>

Sidor

keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Vihreä Lime-Minttujäätee





Jos et ole ehtinyt laittaa simaa pulputtamaan, tai et ole muuten vain simasuu, niin koetappa vaikkapa tätä todella helppoa ja hyvää juomaa. Virkistävää ja raikasta juotavaa, jota voi maustaa ainakin miljoonalla eri tavalla!




Vihreä Lime-Minttujäätee:



- 1 litra vettä
- 1-2 dl sokeria
- 5 tl vihreää teetä tai 5 pussia
- limeä viipaleina
- tuoretta minttua
- jäitä


- Kiehauta vesi ja lisää tee hautumaan pusseissa n. 3 minuutiksi.
- Sekoita joukkoon sokeri.
- Jätä tee jäähtymään.
- Kun tee on kokonaan jäähtynyt kaada se laseihin.
- Laita jokaiseen lasiin myös limeä ja minttua.
- Hierrä niitä hieman lusikalla, jotta irtoaisi enemmän makua.
- Lisää lopuksi laseihin jäitä.





maanantai 24. huhtikuuta 2017

Sydämelliset Nutellapullat (Gluteeniton)



Pullantuoksuinen koti on aina superihana asia, vai mitä? Tässä todella helppo ja mielettömän maukas ohje nutellapulliin - ottakaa talteen!
Taidanpa jälleen maistella yhden, namskis.
Jos et tarvitse gluteenitonta taikinaa, teeppäs vaikka tällä ohjeella.


Sydämelliset Nutellapullat (Gluteeniton):



- 1 pss Vuohelan herkun pulla- ja munkkijauhoseosta
- 2 pss kuivahiivaa
- 2,75 dl kevyt- tai täysmaitoa
- 100 g voita
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- Nutellaa
- raesokeria

(+ 1 kananmuna voitelua varten sekä riisijauhoja tai muuta gluteenitonta jauhoa leipomiseen)

- Lämmitä maito 42-asteiseksi.
- Vatkaa munat nesteen joukkoon, lisää hiiva käsivispilällä sekoittaen ja lopuksi jauhot sekä vaniljajauhe. 
- Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä taikina vetäytymään liinan alle noin 30 minuutiksi. 
- Taikina on tässä vaiheessa vielä melko löysää, mutta se turpoaa ja tiivistyy vetäytymisen aikana.
- Kun taikina on saanut vetäytyä, sulata voi ja sekoita se taikinaan sähkövatkaimella/yleiskoneella tai käsin vaivaten. 
- Vaivaa taikinaa voimakkaasti vielä muutaman minuutin ajan. 
- Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa vaan leivo siitä heti pullia. 
- Ripota alustalle hieman gluteenitonta jauhoa ja kumoa taikina alustalle.
- Kaulitse taikina noin puolen sentin paksuiseksi suorakulmioksi.
- Levitä taikinalevyn päälle Nutellaa.
- Rullaa taikinalevy puoleenväliin kumminkin puolin.
- Leikkaa rullasta noin neljän sentin siivuja.
- Aseta pullat kierrepuoli ylöspäin leivinpaperille. Nipistä pullia hieman enemmän sydämen muotoisiksi.
- Anna pullien kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla tunnin ajan ja voitele pullat kananmunalla juuri ennen uuniin laittoa. 
- Sirota päälle raesokeria.
- Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.




perjantai 21. huhtikuuta 2017

Peruna-Pekonivohvelit (Gluteeniton)





Mietitkö koskaan, mitä ihmettä sitä keksisi ylijääneestä muussista?
Minä ainakin olen jo hieman kyllästynyt vääntämään siitä joka kerta perunarieskoja, joten tässä teillekin uusi idea muusin tuhoamiseen.
Maukasta, jopa miehekkeenkin mielestä oli erittäin hyvää, joten oletan että olen tämän reseptin kanssa onnistunut. Kokeile, ja kerro mitä sinä tykkäsit!


Peruna-Pekonivohvelit (Gluteeniton):

(6-8 vohvelia)

- 5 dl perunamuusia
- ½-1 dl maitoa tai kermaa
- 2 kananmunaa
- 2 rkl öljyä
- ripaus suolaa
- pippuria
- 1 dl tattarijauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- n. 2 dl kypsää pekonia muruina
- 1½ dl juustoraastetta (cheddar)
- ½ dl ruohosipulia

- lisäksi pekonia muruina, ruohosipulia ja ranskankermaa tai smetanaa


- Sekoita vohvelien ainekset keskenään.
- Taikina saa olla melko paksua, joten säätele taikinasi paksuutta lisäämällä maitoa pikkuhiljaa.
- Ota taikinaa noin desin verran kerrallaan vohvelirautaan.
- Paista vohveleita kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja päältä hieman rapeita.
- Tarjoa pekonimurujen, ruohosipulin ja ranskankerman kanssa.



tiistai 18. huhtikuuta 2017

Maailman Paras Kanakeitto



Vaatimattomasti nimetty keitto, vai mitä? Noh, tämä on yksinkertaisesti vain niin hyvää.
Tätä keittoa syödessä voi miltei tuntea, kuinka huolet kaikkoavat hetkeksi ja aurinkokin pilkistää pilvien takaa. Kaikki on paremmin....kunnes kattilan pohja ammottaa tyhjyyttään.



Maailman Paras Kanakeitto:


- n. 400g broilerin suikaleita tai muuta osaa paloiteltuna
- 1 kesäkurpitsa
- 1 punainen paprika
- 1 tölkki maissia
- 1 pussi vihreitä papuja (pakaste)
(- 1 valkosipulin kynsi + n. 3 cm pätkä inkivääriä raasteena)
- 2 rkl currya
- 1 tl paprikajauhetta
- ½ tl chilihiutaleita
- 1 tl hunajaa, tai maun mukaan
- suolaa & pippuria maun mukaan
- 4 dl kuohukermaa
- vettä + 1 liemikuutio (gluteeniton)


- Ruskista broilerin suikaleita pannulla öljytilkassa.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Pese ja pilko kesäkurpitsa ja paprika.
- Lisää kesäkurpitsat pannulle kanan sekaan.
- Mausta currylla, chilillä, paprikajauheella ja hunajalla.
- Anna kurpitsoiden pehmetä hetki.
- Jos käytät valkosipulia ja inkivääriä, lisää ne pannulle nyt.
- Kiehauta kattilassa noin litran verran vettä.
- Lisää veteen liemikuutio, pavut, maissi, paprikat ja paistinpannun sisältö.
- Anna keiton porista hetki ja lisää sitten kerma.
- Kun keitto kiehahtaa, tarkista maku.
- Lisää makusi mukaan lisää mausteita.




torstai 13. huhtikuuta 2017

Sitruunainen Bostonkakku (Gluteeniton)






Bostonkakku on klassikkojen klassikko, mutta siitäkin saa kätevästi erilaisia versioita vaihtelemalla sen täytteitä. Näin pääsiäisenä, ja keväällä muutenkin, on mukavaa hieman herätellä makuaistia kirpeämmillä ja raikkaammilla mauilla.
Tässä pirteä sitruunatäytteinen boston gluteenittomasti.


Sitruunaboston:



- 3 dl maitoa/vettä
- ½ palaa hiivaa tai vastaava määrä kuivahiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- ½ rkl kardemummaa
- 7-8 dl vaaleaa jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 100 g pehmeää voita
- täytteeksi 1 purkki sitruunarahkaa + 2 dl sitruuna curdia + ½ sitruunan kuoriraaste
- päälle raesokeria tai tomusokeritahnaa: 1 dl tomusokeria, ½ tl sitruunamehua + ½ sitruunan kuoriraaste.


- Lämmitä maito ja liuota hiiva siihen. 
- Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki. 
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. 
- Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. 
- Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. 
- Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. 
- Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti boston. 
- Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi, noin sentin paksuiseksi levyksi. 
- Levitä taikinalevyn päälle rahkaa ja sitruunacurdia.
- Raasta täytteen päälle vielä sitruunan kuorta. 
- Rullaa taikina tiiviiksi rullaksi. 
- Leikkaa rulla noin 4 cm paksuiksi viipaleiksi ja aseta pullapalat rasvattuun irtopohjavuokaan niin, että kierrekuvio jää näkyviin ylöspäin. 
- Vuoan saa laittaa aika täyteen, sillä gluteenittomat pullat eivät pullistu aivan yhtä tehokkaasti, kuin vehnäjauhoinen versio. 
- Anna bostonin kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
- Voitele boston kananmunalla, ripottele pinnalle halutessasi raesokeria. 
- Paista 225 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes boston on saanut kauniin värin. 
- Irroita pulla vuoasta ja anna jäähtyä. 
- Tee jäähtyneen pullan pinnalle halutessasi koristeraidat tomusokeriseoksesta.



tiistai 11. huhtikuuta 2017

Kvinoa-Kaurapuuro (Gluteeniton)



Tästä vaihtelua päivän aloitukseen ja aamupuuroon. Päällystämällä puurosi vaikkapa marjakeitoilla, hedelmillä tai pähkinöillä saat tähänkin puuroon mukavia uusia makuja.

Kvinoa-Kaurapuuro (Gluteeniton):

- 4 dl mantelimaitoa
- 1 dl kvinoaa
- 1 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
-  ripaus suolaa
- mausteeksi esim. vaniljaa, kardemummaa tai kanelia


- Huuhtele kvinoa.
- Mittaa kattilaan pari desiä mantelimaitoa ja huuhdeltua kvinoa.
- Keitä n. 10 minuuttia.
- Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja loppu mantelimaito.
- Kypsytä vielä n. 5 minuuttia.
- Mausta puuro mielesi mukaan.




maanantai 3. huhtikuuta 2017

Chia-Juustoleipäset (Gluteeniton)



Gluteenittomat leivät on helppo ja nopea tehdä myös itse, eikä niiden leipomista kannata jännittää.
Tässä esimerkki siitä, kuinka helppoa se voikaan olla.




Chia-Juustoleipäset:

(6 kpl)

- 3 kananmunaa
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ tl suolaa
- 1 dl kaurajauhoja
- ½-1 dl tattarijauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl psylliumia
- 2 rkl chia-siemeniä
- 2 dl juustoraastetta


- Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki.
- Lisää munien joukkoon öljy ja suola.
- Ripota sekaan psyllium, jauhot sekä leivinjauhe.
- Lisää lopuksi siemenet ja juustoraaste.
- Sekoita ja anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
- Kostuta kätesi ja nostele taikinasta kekoja leivinpaperin päälle pellille.
- Voit nostella taikinaa myös lusikoiden avulla, jos se tuntuu helpommalta.
- Tasoita kekoja hieman.
- Paista leipäsiä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes leipäset ovat saaneet hieman väriä.