>

lauantai 30. maaliskuuta 2013

Chorizolla terästettyä kanaa


Tänään meillä pääsiäistipu taipui padassa tällaiseen muotoon, tosin meillä tätä syödään useamminkin, kuin vain pääsiäisenä.
Hyvää ruokahalua! :----)


Eikun terästämään:

- n. 400g kanaa (fileet, suikaleet ja koivet - kaikki käy)
- n. 7-9 keskikokoista perunaa
- yksi rasia kirsikkatomaatteja tai 
aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan.
- yksi punasipuli
- ½ dl öljyä
- Chorizoa maun mukaan 
(tähän käytetty neljä chorizo-raakamakkaraa.)
- ½ paprika
- ripsaus suolaa, pippuria, oreganoa ja paprikajauhetta
(* jos tämä ei vielä riitä, niin lisää vaikka pekonia tai halloumi-juustoa.)


- Pilko perunat lohkoiksi vuokaan ja lurauta öljyä päälle, ripottele mausteet.
- Lisää tomaatit, lohkottu sipuli, paprika ja pilkottu chorizo.
- Käytä kanat vähän aikaa pannulla, mutta älä paista kypsäksi asti.
- Lisää kanat vuokaan ja tuuppaa vuoka uuniin.
- Paista 200 asteessa noin tunti, tai niin kauan, että perunat ovat kypsiä.

Mamman persikkapiirakka


Tultiimpa visiteeraamaan Jyväskylään mammaa näin pääsiäisen kunniaksi, ja melkein jälkkäriperinteeksi pääsiäisenä meillä on muotoutunut tämä rahkapiirakka.
Tässäpä ohjetta mamman keittiönkaapista, olkaapas hyvä!
:----)

Persikkapiirakka:


(Tästä riittää kahteen keskikokoiseen korkealaitaiseen foliovuokaan)

Pohja:


-125g voita tai margariinia
-1 dl sokeria
-3 dl vehnäjauhoja
-1 tl leivinjauhetta

Täyte:


- 1 iso purkki persikoita
- 250g maitorahkaa
- 200g kermaviiliä
- 2 kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 2 rkl vaniljasokeria
- ½ sitruunan mehu + kuori
- 1 dl kermaa (esim. vispikermaa)
- 2 rkl perunajauhoja


- Sulata margariini pehmeäksi kulhossa, lisää sokeri, jauhot ja leivinjauhe.
 -> Sekoita tasaiseksi.
- Voitele foliovuoka ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
- Sekoita toisessa kulhossa täyteainekset:
- Kaada rahka ja kermaviili kulhoon, lisää munat ja sekoita hyvin sekaisin.
- Lisää sokerit, sitruunan mehu ja kuori + kerma ja pottujauhot.
 -> Sekoita, koita saada paakut pois.
- Asettele persikkalohkot pohjan päälle ja kaada täyte persikoiden päälle.
- Ripottele päälle halutessasi hieman kanelia tai vaikka kaakaojauhetta.
- Paista 180 asteessa noin tunnin verran. (Riippuen uunista.)

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Tortillalätyt


Sunnuntai-iltana telkkarin ääressä on mukava sulloutua viltin uumeniin, napostella jotakin ja valmistautua tulevaan viikkoon.
Tortillat on helppoja ja mukavia tehdä, mutta valmiisiin lettuihin on tullut vähän kyllästyttyä - siispä tässä teille reseptiä omatekemiin tortillapohjiin. :----)


Tortillalätyt:

(Tästä taikinasta tulee n. 6 keskikokoista lettua.)

- 4 dl vehnäjauhoja 
(korvasin itse osan jauhoista 0,25dl ruisjauhoja)
- 1 tl suolaa
- ½ tl pippuria
- ½ tl paprikajauhetta
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ dl öljyä
- 1½ dl kuumaa vettä


- Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita. -> Lisää öljy.
- Nypi öljy jauhoseoksen sekaan.
- Lisää kuuma vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Tuikkaa taikinakulho jääkaappiin n. 20 minuutiksi lepäämään.
- Jauhota esimerkiksi pöydän pinta ja pyörittele taikinasta n. kuusi palleroa.
- Kauli palloista ohuita lettuja. (Valitse lettujen koko pannun koon mukaan.)
*Jos haluat pohjista aivan pyöreitä, leikkaa veitsellä kaulitun letun reunat esim. lautasta apuna käyttäen.*
- Paista lätyt pikaisesti kuivalla pannulla, niin että lätyn pintaan tulee muutamia ruskeita laikkuja.
- Täytä tortillat valitsemillasi täytteillä ja pistele poskeen! :---)

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Isot Triplasuklaamuffinit


Tekipä mieli muffinsseja, mutten halunnut etsiä ohjetta netistä - joten tekaisimpa sellaisen sitten itse. :----)
Mitä enemmän suklaata, sitä enemmän suklaata...
vai miten se meni?
Noh, tässä reseptissä mässäillään kolmella suklaalla ja jugurtilla.

Big-Ass Muffins:

(Isoihin amerikkalaisiin muffinivuokiin tehtynä n. 10kpl.)

- 200g margariinia/voita
- 2,5dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 0,5dl kaakaojauhetta
- 2tl vaniljasokeria
- 2tl leivinjauhetta
- 4,5dl vehnäjauhoja
- n. 200g suklaata 
(maito-, tummaa- ja valkosuklaata)
- 1dl maitoa
- 1dl jugurttia 
(maustamaton tai maustettu, kumpikin käy.. itse käytin kreikkalaista.)

- Pehmitä margariinia hieman mikrossa, vatkaa sokeri ja margariini vaahdoksi.
- Lisää munat yksitellen välillä vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
- Rouhi suklaa ja kippaa taikinan sekaan. Kääntele sekaisin. 
ÄLÄ VATKAA!
- Lisää maito ja jogurtti -> kääntele tasaiseksi.
- Jaa taikina isoihin muffinivuokiin. 
(Taikina saa ulottua noin puoleenväliin vuokaa.)
- Paista 225-asteisessa uunissa n. 15-25 minuuttia, uunista ja muffinien koosta riippuen.
(Ethän availe paiston aikana uunin luukkua, jotta muffinit saavat kohota rauhassa.)
- Päälle voit sulattaa vielä vähän suklaata :---)

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Porkkanavuokaleipä


Aamupalaa teki mieli, mutta jääkaappi oli miltei tyhjillään, eikä leipääkään näkyvillä..mitäpä tekemään, kun kauppaankaan ei jaksa? :---D
Näin keväällä on myöskin hyvä tankata porkkanoilla kesää varten, jos meinaa ruskettua kunnolla - siispä tässä teille porkkanavuokaleipää. :---)
Tämän tekeminen on helppoa, mutta vie paljon aikaa kohotuksen takia.


Vuokaleipä:


- 5 dl lämmintä vettä
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl ruisjauhoja
- 3 dl hiivaleipäjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
- 1 tl pippuria
- 1 rkl siirappia/hunajaa
- 1-2 raastettua porkkanaa
(- ½ dl pellavarouhetta)
(- päälle siemeniä ja ripaus suolaa)


-Sekoita lämpimään veteen ruisjauhot, siirappi, suola, hiiva ja hiutaleet.
-> kohota 30 minuuttia.
-Lisää jauhot sekaan.
-> kohota 30 minuuttia.
-Voitele leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. 
(Ripsauta päälle siemenet ja suola.)
-> kohota 30 minuuttia.
-Paista 225- asteessa 20-30 minuuttia uunista ja vuuasta riippuen.

Hox! Voit jättää porkkanan kokonaan pois, jos mielesi tekee ihan tavallista leipää. C:


lauantai 16. maaliskuuta 2013

Mac 'n' Cheese


Jos himoitsee juustoa, tätä on miltei pakko koittaa!
Juuston läheisenä ystävänä ajattelin vihdoin myydä sieluni tälle tuhdille herkulle - ja hyvväähän siitä tuli. :---)
Näillä aineksilla täyttää 2-4 immeisen mahan, hieman riippuen syökö pelkästään tätä vai keksaseeko kylkeen jotakin muuta suuhunpantavaa myös.

Juustoa ja makaroonia:


-4 dl makaronia (Itse kylläkin käytin tässä penneä..)
-4 rkl voita/margariinia
-2 rkl jauhoja
-4 dl maitoa
-200g cheddar-juustoa (Mikä tahansa muukin juusto käy.)
-suolaa (juustosta riippuen)
-½ tl paprikajauhetta
-½ tl mustapippuria


-Keitä makaronit kattilassa ja ripauta keitinveteen hieman suolaa.
-Raasta juusto.
-Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.
-Sulata voinökäreet pannulla ja lisää jauhot vispilällä sekoittaen.
-Kuumenna maito mikrossa ja lisää pannulle vähän kerrallaan lorauttaen.
 -> Sekoita kokoajan.
-Lisää raastettu juusto ja sekoittele kastikkeen sekaan.
(Jätä hieman raastetta sivuun, jos haluat ripotella sitä kuorrutteeksi.)
-Kun juusto on kokonaan sulanut lisää mausteet.
-Kaada makaronit juustokastikkeeseen ja sekoittele muutaman kerran.
-Kippaa kastike ja makaronit pieneen vuokaan.
-> kuorruta juustolla.
-Tuuppaa koko komeus uuniin paistumaan noin 20 minuutiksi.
 Ja sitten maistellaan! :---)

tiistai 12. maaliskuuta 2013

Kermainen kanakeitto


Tästä on tullut ehdottomasti mun lemppariruoka (pitkän kehittelyn jälkeen), jos on hieman nuhanpoikasta tai kurkun käheyttä ilmassa!
Ainakin itselle tästä keitosta tulee parempi mieli. :-----)
 Kantsii kokeilla!

Kanakeittoa keittelemään:

- 1-1,5 litraa vettä
- n. 400g broilerisuikaleita (madinadilla tai ilman)
- keskikokoinen kesäkurpitsa
- punainen paprika
- sipuli (punasipuli käy ainakin tosi hyvin)
- purkki makeaa maissia
- 1 kasvisliemikuutio
- 2 rkl currya
- 1 rkl jauhettua paprikaa
- 1 tl mustapippuria
- suolaa maun mukaan
- 2-4 dl ruokakermaa
- 1 rkl hunajaa
- ½ tl inkivääriä (tuorekin käy, mutta tässä käytin jauhetta)
(- pilkkottua chiliä ja muutama valkosipulinkynsi)



-Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää liemikuutio.
-Pilko kesäkurpitsa ja kippaa pannulle paistumaan. Lurata sekaan hieman öljyä, curry, paprikajauhe ja pippuri. Paista hetki.
-Kaada kesäkurpitsat kiehuvaan veteen.
-Pilko sipuli ja paprika ja lisää pannulle -> paista hetki ja sujauta kattilaan.
(Jos käytät chiliä ja valkosipulia, ne voi myös käyttää tässä vaiheessa pannulla.)
-Paista broilerisuikaleet. Lisää suikaleiden päälle hunaja ja inkivääri -> sekoita ja paista vielä hetki.
Kippaa kattilaan uiskentelemaan.
-Lisää maissi, kerma ja tarvittaessa suola kattilaan. Anna kiehua 5-10 minuuttia.

Syömäääääään!

sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Pekonipitsaa pehmoisella pohjalla


Voisimpa vaikka väittää, että tällä lähtee nälkä...ja saattaapa vaikka auttaa rapulapeikon hullutuksiinkin näin sunnuntaisin. :----D Joka tapauksessa tarjoilen teille nyt omasta mielestäni parhaimman pitsapohjan tekemiseen tarvittavat tärpit ja ainekset!

Pitsapohja:

(Tätä taikinaa ei ole pakko kohottaa ollenkaan!)

- 1,5 dl vettä
- 1 dl hiilihapotettua kivennäisvettä 
(jos haluat, voit myös käyttää pelkästään tavallista vettä, lurauta silloin kulhoon 2,5dl vettä hanasta.)
- 1 pussi kuivahiivaa tai 25g tuorehiivaa
- 1 tl suolaa
- pieni ripsaus sokeria
- ½ tl pippuria
- 1 tl pitsamaustetta tai oreganoa
- 0,5 dl öljyä
- 4-6 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja

- Lurauta kulhoon 1,5dl lämmintä vettä hanasta. (Ei liian kuumaa, ettei hiiva kuole.) 
Lisää kivennäisvesi ja varmista että nesteet ovat sopivan lämpöisiä.
- Lisää veteen hiiva, puolet jauhoista, mausteet ja öljy. Sekoita hyvin.
- Lisää loput jauhot ja sekoittele.
(Jos aijot kohottaa taikinaa, tässä kohtaa heitä taikinakulhon päälle liina ja anna turvota kaksinkertaiseksi.)
- Jauhota kevyesti pellille aseteltu leivinpaperi ja kippaa taikina siihen. 
-> taputtele taikina sen kokoiseksi ja muotoiseksi, kun haluat.
(Jos haluat vielä kohottaa, niin peitä pelti liinalla noin puoleksi tunniksi.)
- Sitten lisäilläänkin jo kastike!


Tomaattikastike:

(Sekoita nämä aineet vaikka kahvikupissa, sen pitäisi riittää koko pitsapohjan kastikkeelle hyvin.)

- ½ dl ketsuppia
- ½ dl tomaattipyrettä
- ripaus sokeria 
- 1 tl pitsamaustetta
- ½ tl pippuria
- luraus vettä tai öljyä. -> tarkoitus hieman notkistaa kastiketta.


-Tähän ei ole muuta neuvoa, kun kippaa ainekset kahvikuppiin ja sekoita vaikkapa lusikalla sekaisin. -> Lätki pitsapohjan päälle.


Täytteet:


Täytteet voit tottakai valita aivan oman mielesi mukaan, mutta näillä aineksilla syntyi tämä pitsa:

- 150g jauhelihaa 
(hamppareissa käytettyä nautaa jäi yli, joten kippasin ne tähän pitsaan.)
- Puolikas oranssi paprika
- mozzarellaa
- Puoli pakettia pekonia saksittuna
- Puolikas punasipuli
- Vajaa puoli pussia kinkkusuikaleita (n. 100 grammaa)
- Juustoraastetta

- Levitä juustoraastetta ohuelti tomaattikastikkeen päälle, jotta uunissa täytteet tarttuvat siihen.
-Ruskista jauheliha pannulla ja mausta mielesi mukaan -> lisää pitsaan.
-Ripsuttele kinkkusuikut jauhelihan päälle.
-Saksi pekonit paketista seuraavaksi pitsaan -> erottele palaset käsin.
- Pilko paprika ja leikkaa sipulista renkaita pitsan päälle.
-Revi mozzarellasta palasia ja lisää lopuksi juustoraastetta sen verran, kun sielu sietää. :---)


Paistellaan 225 -asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, riippuen uunista ja täytteiden määrästä.

Kerrohan, jos kokeilit ja mitä tykkäsit?

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Burgerit


Tekeekö mieli jotakin hyvää? Hampparia kenties?
Tästäpä kokeiluun teille armaille ja harmaille hyväksi havaittu miekkoseni burgeriohje. Tänään oli siis hänen vuoronsa häärätä keittiössä, ja tällaista syntyi. :----) (Tästä saapi samalla melkolailla pomminvarman sämpyläohjeen kaupan päälle! Olkaatten hyvä.)

Sämpylät (pumpulat, eli pulleat sämpylät):

Tästä tulee neljä kipaletta keskikokoista/isoa hampurilaissämpylää

- 1,5 dl maitoa
- 1 dl hiilihapotettua kivennäisvettä
- 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
- 1 rkl hunajaa tai siirappia
- 1 tl suolaa
- 4 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja
- 1 dl hiivaleipäjauhoja
- 25 g pehmeää voita tai n. 1/4 dl öljyä
(- jos haluat, voit ripotella vielä ennen uuniin tökkäämistä sämpylöiden päälle siemeniä.)

- Lämmitä maito ja lisää kivennäisvesi maidon sekaan. Ennen tuorehiivan lisäämistä nesteseoksen tulisi olla noin kädenlämpöistä, jos taas käytät kuivahiivaa nesteen tulisi olla hieman lämpimämpää (n.42 -asteista).
- Lisää nesteeseen suola, hunaja ja puolet jauhoista.
- Sekoita aineet sekaisin ja lisää loput jauhot, sekä rasva.
- Kohota liinan alla noin puolisen tuntia.
- Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele sämpylöitä neljä kipaletta pellille.
- Taas kohotellaan liinan alla vartista puoleen tuntiin.
- Lykkää pelti 225 -asteiseen uuniin ja paista sämpylöitä n. 12-20 minuuttia, tai niin kauan kunnes pinta on kauniin ruskea.


Pihvit:

- 400 g jauhelihaa (valitse sen mukaan, mistä tykkäät, mutta myö käytettiin nautaa C:)
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- suolaa maun mukaan
- 0,5 tl grillimaustetta
- 0,5 tl jauhelihamaustetta
- pikkuisen pippuria
(- halutessasi voit myös ruutata hieman sinappia jauhelihamössön sekaan.)

- Sekoita mausteet hyvin lihan sekaan.
- Jaa seos neljään osaan ja pyörittele palloiksi.
- Aseta pallero leivinpaperin päälle ja aseta toinen pala leivinpaperia pallukan päälle ja painele littanaksi. Jätä pihvi papereiden väliin.
(Pihvi saa tässä vaiheessa olla noin viisi milliä paksu ja suhteellisen iso lämpäre, se kuitenkin kutistuu pannulla.)
- Laita pihvit pakastimeen jähmettymään noin puolisen tuntia.
- Sitten vain paistetaan pihvit kypsiksi pannulla molemmin puolin. (Ripsauta hieman pippuria päälle.)



Seuraavaksi voitkin halkaista sämpylät ja täyttää haluamillasi täytteillä, kuten salaatilla, pekonilla ja tomaatilla :----)
Eikä sitten unoheta sitä juustoa!

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Amerikkalaisia keksilöitä, elikkäs "Cookies"



Ajattelimpa sitten sen suuremmitta lätinöittä avata pelin tämmöisellä "terveellisellä" reseptillä. Se kokeilee ken uskaltaa, sillä jo pelkkiä sattumia tähän ohjeeseen tulee yli 500 grammaa! :-----) Osan jauhoista voi myös korvata esimerkiksi hiivaleipäjauhoilla, kuten itse tein, jolloin kekseistä tuli ehkä himpun verran mureampia.

Tällä ohjeella tulee noin kolme pellillistä vajaan kämmenenkokoisia cookieseja.


Maaliman mahtavimmat cookiet:


- 8,4 dl vehnäjauhoja
- 1½ tl ruokasoodaa
- 1½ tl leivinjauhetta
- 1 - 2 tl suolaa
- 280 g voita tai margariinia (jos käytät voita, laita vain 1tl suolaa)
- 3 dl fariinisokeria
- 2,5 dl "normaalia" sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 tl kaakaojauhetta (enemmänkin voi laittaa, jos haluaa suklaisia)
- 2 kananmunaa

Sitten sattumien vuoro:


- n.570g esimerkiksi suklaata, pähkinöitä, kuivattuja marjoja tai muuta hyvää.
Itse käytin tässä ohjeessa tavallista maitosuklaata, sekä hunajapaahdettuja pähkinöitä. Sopivat hyvin yhteen!

-Sekoita jauhot, sooda, leivinjauhe, suola ja kaakaojauhe isossa kulhossa.
-Vaahdota voi ja sokerit(!) -> siis kaikki sokerit, mitä tästä ohjeesta löytyy.
-Lisää munat yksitellen vatkaten voin ja sokerin seokseen.
-Sekoita märkä seos kuivien aineiden joukkoon tehokkaasti.
-Lisää sattumat :----)
- Pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia nökäreitä pellille. Ota kuitenkin huomioon, että keksit leviävät ja kohoavat uunissa jonkin verran. (Itse laitoin pellille yhteensä yhdeksän nökärettä, jotta keksit eivät uunissa tarttuisi toisiinsa.)
-Sitten paistellaan: 175 astetta n. 15-20 minuuttia. -> Anna jäähtyä mieluiten jonkin ritilän päällä hetki.

Valmista on! :-----)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...