Nämä possumunkit maistuvat joululta, sillä päällä on kanelisokeria ja sisältä löytyy piparkakun makuinen vaniljakreemitäyte.
Kuka väitti, ettei munkit käy jouluun? No en minä ainakaan.
Tässä reseptissä on kaksi versiota - "normaali" sekä gluteeniton.
Jouluiset Possumunkit:
Piparinen vaniljakreemitäyte:
- 165g vaniljakreemiä
- 5 dl vettä (tarkista nesteen määrä käyttämäsi vaniljakreemin purkin kyljestä)
- 1 rkl piparkakkumaustetta
- ½ dl fariinisokeria
- ripaus suolaa
- 1 rkl kanelia
- Valmista vaniljakreemi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Mausta.
- Laita valmis kreemi pursotinpussiin.
Gluteeniton taikina:
- 3dl vettä
- 25g hiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 rkl kardemummaa
- n. 6,5 dl (Semperin) hienoa jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 25g hiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 rkl kardemummaa
- n. 6,5 dl (Semperin) hienoa jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 75 g pehmeää voita
- Liota hiiva lämpimään veteen.
- Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota n. 5 minuuttia.
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kardemumma.
- Lisää perään ksantaani ja noin puolet jauhoista-
- Vaivaa joukkoon pehmeä voi, sitruunan kuoriraaste ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 6 minuuttia voimakkaasti.
- Leivo taikinasta heti pötkö jauhotetulle pöydälle.
- Jaa pötkö haluamasi kokoisiin osiin, minulla tästä satsista tuli n. 12 isoa munkkia.
- Muotoile osat soikioiksi ja pursota täyte.
- Nipistä possuiksi.
- Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota n. 5 minuuttia.
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kardemumma.
- Lisää perään ksantaani ja noin puolet jauhoista-
- Vaivaa joukkoon pehmeä voi, sitruunan kuoriraaste ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 6 minuuttia voimakkaasti.
- Leivo taikinasta heti pötkö jauhotetulle pöydälle.
- Jaa pötkö haluamasi kokoisiin osiin, minulla tästä satsista tuli n. 12 isoa munkkia.
- Muotoile osat soikioiksi ja pursota täyte.
- Nipistä possuiksi.
"Normaali taikina":
- 5dl vettä
- 25g maitojauhetta (voit myös jättää pois)
- 50g hiivaa
- 10g suolaa
- 125g sokeria
- 75g kananmunaa
- 5g kardemummaa
- 75g margariinia
- 1 kg vehnäjauhoja
- Sekoita kaikki ainekset keskenään yleiskoneella.
- Vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia.
- Tee taikinasta pötkö ja jaa taikina noin 80g paloihin.
- Kauli palat soikioiksi.
- Pursota täytettä soikion keskelle.
- Muotoile possumunkeiksi.
-Paistamiseen auringonkukkaöljyä
-Kanelisokeria
Pätee molempiin taikinoihin:
- Lämmitä uuni 40-asteiseksi.
- Aseta munkit leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti uuniin.
- Kiehauta vettä kattilassa ja aseta kattila uunin pohjalle.
- Anna munkkien kohota höyryssä n. 30 minuuttia.
- Kuumenna öljy noin 170-180-asteiseksi.
- Nostele kohonneet munkit varoen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
- Aseta munkit leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti uuniin.
- Kiehauta vettä kattilassa ja aseta kattila uunin pohjalle.
- Anna munkkien kohota höyryssä n. 30 minuuttia.
- Kuumenna öljy noin 170-180-asteiseksi.
- Nostele kohonneet munkit varoen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
- Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja kierittele kanelisokerissa lämpimänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti