Bostonkakku on klassikkojen klassikko, mutta siitäkin saa kätevästi erilaisia versioita vaihtelemalla sen täytteitä. Näin pääsiäisenä, ja keväällä muutenkin, on mukavaa hieman herätellä makuaistia kirpeämmillä ja raikkaammilla mauilla.
Tässä pirteä sitruunatäytteinen boston gluteenittomasti.
Sitruunaboston:
- 3 dl maitoa/vettä
- ½ palaa hiivaa tai vastaava määrä kuivahiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- ½ rkl kardemummaa
- 7-8 dl vaaleaa jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 100 g pehmeää voita
- täytteeksi 1 purkki sitruunarahkaa + 2 dl sitruuna curdia + ½ sitruunan kuoriraaste
- päälle raesokeria tai tomusokeritahnaa: 1 dl tomusokeria, ½ tl sitruunamehua + ½ sitruunan kuoriraaste.
- Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen.
- Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki.
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma.
- Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten.
- Lisää pehmeä voi ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti.
- Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti boston.
- Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin sentin paksuiseksi levyksi.
- Levitä taikinalevyn päälle rahkaa ja sitruunacurdia.
- Raasta täytteen päälle vielä sitruunan kuorta.
- Rullaa taikina tiiviiksi rullaksi.
- Leikkaa rulla noin 4 cm paksuiksi viipaleiksi ja aseta pullapalat rasvattuun irtopohjavuokaan niin, että kierrekuvio jää näkyviin ylöspäin.
- Vuoan saa laittaa aika täyteen, sillä gluteenittomat pullat eivät pullistu aivan yhtä tehokkaasti, kuin vehnäjauhoinen versio.
- Anna bostonin kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
- Voitele boston kananmunalla, ripottele pinnalle halutessasi raesokeria.
- Paista 225 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes boston on saanut kauniin värin.
- Irroita pulla vuoasta ja anna jäähtyä.
- Tee jäähtyneen pullan pinnalle halutessasi koristeraidat tomusokeriseoksesta.