>

lauantai 17. toukokuuta 2014

Uuniperunat kahdella kastikkeella


Tämä on ehdottomasti paras kesäruoka, tai ainakin minun lempparilistalla tämä on ollut jo lapsesta saakka. :--) Laitampa tähän samaan syssyyn parin raikkaan kastikkeen ohjeet, joista katkarapukastike on kyllä suosikkini.


Uuniperunat: 


- 6 isoa, mieluiten jauhoista, perunaa




Katkarapukastike:

- 2 purkkia kermaviiliä
- 1 pussillinen katkarapuja (sulatettuna)

- 2-3 rkl majoneesia
- suolaa
- pippuria
- 1 puristettu valkosipulinkynsi
- 1tl raastettua sitruunan kuorta
- 1-2 tl hunajaa
- silputtua ruohosipulia
- ripaus kurkumaa


Tonnikalakastike:

- 2 purkkia kermaviiliä
- 1 purkki tonnikalaa valutettuna
- suolaa
- sitruunapippuria
- 2-3 rkl majoneesia
- silputtua tilliä
- 1 rkl ketsuppia



- Pistele pestyihin perunoihin haarukalla pieniä reikiä ja kiepauta jokainen pottu palaseen foliota.
- Tökkää perunat 200-asteiseen uuniin kypsymään noin tunniksi.
- Perunoiden kypsymistä odotellessa voitkin sekoittaa kastikkeet ja laittaa jääkaappiin tekeytymään ja odottamaan tarjoilua.
- Tee vaikkapa salaattia kylkeen ja nautiskele perunat kastikkeiden kanssa.


Ihanan laiskaa lauantaita! :----)


torstai 15. toukokuuta 2014

Nimipäiväkahvittelut - Charlotta-kakku ja Ruusulimonadi


Tänään juhlistimme mamman, sekä minun nimipäiviäni tällaisella kattauksella, vaikka omat nimipäiväni ovatkin vasta ensiviikolla. Taiteilin tarjolle Charlotta-kakun, sekä ruusulimonadia. Nämä kaksi raikasta tarjottavaa sopivat mukavasti keväisiin nimipäiväjuhliin, sillä ovat helpotekoisia mutta samalla näyttäviä. :---)




Charlotta-kakku:


Kääretorttu:

- 3 munaa
- 1,5dl sokeria
- 1,5dl perunajauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 1 purkki maitorahkaa
- tomusokeria maun mukaan
- 1 purkki Kuningatar-pilttiä


Täyte:

- 300g tuorejuustoa
- 2,5 dl kuohukermaa
- 0,5-1dl tomusokeria (maun mukaan)
- 1 tl vaniljasokeria
- sitruunan kuori + mehu
- 4 liivatelehteä
- luraus maitoa



-Aloita valmistamalla kääretorttutaikina vatkaamalla munat ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää munavaahtoon perunajauhot, sekä leivinjauhe - sekoita hyvin, ettei jää jauhokokkareita.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia.
- Ota torttupohja uunista ja anna jäähtyä kunnolla ennen paperin irroittamista.
- Kippaa torttupohja toisen leivinpaperiarkin päälle ja revi kiinnioleva paperi varoen irti.
- Sivele torttupohjan päälle makeutettu maitorahka, sekä piltti.
- Rullaa tiukasti pötköksi ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
- Aloita täytteen valmistus laittamalla liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota kerma ja lisää siihen sokerit.
- Pehmitä tuorejuusto ja lisää siihen luraus maitoa.
- Raasta sitruunasta kuori ja lisää tuorejuuston sekaan.
- Purista sitruunasta mehu pieneen kuppiin ja kuumenna mehu mikrossa.
- Sekoita liivatelehdet kuuman sitruunamehun joukkoon ja lisää seos tuorejuuston joukkoon samalla sekoittaen.
- Kippaa tuorejuusto kermavaahdon sekaan ja sekoita hyvin.
- Vuoraa haluamasi kulho elmukelmulla ja leikkaa kääretortusta noin sentinpaksuisia viipaleita kulhon vuoraamiseksi.
- Kun kulho on vuorattu kääretorttuviipaleilla voit kaataa täytemassan sen sisään.
- Laita päälle vielä elmukelmua ja painoksi lautanen, jotta kakku painuu tiiviiksi.
- Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.
- Koristele esimerkiksi kermaruusukkeilla tai marsipaanikoristeilla.








Ruusulimonadi:


- 0,5-1 rkl ruusuvettä
- 2,5 dl sitruunanmehua
- 1,5 dl sokeria
- 3,5 dl vettä
- 7 dl hiilihapotettua vettä
- 1 punajuuri antamaan väriä


- Mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokeri.
- Kuumenna seosta, kunnes se kiehahtaa ja sekoita niin kauan, että kaikki sokeri on liuennut.
- Nosta kattila syrjään jäähtymään.
- Purista sitruunoista mehu. (sitruunoiden koosta riippuen noin 2-3kpl)
- Kaada sokeriseos kattilasta kannuun ja kippaa perään sitruunamehu.
- Mittaa kannuun myös ruusuvesi (kannattaa laittaa ensin vähän ja lisätä, jos haluat enemmän ruusun makua)
- Tipauta joukkoon punajuuri väriä antamaan. Sekoita.
- Nouki punajuuri nyt pois ja kaada kannuun hiilihapotettu vesi.
- Sekoita ja nosta kylmään tekeytymään.
- Tarjoa jääpalojen kanssa!





lauantai 10. toukokuuta 2014

Pandamainen Hyydykekakku


Tällaisella kakkusella osallistuin Pandan leivontakisaan, käykäähän klikkailemassa ääniä, jos laku ja suklaa on sinustakin oiva makupari! :---)
Äänestämään pääset tästä, ja ohjeen löydät myös samasta paikasta.

Helpotan hieman teidän oloanne, ja kopsaan tänne tuon saman sepostuksen, mikä löytyisi tuon linkin takaa, elikkäs:

Vanhana vaajakoskelaisena, ja Pandan tehtaan läheisyydessä asuneena, tähän kilpailuun oli yksinkertaisesti pakko osallistua, sillä Pandaan liittyen minulla on niin monta hyvää muistoa. Tämä kakku sai inspiraationsa Pandan mahtavista täytelakuista, jotka ovat olleet lempparituotteeni jo useita vuosia.


Pandamainen Hyydykekakku:



- 200g tummia täytekeksejä
- 70g voita
- 2kpl Paksu Pepe XXL-patukkaa (100g kattilaan ja 60g sattumiksi)
- ripaus suolaa
- 3dl kuohukermaa
- 5-6 liivatelehteä
- 3½ dl vispikermaa 
- ½ dl tomusokeria 
- ½ levyä Pandan Hurmaava Tumma-suklaata 
( Koristeluun kermavaahtoa ja Pandan täytelakuja)
- Murskaa keksit esimerkiksi tehosekoittimessa murusiksi.


- Sulata voi mikrossa ja kippaa voisula tehosekoittimeen murujen seuraksi ja surauta sekaisin.

- Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksimassa tasaisesti vuuan pohjalle ja tuuppaa vuoka jääkaappiin hetkeksi.

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmällä vedellä täytettyyn astiaan.
- Pilko Pepet pieniksi paloiksi kattilaan (100g) ja hulauta kerma sekaan.
- Kuumenna seosta miedolla lämmöllä hiljalleen, kunnes lakut ovat pehmenneet mukavasti. Surauta seos tasaiseksi tehosekoittimessa ja lisää joukkoon hippunen suolaa.
- Anna lakukastikkeen jäähtyä sillä aikaa, kun vatkaat vispikerman.
- Kun vispikerma on kuohkeaa vaahtoa mausta se tomusokerilla ja lisää lakukastike ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
- Kiehauta esimerkiksi vedenkeittimessä vettä ja lurauta 0,5 dl kuumaa vettä lasiin.
- Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita ne kuumaan veteen.
- Sekoittele liivateseosta hetki.
- Kaada nyt liivateseos täytteen sekaan kokoajan vatkaten, jotta liivate sekoittuu täytemassan joukkoon.
- Rouhi suklaa ja pilko loppu pätkä Pepe-patukasta täytemassan joukkoon sattumiksi. Kääntele sekaisin.
- Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä kylmässä noin 6 tuntia tai vaikkapa yön yli.
- Koristele kakun hyydyttyä esimerkiksi kermavaahtoruusukkeilla ja täytelakun paloilla.

lauantai 3. toukokuuta 2014

Kurkkuleivät


Mietiskelin eilen lapsuuttani ja siihen liittyviä ruokia ennen nukkuumaanmenoa. Muistin mummoni syöttäneen minulle kurkkua kuorrutettuna sokerilla ja sitten muistin äitini tekemät kurkkuleivät esikouluun mennessäni. Tämän pienen nostalgiapläjäyksen huumassa ajattelin tehdä aamuteen seuraksi näitä, ehkä enemmän brittien suosimia, leipiä. Tosin vähän aikuisempaan makuun tuunattuna.



Kurkkuleivät:

(8 kolmiota)


- Pätkä kurkkua
- 1 rkl siideriviinietikkaa
- 4 palaa vaaleaa paahtoleipää (isoja siivuja)
(- muutama mintunlehti)
- ½ tl hunajaa
- 3 rkl tuorejuustoa
- suolaa
- pippuria
- sipuli- sekä valkosipulijauhetta
- ripaus paprikajauhetta
(- muutama siivu cheddarjuustoa)



- Siivuta kurkku ja laita ne astiaan viinietikkatilkan kanssa. Anna imeytyä noin 10 minuuttia.
- Lusikoi toiseen pieneen astiaan tuorejuusto, hunaja, halutessasi mintunlehdet silputtuna, sekä mausteet. Maista tahnaa ja lisää tarvittaessa mausteita tai hunajaa.
- Leikkaa leivistä reunat ja levitä kerros tahnaa jokaiselle puolikkaalle.
- Lado kahdelle leivälle kurkkusiivut, sekä juusto.
- Paina leipiin kannet päälle ja leikkaa leivät kahdeksaksi pieneksi kolmioksi.
- Tarjoa esimerkiksi iltapäiväteen kanssa :---)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...