>

Sidor

lauantai 31. lokakuuta 2015

Halloween: Salmiakkikuppikakut


Kuppikakkuja olen tehnyt vaikka minkämoisia, mutten vielä koskaan salmiakilla maustettuja...vaikkakin olen hulluna salmiakkiin. 
Tänään pidämme ukkoni kanssa pienimuotoisen kauhuleffamaratoonin ja mitä olisikaan leffailta ilman herkkuja. No niin, eipä mitään. 
Mac'n'cheeseä, siipiä ja jälkkäriksi nämä kuppikakut. 
Mukavaa Halloweeniä!


Salmiakkikuppikakut:


( 6 kipaletta)


- 2 dl jauhoja (gluteeniton)
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 0,5 dl maitoa
- 0,5 dl öljyä
- 0,5 dl turkinpippurirouhetta tai maun mukaan salmiakkijauhetta

Kuorrute:

- 100g tuorejuustoa
- 2 dl kermaa
- tomusokeria
- loppu pussi turkinpippurirouhetta
(- salmiakkiaromia)
- elintarvikeväriä



- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Mittaa kulhoon maito, öljy ja kananmuna.
- Sekoita kuivien aineiden kanssa tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada taikina kuuteen muffinivuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Anna kuppikakkujen jäähtyä.
- Valmista sillä aikaa kuorrute.
- Pehmitä tuorejuusto kipossa.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä tuorejuuston kanssa.
- Sekoita joukkoon loppu pussi turkinpippurirouhetta ja makusi mukaan tomusokeria.
- Lisää sekaan vielä halutessasi salmiakkiaromia.
- Vedä pursotinpussin reunoille muutama viiva elintarvikeväriä ja täytä pussi kuorrutteella.
- Pursota täytettä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.
- Koristele esimerkiksi salmiakkikarkeilla.


perjantai 30. lokakuuta 2015

Halloween: Täytetyt Paprikat



Täytetyt paprikat ovat hauska lisä Halloweenpöytään. 
Voit kaivertaa oransseille paprikoille kasvot, aivan kuten kurpitsalyhtyihin. Täytä esimerkiksi jauhelihalla ja ohrahelmillä. 
Paistuttuaan paprikat saattavat näyttää hieman huonovointisilta, sillä osa täytteestä valuu ulos aukkojen kautta. Juuri sopivaa Halloweeniin, vai mitä?


Täytetyt Paprikat:

( neljälle)


- 200g jauhelihaa
- 3 dl ohrahelmiä, riisiä tai quinoaa kypsennettynä
- 100g tuorejuustoa (pippuri)
- ½ tl savupaprikajauhetta
- persikkakuutioita tölkistä maun mukaan
- suolaa & pippuria
(- chilikastiketta maun mukaan)
- juustoraastetta


- Kypsennä jauheliha.
- Sekoita jauhelihaan tuorejuusto, persikat, ohrahelmet ja mausteet.
- Leikkaa paprikoista "hattu" irti ja poista siemenet.
- Kaiverra paprikoille kasvot.
- Sullo täytteet paprikoihin ja kuorruta juustoraasteella.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai niin kauan kunnes paprikat ovat hieman pehmenneet.

torstai 29. lokakuuta 2015

Halloween: Hyytelömadot ja Keksihiekka


Tiedän, ällöttävää - eikö? Mutta eikös siitä vähän ole Halloweenissä kyse? Mehusta, kermasta ja liivatteesta syntyy tarjoilupyödän kauhu: Hyytelömatoja ja keksihiekkaa. 

Keksihiekkaan voit käyttää melkolailla mitä keksejä tahansa, minulla tässä oli digestivejä, oreoita ja dominoita sekaisin. 
Madot syntyvät helposti juomapillejä käyttämällä. Kaikki ohuesta muovista valmistetut pillit käyvät, mutta parhaimman tuloksen saat käyttämällä haitaripillejä suoristettuina.


Hyytelömadot ja Keksihiekka:

( n. 40-50 matoa pilleistä riippuen )

- 40-50 pilliä (haitari)
- n. 400g keksejä
- 1 dl punaista mehutiivistettä
- 1 dl kermaa
- 2 dl vettä
- 10 liivatelehteä
- elintarvikevärejä 
(- tomusokeria tarvittaessa makeutukseksi)


- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.
- Sekoita mehutiiviste ja kerma kipossa keskenään.
- Niputa pillit mahdollisimman tiiviisti korkeaan lasiin ja suorista pillien haitarit.
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita liivatelehdet siihen.
- Jäähdyttele seosta hetki.
- Yhdistä liivateseos ja mehukerma.
- Sekoita.
- Maista ja lisää tarvittaessa hieman tomusokeria ja värjää haluamasi väriseksi.
- Kaada matomassa pilleihin.
- Litkua tulee valumaan myös lasin puolelle, mutta ei hätää.
- Siirrä lasi pilleineen kylmään jähmettymään ainakin viideksi tunniksi.
- Matojen jähmetyttyä, valele lasia lämpimällä vedellä, jotta saat pillit irti lasista.
- Käytä myös pillejä hieman lämpimän veden alla, jotta saat madot puristettua ulos pilleistä. (Siskonmakkara tyyliin.)
- Murustele keksit tarjoilualustalle ja sommittele matoset hiekan sekaan.
- Voit myös kieritellä osan madoista keksimuruissa, jotta saat niistä "likaisemman" näköisiä.


keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kinuskikaakao


Tänään oli ihana aamu, aurinkokin suvaitsi näyttäytyä. 
Auringosta huolimatta, ulkona oli kuitenkin jo todella kylmä...kylmyys ja kaakao ne yhteen soppii. Vai mitä? 
Kinuskista hieman uutta twistiä ja pientä suolaisuutta korostamaan suklaan makua.


Kinuskikaakao: 


(kahdelle)

- 5 dl maitoa
- 100g suklaata (maito- tai tummasuklaa)
- kinuskikastiketta maun mukaan (½dl-1dl)
- kermavaahtoa


Helppo Kinuskikastike:

- 3,5 dl kuohukermaa
- 2,5 dl fariinisokeria
- ripaus suolaa


- Valmista kinuskikastike sekoittamalla sokeri ja kuohukerma pienessä kattilassa keskenään.
- Keitä miedolla lämmöllä noi 10 minuuttia ja mausta kastike ripauksella suolaa.
- Mitä kauemmin kinuskia keität, sitä jähmeämpää siitä tulee.
- Lämmitä maito toisessa kattilassa ja pilko lämpimän maidon sekaan suklaa.
- Kuumenna sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut kokonaan.
- Lisää kaakaon sekaan haluamasi määrä kinuskikastiketta.
- Kaada kaakao laseihin ja koristele kermavaahdolla, kinuskikastikkeella ja raastetulla suklaalla.
- Voit myös oikoa tämän tekemisessä ja valmistaa kaakaon jauheesta ja käyttää valmista kinuskikastiketta - tulee varmasti hyvää niinkin!


tiistai 27. lokakuuta 2015

Maistuu Makialle mukana JKL-Blogeissa


Jotakin jännittävää ja innostavaa tapahtui! 
Maistuu makialle loikkasi myös JKL-BLOGIEN kelkkaan. 
Vuhuu! 
Käykää ystäväiset kurkkimassa ja ihmettelemässä, mistä tässä on kyse, vaikkapa JKL-BLOGIT-facebookista tai Instagrammista @jklblogit
Ammentakaa inspiraatiota ja hyvää mieltä ihanista blogeista.



Italialainen Broileri-Riisivuoka


Tämä vuoka menee sekä arkiruoka-, että "mitähän sitä kaapista löytyy"-kategoriaan. 
Tomaatteja ja parmesaania löytyy aina ja riisiä silloin, kun sitä on jaksanut kaupasta kotiin kantaa. Kanaakin näytti kaapissa olevan, joten tuumasta toimeen ja ruoka tulille. Hyvääkin tuppasi olemaan. 
Helppo ja hyvä arkiruokaohje tässä siis, ottakaahan omaksenne.


Italialainen Broileri-Riisivuoka:


- 300g broilerin suikaleita
- 1 tölkki Mutti kirsikkatomaatteja, tai tuoreita maun mukaan
- 3,5 dl pitkäjyväistä riisiä
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa & pippuria (1+1 tl)
- 1 rkl basilikaa, oreganoa tai halutessasi pitsamaustetta
- 1 kanafondikuutio
- 1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
- 1,5 dl parmesaania raastettuna
- 7 dl vettä
- 2 dl juusto- tai yrttikermaa



- Huuhtele riisi ja kippaa ne uunivuokaan oliiviöljyn kanssa.
- Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja liota fondikuutio siihen.
- Lisää uunivuokaan, tölkkitomaatit, valkosipuli, parmesaani, kerma ja broilerisuikaleet.
- Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
- Kaada liemi sekaan ja sekoita.
- Kypsyttele vuokaa 200-asteisessa uunissa noin tunnin verran.
- Voit välillä käydä sekoittamassa vuokaa.


maanantai 26. lokakuuta 2015

Simppeli Kana-Nuudeliwokki - Hävikistä Herkuksi



Kanawokki tuskin on kenellekään tuntematon ruoka, mutta tämän jälkeen toivottavasti teet sen alusta loppuun itse, etkä turvaudu pakastepakkauksiin. Kaikista näppärin tapa on valmistaa wokki esimerkiksi eilisen nuudeleista ja kananrippeistä. 
Aloitetaanpa!



Simppeli Kana-Nuudeliwokki:


- n. 50-100g kananjämiä
- vihanneksia, kuten paprikaa, porkkanaa, sipulia, parsakaalia..mitä nyt sattuu löytymään
- n. 100-200g eilettäin keitettyjä nuudeleita
- öljyä

Kastike:

- 2 rkl fariinisokeria
- 2 rkl kalakastiketta
- 1 rkl osterikastiketta
- chilikastiketta oman maun mukaan
- 1 valkosipulinkynsi puristettuna
- 2 rkl soijakastiketta


- Pilko ja leikkaa kanat ja vihannekset sopiviksi palasiksi.
- Lurauta pannuun öljyä ja nosta nuudelit paistumaan.
- Kääntele hieman.
- Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
- Lisää pannulle nyt kastike, kanapalat ja vihannekset.
- Paista niin kauan, että nuudeli saa hieman väriä ja valitsemasi vihannekset kypsyvät.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta tai suolaisuutta.


sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Miniomeletit


Munakkaat ja omeletit ovat kyllä varmasti monelle tuttuja. Helppoja tehdä ja uusia makuvaihtoehtoja voi kehitellä mielin määrin. 
Tässä nyt jälleen yksi vinkki, kuinka käyttää muffinssipeltiä ruuanlaitossa - miniomeletit. 
Vatkataan sekaisin vain munia, tilkka kermaa, mausteet ja pätetään täytteet. Simppeliä, kun mikä. 
Mukavaa tarjottavaa vaikkapa brunssin merkeissä.


Miniomeletit:

(n. 8-10 kpl muffinssipellistä riippuen)

- 6 kananmunaa
- 2 rkl kermaa
- suolaa & pippuria (1 tl kuivattua yrttiä)
- täytteeksi esimerkiksi pinaattia, fetaa, tomaattia, kinkkusuikaleita ja juustoraastetta
- oliiviöljyä

- Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma.
- Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita mukaan halutessasi myös jotakin kuivattua yrttiä.
- Öljyä muffinipellin kuopat hyvin ja asettele jokaisen pohjalle haluamiasi täytteitä.
- Kaada päälle munaseos.
- Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes munamassa on sopivasti hyytynyt.



perjantai 23. lokakuuta 2015

Syksyinen Kurpitsasalaatti



Kurpitsaa kannattaa käyttää kun sitä kaupoista saa runsain määrin. 
Ukko lähti lipettiin kaverinsa luokse, joten päätin pitää itselleni hemmotteluillan. Jalkakylpy, kasvonaamio, kynnet kuosiin ja hieman värikästä salaattia nokan eteen. 
Harmauden ei kannata antaa vallata mieltä, taistellaan sitä vastaan värein ja mauin! Tässä salaatissa yhdistyy mukavasti pientä kirpakkuutta, pehmeyttä ja makeutta.


Syksyinen Kurpitsasalaatti:


- n. 1 kg kurpitsaa
- 100-150g babypinaattia tai haluamaasi salaattia
- 1 granaattiomena
- 200g fetaa
- suolaa & pippuria
- öljyä
(- lisää halutessasi vielä punasipulia ja siemeniä tai pähkinöitä)


- Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja kuori puolikkaat.
- Lohko kurpitsa vuokaan tai uunipellille.
- Lurauta lohkojen päälle hieman öljyä ja ripsaus suolaa ja pippuria.
- Paahda kurpitsoja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
- Anna palojen jäähtyä hetki.
- Pese babypinaatti ja asettele ne salaattikulhoon.
- Halkaise granaattiomena ja napakasti naputellen (esimerkiksi puulusikalla) irroita siemenet salaatin sekaan.
- Paloittele kurpitsat.
- Lisää kurpitsat ja murusteltu feta salaattiin.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita.


tiistai 20. lokakuuta 2015

Hiivaton Pitsapohja


Kyllä, viikon sisään olen tehnyt kahta erilaista pitsapohjaa. Tällä kertaa vuorossa gluteeniton ja hiivaton pitsapohja vatsanväänteistä kärsiville. Hiiva ja viljat tuppaavat turvottamaan, ainakin itselläni, joten tässä mahdollisesti pelastus siihen vaivaan. 
Tästä ei luonnollisestikaan tule sellaista venyvää ja löpsöä taikinaa, kuten vehnäjauhoilla tehtäessä, mutta minusta tämä on kokeilemisen arvoinen. Nopeakin tämä on, ei tarvitse kuin sekoittaa ainekset keskenään ja levittää taikina pellille.
Ukollekin tein tällä samalla ohjeella, mutta vaihdoin gluteenittomat jauhot vehnäjauhoihin ja hyvin toimi! 
Testatkaa siis!


Hiivaton Pitsapohja:


(1 kpl)

- 2,5 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta seosta)
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 50 g voita
- 0,75 dl maitoa
- 2 rkl oliiviöljyä

- Sekoita kulhossa keskenään jauhot, suola ja leivinjauhe.
- Sulata voi ja kaada kulhoon.
- Lisää sekaan vielä maito ja öljy, sekoita tasaiseksi.
- Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja kauli tai painele pohja ohueksi.
- Lisää haluamasi täytteet ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.



maanantai 19. lokakuuta 2015

Muikku-Pekonipata Pestolla


Kuten osa teistä tietääkin, isäni kuoli muutama vuosi sitten. Hän on varmasti osaltaan syyllinen siihen, että minä olen kiinnostunut ruuasta ja erilaisista mauista. Isukin häärätessä keittiössä tuli lautaselle monenmoista: Omituisia lihapullakeittoja ja ihmeellisiä makkararuokia, mutta myös täysosumia, kuten tämä. 
One-pot-wonderiksikin kai tätä voisi kutsua, sillä ainekset nakataan yhteen pataan muhimaan ja tulos on mehevä ja täyteläinen Muikku-Pekonipata, jossa pesto maistuu mukavasti.
Tarkkaa ohjetta ei ole tiedossa, joten vain muistelin, että se meni jotenkin näin.
Tämä on sulle, iskä. 


Muikku-Pekonipata Pestolla:


- 700g perattuja muikkuja
- 2 pakettia pekonia
- 1½ dl punaista pestoa
- ripaus suolaa ja pippuria
- luraus öljyä
(- 1 valkosipulin kynsi)


- Leikkaa pekonisiivut pienemmiksi paloiksi.
- Öljyä uunivuoka ja laita alimmaiseksi kerrokseksi muutama muikku, sekä suolaa ja pippuria.
- Niiden päälle pekonipalasia ja pari ruokalusikallista pestoa. (Halutessasi myös valkosipulia puristettuna)
- Jatka kerrosten tekemistä, kunnes ainekset loppuvat.
- Lurauta päälle hieman oliiviöljyä.
- Paista 175-asteisessa uunissa pari tuntia.
- Puolentunnin jälkeen voit peittää vuuan kannella tai foliolla, ettei pata kuivu liikaa paiston aikana.
- Tarjoa vaikkapa keitettyjen pottujen kanssa.


lauantai 17. lokakuuta 2015

Opettelemassa Suklaan Saloja


Tänään oli huikea päivä, kävin nimittäin Suklaa-kurssilla. 

Kurssin vetäjä oli kovinkin symppis Jouko Rajanen Choco Delistä, joten osaamista riitti. 
Jouko näytti meille, kuinka konvehtien tekeminen käy näppärästi...ja ehkä minäkin...tai siis, kyllähän minäkin kokeilen kotona tätä! Ehdottomasti!



Sottaista puuhaa tuo suklaan käsittely toki on, mutta vaikka olisi tukka ja vaatteet täynnä suklaata, niin ei se valmiita tuotoksia maistellessa haittaa ollenkaan.
Suklaan temperointi on sinällään tuttua hommaa, mutta oli mukavaa, kun prosessi käytiin kunnolla läpi niin, ettei vastaisuudessa varmasti tule kämmejä...toivottavasti.



Täytteitä valmistettiin kahta erilaista; appelsiini-karamelli ja lakritsi, jonka makua vielä vahvistettiin lakritsisiirapilla. Nam nam.
Aikataulu oli tuotteeseen nähden hiukan tiukka, mutta joka välissä Jouko painotti, että suklaalle kannattaa antaa aikaa, toisin kuin nyt tehtiin. Minua sinällään viuhtominen ja kiire ei haittaa - ehkä se odottelu enemmänkin.


Huhhuijaa, tässä nyt pari kuvaa tuotoksista, ja ehkä tulevaisuudessa saatte jonkin itsekehittelemäni reseptin samantyyppisiin suklaaherkkuihin.
Taidampa laittaa hautakiveä tilaukseen, niin pääsen temperoimaan suklaata - sekun näytti niin mainiosti käyvän tuohon hommaan.
Kiitos Jouko ihan hillittömästä kurssista!



perjantai 16. lokakuuta 2015

Gluteenittomat Voisilmäpullat


Gluteenittomassa leivonnassa tulee monesti eteen se, että taikinasta tulee kuiva joten rasvan määrässä ei kannata siis pihtailla kovasti! Tämä taikina on helppo valmistaa ja voit käyttää sitä muihinkin pulliin, kuin vain voisilmäversioihin. Pullat kestävät myös pakastuksen melko hyvin.
Tässä siis hiottu versio gluteenittomasta pullataikinasta, olkaapa hyvät.


Gluteenittomat Voisilmäpullat:


(n. 20 pullaa)

- 2,5dl maitoa
- 150g voita
- 50g hiivaa
- 3 tl psylliumjauhetta (sitä hienompaa siis)
- 2 kananmunaa
- 1,25 dl sokeria
- vajaa tl suolaa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1-2 tl kardemummaa
- 10-12 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

- sisuksiin voita ja sokeria
- voiteluun kananmuna


- Lämmitä maito ja sulata voi - sekoita ne keskenään.
- Liota hiiva maitoon ja lisää psyllium.
- Sekoita ja anna turvota noin 10 minuuttia.
- Sekoita alustavaa taikinaa ja lisää sekaan sokeri, suola, vaniljasokeri, kardemumma ja kananmunat.
- Lisää taikinaan jauhoja vähän kerrallaan, niin että saat aikaiseksi helposti kasassapysyvän taikinan, joka ei ole kuitenkaan liian kuiva.
- Jauhoseoksissa on eroja, joten käsin taikinaa sekoittamalla saat parhaan tuntuman oikeanlaiseen koostumukseen.
- Tämä taikina kohotetaan vain kerran, muttei vielä tässä vaiheessa.
- Pyörittele taikinasta pullia leivinpaperin päälle pellille.
- Peitä pullat keittiöpyyhkeellä ja nostata noin 50 minuutin ajan.
- Pullien kohottua voit pistellä niihin sormilla reijät voita ja sokeria varten.
- Ujuta jokaiseen kuoppaan nokare voita, voitele kananmunalla ja ripota päälle sokeria.
- Lämmitä uuni 225-asteiseksi ja paista pullia koosta ja uunista riippuen noin 10-20 minuuttia.


keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Paahdettu Kurpitsakeitto


Aamu alkoi hieman ankeasti ja päätä jomotti sekä nokka valui. Plää. 
Muistin, että suunnittelin tämän päivän ruuaksi sosekeittoa ja sopivasti pöydällä odottelikin myskikurpitsa, jonka olin melkein unohtanut kokonaan.
Veitsi käteen, kurpitsa paloiksi ja uuniin paahtumaan ja makeutumaan. 
Ihanan syksyinen ja pehmeä keitto vei miltei kielen mennessään ja haikeus iski, kun huomasin että kattilasta näkyikin jo pohja, eikä keittoa ollutkaan ahmimisen jälkeen juuri mitään jäljellä.
Tutustukaa kurpitsaan, vaikkapa tämän keiton kautta.




Paahdettu Kurpitsakeitto:



- n. 1kg kurpitsaa, minulla tässä myskikurpitsa
- 2 rkl oliiviöljyä
- suolaa & pippuria
- 4 dl vettä
(- ½ dl omenamehua)
- 1 kasvisfondikuutio (tai viisi desiä valmista kasvislientä)
- ½ tl juustokuminaa
- ½ tl savupaprikajauhetta
- 1 tl kurkumaa
- lisää halutessasi keittoon tulisuutta esimerkiksi chilikastikkeella tai cayennepippurilla
- 2 dl kuohukermaa



- Leikkaa kurpitsa puoliksi, poista siemenet ja isoimmat huitulat.
- Lohko kurpitsa pienempiin osiin ja asettele uunipellille.
- Valuta lohkojen päälle hieman öljyä ja ripota suolaa.
- Paahda kurpitsoja 180-asteisessa uunissa noin tunnin verran.
- Ota kurpitsat uunista ja anna niiden jäähtyä hetki.
- Poista paloista kuoret ja siirrä "lihat" kattilaan.
- Lisää kattilaan myös vesi ja fondikuutio.
- Kiehuttele kurpitsoja kasvisliemessä noin 10 minuuttia.
- Lisää sekaan mausteet ja omenamehu.
- Surauta sauvasekoitimella tasaiseksi.
- Lisää kerma ja tarvittaessa suolaa ja pippuria.
- Kuumenna
- Tarkista maku.
- Tarjoa esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

tiistai 13. lokakuuta 2015

Gluteeniton Pitsapohja


Eilen oli taikinapäivä ja kokeilin tehdä gluteenitonta pitsa- sekä pullataikinaa. Tässä siis ensimmäisen testin tulos pitsapohjan osalta. 
Koostumus ei ole kuiva eikä lötkö, ja pohja pysyi hyvin kasassa. Reunat rapsakoituivat ehkä liiankin hyvin, mutta yllätyin kuinka loistavasti pohja kesti täytteet, eikä taikina vetistellyt ollenkaan. 
Tulen kyllä jatkojalostamaan gluteenittoman pitsapohjan ohjetta, jotta saan aikaan täydellisen alustan täytteille - mutta sillä aikaa, tämä on varsin hyvä vaihtoehto.

Gluteeniton Pitsapohja:


( 2 pientä tai 1 iso pohja)


- 2 dl lämmintä vettä
- 12g tuorehiivaa
- 3 rkl öljyä
- 3 tl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl psylliumkuitua
- n.4 dl gluteenitonta jauhoseosta


- Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
- Sekoita joukkoon psylliumkuitu ja anna seoksen levätä noin viisi minuuttia.
- Mittaa sekaan öljy, sokeri ja suola.
- Lisää mukaan vähitellen jauhoja.
- Parhaimman tuntuman taikinaan saat vaivaamalla sitä käsin.
- Peitä taikinakulho liinalla, kun olet saanut aikaiseksi hyvin kasassapysyvän taikinan.
- Anna taikinan nousta noin 45 minuuttia.
- Kippaa taikina gluteenittomalla jauhoseoksella jauhotetulle alustalle, vaivaa hetki ja kauli taikinasta valintasi mukaan yksi tai kaksi pohjaa.
- Lämmitä uuni 250-asteiseksi ja lämmitä samalla pitsakivi tai pelti.
- Nosta pitsapohja varovasti paistoalustan päälle ja lisää täytteet.
- Paista pitsaa noin 10-15 minuuttia.



perjantai 9. lokakuuta 2015

Blog Awards - FOODLOVER


Iloitsen ilmoittaessani, että Maistuu Makialle on mukana Indiedaysin Blog Awardseissa FOODLOVER-sarjassa. 
Ääniä saa käydä klikkailemassa, jos hitusenkin tuntuu että olen auttanut teitä intoutumaan ruuanlaitosta. 
Kiitos 
http://www.foodlover.fi/indiedays-blog-awards

Kana-Nuudelipurkki


Päivä venähti vähän pitkäksi, enkä ehtinyt syödä mitään ennen kahdeksaa illalla. Väsymys oli valtava, joten piti keksiä jotain hyvää mutta nopeaa...ehkä jopa hieman lohduttavaa. Oi, ja sitä tämä todella oli.
Nopsakka vihannesten ja kasvisten pilkkominen, kananjämät jääkaapista, hieman nuudeleita ja kiehuvaa vettä. 
Jes! Tätä teen kyllä varmasti uudestaan ja variaatioita voi keksiä vaikka loputtomiin.


Kana-Nuudelipurkki:


- 1 kerä ohutta nuudelia (esim. riisi -Vermicelli)
- ½ dl raastettua porkkanaa
- 1 kevätsipuli
- ½ dl paprikaa pilkottuna
- 1 dl kypsää kanaa (minulla tässä eilisen BBQ-kanan rippeet)
- ½ dl bak choita tai muuta vihreää makusi mukaan
- ½ tl chilikastiketta
- ½ kanaliemikuutio
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 tl fariinisokeria
- n. 2dl kiehuvaa vettä


- Sekoita purnukan pohjalla soijakastike, chilikastike, murennettu liemikuutio ja fariinisokeri.
- Silppua ja pilko kevätsipuli, paprika ja bak choi sekä raasta porkkana.
- Laita purkin pohjalle seuraavaksi porkkanaraaste, puolet bak choista ja osa kevätsipulista.
- Lisää näiden päälle paprikat ja nuudelit.
- Nuudeleiden päälle voit asetella loput vihannekset ja kanapalat.
- Kaada purkkiin nyt kiehuvaa vettä noin pari desiä, tai niin paljon kuin haluat.
- Anna ainesten tekeytyä purkin sisällä muutama minuutti, niin että nuudeli kypsyy.
- Sekoita ja nautiskele nopeasta ja maistuvasta ateriastasi.
- Lisää halutessasi vielä makeutta tai suolaisuutta makusi mukaan.

* Voit valmistella purkin valmiiksi jo tunteja aikaisemmin, vaikka töitä varten ja vain lisätä kuuman veden ennen syömistä. Säilytä purkki silloin jääkaapissa.


torstai 8. lokakuuta 2015

BBQ-Kanaa Uunissa



Kesä on jäänyt jo taakse ja sen myötä myös grillikausi. Grillattu kana tuntuu olevan monen herkkua kesäisin, mutta eipä hätää - sitä voi tehdä myös hieman mukaillen näin talven tullen. Makua kana saa BBQ-kastikkeesta, jonka voit valmistaa itse. Jos kuitenkin tuntuu, ettei ole aikaa tai kiinnostusta keitellä omaa kastiketta, niin voit mainiosti käyttää myös mieleistäsi kastiketta kaupan hyllyltä.


BBQ-Kanaa Uunissa:


- 3-4 kanankoipea (maustamaton)
- suolaa & pippuria
- 2 dl BBQ-kastiketta (itsetehty tai purnukka kaupan hyllyltä)

BBQ-kastike:

- 2 rkl ketsuppia
- 1 rkl tomaattipyrettä
- suolaa & pippuria
- ½ tl savupaprikajauhetta
- 1 tl soijakastiketta
- 4 rkl omenasiideriä tai -mehua
- 3 rkl fariinisokeria
- 1-2 tl chilikastiketta ( esim. Sriracha)


- Valmista kastike mittaamalla kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin kymmenen minuuttia.
- Huuhtaise koivet ja taputtele talouspaperilla kuivaksi.
- Voit halutessasi poistaa koivista nahkan, jolloin makua tulee enemmän lihaan.
- Ripota koiville suolaa ja pippuria.
- Valele ohut kerros kastiketta niiden päälle.
- Vuoraa uunipelti foliolla ja aseta sen päälle uuniritilä.
- Voit myös tehdä kanat ihan normaalisti leivinpaperin päällä halutessasi, mutta silloin koivet eivät paistu alta samoin, kuin ritilän päällä.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja lisää jälleen kastiketta.
- Jatka valelua tämän jälkeen noin vartin välein, kunnes kana on kypsää.
- Voit antaa kastikkeen kanojen päällä mustuakin, jos sellaisesta pidät.


keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Sitruunasiivet


Yhtenä iltana reissuni aikana päätettiin mamman kanssa laittaa jotakin hyvää iltasyötävää ja päädyimme siipiin. Halusimme tehdä marinadin itse, joten tässä on tulos. Ihanan tahmeita, pirteänmakuisia ja herkullisia siipiä, olkaa hyvät.


Sitruunasiivet:


- 800g maustamattomia siipiä
- ½ sitruunan kuori
- ½ sitruunan mehu
- 1 rkl fariinisokeria
- 2 tl suolaa
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 tl rakuunaa
- 1 tl hunajaa

- Sekoita marinadin ainekset kulhossa tai pussissa keskenään.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan.
- Nostele siipipalat marinadin sekaan.
- Laita siivet marinadeineen jääkaappiin maustumaan ainakin tunniksi, mutta mielellään pidemmäksi aikaa.
- Nostele siivet leivinpaperin päälle pellille.
- Voit halutessasi sivellä hieman marinadia vielä broileripalojen päälle.
- Paista 225-asteisessa uunissa 40-60 minuuttia, riippuen kuinka rapean kuoren haluat.



tiistai 6. lokakuuta 2015

Feta-Pinaattipiirakka


Tässä vielä yksi synttärikahvittelujen tarjottava. 
Gluteenittoman piirakkapohjan päällä fetaa, pinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia. 
Ohjeesta tulee pellillinen, ja teinkin niin, että laitoin puolikkaaseen peltiin lisäksi savulohta. 
Kumpikin versio maistui vieraille oikein hyvin.


Feta-Pinaattipiirakka:

Pohja:

- 300g turkkilaista jugurttia
- 200g voita (huoneenlämpöisenä)
- 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl suolaa


Täyte:

- 150g pakastepinaattia
- 2 kananmunaa
- 2 purkkia kermaviiliä
- fetakuutioita
- aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
- suolaa ja pippuria
- kuivattua basilikaa
- 2 dl juustoraastetta


- Sekoita pohjan ainekset keskenään kulhossa.
- Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja taputtele tasaiseksi.
- Ripottele taikinan päälle hieman gluteenitonta jauhoseosta, jos tuntuu, ettei taikina muuten tahdo levittyä nätisti.
- Sulata pakastepinaatti ja valuta.
- Pilko aurinkokuivattuja tomaatteja hieman.
- Levitä tomaatit ja feta piirakkapohjan päälle.
- Sekoita kulhossa kananmunat, kermaviili, suola ja pippuri.
- Kaada seos piirakan päälle.
- Ripota lopuksi basilikaa ja juustoraastetta kuorrutteeksi.
-Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

maanantai 5. lokakuuta 2015

Pirteämpi Pottumuusi



Kuka sanoo, ettei perunamuusi voisi olla ruokapöydän väripilkku? Noh, tämän jälkeen saatat muuttaa mielesi.
Tässä muusissa yhdistyvät ihanien värien lisäksi porkkanan makeus, kevätsipulin kirpakkuus ja perunan pehmeä maku. 

Äidilleni tämä maistui ainakin todella hyvin, joten eiköhän se maistu teille muillekin!


Pirteämpi Pottumuusi:


- 8 jauhoista perunaa
- 3 isohkoa porkkanaa
- 25g voita
- 2 dl maitoa
- suolaa
- 1 kevätsipulin varsi

- Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat kattilaan.
- Keitä palaset kypsiksi.
- Kaada vesi pois kattilasta ja lisää sekaan voi.
- Survo juureksia hieman.
- Soseuta perunasurvimella tai sähkövatkaimella.
- Kaada sekaan sen verran maitoa, että saat muusistasi sopivan paksuista.
- Leikkaa kevätsipuli rinkuloiksi ja sekoita muusin joukkoon.
- Mausta suolalla.



sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Korvapuusti-Vohvelit



Mukavaa Korvapuustipäivää, ystävät rakkaat!
Paljastin eilen avomiehelleni, että tänään juhlitaan Korvapuustipäivää. Hän siitä intoutuneena pyysi, että tekisin jotain korvapuustin makuista, muttei kuitenkaan pullaa...että semmoinen tehtävä! Pannukakkuja olimme vasta syöneet, joten niistä en alkanut vääntämään kanelillista versiota. Hmmm, mitenkäs vohvelit? Noh, ne ovat ainakin helppoja tehdä ja täytteen maunkin saisi tehtyä helposti. Siispä toimeen! Hyviä ja makeita näistä tulikin, maidon kanssa maistui makialle.



Korvapuusti-Vohvelit: 

( n. 10 kipaletta)

Taikina:

- 2 kananmunaa
- 2 rkl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
- ½ dl maissitärkkelystä (tai ½dl lisää jauhoja)
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- ½ tl vaniljajauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 2 dl maitoa
- ½ dl öljyä

Kanelimassa:

- 2 rkl pehmeää voita
- 2 tl kanelia
- ½ dl fariinisokeria
- 2 rkl maitoa


- Aloita taikinan valmistaminen vatkaamalla kulhossa sokeri ja kananmunat vaahdoksi.
- Sekoita joukkoon maito ja öljy.
- Lisää seokseen kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Taikinan tulisi olla melko jämäkkää, mutta voit halutessasi lisätä tilkan maitoa.
- Anna taikinan turvota noin 20 minuuttia.
- Valmista silläaikaa kanelimassa.
- Sekoita pienessä kulhossa keskenään pehmeä voi, kaneli ja fariinisokeri.
- Lisää joukkoon maito.
- Seos saattaa näyttää leikkaantuvan tässä vaiheessa, mutta se ei haittaa.
- Siirrä kanelimassa pakastus- tai pursotinpussiin odottamaan.
- Kuumenna vohvelirauta ja nostele taikinasta paistumaan noin 2 ruokalusikan verran taikinaa.
- Leikkaa kanelimassapussin kulma auki ja pursota nopeasti vielä raa'an taikinan pinnalle pyörre.
- Sulje vohveliraudan kansi ja paista kypsäksi.
- Jatka, kunnes taikina ja massa loppuvat.
- Tarjoa esimerkiksi kylmän maidon kanssa.
- Halutessasi voit valmistaa tomusokerista ja tilkasta maitoa valutettavan kuorrutteen vohveleille, mutta nämä ovat kyllä sellaisenaankin hyviä.



lauantai 3. lokakuuta 2015

Tomaatti-Mozzarellasalaatti


Ihanan keltaiset ja oranssit lehdet putoilevat puista, kun syksy antaa lupauksia tulevasta talvesta. Syksy on minusta ihanaa aikaa, kun luonto on kauniin värinen ja saa pukeutua ihanan lämpimiin ja pehmeisiin vaatteisiin.
HeVi-osastolla kohtasin täydellisiä erilaisia tomaatteja, joten muutaman niistä keräilin pussiin ja kaveriksi pikkuisia mozzarellapalleroita. Mukava lisäke vaikka pasta- tai liharuualle, tai miksei tuoreelle leivällekin.
Erilaisien tomaattien väreistä tuli mieleen syksy ja mozzarellasta ensilumi - lisäksi yrttejä ja hieman suolaa ja pippuria. Se on siinä.


Tomaatti-Mozzarellasalaatti:


- haluamasi määrä erivärisiä ja -kokoisia tomaatteja
- pieniä mozzarellapalleroita tai 1-2 möykkyä revittynä
- ½ ruukkua rucolaa
- muutama oksa tuoretta oreganoa
- suolaa & pippuria
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 rkl sitruunamehua


- Pese ja pilko tomaatit salaattikulhoon.
- Revi joukkoon rucolaa ja hieman oreganoa.
- Valuta mozzarellapallerot ja lisää kulhoon.
- Sekoita joukkoon vielä sitruunamehu, oliiviöljy, suola sekä pippuri.


perjantai 2. lokakuuta 2015

Mustikkajuustokakku ilman Liivatetta


Vietin tällä kertaa synttärini pitkästä aikaa Jyväskylässä äitini kanssa. Kahvittelun seuraksi halusin tehdä jotain hyvää...ei kuitenkaan mitään imelää täytekakkua. 
Tämä ihanan mehevä kakku syntyy nopeasti ja maistuu mahtavalta.
Kotimainen mustikkarouhe toi kakkuun hauskaa tuntumaa ja loistavaa makua.


Mustikkajuustokakku ilman liivatetta:


- 130g keksejä (domino, digestive tai haluamasi gluteeniton keksi)
- 75 g voita
- 300g tuorejuustoa
- 2,5 dl kuohukermaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 dl tomusokeria
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- 4 rkl mustikkarouhetta tai -jauhetta


- Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla (n.20cm vuoka)
- Murskaa keksit ja sulata voi.
- Sekoita keksit ja voi keskenään ja painele seos vuuan pohjalle.
- Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
- Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi.
- Notkista tuorejuusto kulhossa sitruunamehun ja sitruunan kuoren kanssa.
- Yhdistä tuorejuusto ja kermavaahto.
- Lisää joukkoon kardemumma, mustikkarouhe, vaniljajauhe ja tomusokeri.
- Kaada massa vuokaan keksipohjan päälle.
- Anna kakun jähmettyä jääkaapissa mieluiten yön yli, mutta lyhempikin aika riittää.
- Koristele ennen tarjoilua esimeksiksi pensasmustikoilla, mintunlehdillä ja pehmeillä hopeakuulilla.