>

Sidor

tiistai 31. joulukuuta 2013

Suklaa-Pistaasifudge


Uusi vuosi on jo ovella, joten taas herkutellaan!
Tämä ohje on napattu ihanaisen Nigellan keittokirjasta ( Nigella Express).
Mahtista uutukaista vuotta vain kaikille makianystäville ja muillekin! :---)


Suklaa-Pistaasifudge:


- 350g tummaa suklaata (käytin tässä noin 300g tummaa- ja 50g maitosuklaata)
- 1 tölkki kondensoitua maitoa (397g)
- 30g voita
- ripaus suolaa
- 150g kuorettomia pistaaseja (näitä saapi esimerkiksi Punnitse&Säästä- liikkeistä)



- Paloittele suklaa kattilaan, lisää kondensoitu maito, voi ja suola.
- Sulata miedolla lämmöllä kokoajan seosta sekoittaen.
- Pilko pähkinät ronskisti niin, että sinulla on sekä isoja että pieniä paloja.
- Lisää pähkinät suklaaseokseen ja sekoita.
- Kaada massa noin 23cm leveään neliönmuotoiseen vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla.
- Anna seoksen jäähtyä hieman, ennenkuin laitat vuuan jääkaappiin.
- Jätä fudge jähmettymään vähintään kolmeksi tunniksi.
- Leikkaa fudge paloiksi (noin 30-40 palaa)
- Leikatun fudgen voit säilyttää pakkasessa, eikä sitä tarvitse sulattaa kun haluat sitä tarjota, voit nauttia sen sellaisenaan.




maanantai 30. joulukuuta 2013

Superpuuro


Tässäpä vasta tapa aloittaa aamut, jos kaurapuuro kyllästyttää!
Tästä puurosta minulle vinkkasi työkaverini Henna, lämmin kiitos vain sinne suunnalle. :----)
Paremmin tämä puuro kai tunnettaisiin Chia-puuron nimellä, mutta minusta tämä on kyllä sellaista supertavaraa, että ansaitsee "Superpuuro" nimen. :---D

Jos Chia-siemenet eivät ole tuttuja, niin tässäpä pieni tietopläjäys:
Chia-siemen sisältää n. 40 % arvokkaita kasviöljyjä, noin 20 % proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista varsinkin kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä.


Lisätietoja voit käydä nappaamassa vaikkapa Cocovin sivuilta ja suurimman osan aineista voit hakea esimerkiksi Punnitse&Säästä-kaupoista.





Superpuuro:


- 2,5 dl luonnonjugurttia
- 1 purkki pilttiä (tässä mustikkapilttiä)
- 4 rkl Chia-siemeniä
- 1 rkl marjajauhetta (tässä mustaherukkajauhetta)
- 1 rkl pellavarouhetta
- 1 rkl Spelt-kuitulisää (Sunspelt)
(- 2 tl hunajaa , jos haluaa hieman lisää makeutta)

- Mittaa aineet pieneen kulhoon ja sekoita.
- Anna puuron vetäytyä mielellään yön yli ja nautiskele aamulla valmista voimapuuroa!


Pilttiä ja marjajauhetta vaihtelemalla saat helposti vaihtelua puuroosi!


tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulusalaatti


Kohta istahdamme joulupöytään nautiskelemaan kaikenlaista herkkua, mutta täytyyhän sitä jotain vihreääkin olla tarjolla, siispä syntyi tällainen salaatti.
Raikasta ja hedelmäistä vastapainoksi ehkä hieman raskaalle kinkulle ja laatikoille.


Joulusalaatti:


- Leipäjuustoa haluamasi määrä
- 3-6 kpl tuoreita viikunoita
- 1 granaattiomena
- Kourallinen rucolaa
- 1 pussi salaattisekoitusta (vuonankaali, puna- ja friseesalaatti)
- Mietoa juustoa kuutioina (esim Edam tai vähän maukkaampi Kadet)


- Leikkaa leipäjuustosta piparimuotilla kuvioita halutessasi.
- Halkaise granaattiomena "vyötäröltä" kahtia ja koputtele siemenet salaattikulhoon puulusikkaa käyttäen.
- Huuhtele rucola ja salaatti ja lisää kulhoon.
- Kuutioi juusto ja sekoita salaatin sekaan.
- Koristele leipäjuustokuvioilla, sekä viikunakukkasilla. :---)




Erittäin lämmintä ja maistuvaa joulua kaikille!

Valkosuklaa-puolukka-pannacotta


Ihanaa ja herkullista joulua kaikille murusille ja muillekin!
Tänään aamulla heräsin Sulon tassutteluun ja riisipuuron tuoksuun. Jouluaatto on siis täällä!
Karjalanpaisti muhii uunissa, kinkku paistui jo viime yönä ja nyt aamusella valmistin kiilteen jälkiruokaa koristamaan. Tässä siis meidän joulupöydän jälkkäriin ohjetta:


Valkosuklaa-puolukka-pannacotta:

( neljälle)


- 3 liivatelehteä
- 100g valkosuklaata (käytin tässä Pandan Puolukka-kinuskimuru -suklaata)
- 2dl kuohukermaa
- 2dl maitoa

Kiille:
- 1 liivatelehti
- 2dl pakastettuja puolukoita
- 1 dl vettä



- Laita pannacotan liivatteet likoamaan kylmään veteen, rouhi sillä aikaa suklaa ja kiehauta kerma ja maito pienessä kattilassa.
- Voit joko rouhia suklaan tosi pieneksi ja heittää kattilaan niin, tai sulattaa sen vesihauteessa ja lisätä vasta sen jälkeen. (Jälkimmäisellä keinolla suklaa sekoittuu paremmin)
- Lisää kattilaan myös liivatteet.
- Sekoita.
- Kaada seos laseihin ja anna hyytyä jääkaapissa noin viisi tuntia.
- Aloita kiilteen valmistaminen liottamalla liivatelehteä kylmässä vedessä.
- Keitä puolukoita desissä vettä niin kauan, kunnes marjat ovat hieman pehmenneet.
- Kaada kattilasta vesi ja marjat siivilän läpi kulhoon. (Tai siis tietenkin niin että marjat jäävät siivilään :D)
- Muserra marjat soseeksi esimerkiksi lusikan avulla ja sekoita marjaseos liemeen.
- Kiehauta liemi ja lisää liivate.
- Anna jäähtyä noin 7 minuuttia ja lusikoi kiille pannacotan päälle.
- Hyydytä jääkaapissa muutama tunti ja tarjoile vaikkapa jouluaterian päätteeksi! :----)


torstai 19. joulukuuta 2013

Cookie Mix Jar


Joululahjat ovat aina kivoja, tottakai, mutta itsetehdyissä on aina kuitenkin erilaista "tunnelmaa" ja ajatusta. Tällaisia teinkin siis pari kipaletta ihmisiä ilostuttamaan. Kuten kuvasta näkyy..lopputulos voisi olla siistimpikin, mutta eipä olla nyt niin nöpönuukia. :---D
Jos itsekin innostuit ideasta, tässäpä olisi sitten hieman ohjeen poikasta:


Cookie Mix:


- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 2,5 dl kaurahiutaleita
- 3 dl jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- ripaus suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl maitosuklaatippoja (minusta ne näyttävät enemmän nökkösiltä, kuin tipoilta :D)
- 1,5 - 2 dl tummasuklaatippoja 
(tippoja saapi muuten Punnitse&Säästä-liikkeistä...vink vink ;----D)
- 2 dl ronskisti rouhittuja hasselpähkinöitä


-Koeta saada kerrokset mahdollisimman tasaisesti purkkiin esimerkiksi pienellä lusikalla tasoittaen.
- Lado ensin tavallinen sokeri, jonka jälkeen fariinisokeri.
- Seuraavaksi laitoin kaurahiutale -kerroksen. Painele hyvin.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vaniljasokeri kulhossa keskenään ja kaada purkkiin. Tasoita.
- Seuraavaksi voitkin laittaa sattumat, tässä siis suklaa ja pähkinä.
- Voit käyttää myös esimerkiksi ranskanpastilleja, kuivattuja karpaloita tai muuta, mikä nyt sattuu sinun mielihalujasi miellyttämään. :----)


- Liitin purkkiin myös mukaan Holiday Magic- kortin, jonka kääntöpuolelle kirjoitin valmistusohjeet:

* Lisäksi tarvitset: 1 kananmuna + 1,5 dl voisulaa

* Vatkaa muna kevyesti.
* Kaada tämän purkin sisältö kulhoon munan seuraksi.
* Sekoita
* Lisää nyt joukkoon voisula ja sekoita uudelleen.
* Tuuppaa taikina jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
* Pyörittele taikinasta palloja uunipellille.
* Paista 190-asteisessa uunissa noin 8-11 minuuttia.

tiistai 17. joulukuuta 2013

Siemennäkkäri


Eilisen keittiöhääräilyjen tulos oli tämänlainen. Hyvältä maistui niin omassa, kuin iltatee-vieraankin suussa.
Tässäpä ohjetta siis muillekkin näkkärinnälkäisille! :---)


Siemennäkkäri:

- 3 kananmunaa
- 3 dl auringonkukansiemeniä
- ½ dl hampunsiemeniä
- ½ dl seesaminsiemeniä
- ½ dl pellavansiemeniä
- 1,5 tl suolaa
- 2 rkl perunajauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita



- Sekoita ainekset keskenään kulhossa.
- Levitä näkkäritaikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille mahdollisimman ohuelti.
- Paista näkkäriä noin 25 minuuttia 175-asteisessa uunissa hieman uunista ja näkkärin paksuudesta riippuen.
- Leikkaa näkkärilevy heti uunista ottamisen jälkeen.
- Nostele palaset jäähtymään esimerkiksi ritilän päälle.
- Sipaise päälle nokare voita tai siivuta päälle juustoa ja rouskuttele menemään.


torstai 12. joulukuuta 2013

Appelsiini-vaniljapiparit


Heipparallaa kaikki joulunodottajat..ja miksei tietenkin muutkin! :---)
Blogin päivitys on jäänyt nyt hieman vähemmälle töiden alettua, mutta yritän kyllä parhaani mukaan tehdä uusia postauksia aina vapaapäivien osuessa kohdalle.
Nyt olikin siis vapaalla mukavasti aikaa tehdä piparitaikina - kuitenkaan, kuten tavallista, en halunnut leipoa perinteisiä pipareita, vaan jotain uutta oli taas kokeiltava. Tässäpä teillekin kokeilunhaluisille hieman erilaisen piparitaikinan ohjetta.



Appelsiini-vaniljapiparit:

(noin 4 pellillistä)


- 1 dl siirappia (käytin itse vaaleaa, mutta tumma käy myös hyvin.)
- 1 dl sokeria
- 1-2 tl vanilja-aromia
- 2 appelsiinia (voit käyttää myös sitruunaa, mutta käytä silloin vähemmän)
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl inkivääriä
- 1½ tl pomeranssin kuorta
(- 1/4 tl jauhettua maustepippuria)
- pieni ripaus suolaa
- 2 tl kanelia
- 1 tl ruokasoodaa
- 125g voita
- 1 kananmuna
- 5,6-6 dl jauhoja


- Pese appelsiinit ja vuole toisen appelsiinin kuori esimerkiksi perunankuorimaveitsellä pieneen kattilaan. Älä kuitenkaan ota matkaan kuoren alta valkoista osaa kamalan paljon. ( Tee suikaleista mahdollisimman suuria, sillä ne poistetaan kattilasta myöhemmin.)
- Raasta toisen appelsiinin kuori pienireikäisellä raastimella kattilaan.
- Purista nyt mehua kattilaan (noin 1-2 rkl)
- Lisää kattilaan nyt kuorien ja mehun sekaan sokeri, siirappi, vanilja-aromi ja mausteet.
- Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Anna seoksen kiehahtaa, kokoajan sekoittaen.
- Ota kattila pois liedeltä ja ripottele sekaan ruokasooda.
- Älä sekoita, vaan anna seoksen kuplia muutama minuutti.
- Lisää voi paloina kattilaan ja anna niiden sulaa.
- Kun voi on sulanut, voit sekoittaa varoen.
- Anna seoksen jäähtyä kunnolla.
- Kun seos on jäähtynyt lisää muna.
- Sekoita taikinaan pikkuhiljaa jauhot.
- Kääräise valmis taikina tuorekelmuun ja jätä kylmään tekeytymään seuraavaan päivään saakka.
- Kauli taikinasta noin 3mm paksuinen levy ja tee haluamasi mallisia pipareita.
(Voit myös käyttää taikinasta ensin puolet ja jättää toisen puolen vielä kylmään.)
- Paista pipareita 200 asteessa noin 5 minuuttia uunista ja pipareiden koosta riippuen.
- Pipareiden paistuttua nosta ne esimerkiksi ritilän päälle jäähtymään ja rapsakoitumaan.


Makeaa joulunodotusta! 

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Hampurilaissämpylät 2.0


Olen jo aikaisemminkin postannut hampparisämpylöiden ohjeen, mutta tällä kertaa koitin tehdä sämpylöistä vielä kuohkeampia, ja kuinka ollakaan, siinä onnistuinkin. Tässäpä siis paranneltua versiota! :---)



Hampurilaissämpylät:

(noin 8 normaalikokoista tai 4-5 isoa sämpylää)


- 3dl lämmintä vettä
- 1 pussi kuivahiivaa
- 2 rkl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl mustapippuria
- n. 7 dl jauhoja
(voit korvata osan vehnäjauhoista halutessasi esimeriksi ruisjauhoilla)
- 1,2 rkl öljyä


- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen veteen vaivaten.
- Lurauta sekaan öljy ja loput jauhot.
- Vaivaa taikina hyvin.
- Löysemmästä taikinasta saa toki kuohkeammat sämpylät, mutta älä jätä taikinaa liian löysäksi.
- Anna taikinan kohota lämpimässä liinan alla kaksinkertaiseksi.
- Leivo kohonnut taikina jauhotetulla alustalla tangoksi, joka on helppo leikata osiin.
- Pyörittele osista sämpylöistä pellille.
- Kohota sämpylät liinan alla kaksinkertaisiksi.
- Sipaise sämpylöiden päälle hieman vettä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. 
(Isompia hieman pidempään.)
- Pihvit, juustot, salaatit sun muut väliin ja parempiin suihin! :---)


keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Huoleton Torttutaikina


Torttuja, torttuja, enemmän torttuja. Tuppaa olemaan vähän tämä joulunodotus tympeää jos ei saa joulutorttuja ja glögiä, siitäpä innoittuneena pyysin miekkosta ottamaan mummoonsa yhteyttä ja urkkimaan tämän äärettömän helpon voitaikinan ohjeen, jossa ainekset vain sekoitetaan keskenään.
Muutin hieman etikan annostusta ja lisäsin sokeria ja ripauksen suolaa, sillä tuo etikkainen maku ei meitä kumpaakaan oikein kovasti miellytä.
Taikinasta tuli todella mureita torttuja, mutta ne eivät tule lehteviksi, kuten kaupantaikinalla tehdyt tortut. Tässä on ehkä enemmän sellaista "rustiikkista" tuntua. Eikun kokeilemaan!


Torttutaikina:

(noin 24 pientä torttua)


- 300g pehmeää voita (ei kuitenkaan sulaa litkua)
- 300g vehnäjauhoja
- 1 dl kylmää vettä
- 2 rkl sokeria
- ripaus suolaa
- 2 tl etikkaa (voit laittaa hieman enemmän, jos etikasta tykkäät)


- Nypi voi ja jauhot sekaisin.
- Lisää vesi ja sekoita melko tasaiseksi.
- Lisää nyt sokeri, suola ja etikka.
- Sekoita hyvin ja tarkista maku.
- Jätä taikina jääkaappiin jähmettymään noin 24 tunniksi. (Vähintään yön yli.)
- Ota jähmettynyt taikina jauhotetulle alustalle lämpenemään.
- Kaulitse nyt hieman lämmenneestä taikinasta noin 1 cm paksuinen levy.
- Leikkaa muotilla tai silmämääräisesti taikinalevystä neliöitä.
- Nostele neliöt uunipellille ja muotoile tortut.
- Varo ettei taikina kuitenkaan lämpiä ja lötkisty liikaa, sillä silloin sitä on vaikea käsitellä.
- Paista torttuja 200 asteessa uunista riippuen noin 8-12 minuuttia.
(Riippuu myös kuinka isoja torttuja teet.)


* Perinteisen luumun sijaan käytin näissä vähän raikkaampaa omena-kanelimarmeladia ja hyvin toimi! :---)


* Voipi olla että kokeilen teidän iloksenne tässä joku päivä vielä toistakin taikinaohjetta, jos siitä saisi sellaisen lehtevän.

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kana-Caesar Sandwich


Kana-Caesarsalaatti on melkoinen klassikko, mutta nytpä taivutin sitä leivän muotoon. Raikasta salaattia, mahtavaa kastiketta, maukasta kanaa ja krutonkien sijasta salaatti pääsi paahtoleivän väliin.


Kana-Caesar leivät:

- Romaine-salaattia
- Parmesaania lastuina
- Kanaa (rintafileet, suikaleet...mikä vain käy)
- Paahtoleipää


Caesarkastike:

- 1 tl Dijon sinappia
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tl Worcestershire- kastiketta
- vajaa desi oliiviöljyä
- mustapippuria
- 4 anjovisfileetä (enemmänkin voit laittaa, mutta maksimissaan 6kpl)
- 1 rkl sitruunamehua


- Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
- Jos et ole vielä kypsentänyt kanaa, tee se nyt ja tarvittaessa leikkaa siivuiksi.
- Leikkaa parmesaanista lastuja esimerkiksi perunankuorimaveitsellä.
- Sipaise pohja-, sekä kansileipään hieman kastiketta.
- Revi salaatti sopiviksi paloiksi ja pyörittele kastikkeessa kevyesti.
- Levitä nyt salaattia ensimmäisen leipäpalan päälle, lisää parmesaanilastut, sekä kanaviipaleet. Lisää seuraava leipäkerros.
- Tee niin monta kerrosta, kuin itsestä tuntuu. -> Halkaise leipä.
- Nyt olisi varmaankin aika nauttia leipä parempiin suihin!


* Voit halutessasi paahtaa leipää hieman ennen kokoamista, jos haluat enemmän krutongin tuntua leipääsi.

maanantai 18. marraskuuta 2013

Cottage Pie


Elikkä siis melkeimpä sama asia, kuin jauheliha-perunasoselaatikko, mutta enemmän ehkä brittiläisittäin.
Koska miekkoseni tykkää kovasti tästä ruuasta, ajattelin teillekin jakaa ohjeen.
Psssst, saat tehtyä tästä Shepherd's Pie:n käyttämällä lampaan/karitsan jauhelihaa.



Cottage Pie:

(suureen uunivuokaan)


- 2 kiloa perunoita keitettynä
- maitoa ja kermaa muusin notkistamiseen
- suolaa
- voita
- 2 dl juustoraastetta (esim emmentalia)

- 800g naudan jauhelihaa
- 2-3 porkkanaa raastettuna
- 1 sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 tl kuivattua timjamia
- 1 purkki paseerattua tomaattia
- 2 rkl ketsuppia
- pätkä tuoretta chiliä tai luraus Texas Pete-soossia
- pippuria
- suolaa
(- 1 dl kuivattuja tatteja tai yksi purkki herkkusieniä pilkottuna)
(- 1 varsisellerin varsi)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl vettä



- Valmista ensin perunamuussi, jätä se hieman löysäksi.
- Sekoita muussin sekaan juustoraaste.
- Aloita jauhelihakastikkeen valmistus ruskistamalla jauheliha.
- Lisää pannulle sipuli, valkosipuli, chili ja porkkanaraaste.
- Ripsauta pälle suolaa ja pippuria. (..lisää nyt sienet)
- Mittaa jauhelihan joukkoon jauhot sekoittaen.
- Lisää nyt paseerattu tomaatti, vesi ja ketsuppi. Sekoittele hiljalleen.
- Mausta vielä timjamilla ja extraripauksella suolaa ja pippuria, jos on tarvis.
- Anna kastikkeen hautua hetki.

- Kaada jauhelihakastike uunivuuan pohjalle.
- Levitä päälle perunamuussi.
- Koristele haarukan avulla pinta kauniiksi.
- Paista 225 asteessa noin 20-30 minuuttia hieman uunista riippuen.


<a href="http://www.bloglovin.com/blog/5807481/?claim=qwx73n4myp9">Seuraa blogiani Bloglovinin avulla</a>

torstai 14. marraskuuta 2013

Patongit


Tekaisin eilen jälleen ihanaa linssikeittoa ja sitä jäi vielä tällekin päivälle. Ajattelin ensin että tekaisisin keiton seuraksi sämpylöitä, mutta patonkia siitä sitten kumminkin tuli. Se on kumma juttu, kun tuolla keittiössä ruppee ajatus rullaamaan niin syntyykin jotain muuta kuin aluksi piti. :----D Tein kolmenlaisia: yksi tavallinen patonki, yksi juustotäytteinen ja yksi maustevoipatonki.


Patongit:

(3 kpl)

- 2,5 dl lämmintä vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl sipulijauhetta
- 4 rkl öljyä
- 6 dl jauhoja (laitoin itse 5dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpyläjauhoja)



- Mittaa ainekset kulhoon.
- Vaivaa kiinteäksi taikinaksi. (Rakkaalla Kenwoodillani meni noin 5 minuuttia, jos vaivaat käsin, vaivaa noin 10 minuuttia.)
- Peitä kulho liinalla ja kohota taikinaa noin puoli tuntia.
- Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja kaulitse osat yksitellen suorakaiteen mallisiksi.
- Täytä halutessasi esimerkiksi voilla, oreganolla ja ripauksella suolaa tai voilla ja puristetulla valkosipulilla.
- Kääri suorakaiteet vinottain tiukiksi rulliksi.
- Kohota patonkeja pellillä liinan alla noin puolisen tuntia.
- Paista patonkeja 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia hieman uunista riippuen.
- Suihkaise uuniin vettä muutaman kerran paiston aikana, jotta saat rapsakamman kuoren.


Tarjoile esimerkiksi jonkin keiton seurana tai syö sellaisenaan! :---)

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Keskiviikko-smoothie


Tänään kaivoin blenderin kaapista ja hurautin täyttävän smoothien näin keskiviikon aloitukseksi. Olen hieman huono syömään heti herättyäni, mutta tämä oli aivan virkistävää vaihtelua ainaiseen teekupposeen ja voileipään verrattuna. :---)



Keskiviikko-smoothie:


- 2 päärynää
- 1 banaani
- pieni luraus sitruunan mehua
- 2 dl maustamatonta jugurttia
- n. 1 rkl hunajaa
- 2 rkl kuivattuja karpaloita
- 2-3 rkl mysliä
- 2 tl pellavarouhetta
- maitoa sen verran että saat smoothiestasi sopivan paksuista


- Kuori ja pilko hedelmät blenderiin.
- Lisää sitruunamehu ja jugurtti - surauta tasaiseksi.
- Lisää nyt loput ainekset ja pyöräytä niin tasaiseksi tai rosoiseksi kuin haluat.
- Lisää tarvittaessa maitoa jos smoothie on liian paksua.
- Laita smoothie hetkeksi jääkaappiin ja nauti smoothien viilennyttyä!



Psssst, jos sinulta ei löydy blenderiä niin voit varmasti hurauttaa smoothien myös sauvasekoittimella. :--)

maanantai 11. marraskuuta 2013

Kanakorma ja Naan-leipä


Talvi on tuloillaan ja, kun villasukat eivät lämmitä tarpeeksi, on lähdettävä makumatkalle johonkin lämpimään - tänään kohteeksi valikoitui Intia ja aina-yhtä-hyvä kanakorma.
Mitäpä olisi tämäkään ateria ilman naan-leipää....niimpä, ei mitään!
Tässäpä teille ohjetta kumpaiseenkin. :---)



Kanakorma:


- 300-400g kanasuikaleita
- 3 dl maustamatonta jugurttia
- 2 dl kookosmaitoa
- ½ chili pieneksi pilkottuna
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 2 tl garam masala- mausteseosta
- 1 tl currya
- ½ tl kurkumaa
- 1-2 rkl inkkarisokeria
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl sipulijauhetta
- 2 rkl mantelirouhetta tai lastuja


- Lurauta pannulle tilkka öljyä ja mittaa pannulle garam masala, curry, kurkuma, sipulijauhe ja paprikajauhe. Sekoita.
- Laita nyt kana kypsymään pannulle. Paista hetki. (Ei aivan kypsäksi)
- Raasta joukkoon inkivääri, lisää chili-silppu ja mantelit.
- Lisää pannulle jogurtti ja kookosmaito, sekoita.
- Hämmennä joukkoon inkkarisokeri.
- Anna kastikkeen porista noin 20 minuuttia ja tarkista maku.
- Lisää tarvittaessa sokeria tai muita mausteita, jos haluat kormasta tujumpaa.
- Keitä seuraksi vaikkapa riisiä ja koristele annos chili- tai korianterisilpulla.


Naan-leipä:

- 2 dl lämmintä vettä (kuivahiivalle sopivaa)
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 rkl inkkarisokeria
- 2 tl suolaa
- ½ tl kurkumaa
- ½ dl öljyä
- 1 dl maustamatonta jugurttia
- 1  keveästi vatkattu kananmuna
- 1 tl leivinjauhetta
- 7 dl vehnäjauhoja


- Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.
- Anna taikinan kohota liinan alla noin 50 minuuttia.
- Jaa kohonnut taikina noin 6-8 osaan, riippuen kuinka isoja leipiä haluat.
- Pyörittele osista jauhotetulla alustalla palloja ja kaulitse tai painele ne käsin pisaran muotoisiksi.
- Kohota leipiä liinan alla noin 30 minuuttia.
- Voitele halutessasi leivät ennen paistamista voisulalla.
- Paista leipiä 250 asteessa noin 8 minuuttia, hieman uunista riippuen.



perjantai 8. marraskuuta 2013

Cookie Popsit


Tein näitä jo Halloween-pippaloiden aikaan, mutta kuvaa en ehtinyt napsaista, ennenkuin melkein kaikki oli jo syöty, kehujen saattelemana, parempiin suihin.
Ilmeisesti olivat sitten niin hyviä, että ajattelin nakata reseptiä siis tännekin, kun tein tänään nopean satsin ennen ukkelin töistätuloa.
Cookie Popsit ovat siis lähes sama asia, kuin Cake Popsit, mutta nämä tehdään murskatuista kekseistä, eikä murennetusta kakkupohjasta.
Nämä ovat kivoja ja helppoja tarjottavia, jotka voi koristella milloin mitenkin!


Cookie Popsit:

(n. 14 kpl)


- 200g suklaatäytekeksejä (itte tykkään käyttää Rainbown Mud Cake-keksejä)
- 2 rkl tuorejuustoa (maustettua tai maustamatonta, mikä itseä miellyttää)
- pieni puristus sitruunan-, limen- tai appelsiinin mehua.
- ripaus vaniljasokeria


Koristeeksi:

- valkosuklaata
- nomparelleja, tummaa suklaata tai muita koristeita
- tikkuja (esimerkiksi grillitikkuja tai tikkaritikkuja, joita saa esimerkiksi täältä.)



- Murskaa keksit muruiksi kulhossa.
- Mittaa mukaan tuorejuusto ja sekoita nuolijalla tasaiseksi massaksi.
- Pyörittele massasta palloja lautaselle ja nosta pallot noin tunniksi kylmään jähmettymään.
- Sulata pari palaa suklaata mikrossa.
- Dippaa tikkujen päät suklaaseen ja tökkää ne palloihin kiinni. (Ei kuitenkaan läpi asti.)
- Anna suklaan jähmettyä hetki.
- Sulata loppu suklaa ja dippaa cookie popsit varovasti suklaaseen.
- Koristele miten itse haluat, esimerkiksi: värikkäillä nomparelleilla tai dippaa popsit tummaan suklaaseen ja tee valkosuklaalla epämääräisiä raitoja pallojen pintaan.
(Kuten kuvassa ERITTÄIN epämääräisiä raitoja :----D)
- Anna suklaan hieman jähmettyä kylmässä ennen tarjoilua.

torstai 7. marraskuuta 2013

Possua chili-maapähkinävoikastikkeessa


Ulkona oli mukavan kirpakka keli käydä hieman koiran kanssa kävelemässä ja sen jälkeen teki mieli jotakin mieltä, sekä massua lämmittävää ruokaa.
Testasin tätä kastiketta jo viime viikolla tofun kanssa ja se sopi siihenkin mainiosti, mutta tänään päätin testata sitä lihan kanssa.


Chili-maapähkinävoikastike:

- 3 rkl maapähkinävoita
- 1-2 rkl soijakastiketta (mieluiten makeaa)
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 rkl siirappia
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 tl Texas Pete -kastiketta (tai muuta chilisoossia)
- 2 tl sokeria
- 1 tl paprikajauhetta
- noin 4-5cm pala chiliä silputtuna pieneksi 
(enemmänkin voit laittaa, jos haluat tulisempaa)
- ripaus suolaa (jos käytät makeaa soijakastiketta)
- n. ½ dl öljyä


- Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa keskenään.
- Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
- Jos haluat kastikkeesta vielä löysempää, lurauta hieman vettä sekaan ja sekoita.



Lisäksi:


- n. 400g rypsipossun suikaleita
- riisiä tai nuudeleita


- Paista suikaleet kypsiksi pannulla ja lisää sekaan kastike - anna lämmetä levyllä hetki.
- Keitä seuraksi riisiä tai nuudeleita.




Helppoa ja hyvvää!

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kaunottaren ja Kulkurin pasta


Monen muun asian ohella olen hurahtanut myös Disney-klassikoihin ja tänään koetin sitten tekaista Kaunottaren ja Kulkurin innoittamana lihapullapastaa.
Tästä tulee iha mojova satsi syötävää, joten tästä riittää kyllä "teille molemille", tai hieman isommallekin rakkaiden ihmisen joukkiolle.
Siitä vain lihapullia nenällä lautasen toiselle puolen tökkimään! :---D



Lihapullataikina:

- 700g jauhelihaa
- 2 kananmunaa
- 3 rkl vehnäjauhoja
- suolaa
- pippuria
- n. 1 dl parmesaaniraastetta
- 1 tl kuivattua timjamia
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 sipuli pieneksi silputtuna
- 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna


- Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.
- Puristele taikinaa kunnolla käsin.
- Muotoile taikinasta reilunkokoisia pullia ja paista niitä pannulla hetki.
- Kun pullat ovat saaneet hieman väriä pintaan nosta ne lautaselle odottamaan kastikkeen valmistusta.



Tomaattikastike:


- 1 sipuli silputtuna
- 2 tölkkiä tomaatimurskaa
- 1 rkl intiaanisokeria
- 1 dl ruokakermaa
- luraus ketsuppia (2-3rkl)
- 2 tuoretta tomaattia pieneksi kuutioituna
- 1 rkl oreganoa
- suolaa
- pippuria


- Kuullota sipulisilppua öljyssä pannulla hetki.
- Lisää muut ainekset ja sekoita.
- Anna hautua noin 10 minuuttia ja lisää lihapullat joukkoon.
- Anna kastikkeen pulputtaa vielä noin 10-15 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kypsiä.
-Keitä lisäksi spagettia tai muuta pastaa - siinäpä olisi taas ateria valmiina!

lauantai 2. marraskuuta 2013

Hodarisämpylät


Oli kuulemma niin hyvät hodarisämpylät, että piti muillekin jakaa reseptiä.
Kiitos vain, ukkoseni! :---D
Tässäpä teille siis nakkien seuraksi sämpyläohjetta.
Aikaa näihin sämpyläisiin saa kyllä kulumaan, mutta mielestäni odottelu oli sen arvoista.


Hot Dog -sämpylät:

(noin 20 sämpylää)


- 12 dl jauhoja
- 50g pehmeää voita
- 5 dl maitoa
- 2 pussia kuivahiivaa
- 2 tl sokeria
- 3 tl suolaa
- 1 tl sipulijauhetta



- Mittaa kuivat aineet yleiskoneen kulhoon.
- Lohkaise kulhoon myös huoneenlämpöinen voi.
- Lämmitä maito ja kaada se kulhoon.
- Anna koneen vaivata taikinaa noin 10 minuuttia.
(Jos teet tämän taikinan ihan käsipelillä, niin taikinaa tulisi vaivata noin 20min.)
- Jätä taikina lepäämään kulhoon noin 40 minuutiksi.
- Kun taikina on lepäämisensä lepäillyt kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta 20 pitkulaista sämpylää.
- Asettele sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille kohoamaan noin 1½ tunniksi.
- Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
- Halkaise sämpylät, lätkäise nakki väliin ja lisää muut haluamasi täytteet! :---)


perjantai 1. marraskuuta 2013

Avokadopasta



Avokadoista innostuneena kokeilin sitten tällaista raikasta pastaa, joka toi ainakin minulle pienen tuulahduksen kesää näin sumuisen syksyn keskelle. :---)
Netistä löytyy monia reseptejä tähän kyseiseen pastaan, mutta pienellä säädöllä sain siitä juurikin mieleiseni version, ja tässäpä se nyt olisi.



Avokadopasta:


- 2 kypsää avokadoa
- ½ chili
- noin rkl sitruunan tai limen mehua
(enemmänkin voi laittaa)
- 1 valkosipulinkynsi
- pippuria
- suolaa
- pieni luraus hunajaa
- n. ½ dl öljyä
- 1½ dl parmesaania raastettuna
- noin kourallinen tuoretta basilikaa
- 1tl kuivattua timjamia
- noin 500g spagettia tai muuta pastaa



- Pilko valkosipuli ja chili pieniksi paloiksi kulhoon ja purista sekaan sitruunan mehu.
- Halkaise avokadot ja poista siemen. Viillä kuutioiksi kuoressaan ja koverra hedelmänliha lusikalla kulhoon.
(Jos jollekkin tämä vaihe tuottaa päänvaivaa, voi vaikkapa täältä kurkata vinkkiä.)
- Raasta juusto kulhoon muiden ainesten sekaan.
- Lisää nyt öljy, hunaja, hienonnettu basilika, timjami, sekä suola ja pippuri.
- Sekoita ja tarkista maku -> Lisää suolaa tarvittaessa.
- Keitä pasta.
- Ota noin desin verran keitinvettä talteen ja sekoita kastikkeen joukkoon.
- Valuta pasta ja kaada kastike kattilaan pastan joukkoon.
- Pyörittele sekaisin ja nostele tarjoiluastiaan tai lautasille.
- Raasta päälle vielä halutessasi hyvä keko juustoa ja siinäpä se sitten olisi!


keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Ohrarieskat


Viime viikonloppuna olimme vierailemassa ukkelin vanhempien luona
 ja vihdoin saimme tehtyä porukalla leivinuunissa rieskoja, riisipiirakoita sekä hiivaleipää, mutta tässä tulee nyt rieskaohje vain.
Ohje on ilmeisesti miekkosen mummon peruja alkujaan, ja kyllä hyvä ohje olikin.
Tässä siis ohjetta niille onnekkaille, joilla on mahdollisuus päästä käsiksi leivinuuniin.


Ohrarieska:

(noin 16 kappaletta)

- 1,5 dl maitoa
- 3 tl suolaa
- noin 5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl hiivaa
- noin 1,5 litraa ohrajauhoja



- Mittaa kuppiin hiiva, ripaus suolaa ja pikku tilkka maitoa.
- Sekoita seosta hieman, että hiiva liukenee.
- Kaada maito kulhoon ja lisää hiivaseos maidon joukkoon.
- Lisää maitoon suola ja osa vehnäjauhoista.
- Sekoita hyvin vispilällä.
- Lisää nyt loput vehnäjauhot ja sekoita.
- Aloita nyt lisäämään ohrajauhot pikkuhiljaa sekoittaen.
- Kun tuntuu, ettei taikina sekoitu enää vispilällä, 
niin jatka sekoittamista kädellä.
- Taikina jää käsiin varmasti kiinni, mutta se on silti valmista.
- Rieskataikinaan ei tarvitse vaivata sitkoa.
- Kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä pötkö.
- Leikkaa pötkö noin 16:sta osaan.
- Taputtele tai kaulitse osat litteiksi.
- Paista rieskoja leivinuunissa niin kauan, että ne saavat kauniisti väriä.
- Laita valmiit rieskat liinan alle jäähtymään, jottei kuoresta tulisi kova.
- Sipaise lämpimän rieskan päälle voita ja popsi pois!


Kermainen linssikeitto


Kun ulkona sataa räntää ja on harmaata, silloin kaipaa lautaselleen väriä.
Kaikenlaiset keittoruuat ovat maistuneet minulle aina talven lähestyessä, ja ajattelinkin nyt koittaa jotakin uutta.
Aikaisemmat kokemukseni linsseistä eivät ole olleet kovinkaan miellyttäviä, mutta tästä keitosta tuli niin hyvää, että tulen tekemään tätä varmasti myös uudestaan!
 :---)



Kermainen linssikeitto:


- 1½ dl punaisia linssejä (esimerkiksi Go Green)
- 1 pienehkö punasipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 2 dl kookosmaitoa
- 1 dl ruokakermaa (kaurakerma käy myös hyvin.)
- 2-3 tl curryjauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- suolaa
- pippuria
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- 1 dl vettä
- 1 tl intiaanisokeria



- Silppua sipulit pieneksi kuutioksi ja kuullota kattilassa pienessä määrässä öljyä.
- Lisää curry- ja paprikajauhe, sekoita.
- Kippaa kattilaan tomaattimurska, vesi, 
loput mausteet sekä linssit.
- Keitä seosta, kunnes linssit ovat kypsiä, eli noin 10-15 minuuttia.
- Lisää vettä tarvittaessa.
- Lisää nyt joukkoon kookosmaito ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Lurauta sekaan kermaa sen verran, että saat haluamasi koostumuksen.
- Anna keiton vielä kiehahtaa ja tarjoa lämpimänä esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Hunajaiset uunikasvikset


Nämä värikkäät ihanuudet ovat helppoja valmistaa ja käyvät hyvin esimerkiksi kana- ja kalaruokien kylkeen.



Uunikasvikset:

- 1 paprika
- ½ kesäkurpitsa
- 2 pienehköä punasipulia
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 2 porkkanaa
(- muutama peruna, jos haluat tästä ruokaisampaa)

- 2-3 rkl hunajaa
- ripaus suolaa ja pippuria
- 2 tl timjamia
- 1 dl öljyä

- Pilko kasvikset melko isoiksi paloiksi uunivuokaan.
(Kuori ja pese tietenkin tarvittaessa ennen pilkkomista.)
- Mittaa hunaja ja öljy kuppiin ja sekoita niin 
että hunaja notkistuu.
- Kaada seos kasvisten päälle ja lisää mausteet.
- Pyörittele kasviksia niin, että jokaisessa palassa on hyvin öljyä.
- Tuikkaa vuoka uuniin ja paista 200 asteessa niin kauan,
 että perunat ja porkkanat ovat kypsiä.


Tästä hieman väriä lautaselle! :---)


keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Paahdetut Auringonkukansiemenet


Pidimme tuossa yksi ilta rakkaan ukkelini kanssa leffaillan, ja mitä olisi elokuva ilman jotakin pientä naposteltavaa.
Siemeniä olisi muutenkin kannattavaa syödä niiden hyvien rasvojen takia,
mutta näihin siemeniin halusin saada vielä lisämakua ja sellaista herkuttelun tuntua.



Paahdetut auringonkukansiemenet:


- 2½-3 dl auringonkukansiemeniä
(- 1 tl soijakastiketta)
- 1 tl suolaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl grillimaustetta
- noin ½ tl siirappia tai hunajaa



- Mittaa siemenet kuumalle pannulle ja paahda niitä hetki.
- Varo, ettet polta siemeniä, sillä ne saavat väriä melko äkkiä.
- Jos käytät soijakastiketta, lurauta se siementen joukkoon
 ja sekoita nopeasti.
- Ota pannu pois levyltä.
- Lisää nyt siirappi ohuena nauhana siementen pälle ja sekoita.
- Ripauta päälle mausteet. 
(Laita vähemmän suolaa, jos käytit soijakastiketta.)
- Sekoita seosta hieman ja levitä siemenet lautaselle jäähtymään.
- Siemenet tarttuvat toisiinsa, joten irroittele nyt 
erikokoisia möykkyjä siemenistä ja pistele parempiin suihin!



Nämä ovat mainiota syötäviä sellaisenaan tai 
vaikkapa erilaisten salaattien päällä tuomassa hieman purutuntumaa.
 :---)

torstai 10. lokakuuta 2013

Bagelit


Oudosti rupesi tekemään mieli leipoa...kumma juttu. :--D
Iltapala-aika oli jo käsillä, joten jotakin melko täyttävää, muttei kuitenkaan perus sämpylöitä tai leipää jaksanut alkaa vääntämään. Bageleitahan siitä sitten syntyi jääkaapissa odottelevan vihannespaljouden ja mozzarellan kaveriksi.



Bagelit:

(noin 8 kappaletta)


- 9 dl vehnäjauhoja
- 3,5 dl lämmintä vettä
(noin 42-asteista, jos käytät kuivahiivaa)
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 1,5 rkl sokeria
- pippuria myllystä


- Mittaa jauhot ja suola melko suureen kulhoon - sekoita.
- Lurauta juomalasiin desi lämmintä vettä, sokeri ja kuivahiiva.
Älä sekoita niitä keskenään vaan jätä seos rauhaan noin viideksi minuutiksi.
- Nyt saat sekoittaa lasissa olevat ainekset keskenään.
- Kaada hiivaliru jauhojen sekaan ja lisää vielä loppu vesimäärä.
- Sekoita taikinaksi.
- Vaivaa taikinaa noin kymmenisen minuuttia ja jätä taikina
 kohoamaan liinan alle noin tunniksi.
- Taikinan kohottua kaksinkertaiseksi, mätkäise siihen
muutama kuoppa nyrkillä.
- Anna taikinan lepäillä vielä kymmenisen minuuttia liinan alla.
- Jaa taikina kahdeksaan osaan esimerkiksi muoviselle
leivonta-alustalle tai jauhotetulle pöydälle.
- Pyörittele taikinamöykyt palloiksi ja tökkää sormilla reikä pallon keskelle.
Venytä reikiä hieman.
- Kostuta keittiöpyyhe kevyesti vedellä ja asettele pyyhe rinkuloiden päälle.
Kohota bageleita noin 10 minuuttia.

- Seuraavaksi bagelit KEITETÄÄN.
- Kiehauta kattilassa reilusti vettä, kun vesi kiehuu väännä
 tehoa pienemmälle, niin että suurin porina loppuu.
(ehkä 3-4 asetus riippuen liedestä)
- Keitä bageleita noin 40-50 sekuntia per puoli.
- Nostele keittyneet bagelit öljytylle leivinpaperille.
(Tietysti uunipellin päälle :---D)
- Voit halutessasi ripsauttaa päälle vielä hieman suolaa ja siemeniä.

- Paista bageleita 225 asteessa noin 18-20 minuuttia.
- Sitten vain täyttämään ja syöpöttelemään!

perjantai 4. lokakuuta 2013

Korvapuustit


Maukasta Korvapuustipäivää kaikille! :---)
Tämä postaus tuskin tarvitsee sen isompia selityksiä.


Korvapuustit:


- 5dl maitoa
- 175g voita
- 2 pss kuivahiivaa
(tai 1 paketti tuorehiivaa)
- 1,5 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 12 - 14 dl vehnäjauhoja
- 2 munaa
- 1 rkl kardemummaa


- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää lämmin maito vaahtoon.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää puolet kuivista aineista vaahdon sekaan sekoittaen.
- Lisää nyt toinen puolikas jauhoseoksesta ja sekoita hyvin.
- Lurauta nyt sekaan voisula ja vaivaa taikinaa hetki.
- Kohota taikinaa liinan alla kaksikertaiseksi, eli noin 30 minuuttia.
- Jaa taikina puoliksi ja kauli toinen puolikas jauhotetulla alustalla levyksi.
- Täytä ja rullaa ensin toinen taikinan puolikas ja sitten vasta toinen.


Täyte:

- 100g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl sokeria
- 2 rkl kanelia

Voiteluun 1 muna ja päälle raesokeria tai mahtelirouhetta

- Sivele puolet voista taikinalevyn päälle.
- Ripottele seuraavaksi puolet sokerista ja kanelista.
- Rullaa taikina melko jämäkälle rullalle,
 jätä kuitenkin saumakohta alapuolelle.
- Leikkaa rullat kolmikulmaisiksi paloiksi viistottain terävällä veitsellä.
- Asettele palat kapeampi pää pystyynpäin ja 
paina sormella kapeaa kohtaa puustin sisäänpäin,
 näin leikkauspinnat tulevat paremmin näkyviin.
- Kohota puusteja liinan alla noin 30 minuuttia.
- Voitele kevyesti kananmunalla ja 
ripottele päälle raesokeri tai mahtelirouhe.
- Paista 225 asteessa noin 8-10 minuuttia.

torstai 3. lokakuuta 2013

Bataatti-perunarieskat


Eiliseltä jäi hieman muussia ja tällaiseen muotoon muussi sitten taipui.
Pitkään aikaan en ole rieskoja tehnyt ja hyvältähän nämä maistuivat pitkästä aikaa!
...vaikkakin tällä kertaa lisänä oli vielä bataattia, joka on minulle vielä hieman uusi tuttavuus, mutta kävivät tähän minusta hyvin. :---)



Bataatti-perunarieskat:

(noin 9 rieskaa)


- noin 5 dl muussia,

(eli noin 4 isoa perunaa ja 1 bataatti keitettynä ja muussattuna.
 Lisää 2 dl maitoa survoksen joukkoon ja sekoita muussiksi.)
- 1 tl suolaa
- luraus öljyä
- 2 kananmunaa
- 2 dl täysjyväspelttijauhoja


- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Tee taikinasta leivinpaperille pieniä kekoja ja muotoile rieskat jauhotetuin sormin lituskoiksi.
- Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet kauniisti väriä.