>

tiistai 20. helmikuuta 2018

Marianne-Wilhelmiinat




Viltti, keksejä ja teetä. Ai että, niistä on täydellinen iltapäivälaiskottelu tehty.
Joulukalenterissa jaoin ohjeen gluteenittomiin Wilhelmiina-kekseihin, jotka hävisivät parempiin suihin ennätysvauhtia. Tässä niiden keksien suklaisempi versio, joka ammentaa makua Marianne-rouheesta ja kaakaojauheesta. Tarkista rouhepussista sopiiko tämä versio sinulle, mutta se kuitenkin luokitellaan gluteenittomaksi. (<20mg/kg)



Marianne-Wilhelmiinat:


- 200 g margariinia tai voita
- 1 kananmunan keltuainen
- 1 dl valkoista sokeria
- 2 rkl siirappia
- 1 rkl vaniljatahnaa
- 1/2 tl psylliumia
- 3 dl riisijauhoja
- ½ dl tummaa kaakaojauhetta
- 2 dl tapiokatärkkelystä
- 1 tl ruokasoodaa
- Mariannerouhetta


- Vaahdota margariini, siirappi ja sokeri.
- Sekoita kuivat aineet.
- Lisää vaahdon joukkoon keltuainen ja vaniljatahna. 
- Sekoita hyvin.
- Lisää kuivat aineet muutamassa osassa.
- Sekoita hyvin.
- Taikinan pitäisi nyt olla melko paksua, mutta hieman tarttuvaa.
- Ripottele taikinan päälle riisijauhoja.
- Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se 3-4 osaan.
- Muovaa osista pitkulaisia tankoja.
- Laita tangot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. 
- Jätä tankojen väliin hyvin tilaa, sillä keksit leviävät pellillä.
- Paista +200 C uunissa noin 10-12 minuuttia, tai kunnes keksit ovat kypsiä ja niissä on kaunis väri. 
- Varo, ettet polta keksitankoja!
- Ripota Mariannerouhetta keksitankojen päälle heti, kun ne tulevat uunista
- Leikkaa tangot viistottain kekseiksi vielä lämpimänä.
- Jäähdytä keksit kunnolla ennen syömistä, niin ne eivät murene.



torstai 15. helmikuuta 2018

Juustoiset Yrttimuffinit





Sain jälleen kääriä hihat ja kehitellä Nallelle uuden reseptin kaupallisen yhteistyön merkeissä.
Suolaiset muffinit ovat todellista viikonlopun brunssien tarjottavaa. Helposti ja nopeasti valmistuvat sekä herkulliset muffinit katoavat tarjottimelta alta aikayksikön.
Käytin taikinaa mehevöittämään Nallen pikakaurahiutaleita, jotka toivatkin toivottua tekstuuria tuotoksiin.

Ihan sellaisenaan en halunnut muffineita tarjota, vaan pursotin vielä päälle hieman tuorejuustoa - näin täydellinen makuelämys oli valmis!



Juustoiset Yrttimuffinit:


(n. 10 kpl)

- 2,5-3 dl perunajauhoja
- ½ dl tuoreita yrttejä silputtuna (voit myös käyttää halutessasi kuivattuja yrttejä noin 1 rkl)
- 1 dl juustoraastetta (esim cheddar)
- 2 kananmunaa
- ½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
- 2 rkl tomaattien öljyä
- suolaa & pippuria maun mukaan
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 dl kermaviiliä
- hieman siemeniä jokaisen muffinin päälle
- koristeeksi notkistettua tuorejuustoa (esim paprika tai aurinkokuivattu tomaatti), yrttejä ja aurinkokuivattua tomaattia



- Sekoita kulhossa keskenään kananmunat, öljy, kermaviili ja juusto.
- Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja jauhot.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kääntele joukkoon yrtit ja aurinkokuivatut tomaatit.
- Sekoita lopuksi joukkoon vielä leivinjauhe.
- Lusikoi taikina muffinivuokiin pellille.
- Ripottele päälle hieman juustoraastetta ja siemeniä
- Paista muffineita 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Koristele hieman lämpimät muffinit notkistetulla tuorejuustolla, yrteillä ja aurinkokuivatuilla tomaateilla.







keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Pirtelö Ystävyydelle



Parhaimmillaan ystävyys on sitä, että toiseen voi luottaa, harmainkin päivä piristyy ystävän kanssa jutellessa ja he tekevät elämästä vain niin paljon mahtavampaa!
Tässä pirtelö ystävyydelle, jonka herkullisuuteen voi luottaa, tätä hörpätessä harmainkin päivä piristyy ja ihankin varmasti tämä tekee myös elämästäsi....ainakin hetkellisesti, paljon mahtavampaa!


Pirtelö Ystävyydelle:


(kahdelle)

- 2 dl vadelmia tai muita punaisia marjoja
- 0,5 litraa vaniljajäätelöä tai marjasorbettia
- maitoa sen verran, että saat haluamasi koostumuksen
- sokeria maun mukaan
- 0,5 tl vaniljajauhetta
- pinkkejä Candy Meltsejä tai elintarvikevärillä värjättyä valkosuklaata
- kermavaahtoa
- koristukseksi sydänkoristeita, marenkeja, vadelmia ja macaronseja, tai mitä tahansa mistä ystäväsi tykkääkään!



- Mittaa kulhoon tai blenderiin marjat, jäätelö, sokeri, vanilja ja maito.
- Surauta tasaiseksi.
- Sulata candy meltsit ja valuta sitä laseihin haluamallasi tavalla.
- Valuta pirtelö laseihin ja pursota päälle kermavaahtoa.
- Tee pirtelöistä kauniit valitsemillasi koristeilla.





perjantai 9. helmikuuta 2018

Suklaiset Laskiaispullat (Gluteeniton)






Mitkä ovat sellaisia leivonnaisia, joita te odotatte näin kevään korvilla eniten?
Onko se Runebergin tortut, vai kenties ihanat laskiaispullat?
Olipa se sitten mikä tahansa, niin suosittelen kokeilemaan näitä pullia....ehkä hieman liian hyviä näistä jopa saattoi tulla.
Tämä ohje on gluteeniton, mutta voit tehdä suklaiset pullasi myös tavallisella taikinalla ja näillä herkullisilla täytteillä.
Vadelmahillo sopii mainiosti suklaisiin pulliin antaen hieman makeutta ja raikkautta.
Nam! Näitä syö mielellään pakkasessa kipristelyn jälkeen kaakaon kaverina.



Suklaiset Laskiaispullat:

(n. 10 pullaa)


Taikina:

- 3 dl täysmaitoa
- 25 g hiivaa
- 2 tl psylliumia
- ½ tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 2 rkl vaniljasokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 kananmuna
- 7-8 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 100g pehmeää voita
- 2 tl kaakaojauhetta

- 1 kananmuna voiteluun


Täyte:

- 4 dl vispikermaa
- 1 rkl kaakaojauhetta
- tomusokeria maun mukaan
- vadelmahilloa
- sulatettua suklaata



- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
- Liuota hiiva maidon joukkoon.
- Lisää sekaan psyllium ja anna sen turvota noin viitisen minuuttia.
- Sekoita joukkoon suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.
- Ripota ksantaani jauhojen sekaan ja lisää noin puolet jauhoista taikinan sekaan kokoajan vaivaten.
- Lisää pehmeä voi ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa voimakkaasti vielä muutama minuutti. (Yleiskoneella tai käsivatkaimen taikinakoukuilla)
- Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 14:sta osaan.
- Pyörittele palasista pullia pellille.
- Kohota pullia liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
- Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
- Paista pullia 200-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia tai kunnes pullat ovat hieman ruskettuneet.
- Leikkaa jäähtyneistä pullista lakit irti.
- Vatkaa kerma vaahdoksi, makeuta makusi mukaan ja sekoita joukkoon kaakaojauhe.
- Täytä pullat vadelmahillolla, kermavaahdolla ja valuta lopuksi päälle sulatettua suklaata.





maanantai 5. helmikuuta 2018

Juustoinen Savuporokiusaus (Gluteeniton)







Savuporo on ollut lapsuudesta saakka mieheni "lohturuokaa", jota hän on saanut ollessaan sairaana tai muutoin vain allapäin. Meillä ei tarvitse kyllä keksiä tekosyitä poron nauttimiselle, vaan siitä tehdään ruokaa silloin kun sitä tekee mieli. 
Tosin veikkaan, että kyllä tämä silti miehen mieltä piristi!
Kokeile myös tätä Lapin Emännän Porokiusausta.


Juustoinen Savuporokiusaus:


- 1kg perunasuikaleita, tai peruna-sipulisekoitusta
- 1 pussi kylmäsavuporoa rouheena (150g)
- n. 300g cheddarjuustoa raasteena tai napuina
- 4 dl kermaa
- juustoraastetta
- pippuria & suolaa maun mukaan
- 1½ tl kuivattua timjamia
- ½ rasiaa tuorejuustoa (esim. kanttarelli, savuporo tai pippuri)


- Kaada perunasuikaleet ja savupororouhe uunivuokaan.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Sekoita cheddar joukkoon.
- Lämmitä kerma mikrossa ja lisää tuorejuusto kerman sekaan.
- Sekoita, kunnes tuorejuusto on liuennut kunnolla.
- Kaada kermaseos vuokaan.
- Kuorruta kiusaus juustoraasteella.
- Paista kiusausta 200-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.
- Voit peittää vuuan foliolla paiston aikana, jos tuntuu että pinta alkaa tummua liikaa.
- Tarjoa puolukoiden kanssa.


torstai 1. helmikuuta 2018

Täytetyt Perunankuoret Pekonilla



Tässä varsinaista viikonloppuruokaa - ehkäpä passeleinta lauantaihin.
Täytetyt perunankuoret maistuivat mahtavilta ja niihin tuli melkein jopa himo.
Tällainen perunan ja pekonin liitto on se klassisin, mutta täytteitä voi vaihdella mielensä mukaan. Ehkä ensi kerralla koetan lohta täytteeksi.


Täytetyt Perunankuoret Pekonilla:


- n. 10 isohkoa perunaa (esim Rosamunda)
- öljyä
- 100 g maustettua tuorejuustoa
( - sinihomejuustoa maun mukaan)
- 1-2 pakettia pekonikuutioita
- 1 tl kuivattuja yrttejä makusi mukaan
- juustoraastetta
- suolaa & pippuria


- Pese ja pistele perunat haarukalla.
- Öljyä jokainen peruna ja aseta ne leivinpaperin päälle pellille.
- Paista perunoita 200-asteessa noin tunnin verran.
- Paista pekonikuutiot pannulla rapeiksi.
- Halkaise perunat ja koverra sisustat varovasti kulhoon.
- Varo rikkomasta kuoria.
- Sekoita kulhossa keskenään perunoiden sisustat, tuorejuusto, yrtit, suola, pippuri ja pekonikuutiot.
- Täytä kuoret massalla.
- Ripottele päälle juustoraastetta.
- Paista perunoita täytteineen vielä noin 10-15 minuuttia.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...