>

maanantai 29. syyskuuta 2014

Hirvikäristys


Syksy tarkoittaa meillä sitä, että ukko lähtee metsään ja toivottavasti tuo sieltä tullessaan jotakin kokattavaa. Tänä syksynä ei ole vielä elukkaa kaatunut, mutta viimevuotista lihaa oli pakkasessa, josta hyvinkin perinteiseen tapaan meidän keittiössä syntyi hirvikäristystä. Tässä siis ohje ukkelini käristykseen. :---)


Hirvikäristys:

(kuudelle)

- 800g hirvenlihaa (jäisenä)
- 1 sipuli silputtuna
- 3 dl tummaa lager-olutta
- 3-4 dl vettä
- suolaa
- mustapippuria
- 50g voita
- 3 kokonaista maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- 1 lihaliemikuutio
(- 1 tl hunajaa)

- Vuole jäisestä lihapalasta ohuita siivuja ja paista siivuja voissa silputun sipulin kanssa pannulla.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kippaa ruskistetut lihat ja sipulit kattilaan liemineen päivineen.
- Lisää kattilaan nyt loput ainekset, maista ja anna porista noin tunnin verran.
- Voit välillä lisätä vettä, jos tuntuu että pata meinaa päästä kuivumaan.
- Suurusta kastiketta halutessasi.
- Tarjoa käristys esimerkiksi perunamuussin, puolukoiden ja suolakurkun kanssa.

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pannupitsa


Sunnuntait ovat tällaisia edellisen viikon lopettajaisia ja uuden viikon akunlatauspäiviä, jolloin tekee mieli rentoutua. Pitsa on varmaankin monelle aikalailla sitä ultimaattista laiskotteluruokaa, eikä siinä, helppoa ja maukastahan se on itsetehtynä. Tänään kuitenkin halusin tuota lihotettua versiota peruspitsasta - nimittäin pannupitsaa. Sellaista hienoa pannua minulta ei löydy, mutta varsin hyvin saman asian ajoi irtopohjainen kakkuvuoka. :--D


Pannupitsa:

(taikinaa kahden - kolmen pitsan verran)

- 2,5dl kylmää vettä
- 1 tl kuivahiivaa
- 1 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 rkl öljyä
- 6-7 dl durum- tai vehnäjauhoja


Kastike:

- 2 dl paseerattua tomaattia
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1-2 puserrettua valkosipulin kynttä
- ripaus sokeria
- suolaa
- reilusti pippuria
- 1 rkl kuivattuja yrttejä, kuten oreganoa ja basilikaa
(- raastettua parmesaania)


- Mittaa yleiskoneen kulhoon kylmä vesi, kuivahiiva ja sokeri.
- Sekoita.
- Lisää nyt suola, öljy, sipulijauhe ja 4 dl jauhoja.
- Sekoita viitisen minuuttia niin, että syntyy löysä taikina.
- Anna taikinan levätä kulhossa noin puoli tuntia.
- Lisää taikinaan loput jauhot vähitellen koneen käydessä.
- Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuutin ajan.
- Taikinan tulisi nyt olla kimmoisaa ja pehmeää.
- Kohota kaksinkertaiseksi.
- Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä tekeytymään taikinan kohoamisen ajaksi.
- Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen tai kolmeen pallukkaan.
- Venyttele palleroista käsissäsi lettuja, jotka ovat reunoilta paksumpia.
- Asettele taikinalätyt nyt korkeareunaisiin  jauhotettuihin vuokiin, kuten uuninkestävään pannuun tai irtopohjavuokaan.
- Väännä uuni lämpenemään 250-asteiseksi ja anna pitsapohjien kohota puolisen tuntia.
- Levitä pohjien päälle tomaattikastike, reilusti juustoraastetta, mozzarellaa ja muita haluamiasi täytteitä, kuten pepperonia.
- Paista pitsoja niin kauan, kunnes juusto kuplii ja reunat ovat kauniisti ruskettuneet. (noin 8-14 minuuttia vuuan paksuudesta riippuen.)
- Revi valmiin pitsan päälle halutessasi hieman basilikaa tai rukolaa.


keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Rommi-Luumupullat


Pullia, pullia, ihanaisia pullia! Mikäs olisikaan sen parempaa, kuin pullantuoksuinen koti - no ei varmaan mikkään! Mammalla oli tapana tehdä näitä rommilla maustettuja luumupullia aina talvipakkasilla, mutta minun on tehnyt näitä mieli jo ties kuinka kauan, joten en jaksanut odotella mittarin vajoamista pakkaslukemiin. Säädin ohjetta hieman oman makuni mukaan ja hyviähän näistä tuli. :---)

Rommi-Luumupullat:

(24 kpl)

- paperisia pulla- tai viinerivuokia
- 1 muna voiteluun
- päälle tomusokeria

- 9-10dl jauhoja
- 3 dl maitoa
- 2 pss kuivahiivaa
- 2 munaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 175g voita tai margariinia

Täyte:
- 100g voita
- 125g tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ tl vaniljajauhetta tai -uutetta
- 1 dl luumumarmeladia ( laita enemmän jos täyte tuntuu liian löysältä)
- 3 rkl rommia


- Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi.
- Lämmitä maito.
- Yhdistä maito ja munaseos ja lisää sekaan suola ja kuivahiiva.
- Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa.
- Sulata voi ja lisää se taikinaan vasta loppuvaiheessa.
- Taikina saa jäädä melko notkeaksi, mutta kuitenkin niin, ettei se tarraa kovasti käsiin kiinni.
- Kohota liian alla puolisen tuntia.
- Kaulitse taikina suorakaiteeksi jauhotetulla alustalla.
- Aloita täytteen valmistaminen sulattamalla voi ja sekoittamalla siihen tomusokeri. Anna jäähtyä hetki.
- Lurauta sekaan myös rommi ja luumumarmeladi.
- Mausta vielä vaniljasokerilla ja -jauheella.
- Lisää tarvittaessa marmeladia, jos täyte on liian vetelää.
- Levitä täytettä pullataikinalevyn päälle ja rullaa levy.
- Leikkaa rullasta kiekkoja ja venytä ne nauhamaisiksi.
- Kieritä nyt taikinaa ja kiedo se solmuksi.
- Aseta pullasolmut paperisiin pullavuokiin ja kohota puolisen tuntia.
- Voitele kohonneet pullat munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10-14 minuuttia hieman pullien koosta ja uunista riippuen.


tiistai 16. syyskuuta 2014

Aura-Punajuuririsotto


Voihan syksy ja kaikki mahtavat sesongissa olevat ainekset! Syksyisin nämä punastuneet kaverit ovat erityisen makeita ja meheviä. En voi sanoa, että vihaisin etikkaisia punajuuria purkissa, mutta eivät ne varsinaisesti mitään suurta herkkuakaan ole. Tästä hieman pahoillani, ajattelin tutustuttaa itseni uudestaan punajuureen...siis tähän OIKEAAN punajuureen. Maku näissä mussukoissa on ehkä hieman jotakin lantun, nauriin ja omenan väliltä. Juurikkaan makeutta halusin kuitenkin hieman leikata, ja Aura-juuston ystävänä murustelin sitä tähän risottoon. Nam nam.


Aura-Punajuuririsotto:

(kahdelle)

- 1 rkl voita
- loraus öljyä
- 1,5 dl risottoriisiä
- ½ kasvisliemikuutio
- 1 dl vettä
- 1 valkosipulin kynsi
- 2-3 keskikokoista tai pientä punajuurta
- 0,5 dl parmesaania raasteena
- 50-70g Aura-juustoa makusi mukaan
- 2 dl kermaa (ruoka- tai kuohukermaa)
- pippuria
- suolaa tarvittaessa
- loraus valkoviiniä tai omenamehua (0,5dl)

- Lohkaise kattilaan voinokare ja lorauta perään tilkka öljyä.
- Murenna sekaan kasvisliemikuutio ja lisää riisi. Kuullota hetki.
- Kuori ja raasta punajuuret melko karkeaksi raasteeksi.
- Raasta kattilaan valkosipuli ja lisää myös punajuuriraaste.
- Anna pehmetä hetki.
- Lisää vesi, kerma sekä juustot.
- Odottele, että risotto paksuuntuu ja lisää sitten valkoviini tai omenamehu.
- Mausta pippurilla ja suolalla.
- Risoton tulisi olla mehevää, ei liian jämäkkää sekä riiseissä hieman purutuntumaa.
- Tarjoa esimerkiksi parmesaaniraasteen, tuoreen timjamin tai Aura-murujen kanssa.


keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Cannelonit Jauhelihatäytteellä


Voihan pasta! Ensimmäinen (ja tähän asti viimeisin) kohtaaminen cannelonien kanssa ei ollut kovinkaan maistuva. Muistaakseni mamma teki niitä...hmmm, 10 vuotta sitten? Silloinkin olin jo sekä pastan, että lasagnen ystävä, joten ihmettelenkin miksen silloin pitänyt näistä ollenkaan. Ehkä syypää oli liian tomaattinen kastike. Mainittakoot, ettei tomaattiset asiat sovi suuhuni kovinkaan hyvin...liekkö jotakin tekemistä "edesmenneen" tomaattiallergiani kanssa. Noh, jokatapauksessa nämä olivat todella hyviä, vaikkei kauniista pastaputkista ole tässä kuvassa tietoakaan! :--D


Cannelonit Jauhelihatäytteellä:

(3-6:lle syömärille)

- 14-16 kipaletta kuivia canneloni-pastaputkia
- 400g jauhelihaa
- 1 sipuli pieneksi silputtuna
- 1-2 valkosipulin kynttä
- suolaa
- pippuria
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tölkki tomaattimurskaa, josta ½dl kastikkeeseen ja loput putkiloiden päälle
- 1 tölkki valkoisia papuja (tomaattikastikkeessa)
- kuivattuja yrttejä maun mukaan, kuten oreganoa, basilikaa tai jotakin yrttisekoitusta
- n. 100g juustoraastetta

Päälle:

- Loput tomaattimurskasta
- 2 dl ruokakermaa
- 100g juustoraastetta


- Aloita täytteen valmistaminen kuullottamalla sipuli- ja valkosipulisilppua
öljyssä pannulla.
- Lisää jauheliha pannuun, kun sipuli on läpikuultavaa.
- Ripottele sekaan mausteet ja murennettu liemikuutio.
- Mittaa joukkoon tomaattimurska ja valkoiset pavut.
- Anna lämmetä hetki ja lisää lopuksi juustoraaste ja yrtit.
- Täytä cannelonit pientä lusikkaa apunakäyttäen ja lado valmiit putket öljyttyyn uunivuokaan.
- Lurauta putkiloiden päälle loppu tomaattimurska, ruokakerma sekä juustoraastetta.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia hieman uunista riippuen, kuitenkin niin, että juusto on päältä kullanruskeaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...