>

tiistai 31. joulukuuta 2013

Suklaa-Pistaasifudge


Uusi vuosi on jo ovella, joten taas herkutellaan!
Tämä ohje on napattu ihanaisen Nigellan keittokirjasta ( Nigella Express).
Mahtista uutukaista vuotta vain kaikille makianystäville ja muillekin! :---)


Suklaa-Pistaasifudge:


- 350g tummaa suklaata (käytin tässä noin 300g tummaa- ja 50g maitosuklaata)
- 1 tölkki kondensoitua maitoa (397g)
- 30g voita
- ripaus suolaa
- 150g kuorettomia pistaaseja (näitä saapi esimerkiksi Punnitse&Säästä- liikkeistä)



- Paloittele suklaa kattilaan, lisää kondensoitu maito, voi ja suola.
- Sulata miedolla lämmöllä kokoajan seosta sekoittaen.
- Pilko pähkinät ronskisti niin, että sinulla on sekä isoja että pieniä paloja.
- Lisää pähkinät suklaaseokseen ja sekoita.
- Kaada massa noin 23cm leveään neliönmuotoiseen vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla.
- Anna seoksen jäähtyä hieman, ennenkuin laitat vuuan jääkaappiin.
- Jätä fudge jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi.
- Leikkaa fudge paloiksi (noin 30-40 palaa)
- Leikatun fudgen voit säilyttää pakkasessa, eikä sitä tarvitse sulattaa kun haluat sitä tarjota, voit nauttia sen sellaisenaan.




maanantai 30. joulukuuta 2013

Superpuuro


Tässäpä vasta tapa aloittaa aamut, jos kaurapuuro kyllästyttää!
Tästä puurosta minulle vinkkasi työkaverini Henna, lämmin kiitos vain sinne suunnalle. :----)
Paremmin tämä puuro kai tunnettaisiin Chia-puuron nimellä, mutta minusta tämä on kyllä sellaista supertavaraa, että ansaitsee "Superpuuro" nimen. :---D

Jos Chia-siemenet eivät ole tuttuja, niin tässäpä pieni tietopläjäys:
Chia-siemen sisältää n. 40 % arvokkaita kasviöljyjä, noin 20 % proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista varsinkin kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä.


Lisätietoja voit käydä nappaamassa vaikkapa Cocovin sivuilta ja suurimman osan aineista voit hakea esimerkiksi Punnitse&Säästä-kaupoista.





Superpuuro:


- 2,5 dl luonnonjugurttia
- 1 purkki pilttiä (tässä mustikkapilttiä)
- 4 rkl Chia-siemeniä
- 1 rkl marjajauhetta (tässä mustaherukkajauhetta)
- 1 rkl pellavarouhetta
- 1 rkl Spelt-kuitulisää (Sunspelt)
(- 2 tl hunajaa , jos haluaa hieman lisää makeutta)

- Mittaa aineet pieneen kulhoon ja sekoita.
- Anna puuron vetäytyä mielellään yön yli ja nautiskele aamulla valmista voimapuuroa!


Pilttiä ja marjajauhetta vaihtelemalla saat helposti vaihtelua puuroosi!


tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulusalaatti


Kohta istahdamme joulupöytään nautiskelemaan kaikenlaista herkkua, mutta täytyyhän sitä jotain vihreääkin olla tarjolla, siispä syntyi tällainen salaatti.
Raikasta ja hedelmäistä vastapainoksi ehkä hieman raskaalle kinkulle ja laatikoille.


Joulusalaatti:


- Leipäjuustoa haluamasi määrä
- 3-6 kpl tuoreita viikunoita
- 1 granaattiomena
- Kourallinen rucolaa
- 1 pussi salaattisekoitusta (vuonankaali, puna- ja friseesalaatti)
- Mietoa juustoa kuutioina (esim Edam tai vähän maukkaampi Kadet)


- Leikkaa leipäjuustosta piparimuotilla kuvioita halutessasi.
- Halkaise granaattiomena "vyötäröltä" kahtia ja koputtele siemenet salaattikulhoon puulusikkaa käyttäen.
- Huuhtele rucola ja salaatti ja lisää kulhoon.
- Kuutioi juusto ja sekoita salaatin sekaan.
- Koristele leipäjuustokuvioilla, sekä viikunakukkasilla. :---)




Erittäin lämmintä ja maistuvaa joulua kaikille!

Valkosuklaa-puolukka-pannacotta


Ihanaa ja herkullista joulua kaikille murusille ja muillekin!
Tänään aamulla heräsin Sulon tassutteluun ja riisipuuron tuoksuun. Jouluaatto on siis täällä!
Karjalanpaisti muhii uunissa, kinkku paistui jo viime yönä ja nyt aamusella valmistin kiilteen jälkiruokaa koristamaan. Tässä siis meidän joulupöydän jälkkäriin ohjetta:


Valkosuklaa-puolukka-pannacotta:

( neljälle)


- 3 liivatelehteä
- 100g valkosuklaata (käytin tässä Pandan Puolukka-kinuskimuru -suklaata)
- 2dl kuohukermaa
- 2dl maitoa

Kiille:
- 1 liivatelehti
- 2dl pakastettuja puolukoita
- 1 dl vettä



- Laita pannacotan liivatteet likoamaan kylmään veteen, rouhi sillä aikaa suklaa ja kiehauta kerma ja maito pienessä kattilassa.
- Voit joko rouhia suklaan tosi pieneksi ja heittää kattilaan niin, tai sulattaa sen vesihauteessa ja lisätä vasta sen jälkeen. (Jälkimmäisellä keinolla suklaa sekoittuu paremmin)
- Lisää kattilaan myös liivatteet.
- Sekoita.
- Kaada seos laseihin ja anna hyytyä jääkaapissa noin viisi tuntia.
- Aloita kiilteen valmistaminen liottamalla liivatelehteä kylmässä vedessä.
- Keitä puolukoita desissä vettä niin kauan, kunnes marjat ovat hieman pehmenneet.
- Kaada kattilasta vesi ja marjat siivilän läpi kulhoon. (Tai siis tietenkin niin että marjat jäävät siivilään :D)
- Muserra marjat soseeksi esimerkiksi lusikan avulla ja sekoita marjaseos liemeen.
- Kiehauta liemi ja lisää liivate.
- Anna jäähtyä noin 7 minuuttia ja lusikoi kiille pannacotan päälle.
- Hyydytä jääkaapissa muutama tunti ja tarjoile vaikkapa jouluaterian päätteeksi! :----)


torstai 19. joulukuuta 2013

Cookie Mix Jar


Joululahjat ovat aina kivoja, tottakai, mutta itsetehdyissä on aina kuitenkin erilaista "tunnelmaa" ja ajatusta. Tällaisia teinkin siis pari kipaletta ihmisiä ilostuttamaan. Kuten kuvasta näkyy..lopputulos voisi olla siistimpikin, mutta eipä olla nyt niin nöpönuukia. :---D
Jos itsekin innostuit ideasta, tässäpä olisi sitten hieman ohjeen poikasta:


Cookie Mix:


- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 2,5 dl kaurahiutaleita
- 3 dl jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- ripaus suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl maitosuklaatippoja (minusta ne näyttävät enemmän nökkösiltä, kuin tipoilta :D)
- 1,5 - 2 dl tummasuklaatippoja 
(tippoja saapi muuten Punnitse&Säästä-liikkeistä...vink vink ;----D)
- 2 dl ronskisti rouhittuja hasselpähkinöitä


-Koeta saada kerrokset mahdollisimman tasaisesti purkkiin esimerkiksi pienellä lusikalla tasoittaen.
- Lado ensin tavallinen sokeri, jonka jälkeen fariinisokeri.
- Seuraavaksi laitoin kaurahiutale -kerroksen. Painele hyvin.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vaniljasokeri kulhossa keskenään ja kaada purkkiin. Tasoita.
- Seuraavaksi voitkin laittaa sattumat, tässä siis suklaa ja pähkinä.
- Voit käyttää myös esimerkiksi ranskanpastilleja, kuivattuja karpaloita tai muuta, mikä nyt sattuu sinun mielihalujasi miellyttämään. :----)


- Liitin purkkiin myös mukaan Holiday Magic- kortin, jonka kääntöpuolelle kirjoitin valmistusohjeet:

* Lisäksi tarvitset: 1 kananmuna + 1,5 dl voisulaa

* Vatkaa muna kevyesti.
* Kaada tämän purkin sisältö kulhoon munan seuraksi.
* Sekoita
* Lisää nyt joukkoon voisula ja sekoita uudelleen.
* Tuuppaa taikina jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
* Pyörittele taikinasta palloja uunipellille.
* Paista 190-asteisessa uunissa noin 8-11 minuuttia.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Siemennäkkäri


Eilisen keittiöhääräilyjen tulos oli tämänlainen. Hyvältä maistui niin omassa, kuin iltatee-vieraankin suussa.
Tässäpä ohjetta siis muillekkin näkkärinnälkäisille! :---)


Siemennäkkäri:

- 3 kananmunaa
- 3 dl auringonkukansiemeniä
- ½ dl hampunsiemeniä
- ½ dl seesaminsiemeniä
- ½ dl pellavansiemeniä
- 1,5 tl suolaa
- 2 rkl perunajauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita



- Sekoita ainekset keskenään kulhossa.
- Levitä näkkäritaikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille mahdollisimman ohuelti.
- Paista näkkäriä noin 25 minuuttia 175-asteisessa uunissa hieman uunista ja näkkärin paksuudesta riippuen.
- Leikkaa näkkärilevy heti uunista ottamisen jälkeen.
- Nostele palaset jäähtymään esimerkiksi ritilän päälle.
- Sipaise päälle nokare voita tai siivuta päälle juustoa ja rouskuttele menemään.


torstai 12. joulukuuta 2013

Appelsiini-vaniljapiparit


Heipparallaa kaikki joulunodottajat..ja miksei tietenkin muutkin! :---)
Blogin päivitys on jäänyt nyt hieman vähemmälle töiden alettua, mutta yritän kyllä parhaani mukaan tehdä uusia postauksia aina vapaapäivien osuessa kohdalle.
Nyt olikin siis vapaalla mukavasti aikaa tehdä piparitaikina - kuitenkaan, kuten tavallista, en halunnut leipoa perinteisiä pipareita, vaan jotain uutta oli taas kokeiltava. Tässäpä teillekin kokeilunhaluisille hieman erilaisen piparitaikinan ohjetta.



Appelsiini-vaniljapiparit:

(noin 4 pellillistä)


- 1 dl siirappia (käytin itse vaaleaa, mutta tumma käy myös hyvin.)
- 1 dl sokeria
- 1-2 tl vanilja-aromia
- 2 appelsiinia (voit käyttää myös sitruunaa, mutta käytä silloin vähemmän)
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl inkivääriä
- 1½ tl pomeranssin kuorta
(- 1/4 tl jauhettua maustepippuria)
- pieni ripaus suolaa
- 2 tl kanelia
- 1 tl ruokasoodaa
- 125g voita
- 1 kananmuna
- 5,6-6 dl jauhoja


- Pese appelsiinit ja vuole toisen appelsiinin kuori esimerkiksi perunankuorimaveitsellä pieneen kattilaan. Älä kuitenkaan ota matkaan kuoren alta valkoista osaa kamalan paljon. ( Tee suikaleista mahdollisimman suuria, sillä ne poistetaan kattilasta myöhemmin.)
- Raasta toisen appelsiinin kuori pienireikäisellä raastimella kattilaan.
- Purista nyt mehua kattilaan (noin 1-2 rkl)
- Lisää kattilaan nyt kuorien ja mehun sekaan sokeri, siirappi, vanilja-aromi ja mausteet.
- Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Anna seoksen kiehahtaa, kokoajan sekoittaen.
- Ota kattila pois liedeltä ja ripottele sekaan ruokasooda.
- Älä sekoita, vaan anna seoksen kuplia muutama minuutti.
- Lisää voi paloina kattilaan ja anna niiden sulaa.
- Kun voi on sulanut, voit sekoittaa varoen.
- Anna seoksen jäähtyä kunnolla.
- Kun seos on jäähtynyt lisää muna.
- Sekoita taikinaan pikkuhiljaa jauhot.
- Kääräise valmis taikina tuorekelmuun ja jätä kylmään tekeytymään seuraavaan päivään saakka.
- Kauli taikinasta noin 3mm paksuinen levy ja tee haluamasi mallisia pipareita.
(Voit myös käyttää taikinasta ensin puolet ja jättää toisen puolen vielä kylmään.)
- Paista pipareita 200 asteessa noin 5 minuuttia uunista ja pipareiden koosta riippuen.
- Pipareiden paistuttua nosta ne esimerkiksi ritilän päälle jäähtymään ja rapsakoitumaan.


Makeaa joulunodotusta! 

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Hampurilaissämpylät 2.0


Olen jo aikaisemminkin postannut hampparisämpylöiden ohjeen, mutta tällä kertaa koitin tehdä sämpylöistä vielä kuohkeampia, ja kuinka ollakaan, siinä onnistuinkin. Tässäpä siis paranneltua versiota! :---)



Hampurilaissämpylät:

(noin 8 normaalikokoista tai 4-5 isoa sämpylää)


- 3dl lämmintä vettä
- 1 pussi kuivahiivaa
- 2 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl mustapippuria
- n. 7 dl jauhoja
(voit korvata osan vehnäjauhoista halutessasi esimeriksi ruisjauhoilla)
- 1,2 rkl öljyä


- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen veteen vaivaten.
- Lurauta sekaan öljy ja loput jauhot.
- Vaivaa taikina hyvin.
- Löysemmästä taikinasta saa toki kuohkeammat sämpylät, mutta älä jätä taikinaa liian löysäksi.
- Anna taikinan kohota lämpimässä liinan alla kaksinkertaiseksi.
- Leivo kohonnut taikina jauhotetulla alustalla tangoksi, joka on helppo leikata osiin.
- Pyörittele osista sämpylöistä pellille.
- Kohota sämpylät liinan alla kaksinkertaisiksi.
- Sipaise sämpylöiden päälle hieman vettä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. 
(Isompia hieman pidempään.)
- Pihvit, juustot, salaatit sun muut väliin ja parempiin suihin! :---)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...