>

Sidor

tiistai 30. joulukuuta 2014

Railakasta Uutta Vuotta - Samppanjakuppikakut



Huomenna vaihtuu vuosi ja on jälleen lupa herkutella! Kupliva saa seurakseen samppanjakuppikakkuja, jotka ovat täytetty paksulla vaniljakreemillä. Koristeena täytekeksien puolikkaita maalattuna kellotauluiksi.
Makiaa vuoden 2015 aloitusta kaikille! :---)

Samppanjakuppikakut:

( 16 kpl)


Taikina: 

- 4 dl jauhoja
- 1/2 tl ruokasoodaa
- 1/4 tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 60g pehmeää voita
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljaa myllystä
- 1 dl ranskankermaa
- 1 dl samppanjaa tai kuohuviiniä


Täyte:

- 3-4 rkl vaniljakreemijauhetta
- 1 dl vettä

- Sekoita kulhossa keskenään jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja suola.
- Vaahdota toisessa kulhossa pehmeä voi ja sokeri.
- Lisää voivaahtoon yksi muna ja sekoita. Lisää sen jälkeen toinen muna ja vanilja, sekoita jälleen.
- Sekoita kupissa keskenään ranskankerma ja samppanja.
- Vatkaa vuorotellen jauhoseosta ja ranskankermasamppanjaa voivaahdon sekaan.
- Voit halutessasi vielä lirauttaa hieman (1 rkl) samppanjaa valmiin taikinan sekaan.
- Annostele taikinaa kymmeneen muffinivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
- Valmista sillä aikaa paksu vaniljakreemi täytteeksi.
- Kun kuppikakut ovat paistuneet, anna niiden jäähtyä hieman ja koverra sitten lusikalla kolot vaniljakreemille.
- Täytä kolot ja paina halutessasi kovertamasi hattu takaisin kolon päälle.
- Pursota koristeeksi esimerkiksi kermaa tai voikreemiä, koristele esimerkiksi pehmeillä hopeakuulilla ja täytekeksin puolikkailla, joihin voit maalata kellotaulun elintarvikeväreillä.


perjantai 19. joulukuuta 2014

Valkosipulit Mausteöljyssä


Vieläkö mietit jollekkin joululahjaa? Minusta omatekemät ruokalahjat ovat mukavia antaa! Teinkin siis ystäväpariskunnalle joululahjapakettiin tällaisia valkosipuleita mausteölyssä, johon upotin mm. hunajaa, chiliä ja tuoretta rosmariinia. Uudet makuelämykset ovat hauska tapa muistaa näin jouluna. :--)



Valkosipulit Mausteöljyssä:


- 7 pientä "kynnetöntä" valkosipulia
tai kolmen kokonaisen valkosipulin kynnet
- 1 dl vettä
- 0,25 dl omenaviinietikkaa
- 1-2 tl suolaa
- ½ dl hunajaa
- 1 dl (oliivi)öljyä
- 1 tl chilihiutaleita
- 1 rkl rosepippuria
- muutama rosmariinin oksa


- Mittaa kattilaan vesi, etikka ja suola.
- Kiehauta ja lisää joukkoon kuoritut (ja halkaistut, jos et käytä kynsiä) valkosipulit ja hunaja.
- Keitä viitisen minuuttia.
- Lisää loput aineet rosmariinia lukuunottamatta ja ota kattila pois liedeltä.
- Nostele valkosipulit desinfioituun purkkiin ja työnnä sekaan pari rosmariinin oksaa.
- Kaada perään maustettu öljy.
- Valkosipulit säilyvät noin kaksi viikkoa tiiviissä purkissa.
- Käytä esimerkiksi salaatteihin tai erilaisiin kastikkeisiin.

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lämmin Candy Cane -juoma



Lämmin kaakaohan maistuu aina talvikeleillä, mutta mitäpäs jos kokeilisitte jotakin uutta? Esimerkiksi tällaista karkkikepeistä keiteltyä pinkkiä juomaa.
Aika suloinen, vai mitä? :--D


Lämmin Candy Cane- juoma:

(kahdelle)

- 4 karkkikeppiä tai polkakarkkeja n. 10kpl
- ½ dl vettä
(- piparminttuaromia)
- 4-5 dl maitoa


- Mittaa pieneen kattilaan vesi ja karkkikepit.
- Kiehauta ja siirrä kattila pois liedeltä.
- Sekoita kunnes karkit ovat sulaneet täysin.
- Lisää liraus vettä, jos seos mielestäsi tuntuu liian tönkiltä.
- Voit myös halutessasi lisätä piparminttuaromia karkkikeppisiirappiin.
- Kaada siirapin sekaan nyt maito ja lämmitä seos uudelleen.
- Tarjoile esimerkiksi kermavaahdon ja karkkimurskan kanssa.

tiistai 16. joulukuuta 2014

Jouluinen Punasipulihilloke


Tästäpä joulupöytään, tai miksei vaikka lahjaksikin, sipulinystäville tarjottavaa.
Tätä punasipulihilloketta voit nautiskella vaikkapa juustojen, piparien tai liharuokien kanssa. Jouluisen ja mukavan raikkaan tästä tekevät omenat, kaneli sekä glögi.


Jouluinen Punasipulihilloke:


- 4-5 punasipulia
- 1 pieni omena (saa olla hieman hapokas)
- 3 rkl fariinisokeria
- 2 tl hunajaa
- 2 rkl balsamicoetikkaa
- ripaus kanelia
- 70g voita
- ripsaisu suolaa
- vajaa desi glögiä
- 1 tähtianis

- Pilko sipulit rinkuloiksi ja leikkaa kuoritusta omenasta ohuita tikkuja.
- Kuullota sipuleita voissa pannulla, varo kuitenkin ruskistamasta niitä.
- Lisää joukkoon omenatikut, hunaja ja fariinisokeri.
- Odota kunnes sokeri on sulanut ja lisää loput ainekset.
- Keitä seosta kunnolla kasaan, niin että pannulla on jäljellä tahmea ja kiiltävä hilloke.
- Tarjoa heti jäähtyneenä, tai purkita desinfioituun ja tiiviiseen purnukkaan.
(Muista poistaa tähtianis!)

torstai 11. joulukuuta 2014

Piparimökit


Näitä ihania minikokoisia piparitaloja on mukava tarjoilla kupin reunasta, vaikkapa glögin tai kaakaon kanssa. Vaikkakin nuo näyttävät lähinnä joltakin lumen tupruttamilta metsäkämpiltä, ovat nämä silti aika somia, vai mitä? :--D


Piparimökit:

- Käytä haluamaasi omatekemää, tai pakastettua piparitaikinaa....taaaai vaikkapa tätä taikinaa.


Ohjeet:

- Leikkaa melko ohueksi kaulitusta taikinasta kaavanmukaisia palasia.
- Paista mökkien osia noin viitisen minuuttia 200-asteisessa uunissa.
- Anna osasien jäähtyä.
- Kasaa mökit esimerkiksi pikeeriä käyttäen ja koristele makusi mukaan.
     

                                                          Kaavat:




                                              Klikkaa tästä ja tulosta

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Puolukkainen Piparkakkukääretorttu


Piparit ovat hyviä, mutta miksei voisi tehdä jotain muutakin piparinmakuista leivonnaista....hmm, vaikkapa kääretorttua? Mitäs sinne sisuksiin tunkisi - noh, pakkasessa on puolukoita, käytämpä siis niitä. Ja näin tämä talvisempi kääretorttu syntyi. :---)


Puolukkainen Piparkakkukääretorttu:


- 3 kananmunaa
- 1 dl  tavallista sokeria
- ½ dl fariinisokeria
- 1 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhoja
- 2 tl kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 2 rkl piparkakkumaustetta

Täyte:

- 200g maustamatonta tuorejuustoa
- 1½ dl kuohukermaa
- 1 dl puolukkahilloa
- kourallinen pakastepuolukoita
- vaniljasokeria maun mukaan


- Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja notkista tuorejuusto kermavaahdon sekaan.
- Sekoita joukkoon loput täytteen ainekset ja laita jääkaappiin tekeytymään.
- Aloita kääretorttutaikinan valmistus vatkaamalla kananmunat ja sokerit vaahdoksi.
- Lisää mausteet, leivinjauhe ja perunajauho siivilän läpi.
- Kääntele taikinamassa varovasti sekaisin - varo paakkuja.
- Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia.
- Pohjan kypsyttyä, kippaa se toisen (sokeroidun) leivinpaperin päälle ja irroita päälimmäinen paperi varovasti.
- Anna jäähtyä tarpeeksi ennen täyttämistä.
- Levitä täyte pohjan päälle ja rullaa tiukaksi pötköksi.
- Anna tekeytyä viileässä mielellään pari tuntia.
- Koristele esimerkiksi tomusokerilla ja puolukoilla, tai kermaruusukkeilla ja pehmeillä hopeakuulilla.


maanantai 8. joulukuuta 2014

Omenaglögi


Tunnelmalliset talvi-illat kaipaavat jotakin lämmintä juotavaa ja tässäpä tätä nyt sitten olisi. Itse tykkään, että mausteiset juomat kuuluvat joulunodotukseen, ja siksipä tekaisin teille omenaglögiä. Helppoa ja maistuvaa nautiskeltavaa pipareiden ja torttujen kanssa! Eikun villasukat jalkaan, joululaulut soimaan ja omenaglögit kiehumaan.

Omenaglögi:

(noin litra)

- 2 dl vettä
- 1 dl ruokosokeria (tai tavallista)
- noin peukalonkokoinen pätkä tuoretta inkivääriä
- 2 kanelitankoa
- 3 tähtianista
- 1 rkl kardemummaa kokonaisena
- 1 appelsiini (kuori+mehu)
- 1 litra omenamehua

- Leikkaa inkivääri ohuiksi lanteiksi.
- Laita kattilaan inkivääri, kanelitangot, kardemumma, tähtianis, sokeri ja vesi.
- Kiehauta ja anna seoksen keittyä noin 4 minuuttia.
- Kuori appelsiinista ohuita kuorisuikaleita niin, ettei valkoista kuoren osaa tule mukaan.
- Lisää appelsiinin kuorisiivut ja appelsiinin puristettu mehu kattilaan.
- Kaada sekaan myös omenamehu.
- Lämmitä, mutta älä enää kiehauta.
- Halutessasi voit antaa glögin nyt maustua, jäähtyä ja tekeytyä pari tuntia kattilassa.
- Tämän jälkeen voit lämmittää glögin uudelleen, mutta hätäisimmät voivat hörppiä tätä heti.

*Hox! Alkoholillisen version saat, kun korvaat osan omenamehusta omenasiiderillä. Silloinkin glögi vain lämmitetään, muttei kiehauteta enää siiderin lisäämisen jälkeen.*

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Piparkakku -sokerikuorinta


Tämähän ei ole syötävää, mutta teen monesti itselleni ihonhoitotuotteita keittiönkaapeista löytyvistä tarvikkeista, koska silloin tiedän tarkalleen mitä iholleni purkista laitan. Kotitekoiset kuorinnat ovat ihania, helppoja ja variaatioita voit tehdä mielin määrin. Tässä jouluinen piparkakkukuorinta, joka on hauska lahjaidea kauniiseen purkkiin säilöttynä.


Piparkakku-sokerikuorinta:

- 2 dl tummaa ruokosokeria (tai tavallista sokeria)
- 2 rkl siirappia
- 1 dl manteliöljyä tai sulatettua kookosöljyä
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 2 rkl piparkakkumaustetta

- Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita.
- Käyttämästäsi öljystä riippuen, saatat joutua hieman lisäämään sokerin määrää, jotta kuorinta ei jää löysäksi, vaan on sopivan jämäkkää.
- Säilytä kuorinta mieluiten jääkaapissa tiiviissä purkissa, jolloin se säilyy noin kolme kuukautta.

lauantai 6. joulukuuta 2014

Candy Cane- jäätelö


Mukavaa itsenäisyyspäivää kaikille herkkusuille ja muillekkin! Tässäpä teille jouluherkkua jäätelön muodossa. Piparmintun maku on mukavan raikas ja talvinen maku jäätelöön.


Candy Cane- jäätelö:

(vajaa litra)

- 2,5 dl kuohukermaa
- 1 tölkki kondensoitua maitoa
- ripaus sokeria ja suolaa
- 2 tl piparminttuaromia (enemmänkin saa laittaa)
- ½ dl murskattuja karkkikepin paloja tai polkakarkkeja
- punaista elintarvikeväriä

- Vatkaa kuohukerma jämäkäksi vaahdoksi.
- Kääntele kermavaahdon sekaan kondensoitu maito ja karkkimurska.
- Mausta sokerilla, suolalla ja piparminttuöljyllä.
- Valuta jäätelömassa kannelliseen muovirasiaan ja värjää jäätelöä hieman elintarvikevärillä. (Tee epämääräisiä viivoja ja kuvioita jäätelöön)
- Tuuppaa pakkaseen jäätymään vähintään yön yli.

perjantai 5. joulukuuta 2014

Puolukkaleipä


Löytyykö pakkasesta vielä kirpakoita puolukoita? Noh, tässäpä olisi hyvä tilaisuus upottaa niitä vaikkapa leipätaikinaan. Tuoreen leivän tuoksu on jotain todella kotoista, ja piristää hieman harmaampaakin päivää. Puolukat tuovat sekä näköä, että makua tähän helppoon leipään ja käypä mainiosti vaikkapa joulukinkunkin ja konjakkisinapin kanssa. :--)


Puolukkaleipä:


- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl pellavarouhetta
- 1 dl vehnärouhetta (voit jättää myös poiskin ja laittaa hieman lisää jauhoja)
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1 tl suolaa
- 2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
- 1 tl kuivahiivaa
- 4 dl vettä
- noin desi puolukoita


- Mittaa kulhoon kuivat aineet.
- Kippaa sekaan lämmin vesi ja vaahterasiirappi.
- Sekoita nopeasti taikinaksi, mutta älä vaivaa.
- Anna kohota kelmulla tai liinalla peitettynä vähintään 12 tuntia.
- Lisää taikinan päälle hieman jauhoja ja irroittele taikina kulhon reunoilta.
- Kaada puolukat taikinan päälle ja pyöräyttele taikinamöykky palloksi.
- Kohota noin puoli tuntia.
- Lämmitä uuni 225-asteiseksi ja tuuppaa valitsemasi vuoka (esimerkiksi pyöreä lasivuoka) lämpiämään uuniin.
- Taikinan kohottua siirrä taikinapallero varovasti kuumaan vuokaan. (Ripsota hieman jauhoja vuuan pohjalle, ettei leipä jumahda kiinni.)
- Peitä vuoka foliolla tai kattilankannella ja paista 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
- Poista folio tai kansi vuuan päältä ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä.


torstai 4. joulukuuta 2014

Glögimarmeladit


Tämän helpommaksi ei kyllä joulukarkkien tekeminen käy, nimittäin näiden valmistaminen kestää vain noin tunnin...plus tietenkin jähmettyminen, mutta sillä aikaa ehtii vaikkapa kutoa villasukat pukinkonttiin! Sain toiveen helpoista, mutta kuitenkin maukkaista joulunameista, ja tässäpä nämä siis olisivat. Eipä muuten kauppalistassakaan aineksien hinta päätä huimaa.

Glögimarmeladit:

(noin 30 palasta)

- 1½ dl glögiä
- 6 liivatelehteä
- 2 dl sokeria
- luraus sitruunamehua taittamaan makeutta

- Laita liivatteet notkistumaan kylmään veteen.
- Mittaa pieneen kattilaan glögi, sokeri ja sitruunamehu.
- Kiehauta kattilan sisältö.
- Poista kattila liedeltä ja lisää lötkistyneet liivatteet.
- Sekoita hyvin.
- Kaada seos silikonisiin jääpalamuotteihin tai pienehköön astiaan, josta saat leikattua hyytyneen marmeladin kuutioiksi.
- Jätä jääkaappiin hyytymään yön yli.
- Seuraavana päivänä pullauta marmeladit muoteistaan, tai leikkaa kuutioiksi.
- Voit joko antaa marmeladien kuivahtaa ennen sokerointia, tai jos olet hätäistä sorttia, voit sokeroida ne samantien. Käytä silloin kuitenkin ruokosokeria, joka ei sula marmeladien pintaan niin helposti.
- Syö pari tekelettäsi ja laita loput odottelemaan jääkaappiin muita herkkusuita!

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kaneli-Vaniljafudge



Jouluherkkujen kimara jatkukoon! Olen muutaman kerran tehnyt fudgea ennenkin, mutta nyt halusin virittää sitä edes hieman jouluisemmaksi - nimittäin kanelilla. Tämän fudgen rakenne on ainakin omasta mielestäni juuri täydellinen, sillä se on hieman kiinteä eikä mitään sormiin sulavaa mössöä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana sokerimassan lämpötilan kanssa, sillä muuten fudgen rakenne saattaa jäädä löysäksi. Tästä satsista saa noin kolmekymmentä palaa, joten voit vaikkapa kääräistä näitä sellofaaniin ja antaa lahjaksi, sillä nämä säilyvät jääkaapissa noin kolme viikkoa.

Kaneli-Vaniljafudge:

(n.30 palasta)

- 8 dl sokeria
- 2 rkl glukoosisiirappia
- 100g voita
- 2,5 dl kuohukermaa
- 1dl kondensoitua maitoa
- ripaus suolaa
- ½-1tl kanelia
- 1 tl vaniljapulveria
- 70g valkosuklaata

- Mitta kaikki aineet kattilaan valkosuklaata lukuunottamatta.
- Lämmitä seosta miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia, kunnes sokeri on sulanut.
- Käännä lieden lämpö vitoselle tai kutoselle ja keitä seosta, kunnes seos on kauniin karamellinväristä.
- Karamelli on valmista, kun lämpötila on 120-astetta. (Apuna on siis hyvä käyttää paisto- tai muuta lämpömittaria.)
- Kaada kuuma karamelliseos varovasti yleiskoneen kulhoon ja vatkaa hitaimmalla tasolla pari minuuttia.
- Paloittele valkosuklaa pieniksi nökäreiksi kulhoon koneen kokoajan käydessä.
- Vatkaa kunnes seos paksunee hieman.
- Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun 20x20 vuokaan.
- Jätä jääkaappiin jähmettymään yön yli.
- Leikkaa seuraavana päivänä paloiksi.
- Fudge säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa noin kolmisen viikkoa.


torstai 27. marraskuuta 2014

Piparminttumarengit


Tästä se lähtee, nimittäin jouluihmisen kaikennäköinen piipertäminen ja joulun suunnittelu. Parasta tässä ajassa, ennen joulua, on se että voi keksiä vaikka minkälaisia ihania reseptejä lahjaksi ja joulupöytään. Marenki on helppoa, tosin todella sokerista (ylläri), mutta kuitenkin jollainlailla juhlavaa tarjottavaa, jonka voi vaikkapa värjätä näin punaisilla raidoilla ja maustaa piparminttuöljyllä.
Melko jouluista ja suloista, etten sanoisi!


Piparminttumarengit:

( n. 50 pientä)

- 4 valkuaista
- 2½ dl sokeria
- 2 tl perunajauhoja
- 1 tl sitruunamehua
- 1-2 tl piparminttuöljyä
- punaista elintarvikeväriä (käytin tässä geelimäistä pastaväriä)


- Laita uuni lämpiämään 100-asteiseksi.
- Vatkaa valkuaiset kulhossa vaahdoksi. (Kulhon ja vatkainten on oltava kunnolla puhtaat, muutoin vaahto saattaa epäonnistua.)
- Lisää sokeria vähän kerrallaan vaahdon sekaan kokoajan vatkaten.
- Kun sokeria on noin kolmasosa jäljellä, sekoita sen joukkoon perunajauho ja lisää seosta vaahdon joukkoon vähitellen vieläkin kokoajan sekoittaen.
- Vatkaa seosta, kunnes se on jämäkkää ja kiiltävää.
- Lisää joukkoon sitruunamehu ja piparminttuöljy hetki vielä vatkaten.
- Vedä punaisella elintarvikevärillä muutama viiru pursotin pussin sisään, jotta pursottaessa marenki värjäytyy kauniisti.
- Lappaa marenkivaahto pursotinpussiin ja pursota pieniä (noin 2€-kolikon kokoisia) nökäreitä leivinpaperille pellin päälle.
- Kuivata marenkeja tunnin verran 100-asteisessa uunissa, jonka jälkeen voit laskea lämpötilan 50:een ja kuivata tunnista kolmeen tuntiin, riippuen millaisesta sisustasta pidät - rutikuivasta vaiko pehmeästä.


maanantai 24. marraskuuta 2014

Hedelmäinen Raakakakku


Ehkä hieman tylsästi väsäsin kihlajaisiin Kolmen suklaan -juustokakun, mutta ajattelin sen seuraksi tehdä tällaisen "vaihtoehtokakun". Tämä olikin ihan mukavan raikas kaveri juustokakun rinnalle.


Hedelmäinen Raakakakku:


Pohja:

- 10 pehmeää taatelia
- 1,5 dl pekaanipähkinöitä
- ripaus suolaa ja kanelia


Täyte:

- 3,5dl cashewpähkinöitä liotettuna
- ½ sitruunan kuori raastettuna
- limen mehua maun mukaan
- 1 tl vaniljapulveria
- 1 dl sulatettua kookosöljyä
- 2 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- 1 dl ananasmurskaa (valutettuna) tai tuoretta ananasta
- 1 dl pilkottua persimonia


- Laita mieluiten jo edellisenä päivänä cashewpähkinät likoamaan, mutta jo muutaman tunnin liotus riittää, jos on kiire.
- Valmista pohja pilkkomalla taatelit pienemmiksi ja nakkaa ne blenderiin pähkinöiden kanssa. Surauta "keksipohjamaiseksi" massaksi.

- Painele massa ø20cm irtopohjavuokaan.
- Valmista täyte kaatamalla liotetut cashewt blenderiin muiden täytteen aineksien kanssa ja pyöräytä tasaiseksi massaksi.
- Kaada täyte vuokaan.
- Laita kakku jähmettymään pakkaseen vähintään pariksi tunniksi.
- Koristele esimerkiksi jäähdytetyllä ja vatkatulla kookoskermalla ja hedelmillä.



Rullattu Voileipäkakku Kinkkutäytteellä


Pääsi käymään niinkin hauskasti, että miekkonen kosaisi ja jonkinlaista kahvittelua oli siis pidettävä mitä pikimmiten. Tässäpä ladon teille parin tarjottavan ohjeen, joita väkersin tyrkytettäväksi. Kuvat eivät ole parhaat mahdolliset, mutta ehkä se sallitaan, kun kuvaat toinen käsi imurin varressa ja toinen kamerassa...vieläpä ilman kunnollista valaistusta. Huoh. :---D
Nämä olivat elämäni ensimmäiset voileipäkakut ja siihenkin piti lisätä vielä hitunen vaikeusastetta!


Rullattu Voileipäkakku:

(yksi iso tai kaksi pienempää)

- 12 palaa paahtoleipää (isoja siivuja)
- 2 dl kuumaa vettä
- 1 mieleisesi liemikuutio


Täyte:

- 200g Valion Afrikan paprika -tuorejuustoa (tai muuta haluamaasi)
- ½ suippopaprika silputtuna
- reilu turaus voileipäpikkelssiä
- 200g kinkkusuikaleita
- mustapippuria
- ½ tl Provence-yrttisekoitusta
- hitusen sipulijauhetta

Päälle:

- 200g Valion Afrikan paprika -tuorejuustoa
- 2,5 dl kuohukermaa
- paprikajauhetta väriksi
- juustoraastetta


- Aloita poistamalla paahtoleivistä reunat.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa ja tarkista maku.
- Asettele paahtoleipäsiivut kelmun päälle niin, että saat aikaan 3x4 kokoisen levyn.
- Murustele liemikuutio kuuman veden sekaan ja kostuta leipäviipaleita liemellä.
- Levitä täytettä leipäsiivujen päälle tasaisesti.
- Rullaa kelmua apunakäyttäen leivät tiukkaan pakettiin pidempää sivua myöten. (Lyhyempää sivua myöten rullattaessa tulee rullasta turhan paksu.)
- Nosta pötkylä jääkaappiin vetäytymään.
- Seuraavana päivänä (tai vähintään 4 tunnin päästä) vatkaa kerma, yhdistä se tuorejuustoon ja mausta seos paprikajauheella.
- Halutessasi voit nyt puolittaa rullan tai tarjota sen kokonaisena.
- Levitä kuorrutetta kelmusta poistetun rullan päälle ja ripottele lisäksi vielä hieman juustoraastetta.
- Koristele esimerkiksi kurkku- tai kinkkuruusuilla, herneenversoilla, ananaskirsikoilla, paprikalla tai mitä nyt satut koristukseksi keksimäänkään!



lauantai 15. marraskuuta 2014

Omenaiset Vehnärouhesämpylät


Tähän aikaan vuodesta on monilla jääkaapit ja pakkaset täynnä omenoita mitä moninaisimmissa muodoissa. Jos et keksi, mihinkä kaikkeen niitä tunkisi, niin kävisikös tämänmoinen ratkaisu ongelmaan? Nämä hieman makeat sämpylät sopivat mukavasti esimerkiksi sosekeittojen kaveriksi tai vaikkapa ihan sellaisenaan juuston kanssa.


Omenaiset Vehnärouhesämpylät:

(18 kpl)

- 5 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 2 tl hunajaa
- 2 dl omenasosetta
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 dl vehnärouhetta
- n. 12 dl vehnäjauhoja
- ½ dl öljyä


- Mittaa lämpimään veteen suola, hunaja, omenasose ja hiiva.
- Sekoita ja lisää kaurahiutaleet ja pari desiä jauhoja.
- Lisää seuraavaksi öljy ja vehnärouhe.
- Alusta taikinaan loput jauhot.
- Vaivaa kunnes taikina on sopivan jämäkkää.
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
- Muotoile kohonneesta taikinasta pötkö ja pätki se 18 osaan.
- Pyörittele sämpylöiksi ja kohota jälleen puolisen tuntia.
- Paista sämpylöitä 225-asteessa noin 10-18 minuuttia hieman uunista riippuen.


Laventelinen Crème Brûlée



Olin jo hetken aikaa suunnitellut tämän paahtovanukkaan tekemistä, sillä kaapissa lojui hetki sitten ostamani tohotin. Noh, kokeilun aika oli tullut ja ajattelinkin tehdä siitä hieman taas toisenlaisen version ja lisäsinkin mukaan ripauksen laventelia. Jos et pidä makeista jälkiruuista, tämä ei välttämättä ole sinun juttusi, vaikka klassikko onkin.


Laventelinen Crème brûlée:

(neljälle)


- 2 dl kuohukermaa
- ½ dl sokeria
- ½ dl maitoa
- 1 tl kuivattua laventelia (jos löytyy tuoretta niin käytä 1 oksa)
- 3 keltuaista
- 1 tl vaniljapulveria


- Laita uuni lämpiämään 150-asteiseksi.


- Mittaa kattilaan kerma, maito, sokeri ja vaniljapulveri.


- Jos käytät kuivattua laventelia, laita se vaikkapa teesihdin sisään ja huljuttele sitä kermaseoksessa maun irrottamiseksi.


- Kiehauta kattilan sisältö.


- Riko keltuaisten rakenne kulhossa ja liruta kermaseos nauhana keltuaisten joukkoon kokoajan sekoittaen.


- Laita uunivuokaan neljä astiaa ja lurauta massaa jokaiseen.


- Kiehauta vettä vedenkeittimessä ja kaada vettä uunivuokaan niin, että vesi ulottuu astioiden puoliväliin.


- Tuikkaa vuoka uuniin noin tunniksi.


- Vanukkaat ovat valmiita, kun ne hieman vielä hytkyvät.


- Jäähdytä vanukkaat vaikkapa jääkaapissa ennen tarjoilua ja jäähtymisen jälkeen voitkin tohottaa niiden päälle sokerikuoren.



tiistai 11. marraskuuta 2014

Tohvikki-Tiramisu


Paljastus: Söin Tiramisua ensimmäisen kerran vasta pari viikkoa sitten. Ostin nimeltämainitsemattomasta kaupasta pienen purnukan valmista tiramisua....hyi...sehän oli aivan kamalaa! Tästä sisuuntuneena ajattelin, että kyllä minä pistän paremmaksi ja kehittelinkin siis, lomamatkalla mamman luo Jyväskylään, tällaisen version tiramisusta, joka sopikin suuhun paremmin kuin se kaupan hirvitys :---D


Tohvikki-Tiramisu:

(Kahdeksalle)

- 4cl Tohvikki-toffeekermalikööriä
- 200g Savoiardikeksejä (n. 24 kpl)
- 2½ dl vahvaa kahvia
- 450-500g Mascarpone-juustoa
- 3 rkl sokeria
- 3 kananmunan valkuaiset + 1 rkl sokeria
TAI
- 2½dl kuohukermaa + 1 rkl vaniljasokeria (Itse tein tämän version)
(- halutessasi ripaus raastettua sitruunan kuorta)

Päälle:

- Tummaa kaakaojauhetta
- Suklaata paloina, murskattuna, raastettuna tai höylättynä 


- Notkista mascarpone notkeaksi sokerin kanssa kulhossa.
- Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi, lisää vaniljasokeri.
- Yhdistä kerma ja mascarpone.
- Kaada lautaselle kahvi ja Tohvikki-likööri ja kasta 12 keksiä nopeasti kahviseoksessa.
- Lado keksit tarjoiluastiasi pohjalle ja peitä keksit vaahdolla.
- Kostuta vikkelästi toiset 12 keksiä ja laita ne vaahtokerroksen päälle.
- Levitä keksien päälle loput vaahtoseoksesta.
- Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa mieluiten muutama tunti.
- Ripsaise päälle kaakaojauhe ja suklaa ennen tarjoilua.


sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Meksikolaisia Herkkuja


Voi, kuinka kaipaankaan entisestä kotikaupungistani kunnon meksikolaisia ravintoloita, niitä täällä suomineitosen kainalossa kun ei ole. Tästäpä toimeentuneena tekaisin tuhdin, iltapäivälle venyneen, aamupalan jolla pärjäisi iltaan saakka. Pöytään tupsahti siis quesadilloja, avokadoa, limelohkoja, maissilastuja (joidenka ohjeen saatte myöskin luultavasti tulevaisuudessa), sekä tortillalättyjä, joidenka väliin olisi määrä mättää huevos rancheros-sekamelskaa smetanan ja juustoraasteen seuraksi. Tässä postauksessa saatte siis kahden meksikolaisen herkun ohjeen minun kätösistäni väännettynä.



Huevos Rancheros:

- 150g jauhelihaa (nauta)
- 50g chorizoa tai muuta mausteista makkaraa siivuina
- 1 pieni punasipuli
- 1-2 kynttä valkosipulia
- 1 tl savupaprikajauhetta
- tacomaustetta maun mukaan
- tuoretta tai kuivattua chiliä jälleen oman maun mukaan
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- luraus hunajaa tai agavesiirappia
- puolikas keltainen paprika 
- 3 kananmunaa

- Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla, lisää jauheliha ja chorizo. Ruskista jauheliha.
- Ripsauttele joukkoon mausteet ja tomaattimurska.
- Pilko paprika ja lisää pannulle agavesiirapin kanssa.
- Tee kastikkeeseen kolme aukkoa ja tipauta jokaiseen kananmuna.
- Kypsennä niin kauan, kunnes munat ovat omaan makuusi sopivan kypsiä.
- Tarjoile tortillalättyjen, smetanan, juustoraasteen sekä avokadojen kanssa.




Quesadillat:

- Tortillalättyjä 4kpl
- Reilusti juustoraastetta


Avokado-Chorizotäyte:

- 1 avokado
- chorizo-makkaraa pilkottuna
- korianterisilppua
- chilirenkaita tai jalopenoja
- 2 tl limemehua
- pippuria
- ripaus suolaa
- 1 valkosipulin kynsi puristettuna


Kana-Paprikatäyte:

- ½ keltainen paprika pilkottuna
- n. 100g kanasuikaleita paistettuna
- 1 valkosipulin kynsi puristettuna
- 3 kirsikkatomaattia pilkottuina ja siemenet poistettuina
(- chorizo-makkaraa pilkottuna)
- chilirenkaita tai jalopenoja
- ½ tl paprikajauhetta
- ripaus suolaa


- Sekoita kaikki täytteiden ainekset keskenään kulhoissa, tarkista kummankin täytteen maku.
- Levitä tortillalätyt uunipellille ja ripottele reilusti juustoraastetta kahden lätyn päälle.
- Lusikoi nyt täytettä kummankin lettusen päälle ja ripota täytteiden päälle vielä juustoraastetta.
- Paina nyt "tyhjät" tortillaletut kansiksi kummankin täytekasan päälle.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia.
- Leikkaa kumpainenkin neljään osaan ja tarjoa mieluusti heti.
- Lisänä voit tarjota smetanaa, ranskankermaa tai muuta dippiä.


maanantai 6. lokakuuta 2014

Kurpitsapiiras


Syksyisillä syömisillä jatketaan ja eilen värkkäilinkin kurpitsapiirakan. Tuntuu, että varsinkin täällä pohjoisessa nuo kurpitsat eivät löydä tietänsä kovin helpolla kaupan vihannesosastoille, mutta nytkun niitä kerrankin löysin, niin ostinkin niitä kaksin kappalein. Nämä kaunokaiset olivat Hokkaido-kurpitsoja, joista voi tehdä mainiosti vaikkapa tällaisen piiraan.


Kurpitsapiiras:

Pohja:

- 100g kylmää voita kuutioina
- 2,5 dl durum- tai vehnäjauhoja
- 3 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
- 2 rkl vettä


Täyte:

- 5 dl kurpitsasosetta (yksi Hokkaido riitti minulla tähän)
- 200g vaniljatuorejuustoa
- 2 rkl jauhoja
- 2,5 dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl vaniljasokeria
- muskottipähkinää
- 3 kananmunaa 


- Huuhtele kurpitsa viileällä vedellä ja leikkaa se puoliksi pitkittäin.
- Poista lusikalla kurpitsan siemenet ja rihmat.
- Halkaise puolikkaat nyt neljään osaan ja nosta uunipellille.
- Pehmitä kurpitsalohkoja 175-200 -asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
- Aloita taikinan tekeminen nyppimällä sokeri, kaneli ja jauhot voin sekaan.
- Lisää taikinaan vesi ja rutistele taikina palloksi.
- Kiepauta pallo kelmuun ja siirrä jääkaappiin vilvoittelemaan noin puoleksi tunniksi.
- Kun kurpitsat ovat pehmenneet voit kuopia kurpitsan lihan blenderiin ja surauttaa sen soseeksi. (Voit tehdä tämän myös sauvasekoittimella.)
- Painele nyt viilennyt taikina noin 23-senttisen korkealaitaisen piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. (Foliovuuat käyvät mainiosti.)
- Pistele haarukalla tai hammastikulla pieniä pistoja piirakkapohjaan ja paista pelkkää pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa.
- Kaada nyt täyte piirakkapohjan päälle.
- Alenna uunin lämpö nyt 175 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 50 minuuttia.
- Tarjoile esimerkiksi kermavaahdon, jäätelön tai kermaviilikastikkeen kanssa.

maanantai 29. syyskuuta 2014

Hirvikäristys


Syksy tarkoittaa meillä sitä, että ukko lähtee metsään ja toivottavasti tuo sieltä tullessaan jotakin kokattavaa. Tänä syksynä ei ole vielä elukkaa kaatunut, mutta viimevuotista lihaa oli pakkasessa, josta hyvinkin perinteiseen tapaan meidän keittiössä syntyi hirvikäristystä. Tässä siis ohje ukkelini käristykseen. :---)


Hirvikäristys:

(kuudelle)

- 800g hirvenlihaa (jäisenä)
- 1 sipuli silputtuna
- 3 dl tummaa lager-olutta
- 3-4 dl vettä
- suolaa
- mustapippuria
- 50g voita
- 3 kokonaista maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- 1 lihaliemikuutio
(- 1 tl hunajaa)

- Vuole jäisestä lihapalasta ohuita siivuja ja paista siivuja voissa silputun sipulin kanssa pannulla.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kippaa ruskistetut lihat ja sipulit kattilaan liemineen päivineen.
- Lisää kattilaan nyt loput ainekset, maista ja anna porista noin tunnin verran.
- Voit välillä lisätä vettä, jos tuntuu että pata meinaa päästä kuivumaan.
- Suurusta kastiketta halutessasi.
- Tarjoa käristys esimerkiksi perunamuussin, puolukoiden ja suolakurkun kanssa.

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pannupitsa


Sunnuntait ovat tällaisia edellisen viikon lopettajaisia ja uuden viikon akunlatauspäiviä, jolloin tekee mieli rentoutua. Pitsa on varmaankin monelle aikalailla sitä ultimaattista laiskotteluruokaa, eikä siinä, helppoa ja maukastahan se on itsetehtynä. Tänään kuitenkin halusin tuota lihotettua versiota peruspitsasta - nimittäin pannupitsaa. Sellaista hienoa pannua minulta ei löydy, mutta varsin hyvin saman asian ajoi irtopohjainen kakkuvuoka. :--D


Pannupitsa:

(taikinaa kahden - kolmen pitsan verran)

- 2,5dl kylmää vettä
- 1 tl kuivahiivaa
- 1 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 rkl öljyä
- 6-7 dl durum- tai vehnäjauhoja


Kastike:

- 2 dl paseerattua tomaattia
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1-2 puserrettua valkosipulin kynttä
- ripaus sokeria
- suolaa
- reilusti pippuria
- 1 rkl kuivattuja yrttejä, kuten oreganoa ja basilikaa
(- raastettua parmesaania)


- Mittaa yleiskoneen kulhoon kylmä vesi, kuivahiiva ja sokeri.
- Sekoita.
- Lisää nyt suola, öljy, sipulijauhe ja 4 dl jauhoja.
- Sekoita viitisen minuuttia niin, että syntyy löysä taikina.
- Anna taikinan levätä kulhossa noin puoli tuntia.
- Lisää taikinaan loput jauhot vähitellen koneen käydessä.
- Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuutin ajan.
- Taikinan tulisi nyt olla kimmoisaa ja pehmeää.
- Kohota kaksinkertaiseksi.
- Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä tekeytymään taikinan kohoamisen ajaksi.
- Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen tai kolmeen pallukkaan.
- Venyttele palleroista käsissäsi lettuja, jotka ovat reunoilta paksumpia.
- Asettele taikinalätyt nyt korkeareunaisiin  jauhotettuihin vuokiin, kuten uuninkestävään pannuun tai irtopohjavuokaan.
- Väännä uuni lämpenemään 250-asteiseksi ja anna pitsapohjien kohota puolisen tuntia.
- Levitä pohjien päälle tomaattikastike, reilusti juustoraastetta, mozzarellaa ja muita haluamiasi täytteitä, kuten pepperonia.
- Paista pitsoja niin kauan, kunnes juusto kuplii ja reunat ovat kauniisti ruskettuneet. (noin 8-14 minuuttia vuuan paksuudesta riippuen.)
- Revi valmiin pitsan päälle halutessasi hieman basilikaa tai rukolaa.


keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Rommi-Luumupullat


Pullia, pullia, ihanaisia pullia! Mikäs olisikaan sen parempaa, kuin pullantuoksuinen koti - no ei varmaan mikkään! Mammalla oli tapana tehdä näitä rommilla maustettuja luumupullia aina talvipakkasilla, mutta minun on tehnyt näitä mieli jo ties kuinka kauan, joten en jaksanut odotella mittarin vajoamista pakkaslukemiin. Säädin ohjetta hieman oman makuni mukaan ja hyviähän näistä tuli. :---)

Rommi-Luumupullat:

(24 kpl)

- paperisia pulla- tai viinerivuokia
- 1 muna voiteluun
- päälle tomusokeria

- 9-10dl jauhoja
- 3 dl maitoa
- 2 pss kuivahiivaa
- 2 munaa
- 1 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 175g voita tai margariinia

Täyte:
- 100g voita
- 125g tomusokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ tl vaniljajauhetta tai -uutetta
- 1 dl luumumarmeladia ( laita enemmän jos täyte tuntuu liian löysältä)
- 3 rkl rommia


- Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi.
- Lämmitä maito.
- Yhdistä maito ja munaseos ja lisää sekaan suola ja kuivahiiva.
- Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikinaa.
- Sulata voi ja lisää se taikinaan vasta loppuvaiheessa.
- Taikina saa jäädä melko notkeaksi, mutta kuitenkin niin, ettei se tarraa kovasti käsiin kiinni.
- Kohota liian alla puolisen tuntia.
- Kaulitse taikina suorakaiteeksi jauhotetulla alustalla.
- Aloita täytteen valmistaminen sulattamalla voi ja sekoittamalla siihen tomusokeri. Anna jäähtyä hetki.
- Lurauta sekaan myös rommi ja luumumarmeladi.
- Mausta vielä vaniljasokerilla ja -jauheella.
- Lisää tarvittaessa marmeladia, jos täyte on liian vetelää.
- Levitä täytettä pullataikinalevyn päälle ja rullaa levy.
- Leikkaa rullasta kiekkoja ja venytä ne nauhamaisiksi.
- Kieritä nyt taikinaa ja kiedo se solmuksi.
- Aseta pullasolmut paperisiin pullavuokiin ja kohota puolisen tuntia.
- Voitele kohonneet pullat munalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10-14 minuuttia hieman pullien koosta ja uunista riippuen.


tiistai 16. syyskuuta 2014

Aura-Punajuuririsotto


Voihan syksy ja kaikki mahtavat sesongissa olevat ainekset! Syksyisin nämä punastuneet kaverit ovat erityisen makeita ja meheviä. En voi sanoa, että vihaisin etikkaisia punajuuria purkissa, mutta eivät ne varsinaisesti mitään suurta herkkuakaan ole. Tästä hieman pahoillani, ajattelin tutustuttaa itseni uudestaan punajuureen...siis tähän OIKEAAN punajuureen. Maku näissä mussukoissa on ehkä hieman jotakin lantun, nauriin ja omenan väliltä. Juurikkaan makeutta halusin kuitenkin hieman leikata, ja Aura-juuston ystävänä murustelin sitä tähän risottoon. Nam nam.


Aura-Punajuuririsotto:

(kahdelle)

- 1 rkl voita
- loraus öljyä
- 1,5 dl risottoriisiä
- ½ kasvisliemikuutio
- 1 dl vettä
- 1 valkosipulin kynsi
- 2-3 keskikokoista tai pientä punajuurta
- 0,5 dl parmesaania raasteena
- 50-70g Aura-juustoa makusi mukaan
- 2 dl kermaa (ruoka- tai kuohukermaa)
- pippuria
- suolaa tarvittaessa
- loraus valkoviiniä tai omenamehua (0,5dl)

- Lohkaise kattilaan voinokare ja lorauta perään tilkka öljyä.
- Murenna sekaan kasvisliemikuutio ja lisää riisi. Kuullota hetki.
- Kuori ja raasta punajuuret melko karkeaksi raasteeksi.
- Raasta kattilaan valkosipuli ja lisää myös punajuuriraaste.
- Anna pehmetä hetki.
- Lisää vesi, kerma sekä juustot.
- Odottele, että risotto paksuuntuu ja lisää sitten valkoviini tai omenamehu.
- Mausta pippurilla ja suolalla.
- Risoton tulisi olla mehevää, ei liian jämäkkää sekä riiseissä hieman purutuntumaa.
- Tarjoa esimerkiksi parmesaaniraasteen, tuoreen timjamin tai Aura-murujen kanssa.


keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Cannelonit Jauhelihatäytteellä


Voihan pasta! Ensimmäinen (ja tähän asti viimeisin) kohtaaminen cannelonien kanssa ei ollut kovinkaan maistuva. Muistaakseni mamma teki niitä...hmmm, 10 vuotta sitten? Silloinkin olin jo sekä pastan, että lasagnen ystävä, joten ihmettelenkin miksen silloin pitänyt näistä ollenkaan. Ehkä syypää oli liian tomaattinen kastike. Mainittakoot, ettei tomaattiset asiat sovi suuhuni kovinkaan hyvin...liekkö jotakin tekemistä "edesmenneen" tomaattiallergiani kanssa. Noh, jokatapauksessa nämä olivat todella hyviä, vaikkei kauniista pastaputkista ole tässä kuvassa tietoakaan! :--D


Cannelonit Jauhelihatäytteellä:

(3-6:lle syömärille)

- 14-16 kipaletta kuivia canneloni-pastaputkia
- 400g jauhelihaa
- 1 sipuli pieneksi silputtuna
- 1-2 valkosipulin kynttä
- suolaa
- pippuria
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tölkki tomaattimurskaa, josta ½dl kastikkeeseen ja loput putkiloiden päälle
- 1 tölkki valkoisia papuja (tomaattikastikkeessa)
- kuivattuja yrttejä maun mukaan, kuten oreganoa, basilikaa tai jotakin yrttisekoitusta
- n. 100g juustoraastetta

Päälle:

- Loput tomaattimurskasta
- 2 dl ruokakermaa
- 100g juustoraastetta


- Aloita täytteen valmistaminen kuullottamalla sipuli- ja valkosipulisilppua
öljyssä pannulla.
- Lisää jauheliha pannuun, kun sipuli on läpikuultavaa.
- Ripottele sekaan mausteet ja murennettu liemikuutio.
- Mittaa joukkoon tomaattimurska ja valkoiset pavut.
- Anna lämmetä hetki ja lisää lopuksi juustoraaste ja yrtit.
- Täytä cannelonit pientä lusikkaa apunakäyttäen ja lado valmiit putket öljyttyyn uunivuokaan.
- Lurauta putkiloiden päälle loppu tomaattimurska, ruokakerma sekä juustoraastetta.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia hieman uunista riippuen, kuitenkin niin, että juusto on päältä kullanruskeaa.

torstai 28. elokuuta 2014

Sriracha-jugurttinuijat


Viileään päivään lämmikettä...ehkä jopa hieman poltetta. Tykkään kokeilla erilaisia juttuja kanan kanssa ja nyt siihen oli taas oiva tilaisuus. Jääkaappimme ilmestyi, miehekkeen kauppareissun jälkeen, erilaisia kananpaloja sisältänyt grilliboksi ja siitäpä sainkin idean näihin nuijiin. Palat olivat valmiiksi marinoituja, mutta poistin sekä marinadin, että osan nahasta ja tein tilalle...ainakin omasta mielestäni, jotain paljon parempaa. :---D Jos jollekin Sriracha-soossi ei ole tuttu, niin hiljattain se oli maailman suosituin hotsauce, joten tulisuutta ja makua piisaa tässä kastikkeessa! Srirachaa on melko hyvin saatavilla marketeista ja erikoisruokakaupoista.

Sriracha-jugurttinuijat:


- n.200g kanan nuijia (nahat poistettuna)
- 1 dl maustamatonta jugurttia
- 1 valkosipulin kynsi silputtuna
- 2 rkl - ½ dl Sriracha-kastiketta, sen mukaan kuinka tulinen maistuupi
- ½ dl fariinisokeria
- luraus hunajaa
- suolaa melko reippahasti
- ½ tl valkopippuria
- 1 tl currya
- 3 tl savupaprikajauhetta
- 1 tl kurkumaa
- 2 rkl öljyä

- Sekoita marinadin ainekset keskenään joko pakastepussissa, tai kulhossa.
- Jos tuntuu, niin voit lisätä myös hieman jugurtin määrää.
- Sekoita nuijat hyvin marinadin kanssa sekaisin.
- Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli, tai vähintään kaksi tuntia.
- Öljyä kevyesti pieni uunivuoka ja kippaa nuijat marinaadeineen siihen.
- Paista nuijia 200-asteisessa uunissa noin tunnin verran, niin että ne saavat pintaansa kauniin värin.
- Tarjoile esimerkiksi keltaisen riisin, couscousin tai quinoan kanssa.
- Silppua päälle sipulin varsia tai korianteria ja ripauta lisäksi vielä seesaminsiemeniä. Lisänä voit tarjota vielä jugurtista, hunajasta, suolasta ja Sriracha-kastikkeesta tehdyn dipin.
- Saapi nauttia!