Juhannus kolkuttelee jo ovella, joten tarjottavien mietintä on hyvä aloittaa viimeistään nyt!
Monen juhlapöydästä löytyy varmasti kakkua, ja mansikkakakku on juhannuksena VARMASTI se yleisin. Tässä kakussa on mansikkaa, mutta kaverina myös raparperia ja sitruunaa, päällä kuitenkin tutusti ja turvallisesti kermahuntu.
Mansikka-Raparperikermakakku (Gluteeniton):
Kakkupohja:
- 280g munia
- 196g sokeria
- 196g Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta
- n. 0,5 tl leivinjauhetta
Kostutus:
- Sitruunalimonadia
Väliin:
-Mansikka-raparperihilloa
- tuoreita mansikoita
- hieman sitruunan kuoriraastetta
- n. 2 dl kermaa
Kuorrutteeseen:
- 1 rasia sitruuna tuorejuustoa
- 3-4 dl vispikermaa
- halutessasi hieman makeutusta
Koristeeksi:
-tuoreita mansikoita
- mintun lehtiä
- macaronseja
-harsokukkaa
- Vuoraa n. 20cm Ø irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla.
- Voitele vuuan reunat.
- Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
- Punnitse munat ja sokeri vatkauskulhoon.
- Vatkaa todella kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
- Siivilöi vaahdon joukkoon jauhot ja leivinjauhe.
- Kääntele varovasti sekaisin.
- Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alimmalla tasolla noin 30-45 minuuttia tai kunnes se on kypsä.
- Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
- Anna kakun jäähtyä kokonaan ja leikkaa se sitten kolmeen kerrokseen.
- Kostuta pohjia kevyesti sitruunalimonadilla.
- Levitä kerrosten väliin hilloa, kermavaahtoa, mansikoita paloiteltuna sekä sitruunan kuoriraastetta.
- Kuorruta kakku kermavaahto-tuorejuustoseoksella ja halutessasi pursota pinnalle koristuksia.
- Koristele mielesi mukaan esimerkiksi mansikoilla, mintulla, macaronseilla ja harsokukilla.
Noniin, sitten kakku numero kaksi on gluteeniton voileipäkakku, jonka täytteessä on härkää ja yrttejä. Tämäkin kakku on toki gluteeniton. Moni jostain syystä jännittää gluteenittoman voileipäkakun tekemistä, mutta ihan suotta - todella maukasta ja suunmukaista siitä syntyy.
Tästä ohjeesta riittää yhteen n. 20 cmØ kakkuun.
Härkävoileipäkakku (Gluteeniton):
Pohjaksi:
- n. 3 pakettia Fria Grova-leipää (pakaste)
Kostutukseen:
- maitoa tai lihalientä
Väliin:
- 400g pippurituorejuustoa
- n. 100g creme fraichea
- ruohosipulia maun mukaan
- n. 80g kylmäsavuhärkää (leikkele)
- ½ punainen paprika
- hunajaa maun mukaan
(- punasipulia)
- maustekurkkua maun mukaan
- ½ tl paprikajauhetta
- 1 tl provencen yrttisekoitusta
- ½ tl suolaa
Päälle:
- 2 dl vispikermaa
- 200g tuorejuustoa
Koristeeksi:
- Kylmäsavuhärkää, yrttejä, viikunaa, tomaattia, syötäviä kukkia, pippureita ja siemeniä.
- Vuoraa n. 20 cm Ø irtopohjavuoka kelmulla.
- Revi sulanutta leipää kerrokseksi vuuan pohjalle.
- Kostuta hieman esimerkiksi maidolla.
- Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto, ruohosipulisilppu, pienitty savuhärkä, paprikasilppu sekä maustekurkun palaset sekä creme fraichea sen verran että saat mieleisesi koostumuksen.
- Mausta täyte hunajalla, yrttisekoituksella, paprikajauheella ja suolalla.
- Levitä täytteestä puolet pohjan päälle.
- Revi leipää uudeksi kerrokseksi, kostuta ja levitä loput täytteestä.
- Revi vielä leipää kanneksi.
- Peitä kakku repsottavilla kelmuilla ja anna sen vetäytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen kuorrutusta.
- Vispaa kuorrutetta varten kerma ja notkista tuorejuusto. Yhdistä.
- Kippaa kakku tarjoilualustalle tai lautaselle.
- Levitä tai pursota kuorrutetta kakun päälle.
- Koristele mielesi mukaan kauniiksi.