>

Sidor

sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Luukku 24: Pipari-Kinuskijuustokakku






Oikein ihanaa ja makiaa joulua tämän Pipari-Kinuskijuustokakun myötä!

Pipari-Kinuskijuustokakku:



Pohja


- 200 g pipareita (gluteeniton)
- n. 70 g voita (laktoositon)


Reunukseen:

- rypsiöljyä
- tomusokeria



Piparitäyte:

- 4 liivatetta
- 3 dl vispikermaa (laktoositon)
- 200 g vaniljatuorejuustoa (laktoositon)
- 200 g rahkaa (laktoositon)
- kanelia maun mukaan
- kuivattua inkivääriä maun mukaan
- tomusokeria maun mukaan
- 1 tl vaniljajauhetta 



Kinuskikiille

- 2 liivatelehteä
- 2 dl kuohukermaa (laktoositon)
- 1 ½ dl fariinisokeria


- Murskaa piparit esim. pakastepussissa kaulinta apuna käyttäen. 
- Sulata voi ja sekoita joukkoon piparimurut. 
- Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia. 
- Voitele reunat kevyesti öljyllä ja siivilöi päälle tomusokeria. Näin kakun pitäisi irrota siististi. 
- Painele muruseos vuoan pohjalle.
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kerma vaahdoksi. 
- Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto sekä rahka. 
- Lisää kermavaahto tuorejuusto-rahkaseokseen. 
- Mausta tomusokerilla, vaniljasokerilla sekä piparkakkumausteella.
- Mittaa kattilaan 1 rkl vettä. 
- Kuumenna se kunnolla kiehuvaksi. 
- Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvaan veteen hyvin sekoittaen. 
- Lisää liivate ohuena nauhana täytteen sekaan koko ajan sekoittaen.
- Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä vähintään 3 tuntia.
- Laita kiilteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. 
- Kuumenna seos kiehuvaksi. 
- Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kiehuvan kinuskin sekaan.
- Anna kinuskiseoksen jäähtyä huoneenlämmössä haaleaksi välillä sekoitellen.
- Kaada jäähtynyt seos kakun päälle, ettei kuuma kinuski sulata kakkua.
- Anna hyytyä yön yli. 
- Koristele kakku esimerkiksi pipareilla ja kermavaahdolla.



lauantai 23. joulukuuta 2017

Luukku 23: Maidoton & Gluteeniton Palsternakkalaatikko



Laatikot ovat todellisia lemppareitani joulupöydässä - niitä voisi syödä aamusta iltaan saakka....ehkä hieman kylkeen kinkkua ja oikein tujua sinappia. Nam!
Tässä uusi tuttavuus joulun ruokien joukkoon: Palsternakkalaatikko.
Maistoin tätä jo hieman ja en miltei jaksa odottaa huomista, että pääsen syömään tätä niin että napakin kääntyy nurinpäin, niin hyvää se oli!




Maidoton ja Gluteeniton Palsternakkalaatikko:


- 700 g palsternakkaa
- 2 dl kaurakermaa
- 25g maidotonta margariinia
- 1 kananmuna
- 1 dl gluteenittomia korppujauhoja
- 3 rkl siirappia
- suolaa maun mukaan
- 0,5 tl inkivääriä
- 0,25 tl valkopippuria
- ripaus jauhettua muskottia



Päälle:

- muutama nökäre margariinia
- gluteenittomia korppujauhoja
- hasselpähkinärouhetta



- Kuori ja pilko palsternakka.
- Keitä palat kypsiksi.
- Kaada kattilasta vesi ja soseuta palsternakat.
- Lisää soseen joukkoon kaurakerma, margariini, korppujauhot ja kananmuna.
- Mausta seos.
- Kaada massa voideltuun uunivuokaan, kuorruta ja paista 175-asteisessa uunissa noin tunti.



perjantai 22. joulukuuta 2017

Luukku 22: Baileys-tryffelit



Tryffelit ovat helppoja näperrettäviä vaikkapa ruokalahjoiksi tai jouluviemisiksi.
Muutama pallero kauniiseen pussukkaan ja lahjan vastaanottaja on takuuvarmasti mielissään.


Baileys-tryffelit:


- 1 tölkki kondensoitua maitoa
- 1 dl kermalikööriä (Baileys)
- 200 g valkosuklaata
- 200 g maito- tai tummaa suklaata
- 1 dl tummaa kaakaojauhetta


- Kaada kondensoitu maito kattilaan.
- Lisää likööri. 
- Kuumenna seosta ja rouhi samalla valkosuklaa ja maito- tai tumma suklaa. 
- Lisää suklaarouhe kattilaan ja sekoittele niin pitkään, kunnes suklaa on sulanut. 
- Älä kuitenkaan keitä massaa.
- Nosta kattila levyltä ja kaada massa leivinpaperilla vuorattuun pieneen astiaan (sellaiseen, joka kestää massan kuumuuden). 
- Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa.
- Pyörittele massa pala kerrallaan palloksi. 
- Kuorruta pallot heti sokeroimattomalla kaakaojauheella.
- Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.


Tästä määrästä tulee 50-60 tryffeliä koosta riippuen.
* Voit myös pakastaa tryffelit.



torstai 21. joulukuuta 2017

Luukku 21: Idea Kattaukseen


Jouluaatto on kohta jo täällä!
Silloin pöydät notkuvat herkkuja ja niiden ääressä istutaan pitkään ja hartaasti.
Tässä yksinkertaisen kaunis idea kattaukseen keittiötarpeista.
Kaneli ja kuivattu klementiinisiivu tuovat ihanaa tuoksua ja ovat kauniita katsella.

Joko olet suunnitellut kattauksen valmiiksi? 


Idea Kattaukseen:


- Servettejä makusi mukaan
- juutti- tai paistinarua
- kanelitankoja
- kuivattuja klementiinisiivuja
- pieniä kakkupapereita


- Taittele tai rullaa servetit mielesi mukaan.
- Kierrä servetin ympärille kakkupaperi.
- Pujota klementiinikoriste naruun ja kiedo naru serverin ympärille.
- Ujuta kanelitanko narun ja servetin väliin.
- Aseta aterimet servettipaketin sisään.
- Valmista tuli!


keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Luukku 20: Glögisinappi




Sinappia, sinappia, enemmän sinappia!
Joulupöydässä täytyy komeilla ainakin yhtä sorttia sinappia, mutta millaista?
Tänä vuonna ajattelin tehdä jotain erilaista - Glögisinappia.
Toimii mainiosti kinkkuleipien päällä.



Glögisinappi:


- 1,5 dl Colman`s sinappijauhetta
- 1,5dl sokeria
- 2 dl kuohukermaa
- 1 kananmuna
- 1 tl etikkaa
- 2-3 rkl glögitiivistettä
- lisäksi halutessasi hieman jauhettua neilikkaa ja pomeranssia



- Sekoita sinappijauhe ja sokeri kattilassa. 
- Lisää joukkoon kerma ja kananmuna.
- Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen, kunnes seos alkaa saostua ja kuplia.
- Ota kattila pois levyltä ja anna sinapin jäähtyä.
- Lisää jäähtyneeseen sinappiin viinietikka ja mausta glögitiivisteellä. 
- Kaada sinappi kuumennettuihin purkkeihin, sulje kannet tiiviisti ja anna makujen tekeytyä jääkaapissa mielellään ainakin yön yli.
- Valmis sinappi säilyy kylmässä ainakin kaksi viikkoa.





tiistai 19. joulukuuta 2017

Luukku 19: Kuivatut Sitruskoristeet


Hedelmistä saa myös kauniita koristeita jouluksi, vaikkapa ruokalahjoihin tai narusta ripustettuna kuuseenkin.
Nämä ovat helppoja tehdä ja näyttävät ihanilta.
Voit käyttää mitä sitrushedelmää tahansa, minulla tässä kuvassa on käytetty klementiinejä.
Viipaleet kutistuvat kuivatuksen aikana, joten mieti minkäkokoinen hedelmä on paras toteuttamaasi ideaan.


Kuivatut Sitruskoristeet:


- erilaisia sitrushedelmiä
- tomusokeria



- Viipaloi hedelmät terävällä veitsellä noin kolmen millin paksuisiksi viipaleiksi. 
- Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. 
- Ripota viipaleille hieman tomusokeria. 
- Sokeri tekee viipaleista ihanan kiiltäviä.
- Kuivata viipaleita uunissa kiertoilmatoiminnolla n.85 asteessa 2–4 tuntia. 
- Jätä uunin luukun hieman raolleen niin, että appelsiineista haihtuva neste pääsee pois raosta. 
- Käännä viipaleet kerran kuivattamisen aikana.
- Anna valmiiden viipaleiden jäähtyä ennen koristeena käyttämistä.






maanantai 18. joulukuuta 2017

Luukku 18: Riisipuuro-Crème brûlée




Riisipuuro taipuu helposti myös hienoksi jälkiruuaksi joulupöytään.
Jotkut sen kyllä mieltävätkin jälkiruuaksi sellaisenaan, mutta meillä se on aina ollut ihan ruoka tai jouluaamuna aamupala, jonka voimin jaksaa odottaa iltaan saakka varsinaista notkuvaa joulupöytää kaikenlaisine herkkuineen.
Tämän reseptin voit toteuttaa esimerkiksi puuronjämistä tai vaikkapa riisihiutaleistakin - kumpi vain sinulle parhaiten sopii.


Riisipuuro-Crème brûlée:


- n. 5 dl riisipuuroa
- ½ dl kermaa
- ½ tl vaniljajauhetta
- 2 rkl sokeria
- ripaus kanelia

- sokeria päälle


- Lämmitä uuni 150-asteiseksi.
- Sekoita riisipuuron joukkoon kerma.
- Mausta sokerilla, vaniljalla ja kanelilla.
- Jaa puuro pieniin uuninkestäviin vuokiin.
- Kypsennä uunissa noin 10-15 minuuttia.
- Ripota jokaiseen vuokaan puuron päälle noin ruokalusikallinen sokeria.
- Paahda sokeri tohotinta käyttämällä.
- Huom! Jos sinulla ei ole poltinta, voit paahtaa pinnan uunin grillivastuksen alla. Lämmitä uuni kuumaksi ja anna vuokien olla uunissa kunnes sokeri alkaa sulaa. Varo kuitenkin ettei sokeri pala!




sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Luukku 17: Jouluinen Rahkapannari



Pannari maistuu vaikka näin joulunkin aikaan, kunhan sen maustaa jouluisesti.
Tässä pannarissa käytetään myös rahkaa, jotta siitä tulee hieman ruokaisempi ja tuhdimpi.
Nam!


Jouluinen Rahkapannari:

(n. 30cm x 40cm pellillinen)

- 3 kananmunaa
- 250g maitorahkaa
- 6 dl maitoa
- 4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 
(tai jos ei tarvitse olla gluteeniton, saman verran vehnäjauhoja)
- ½ tl suolaa
- ½ dl sokeria
- 50g voita tai margariinia
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- 1 tl kanelia
- 1 tl vaniljajauhetta
- ½ tl pomeranssia
(- 1 tl leivinjauhetta)


- Riko munat kulhoon ja lisää joukkoon 3 dl maidosta ja maitorahka. 
- Vatkaa sähkövatkaimella voimakkaasti muutaman sekunnin ajan, kunnes seos hieman vaahtoutuu. 
- Lisää jauhot ja vatkaa sen verran, että ne sekoittuvat joukkoon kunnolla. 
- Kaada sekaan loput maidosta ja vatkaa jälleen voimakkaasti. 
- Vatkaa joukkoon myös sokeri, kardemumma, vanilja, kaneli, pomeranssi, suola ja rasva. 
- Taikina on tässä vaiheessa hieman vaahtomaista.
- Anna taikinan tekeytyä 30 minuuttia huoneenlämmössä. 
- Lämmitä uuni 225 asteeseen.
- Laita leivinpaperi syvälle, n. 30 x 40 cm kokoiselle uunipannulle. 
- Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. 
- Paista n. 30-35 minuuttia uunin keskitasolla. 
- Pannari on valmis, kun se on saanut pintaansa kauniin värin. 
- Annan pannukakun jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
- Tarjoa pannari esimerkiksi karpaloiden, kermavaahdon ja piparimurun kanssa.





lauantai 16. joulukuuta 2017

Luukku 16: Poro-rieskarullat



Suolaiset herkut maistuvat mainioilta esimerkiksi glögin kanssa takkatulen ääressä, tai vaikkapa joulukahvittelun yhteydessä hyvässä seurassa.
Poro antaa mukavan vahvaa makua näihin rulliin ja tuorejuusto toimii kermaisena vastapainona sen suolaisuudelle.



Poro-rieskarullat:


- 100 g poron kylmäsavupaistia
(- 1 pieni punasipuli)
- ½ tl juoksevaa hunajaa
- 200 g tuorejuustoa makusi mukaan
- ½ tl mustapippuria
- 1 tl rosmariinia tai muuta yrttiä
- 3-5 kpl rieskoja, riippuen koosta
(- ½ tl suolaa)
- salaatinlehtiä


- Pilko punasipuli hienoksi silpuksi.
- Yhdistä kulhossa tuorejuuston, pippurin, rosmariinin kanssa. 
- Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa, lisää myös ripaus suolaa. 
- Levitä leikkuulaudalle kelmu.
- Aseta rieska kelmun päälle.
- Levitä seosta tasaisesti rieskalle. 
- Asettele sitten salaatinlehtiä ja porosiivuja rieskan päälle niin, että rieskan yläreunaan jää pari senttiä tyhjää tilaa. 
- Aloita rullaaminen varovasti alhaaltakäsin ja rullaa tiukaksi paketiksi. 
- Kääri valmis rulla kelmuun ja anna olla jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen leikkaamista. 
- Toista sama käsittely niin monelle rieskalle, kuin aineksia riittää.
- Leikkaa rullat kiekoiksi.
- Valmiit rullat voi asettaa tarjoilulautaselle sellaisenaan tai pistää keskelle cocktailtikun.




perjantai 15. joulukuuta 2017

Luukku 15: Baileys-jäätelö



Baileys tuntuu kuuluvan monelle joulunaikaan.
Tässä uusi tapa nautiskella tätä makeaa juotavaa.
Toimii mainiosti myös kuuman kaakaon kaverina viltin mutkassa!


Baileys-jäätelö:


- 1 purkki kondensoitua maitoa (ei karamellisoitu)
- 5 dl vispikermaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- 4 rkl Baileys-likööriä
(- lisäksi esimerkiksi suklaata murusteltuna)



- Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää vaahdon sekaan kondensoitu maito, vaniljajauhe sekä likööri.
- Sekoita massa tasaiseksi.
- Kaada jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan.
- Ripota halutessasi päälle vielä hieman esimerkiksi suklaahippuja tai toffeepaloja.
- Siirrä jäätelö pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi jähmettymään.




torstai 14. joulukuuta 2017

Luukku 14: Yrttimarinoitu Mozzarella



Nämä marinoidut mozzarellapallerot ovat oikein oiva ruokalahja tai lisä joulupöydän salaatin kaveriksi.
Ihanat yrttiset maut yhdistettynä mozzarellan pehmeään makuun. 
Mahtava makuelämys!



Yrttimarinoitu Mozzarella:


- n. 250g mozzarellapalleroita
- 2-3 dl oliiviöljyä
- 1/4 dl sitruunamehua
-2 tl sitruunan kuorta raasteena
- 2 rkl yrttejä makusi mukaan (esimerkiksi oregano + basilika)
- muutama rosepippuri
(- muutama valkosipulinkynsi)


- Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, yrtit, pippuri ja sitruunan kuoriraaste. 
- Valuta mozzarella ja laita pallerot purkkiin. 
- Kaada mausteöljy juuston päälle.
- Anna juuston maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. 
- Tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi vihersalaatin osana.


keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Luukku 13: Paahdetut Chilimantelit


Lämmintä tunnetta sisuksiin saa näin joulun alla myös chilistä!
Ihanaa pientä naposteltavaa jouluisiin leffailtoihin, tai muuten vain nautiskeltavaksi.



Paahdetut Chilimantelit


- n. 200g manteleita
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl chilijauhetta tai chilihiutaleita
- 0,5 tl suolahiutaleita
- lisää halutessasi hieman hunajaa


- Lämmitä uuni 200-asteiseksi. 
- Levitä mantelit leivinpaperin päälle uunipellille ja laita ne uuniin paahtumaan noin 10 minuutiksi.
- Varo, etteivät mantelit kärähdä.
- Sekoita öljyyn chili, suola ja halutessasi hunaja ,isossa kulhossa. 
- Kaada kulhoon tulikuumat pähkinät varoen.
- Sekoita kunnolla.
- Levitä pähkinät jäähtymään leivinpaperin päälle.
- Tarjoile täysin jäähtyneinä.



tiistai 12. joulukuuta 2017

Luukku 12: Karpalomimosat



Tämä pieni drinkki sopii esimerkiksi alkumaljaksi ennen jouluruokailua.
Sopivan kirpsakka ja makea!



Karpalomimosat:

(per lasi)

- 0,5 dl karpalomehua
- 0,5 dl kuohuviiniä
- karpaloita
- vaniljatanko


- Kaada laseihin ensin karpalomehua, sitten kuohuviiniä.
- Lisää jokaiseen lasiin vaniljatanko sekä karpaloita.
- Tarjoa mielellään viileänä tai kylmänä.



maanantai 11. joulukuuta 2017

Luukku 11: Wilhelmiina-keksit (Gluteeniton)



Ihania, rapeita ja maistuvia keksejä kädenkäänteessä!
Nämä gluteenittomat Wilhelmiinat ovat aivan yhtä hyviä, ellei jopa parempia, kuin "tavalliset".
En ollut muistaakseni ennen maistanut näitä keksejä ennenkuin ostin näitä hetki sitten joulumyyjäisistä. Nam! 
Siitä sain idean koittaa leipoa näitä myös itse.
Mukava pieni makunautinto päiväteelle.




Wilhelmiina-keksit (Gluteeniton):



- 200 g margariinia tai voita
- 1 kananmunan keltuainen
- 1 dl valkoista sokeria
- 2 rkl siirappia
- 1 rkl vaniljatahnaa
- 1/2 tl psylliumia
- 3 dl riisijauhoja
- 2 dl tapiokatärkkelystä
- 1 tl ruokasoodaa


- Vaahdota margariini, siirappi ja sokeri.
- Sekoita kuivat aineet.
- Lisää vaahdon joukkoon keltuainen ja vaniljatahna. 
- Sekoita hyvin.
- Lisää kuivat aineet muutamassa osassa.
- Sekoita hyvin.
- Taikinan pitäisi nyt olla melko paksua, mutta hieman tarttuvaa.
- Ripottele taikinan päälle riisijauhoja.
- Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se 3-4 osaan.
- Muovaa osista pitkulaisia tankoja.
- Laita tangot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. 
- Jätä tankojen väliin hyvin tilaa, sillä keksit leviävät pellillä.
- Paista +200 C uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes keksit ovat kypsiä ja niissä on kaunis väri. 
- Varo, ettet polta keksitankoja!
- Leikkaa tangot viistottain kekseiksi vielä lämpimänä.
- Jäähdytä keksit kunnolla ennen syömistä, niin ne eivät murene.





sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Luukku 10: Piparikupit Aurajuustomoussella & Päärynöillä


Aurajuusto ja päärynät ovat piparien kanssa ihan huikea yhdistelmä - en voi ylistää sitä varmastikaan tarpeeksi.
Pipareissa vain on monesti se ongelma ettei niihin saa tarpeeksi täytettä ilman, että se tippuu syödessä pitkin ja poikin. Hmh, tämä virhe on korjattava.
Apuun saapuvat piparikupit! Näihin voit lapata täytettä niin paljon kuin sielu sietää.



Piparikupit Aurajuustomoussella & Päärynöillä:


Kupit:

- piparitaikinaa (valmista tai itsetehtyä esim tällä gluteenittomalla ohjeella)
- muffinipelti
- hieman öljyä


Auramousse:

- n. 80g Aurajuustoa murusteltuna
- 2 dl vispikermaa
- maun mukaan hunajaa
- ripaus pippuria

- muutama päärynä


- Kaulitse piparitaikina n. ½ cm paksuiseksi levyksi.
- Ota taikinasta muotilla pipareita.
- Käännä muffinipelti ylösalaisin ja öljyä pellin "nypyt"
- Aseta piparit nyppyjen päälle ja painele taikinaa varovasti kupin muotoon.
- Paista piparikuppeja muffinipellin kanssa 200-asteisessa uunissa noin 7-9 minuuttia tai kunnes piparit ovat kypsiä.
- Irroita kupit varoen.
- Valmista auramousse notkistamalla juustomurua tilkalla kermaa.
- Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja yhdistä juustoseokseen.
- Mausta.
- Pursota tai lusikoi moussea jäähtyneisiin piparikuppeihin.
- Pese (ja kuori) päärynät ja leikkaa ne mielesi mukaan kuppeihin.
- Valuta halutessasi vielä päälle hieman hunajaa.




lauantai 9. joulukuuta 2017

Luukku 9: Valkoinen Taikataikina



Minusta on ihana paketoida lahjat kauniisti. Erilaiset nauhat, koristeet ja pakettikortit tuovat mukavaa näyttävyyttä pakettiin. Näin myös kuusen alusta kilpailee kauneudesta itse joulupuun kanssa.
Tästä taikinasta voit tehdä esimerkiksi pakettikortteja, kuusenkoristeita, koristenauhoja tai paikkakortteja.
Tämä taikina on helppo valmistaa kaapin aineksista ja sopii myös hyvin vehnäallergisille, jotka saavat iho-oireita vehnästä.



Valkoinen Taikataikina:


-1dl maissitärkkelystä
2 dl soodaa
1,25 dl vettä



- Mittaa aineet kattilaan.
- Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes taikina alkaa paksuuntua. 
- Älä kuitenkaan anna taikinan paksuuntua liikaa, riittää että seos puuromaista. 
- Jos taikinasta tulee liian kiinteää, se murenee leipoessa helposti.
- Kun taikina alkaa olla kiinteää, siirrä se kulhoon.
- Voit taputella sen varovasti kiinteäksi möykyksi.
- Varo polttamasta sormiasi!
- Laita kostea liina kulhon päälle ja anna taikinan jäähtyä viileässä hetki.

- Kun taikina on jäähtynyt, se on valmista leivottavaksi. 

- Kauli taikina noin 0,5cm paksuksi levyksi.

- Käytä maissitärkkelystä apuna kaulitsemisessa, jotta taikina ei tartu pöytään ja kaulimeen.


 - Kauli halutessasi taikinan päälle erilaisia pitsiliinoja kuvioiksi.
- Kuori pitsiliinat pois taikinan päältä.
- Ota taikinasta erilaisia kuvioita esimerkiksi piparimuotteja käyttämällä.
- Leikkaa esimerkiksi pillillä reijät taikinaan ripustusta varten.
- Koristeet kovettuvat huoneen lämmössä yön yli. 
- Taikinan voi myös paistaa 75 asteessa noin tunnin verran.
- Käännä koristeet ympäri noin puolessavälissä paistoa.
- Kuivat koristeet voi myös esimerkiksi maalata tai värittää tusseilla.




perjantai 8. joulukuuta 2017

Luukku8: Savuporokeitto (Gluteeniton)



Keitto lämmittää mukavasti pakkasessa tarpomisen jälkeen.
Savuporo on ollut pienestä saakka ukontekeleeni herkkua, joten ei ollut yllätys että hän tästäkin keitosta tykkäsi -  toivottavasti tykkäätte tekin!


Savuporokeitto:

(- 1 iso sipuli)
- 2 rkl voita tai ruokaöljyä
- 3 rkl gluteenitonta jauhoseosta
- 6 dl kevytmaitoa
- 200 g pippurituorejuustoa
- 3 dl kasvislientä
- 150 g kylmäsavupororouhetta
- ½ tl kuivattua timjamia
- suolaa maun mukaan
- 2 dl ruokakermaa
- lisäksi leipäjuustoa


- Kuori sipuli ja hienonna se.
- Kuumenna rasva kattilassa, lisää kattilaan sipuli.
- Kuullota hetki. 
- Kääntele jauhot sipulin joukkoon. 
- Lisää kattilaan maito kokoajan sekoittaen.
- Lisää seuraavaksi tuorejuusto sekä kasvisliemi ja sekoita. 
- Anna keiton hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuutin ajan.
- Lisää kylmäsavupororouhe keiton joukkoon ja mausta keitto timjamilla sekä halutessasi ripauksella suolaa. 
- Sekoita keittoon vielä ruokakerma.
- Tarjoile keiton kera halutessasi vaikkapa leipäjuustoa ja viimeistele annokset tuoreilla hienonnetuilla yrteillä.




torstai 7. joulukuuta 2017

Luukku 7: Gluteenittomat Piparipullat




Pehmeä pulla sulautuu ihanaan piparien makuun myös gluteenittomasti.
Oiva kaveri esimerkiksi glögikupposen seuraksi jouluhulinan lomassa.



Gluteenittomat Piparipullat:



Pullataikina:


- 3 dl maitoa/vettä
- ½ palaa hiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- ½ rkl kardemummaa
- 7-8 dl hienoa jauhoseosta (esim Semper)
- ½ tl ksantaania
- 100g pehmeää voita


Täyte:

- 100 g voita (pehmeää)
- ½ dl hienoa sokeria
- ½ rkl piparkakkumaustetta
- 75 g gluteenittomia pipareita



- Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen.
- Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki.
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. 
- Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten.
- Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. 
- Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. 
- Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia. 
- Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
- Levitä voi veitsellä tasaiseksi kerrokseksi.
- Sekoita kulhossa keskenään sokeri, piparkakkumauste sekä murustellut gluteenittomat piparkakut.
- Levitä seos voikerroksen päälle.
- Rullaa taikinalevy tiiviiksi rullaksi.
- Leikkaa rullasta n. 3 cm paksuisia kiekkoja.
- Asettele pullat pullavuokiin.
- Kohota pullia lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. 
- Voitele pullat kananmunalla.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.



keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Luukku 6: Suomi 100 -kääretorttuleivokset



Hyvää itsenäisyyspäivää ja hyvää syntymäpäivää 100-vuotias Suomi!
Tässähän tämä päivä menee tutulla kaavalla Tuntemattoman Sotilaan ja Linnanjuhlien merkeissä - kahvitteluja unohtamatta.
Sinivalkoinen kääretorttu kruunaa itsenäisyyspäivän, makuina tuttua ja turvallista mustikkaa sekä ihanan makeaa valkosuklaata.



Suomi 100 -kääretorttuleivokset:


Pohja:

- 4 kananmunaa 
- 1,5 dl sokeria
- 1 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljatahnaa
elintarvikevärejä


Täyte:

- 1,5dl mustikkahilloa (tai 2 dl pakastemustikoita)
- 300g tuorejuustoa
- 100g valkosuklaata
- ½-1 dl sokeria
- 1 liivatelehti
- 1 rkl marjamehua


Päälle:

-kermavaahtoa
-hopeakuulia tai muita koristuksia
- mustikoita
-valkosuklaata




- Sekoita taikinan perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. 
- Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi.
- Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe taikinan joukkoon.
- Ota pieni osa taikinasta toiseen kulhoon ja sekoita siihen sinistä elintarvikeväriä.
- Pursota sinisellä taikinalla kuvioita leivinpaperin päälle pellille.
- Paista kuvioita 175-asteisessa uunissa minuutin verran.
- Levitä loppu taikina pellille kuvion päälle.
- Paista uunissa 175 asteessa noin 10-12 minuutin ajan, tai kunnes kääretorttu on kypsä. 
- Kumoa valmis kääretorttupohja leivinpaperin päälle ja irroita leivinpaperi pohjasta. 
- Anna pohjan hetki jäähtyä ja käännä se ympäri, kuvapuoli alaspäin.
- Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.
- Sekoita tuorejuusto, sula valkosuklaa ja mustikkahillo keskenään.
- Lisää makusi mukaan sokeria.
- Kiehauta marjamehu ja liota liivalelehti siihen.
- Sekoita tasaiseksi.
- Levitä täytettä torttupohjan päälle.
- Rullaa torttu tiukaksi paketiksi.
- Nosta kääretorttu kylmään tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
- Leikkaa kääretortusta paloja ja koristele mielesi mukaan esimerkiksi kermavaahdolla ja erilaisilla nonparelleilla.



tiistai 5. joulukuuta 2017

Luukku 5: Da Capo -fudge






Fudge kuuluu meillä joulun odotukseen, ja kaikenlaisia versioita onkin jo kertynyt vino pino.
Tässä miehentekeleeni lempparikarkeista muovautunut Da Capo-fudge.
Pientä, helppoa ja makeaa ehkä hieman aikuisempaan makuun.




Da Capo -fudge:

- 200g tummaa suklaata
- n. 260g Da Capo -makeisia (2 pussia)
- 1 tölkki kondensoitua maitoa


- Vuoraa n. 20x20 astia leivinpaperilla ja öljyä paperi kevyesti. 
(Valitse astian koko sen mukaan, kuinka paksuja paloja haluat.)
- Kaada kondensoitu maito pieneen kattilaan.
- Pilko perään tumma suklaa ja Da Capot.
- Kuumenna miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes massa on tasaista ja notkeaa.
- Kauho massa leivinpaperin päälle vuokaan ja koristele haluamallasi tavalla.
- Fudge alkaa heti jähmettyä, joten koristelussa kannattaa olla ripeä.
- Siirrä fudge jäähtymään jääkaappiin.
- Leikkaa jämäkkä fudge paloiksi.
- Säilytä fudgea jääkaapissa.

* Fudgen voi myös pakastaa.