>

Sidor

maanantai 6. lokakuuta 2014

Kurpitsapiiras


Syksyisillä syömisillä jatketaan ja eilen värkkäilinkin kurpitsapiirakan. Tuntuu, että varsinkin täällä pohjoisessa nuo kurpitsat eivät löydä tietänsä kovin helpolla kaupan vihannesosastoille, mutta nytkun niitä kerrankin löysin, niin ostinkin niitä kaksin kappalein. Nämä kaunokaiset olivat Hokkaido-kurpitsoja, joista voi tehdä mainiosti vaikkapa tällaisen piiraan.


Kurpitsapiiras:

Pohja:

- 100g kylmää voita kuutioina
- 2,5 dl durum- tai vehnäjauhoja
- 3 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
- 2 rkl vettä


Täyte:

- 5 dl kurpitsasosetta (yksi Hokkaido riitti minulla tähän)
- 200g vaniljatuorejuustoa
- 2 rkl jauhoja
- 2,5 dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl vaniljasokeria
- muskottipähkinää
- 3 kananmunaa 


- Huuhtele kurpitsa viileällä vedellä ja leikkaa se puoliksi pitkittäin.
- Poista lusikalla kurpitsan siemenet ja rihmat.
- Halkaise puolikkaat nyt neljään osaan ja nosta uunipellille.
- Pehmitä kurpitsalohkoja 175-200 -asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
- Aloita taikinan tekeminen nyppimällä sokeri, kaneli ja jauhot voin sekaan.
- Lisää taikinaan vesi ja rutistele taikina palloksi.
- Kiepauta pallo kelmuun ja siirrä jääkaappiin vilvoittelemaan noin puoleksi tunniksi.
- Kun kurpitsat ovat pehmenneet voit kuopia kurpitsan lihan blenderiin ja surauttaa sen soseeksi. (Voit tehdä tämän myös sauvasekoittimella.)
- Painele nyt viilennyt taikina noin 23-senttisen korkealaitaisen piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. (Foliovuuat käyvät mainiosti.)
- Pistele haarukalla tai hammastikulla pieniä pistoja piirakkapohjaan ja paista pelkkää pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa.
- Kaada nyt täyte piirakkapohjan päälle.
- Alenna uunin lämpö nyt 175 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 50 minuuttia.
- Tarjoile esimerkiksi kermavaahdon, jäätelön tai kermaviilikastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti