yhdistä kerma ja mascarpone.
- Kaada lautaselle kahvi ja Tohvikki-likööri ja kasta 12 keksiä nopeasti kahviseoksessa.
- Lado keksit tarjoiluastiasi pohjalle ja peitä keksit vaahdolla.
- Kostuta vikkelästi toiset 12 keksiä ja laita ne vaahtokerroksen päälle.
- Levitä keksien päälle loput vaahtoseoksesta.
- Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa mieluiten muutama tunti.
- Ripsaise päälle kaakaojauhe ja suklaa ennen tarjoilua.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...