>

Sidor

maanantai 24. joulukuuta 2018

Puolukkatäytekakku (Gluteeniton)



Puolukka on nyt kyllä loistanut tämän vuoden jouluisissa resepteissä, mutta haitanneeko tuo mitään.
Tämä kakku sai osakseen paljon kehuja ja tässä resepti kyseiseen herkkuun.
Ihanaa joulua ja muistakaa nauttia sekä rentoutua! ♥


Puolukkatäytekakku:




Kakkupohja:


- 280g munia
- 196g sokeria
- 196g Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta
- n. 0,5 tl leivinjauhetta





Puolukkamousse:


- 4dl vispikermaa
- 200g maustamatonta tuorejuustoa
- 200g creme fraichea
- 3,5 dl puolukoita
- n. 1 dl sokeria tai maun mukaan
- 2 tl vaniljatahnaa
- 6 liivatetta
- n. 0,4 dl karpalo- tai puolukkamehua




Päälle:


-2 dl vispikermaa
- 0,5-1 rasia vaniljatuorejuustoa
- mieleisiäsi koristeita

- Vuoraa irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla.
- Voitele vuuan reunat.
- Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
- Punnitse munat ja sokeri vatkauskulhoon.
- Vatkaa todella kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
- Siivilöi vaahdon joukkoon jauhot ja leivinjauhe.
- Kääntele varovasti sekaisin.
- Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin alimmalla tasolla noin 30-45 minuuttia tai kunnes se on kypsä.
- Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
- Anna kakun jäähtyä kokonaan ja leikkaa se sitten kolmeen kerrokseen.
- Kakusta tulee melko korkea moussen ansiosta, joten nyt kannattaa reunustaa irtopohjavuokasi korkealla reunakalvolla tai leivinpaperilla.
- Aseta vuokaan pohjakerros ja kostuta se mielesi mukaan, älä kuitenkaan liikaa.
- Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Aja puolukat sauvasekoittimella soseeksi vaniljatahnan kanssa.
- Sekoita soseen joukkoon sokeri, creme fraiche ja tuorejuusto.
- Surauta sekaisin ja sekoittele, kunnes sokeri sulaa seokseen.
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Liuota liivatteet kuumaan karpalomehuun - anna jäähtyä hetkisen.
- Kaada liivate ohuena nauhana puolukkaseoksen joukkoon.
- Kääntele kerma täytteeseen.
- Käytä puolet täytteestä ensimmäiseen väliin ja toinen puolikas seuraavaan.
- Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai mieluiten seuraavaan päivään saakka.
- Vatkaa kuorrutetta varten vispikerma ja notkista vaniljatuorejuusto.
- Sekoita keskenään tasaiseksi.
- Päällystä kakku joko ohuelti kuorrutteella tai pursota mieleiseksesi.
- Koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi havuilla, pipareilla ja puolukoilla.




sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Pienet & Vielä Pienemmät Maustekakut (Gluteeniton)



Pientä loppukirin meininkiä alkaa olla jo ilmassa joulureseptien osalta.
Luvassa on myös jotakin jännittävää, pysykäähän siis visusti kuulolla.
Idea näihin pieniin kakkuihin lähti ihanalta Annilta Annin Uunissa-blogista. Valitse itse, teetkö minejä vai vieläkin minimpiä kakkuja jouluksi kahvipöytään.



Pienet & Vielä Pienemmät Maustekakut:



-1,75 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tai perunajauhoja
-0,75 tl sooda
-0,25 tl suolaa
-0,5 tl vaniljatahnaa
-0,5 tl kanelia
-0,5 tl kardemummaa
-0,5 dl kuivattuja karpaloita
-1 dl sokeria
-2  kananmunaa
-50 g voita
-0,25 dl maustamatonta jogurttia




-Kuumenna uuni 175 asteiseksi.
-Voitele pienen kakkupellin kolot  voilla.
-Sekoita jauhot, sooda, ja mausteet keskenään kulhossa.
- Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sulata voi ja sekoita sen joukkoon maustamaton jogurtti.
- Lisää jauhoseos koko ajan sekoittaen vaahdon joukoon.
- Kaada taikinaan jogurttivoi ja kääntele tasaiseksi massaksi.
- Laita taikina pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärki auki.
- Pursota taikinaa minikakkupellin koloihin.
- Paista minikakkuja noin 7-9 minuuttia uunin keskitasolla ja hieman isompia noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.
-Anna kakkujen jäähtyä hetki ennen muotista irrottamista.




    perjantai 21. joulukuuta 2018

    Joulumocktail uudella SodaStream Crystalilla




    *Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä SodaStreamin kanssa




    Sain muutama viikko sitten oikein mieluista sähköpostia, jossa minulta kyseltiin kiinnostusta testata SodaStreamin tuotteita. Sain valita muutamasta hyvästä vaihtoehdosta itselleni sopivimman - valitsin siis tämän mahtavan SodaStream Crystal hiilihapotuslaitteen valkoisena.
     Laitteen pelkistetty muotoilu miellytti ja vieläpä mitä - tässä laitteessa on konepestävä lasipullo!
    Minä olen helppouden ystävä, kuten varmasti tiedätte,  ja mikäs sen parempaa kuin tuikata pullo käytön jälkeen pyörimään astianpesukoneeseen muiden tiskien kanssa. Nyt voikin tiskauksesta säästyneen ajan käyttää vaikkapa pipareiden syöntiin.

    Itse pullokin on minusta aikas kaunis ja sen kehtaa nostaa vaikkapa ruokapöytään vieraidenkin ihasteltavaksi. Ajatelkaapa muuten, että tekemällä omat limpparit ja kuplavedet voipi esimerkiksi nelihenkinen perhe säästää maapalloa noin 600:lta muovipullolta.
    Eikä siinä vielä kaikki - kuten on tapana sanoa. He ystävällisesti lähettivät minulle myös valikoiman uusia SodaStreamin FruitDropseja, jotka eivät sisällä lisättyä sokeria, keinotekoisia makeutusaineita tai väriaineita. Aika hienoa vai mitä...ja ihana värikimara!



    Pssst, toivottavasti jaksat lukea loppuun asti, sillä saatat yllättyä.

    Heti yhteistyökyselyn saatuani alkoi päässä pörrätä valtava parvi ideoita, mutta kaikista niistä ideoista valikoitui tämä - sopivan simppeli juhlajuoma joulukauteen: Joulumocktail, joka yhdistää granaattiomenaa, karpaloita, appelsiinia ja hieman kanelia.


    Joulumocktail:

    (6 annosta)

    - 6 dl hiilihapotettua vettä maustettuna SodaStream Appelsiini FruitDropseilla
    - 2 dl karpalomehua
    - 2 dl granaattiomenamehua
    - 1 dl granaattiomenan siemeniä
    - 1 dl jäisiä karpaloita
    - jäitä
    - n. ½ dl kidesokeria ja ripaus kanelia
    - sitruunamehua
    - koristeeksi esimerkiksi kanelitanko


    - Sekoita hiilihapotettu ja maustettu vesi kannussa mehujen kanssa.
    - Kasta lasien reuna sitruunamehuun ja dippaa ne sitten kanelisokerissa.
    - Laita laseihin granaattiomenan siemeniä ja jäisiä karpaloita sekä jääpaloja.
    - Kaada kannusta laseihin juomaa.
    - Koristele esimerkiksi kanelitangolla.


    Noniin, sitten pääsemmekin parhaimpaan uutiseen:
    Voit voittaa itsellesi oman hiilihapotuslaitteen mallia SodaStream Spirit ja valitsemasi pullon uutta SodaStreamin FruitDropsia!
    Ihan mahtavaa, vai mitä.




    Homma menee näin: Kerro kommenttikenttään mikä FruitDrops mauista kiinnostaa sinua eniten ja missä tilanteessa tai millaisessa reseptissä hyödyntäisit tätä uutta ihanaa laitetta sekä makua.
    Kiva olisi myös, jos jättäisit kommenttiin sähköpostiosoitteesi mahdollista voittoyhteydenottoa varten.
    (Arvonta suoritetaan 1.1.2019, voittajalle ilmoitetaan voitosta sähköpostilla)




    Onnea kovasti arvontaan - tämä on minun joululahjani teille


    torstai 20. joulukuuta 2018

    Baileys-Fudge




    Noooo, mitäpä se olisikaan joulu ilman uutta fudgereseptiä? No sitähän minäkin.
    Baileys tuntuu olevan yksi joulun suosikkijuomista ja tässäpä tätä nyt olisi fudgen sisuksiin sujautettuna.
    Tämä on myös aikaisempia fudgereseptejä mahdollisesti hieman haastavampi - eikun kokeilemaan!


    Baileys-fudge:


    - 2 dl Baileysia
    - 0,5 dl maitoa
    - 30g voita
    - 350g sokeria
    - 300g valkosuklaata



    - Vuoraa noin 20x20 -vuoka leivinpaperilla.
    - Sekoita kattilassa 1,25dl Baileysiä (huom! ei siis koko määrää), maito, sokeri ja voi.
    - Kuumenna miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia ja sekoita silloin tällöin.
    - Nosta hieman lieden lämpöä ja anna seoksen kuplia noin 8 minuuttia.
    - Seos kohoaa jonkin verran kattilan reunoja pitkin, joten ota tämän fudgen tekemiseen ennemmin hieman liian suuri, kuin pieni kattila.
    - Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon pienitty suklaa ja loppu Baileys.
    - Sekoita kunnes massa on melko tasaista.
    - Kaada fudgemassa nopeasti leivinpaperoituun vuokaan.
    - Tasoita ja koristele mielesi mukaan, esimerkiksi suklaalla ja hasselpähkinärouheella.


    tiistai 18. joulukuuta 2018

    Joulumuorin Suukot



    Oletteko koskaan miettineet, miltä joulumuorin suukko saattaisi maistua?
    Hän mahdollisesti napostelee kaikkea pientä herkkua joulukiireiden keskellä ja uskoisin, että hän pitää eniten kaikesta makeasta.
    Ehkä tämän makuisella suukolla hän lähettää Joulupukin aina lahjoja jakamaan - kenties.


    Joulumuorin Suukot:


    - 3 valkuaista
    - 1 dl sokeria
    - 0,75 dl tomusokeria
    - 2 tl vaniljasokeria
    - 2 tl perunajauhoja
    - halutessasi pursotukseen punaista elintarvikeväriä
    - 125g suklaata (gluteeniton)
    - 100g piparkakkuja



    - Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
    - Sekoita keskenään tomusokeri, vaniljasokeri sekä perunajauhot ja siivilää käyttäen, lisää ne vaahdon joukkoon.
    - Sekoita tasaiseksi.
    - Lusikoi massa pursotinpussiin ja pursota marengit leivinpaperin päälle pellille.
    - Kypsennä marenkeja +100 asteessa  n. 1 tunnin ajan.
    - Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua vielä muutama tunti. 
    - Anna marenkien jäähtyä seuraavaan päivään ennen koristelua.
    - Murskaa piparit pieneksi muruksi.
    - Sulata suklaa varovasti mikrossa.
    - Dippaa marengin pohja suklaaseen ja sen jälkeen piparimuruun.
    - Nostele marengit leivinpaperin päälle jähmettymään. 



    sunnuntai 16. joulukuuta 2018

    Lakritsaiset Wilhelmiinat (Gluteeniton)



    Wilhelmiinat ovat yksiä lempparikeksejäni ja niin helppoja vielä tehdäkin!
    Kun piparit alkavat kyllästyttää, on käännyttävä toisenlaisiin makuihin, ja tässä tapauksessa vastauksena on lakritsi.



    Lakritsaiset Wilhelmiinat:



    - 200 g margariinia tai voita
    - 1 kananmunan keltuainen
    - 1 dl sokeria
    - 2 rkl muscovadosiirappia
    - 1 rkl vaniljatahnaa
    - 1 rkl lakritsijauhetta
    - n. 20g gluteenittomia lakuja pienittynä
    - 1/2 tl psylliumia
    - 3 dl riisijauhoja
    - 2 dl tapiokatärkkelystä
    - 1 tl ruokasoodaa




    - Vaahdota margariini, siirappi ja sokeri.
    - Sekoita kuivat aineet.
    - Lisää vaahdon joukkoon keltuainen ja vaniljatahna. 
    - Sekoita hyvin.
    - Lisää kuivat aineet muutamassa osassa.
    - Lisää lopuksi sattumiksi gluteenittomat lakupalat.
    - Sekoita hyvin.
    - Taikinan pitäisi nyt olla melko paksua, mutta hieman tarttuvaa.
    - Ripottele taikinan päälle riisijauhoja.
    - Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se 3-4 osaan.
    - Muovaa osista pitkulaisia tankoja.
    - Laita tangot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. 
    - Jätä tankojen väliin hyvin tilaa, sillä keksit leviävät pellillä.
    - Paista +200 C uunissa noin 10 minuuttia, tai kunnes keksit ovat kypsiä ja niissä on kaunis väri. 
    - Varo, ettet polta keksitankoja!
    - Leikkaa tangot viistottain kekseiksi vielä lämpimänä.
    - Jäähdytä keksit kunnolla ennen syömistä, niin ne eivät murene.





    maanantai 10. joulukuuta 2018

    Mehevä Puolukkatosca (Gluteeniton)



    Puolukkaisia reseptejä pukkaa, mutta koittakaa kestää sillä minä r-a-k-a-s-t-a-n puolukoita kaikenlaisissa makeissa jutuissa. Ihanan kirpakoita.
    Tässä toscassa puolukka saa kaverikseen mahtavan mehevän pohjan ja maistuvaa mantelia. Nam!


    Mehevä Puolukkatosca (Gluteeniton):

    (pellillinen)



    Taikina:

    - 200g pehmeää voita
    - 4,5 dl sokeria
    - 4 kananmunaa
    - 6 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
    - 2 tl leivinjauhetta
    - vajaa 1 tl suolaa
    - 4 tl vaniljasokeria
    - 2 dl maitoa
    - ½ tl kardemummaa
    - 4 dl puolukoita


    Tosca:

    - 100g voita
    - 150g mantelilastuja
    - 2 dl sokeria
    - 2 rkl gluteenitonta jauhoseosta
    - 1 dl kuohukermaa


    -Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
    - Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.
    - Yhdistä kuivat aineet.
    - Lisää kuivat aineet ja maito muutamassa erässä vaahdon joukkoon.
    - Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille.
    - Tasoita ja levitä pinnalle puolukat.
    - Paista 175-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia.
    - Valmista paiston aikana päällinen.
    - Sekoita toscan ainekset kattilassa.
    - Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes seos on tasaista ja se kiehahtaa.
    - Kaada kuuma seos piirakan päälle ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes tosca on saanut kauniin värin.





    torstai 6. joulukuuta 2018

    Poropiirakka (Gluteeniton)



    Hyvää itsenäisyyspäivää!
    Perinteisen Tuntemattoman katsomisen jälkeen suuntaamme tänään kahvittelemaan ja viemisiksi paistoin pienen Suomenmuotoisen poropiirakan.



    Poropiirakka (Gluteeniton):


    Pohja:

    - n. 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
    - 1 dl perunamuussijauhetta
    - 1tl leivinjauhetta
    - 100g pehmeää voita
    - ½ dl maitoa



    Täyte:

    - n. 100g ruohosipulituorejuustoa
    - 2 dl kermaa
    - 2 kananmunaa
    - n. 10 kirsikkatomaattia
    - n. 70g poron kylmäsavupaistia
    - n. 50g juustoraastetta makusi mukaan
    - ripaus suolaa ja mustapippuria
    - 1 tl kuivattua timjamia
    - 1 tl kuivattua persiljaa
    - ½ tl hunajaa

    + päälle juustoraastetta, tuoretta timjamia ja kylmäsavupaistia



    - Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, perunamuussijauhe ja leivinjauhe.
    - Nypi joukkoon pehmeä voi.
    - Lisää kylmä maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
    - Jos taikina tuntuu löysältä, lisää hieman jauhoseosta.
    - Painele pohjataikina vuokaan.
    - Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
    - Notkista tuorejuusto lisäämällä kermaa vähän kerrallaan.
    - Suikaloi kylmäsavupaisti ja pilko tomaatit.
    - Sekoita ne mausteiden, juustoraasteen, hunajan ja mausteiden kanssa tuorejuustoseokseen.
    - Riko lopuksi seokseen kananmunat ja sekoita.
    - Kaada täyte vuokaan pohjataikinan päälle.
    - Ripottele lopuksi vielä hieman juustoraastetta.
    - Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes piirakan keskusta on hyytynyt.
    - Koristele mielesi mukaan.




    tiistai 4. joulukuuta 2018

    Aura-Bataattilaatikko



    Erilaiset laatikot kuuluvat vahvasti meidän jouluruokaperinteisiimme, joten nyt parina vuonna olen koittanut kehitellä pöytään erilaisia laatikoita.
    Tänä vuonna maistelemme muun muassa tätä Aura-bataattilaatikkoa jossa juuston suolaisuus ja bataatin makeus yhdistyvät kivalla tavalla.


    Aura-Bataattilaatikko:


    (kaksi pientä vuuallista)



    - n. 400g bataattisosetta
    - 2 dl kuohukermaa
    - 25g  sulaa voita
    - 2 rkl siirappia
    - valkopippuria, suolaa ja muskottia maun mukaan
    - n.1 dl korppujauhoja (gluteeniton)
    - 1 kananmuna
    - n. ½ pakettia Aura-juustoa + lisää hieman päälle


    - Sekoita kaikki ainekset keskenään.
    - Kaada massa kahteen pieneen foliovuokaan.
    - Ripota päälle hieman korppujauhoja ja lisää Auraa.
    - Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.



    lauantai 1. joulukuuta 2018

    Jouluiset Puolukkapullat (Gluteeniton)



    Ihanaa joulukuun ensimmäistä päivää!
    Tänä vuonna päädyin sellaiseen ratkaisuun, etten tee blogiin joulukalenteria, mutta sen sijaan yritän kyllä tsempata itseni julkaisemaan mahdollisimman monta jouluista reseptiä teidän iloksenne.
    Aloitetaanpa vaikka näistä pullista. :)

    Maistuisikos pullat, jotka pitävät sisällään puolukoilla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa, sekä kanelista kinuskia?
    Ai maistuisi? Noh, otappas tästä kuule ohjetta hyppysiisi ja leivo muutama itsellesi.
    Vaikeaa se ei varmasti ole, mutta hyviä nämä ovat - sen lupaan!



    Jouluiset Puolukkapullat:


    ( n.12 pullaa)


    Taikina:

    - 3 dl täysmaitoa
    - 25 g hiivaa
    - 2 tl psylliumia
    - ½ tl suolaa
    - 1 dl sokeria
    - 2 rkl vaniljasokeria
    - 1 rkl kardemummaa
    - 1 kananmuna
    - 7-8 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta
    - ½ tl ksantaania
    - 100g pehmeää voita


    - 1 kananmuna voiteluun
    - gluteenitonta piparitaikinaa


    Täyte:

    - n. 3 dl vispikermaa
    - 2 dl puolukoita
    - 1 rkl vaniljasokeria


    Kinuski:

    - 2 dl kuohukermaa
    - 2 dl fariinisokeria
    - 1 rkl voita
    - ripaus kanelia



    - Aloita valmistamalla pullataikina.
    - Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
    - Liuota hiiva maidon joukkoon.
    - Lisää sekaan psyllium ja anna sen turvota noin viitisen minuuttia.
    - Sekoita joukkoon suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.
    - Ripota ksantaani jauhojen sekaan ja lisää noin puolet jauhoista taikinan sekaan kokoajan vaivaten.
    - Lisää pehmeä voi ja loput jauhot.
    - Vaivaa taikinaa voimakkaasti vielä muutama minuutti. (Yleiskoneella tai käsivatkaimen taikinakoukuilla)
    - Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 14:sta osaan.
    - Pyörittele palasista pullia pellille.
    - Kohota pullia liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
    - Voitele pullat kananmunalla.
    - Paista pullia 225-asteisessa uunissa n. 6-8 minuuttia.
    - Kauli sillä aikaa piparitaikina ja ota siitä muotilla haluamiasi kuvioita.
    - Ota pullat uunista ja aseta piparit niiden päälle.
    - Paista pullia vielä noin 5 minuuttia.
    - Anna pullien jäähtyä ennen halkaisemista.
    - Mittaa kaikki kinuskin ainekset kattilaan. 
    - Kuumenna ja keitä hiljalleen koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee kinuskiksi.
    - Lisää lopuksi kattilaan voi ja kaneli.
    - Vatkaa vispikerma napakaksi vaahdoksi.
    - Sekoita puolukoiden joukkoon vaniljasokeri.
    - Kääntele puolet puolukoista rennosti kermavaahdon joukkoon.
    - Halkaise pullat ja levitä ohut kerros puolukoita halkaistujen pullien päälle.
    - Pursota seuraavaksi puolukkakermaa, jätä keskelle kuitenkin kuoppa kinuskille.
    - Valuta kinuskia kuoppiin ja hieman reunojen yli.
    - Laita hatut paikoilleen ja viimeistele halutessasi tomusokerilla.



    keskiviikko 31. lokakuuta 2018

    Muumio-Macaronsit



    Halloweenia juhlistamme aikalailla joka vuosi jollakin tapaa. Tänä vuonna kutsumme kavereita ja ystäviä syömään ja katselemaan kanssamme jotakin hyyyyyyytävän hirvittävää elokuvaa.
    Tarjoan kekkereissä muun muassa näitä tällaisia muumiota muistuttavia macaronseja.
    Sisälle kannattaa valita jonkin hieman kirpeä maku tasapainottamaan macaronskuorien makeutta. Minulla tässä sekaisin vadelmaa ja mustaviinimarjaa.


    Muumio-Macaronsit:


    n. 30 valmista macaronsia (eli 60 kuorta)

    - 150g valkuaisia
    - 45g hienoa sokeria
    - 180g tomusokeria
    - 90g tomusokeria
    - 135g mantelijauhetta
    - 30g maissitärkkelystä
    - hieman elintarvikeväriä


    Täyte:


    - n. 1 dl mustaherukkahyytelöä
    - n. ½ dl vadelmahilloa
    - 2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
    - halutessasi tippa elintarvikeväriä




    Lisäksi:


    - koristesilmiä
    - sulatettua valkosuklaata tai candymeltsejä



    - Mittaa valkuaiset ja hienosokeri kulhoon.
    - Vatkaa pehmeäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
    - Jatka vatkaamista samalla lisäten joukkoon tomusokeria 180g.
    - Vatkaa, kunnes vaahto on paksua.
    - Sekoita 90g tomusokeria, mantelijauhe ja maissitärkkelys yhteen.
    - Siivilöi tätä seosta valkuaisvaahdon sekaan.
    - Kääntele sekaisin.
    - Seos saa hieman löysetä, mutta ole varovainen ettei se löysty liikaa.
    - Värjää massa tässä kohtaa halutessasi.
    - Kaavi macaronsmassa pursotinpussiin.
    - Leikkaa pussin suuhun noin 1 cm kokoinen reikä.
    - Pursota massasta hieman 2 € kolikkoa suurempia ympyröitä leivinpaperin päälle pellille.
    - Paukauta peltiä pöytää vasten pari kertaa jämäkästi, jotta ilmakuplat rikkoutuvat.
    - Jätä macaronsit kuorettumaan huoneenlämpöön noin 40 minuutin ajaksi, tai kunnes kevyesti kosketettaessa sormeesi ei tartu enää massaa.
    - Paista 110-120 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
    - Kuoret ovat valmiita, kun hattu ja jalka ovat tarttuneet yhteen, eivätkä enää liiku kun koetat liikuttaa niitä.
    - Anna kuorien jäähtyä hyvin, ennen irrottamista.
    - Sekoita täytteeksi tuorejuusto, mustaherukkahyytelö sekä vadelmahillo. Lisää hieman elintarvikeväriä, jos väri muuten vaikuttaa liian pliisulta.
    - Etsi macaronseille suurinpiirtein samankokoiset ja -muotoiset parit.
    - Lusikoi täytettä macaronseille ja paina kansi kevyesti päälle.
    - Koristele macaronsit koristesilmillä ja sulatetulla valkosuklaalla tai candymeltseillä.



    torstai 4. lokakuuta 2018

    Korvapuustifudge





    Heipparallaa ja oikein makiaa Korvapuustipäivää!
    Minulla on ollut tapana jo muutamana vuonna tehdä erilaisia korvapuusteihin liittyviä reseptejä tämän päivän kolkutellessa, ja tässä teille jälleen yksi.
    Korvapuustifudge on helppo ja nopea....ja erittäin makea, herkku korvapuustin nälkään.


    Korvapuustifudge:


    - 1 purkki kondensoitua maitoa
    - 600g valkosuklaata
    - 2 tl kardemummaa
    - 25g voita
    - 1tl perunajauhoja
    - 1 rkl sokeria
    - 1 rkl kanelia
    -  raesokeria


    - Lämmitä voi mikrossa.
    - Anna voin hieman jäähtyä ja sekoita siihen perunajauhot, sokeri ja kaneli.
    - Kaada kondensoitu maito pieneen kattilaan.
    - Paloittele perään valkosuklaa.
    - Kuumenna seosta, kunnes suklaa on sulanut.
    - Sekoita koko kuumentamisen ajan.
    - Mausta massa kardemummalla.
    - Kääntele osa voiseoksesta fudgemassan joukkoon huolettomasti niin, että näkyviin jää kaneliraitoja.
    - Kaada fudge pieneen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
    - Liruta loppu voiseos fudgen päälle ja marmoroi pinta esimerkiksi veistä apuna käyttäen.
    - Anna fudgen jähmettyä hetki ennen raesokerin lisäämistä, muutoin sokeri sulaa fudgen päälle.
    - Siirrä fudge jääkaappiin tekeytymään yön yli.
    - Leikkaa fudge paloiksi ja nauti makeasta herkusta!




    perjantai 28. syyskuuta 2018

    Kinkku-Tuorejuustosarvet (Gluteeniton)





    Olen tosiaan aloittanut leipuri-kondiittoriopinnot tässä syksyn mittaan,
    ja vaikkei meillä (ainakaan vielä) ole perehdytty erityisruokavalioihin, saan sieltä hyvin inspiraatiota omiin kotileipomuksiinikin.
    Kaikki tunneilla leipomamme tuotteet päätyvät koulun myymälään asiakkaiden pällisteltäväksi ja ostettavaksi - pullaa ja sämpylää kuulkaa syntyy ihan kyllästymiseen saakka.

    Tällä viikolla leivoimme muun muassa kinkkusarvia, ja vaikka vehnätaikina venyykin erilailla, halusin kokeilla myös gluteenitonta versiota. Jopa mies kehui näiden makua, joten luulenpa että tekin tykkäätte!



    Kinkku-Tuorejuustosarvet (Gluteeniton):



    (n. 16 kpl)


    Taikina:

    - 4 dl maitoa
    - 1 pussi kuivahiivaa
    - 1 rkl psylliumia
    - 1 tl suolaa
    - ripaus pippuria
    - 2 rkl sulatettua voita
    - n. 5½ dl gluteenitonta pullajauhoseosta ( Minulla tässä Moilas Pulla&Munkki mix, joka ei sisällä kardemummaa. Hyvin toimisi myös esimerkiksi Virtasalmen viljatuotteen paketti)
    - n.½ dl haluamaasi juustoraastetta
    - ½ tl ksantaania



    Täytteeksi:

    - tuorejuustoa makusi mukaan
    - juustoraastetta
    - kinkkua ( minulla tässä ihan tavallinen keittokinkku, kinkkusuikaleet käyvät myös hyvin)
    - voiteluun kananmuna+ luraus vettä




    - Aloita taikinan valmistus lämmittämällä maito mikrossa.
    - Lisää maitoon hiiva, pippuri, suola ja psyllium.
    - Jätä seos turpoamaan noin 10 minuutiksi.
    - Lisää puolet jauhoista, ksantaani sekä voisula.
    - Vaivaa taikinaa esimerkiksi yleiskoneen tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
    - Lisää taikinaan loput jauhot ja juustoraaste.
    - Vaivaa taikinaa niin kauan, kunnes se alkaa irrota kulhon reunoilta, voit tarvittaessa lisätä hieman jauhoja.
    - Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle.
    - Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse (tai painele käsin) ne pyöreiksi ja litteiksi kiekoiksi.
    - Jaa kiekot kahdeksaan osaan kumpainenkin.
    - Laita jokaisen kolmion leveään päähän siivu kinkkua, tuorejuustonokare sekä juustoraastetta.
    - Rullaa varoen sarviksi, älä venytä taikinaa kovasti.
    - Nipistä sarvien päitä hieman, jotta tuorejuusto ei pääse vuotamaan pellille paistettaessa.
    - Asettele sarvet leivinpaperin päälle pellille.
    - Anna niiden kohota liinalla peitettynä noin 45 minuuttia.
    - Voitele kohonneet sarvet kananmuna-vesiseoksella.
    - Ripota päälle halutessasi hieman juustoraastetta.
    - Paista sarvia 225-asteissa uunissa noin 10-15 minuuttia.




    keskiviikko 19. syyskuuta 2018

    Makkara-Halloumivuoka



    Arkeen voi tuoda mukavasti väriä vaikkapa ruuan muodossa.
    Perinteinen uunimakkara taipuu kivasti myös vähän erilaiseksi arkiruuaksi. Säästyt myös turhalta tiskiltä, sillä kaikki kypsyy samassa vuuassa kätevästi.


    Makkara-Halloumivuoka:


    - 2 pätkää lenkkiä
    - 1 paketti halloumia
    - 1 pieni kesäkurpitsa
    - 1 punainen paprika
    - ½ rasiaa kirsikkatomaatteja
    - 2-3 porkkanaa
    - n. 10 perunaa
    - luraus oliiviöljyä
    - suolaa & pippuria maun mukaan
    - 1 rkl basilikaa



    - Pese ja pilko (halutessasi myös kuori) perunat ja porkkanat uunivuokaan.
    - Mausta ne suolalla, basilikalla ja pippurilla sekä valuta päälle hieman öljyä.
    - Paista näitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
    - Valmistele sillä aikaa muut vuuan osaset.
    - Pese ja pilko myös tomaatit, paprika sekä kesäkurpitsa.
    - Poista lenkistä kuoret ja tee makkaroihin viillot.
    - Tee halloumista sopivankokoisia paloja ja työnnä ne makkaroiden viiltojen sisuksiin.
    - Kun perunat ja porkkanat ovat paistuneet sen 20 minuuttia, lisää vuokaan myös pilkotut tomaatit, paprikat sekä kesäkurpitsa. (Laita mukaan myös loput halloumin palaset, jos niitä jäi yli.)
    - Lisää halutessasi vielä suolaa, pippuria ja öljyä.
    - Asettele lenkkimakkarat vuuan päälle ja ripota päälle halutessasi juustoraastessa.
    - Paista 200-asteessa vielä toiset 20 minuuttia, tai kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.



    lauantai 15. syyskuuta 2018

    Mokkapala-Juustokakku (Gluteeniton)



    Tänään juhlistetaan miehentekeleen synttäreitä hieman myöhässä, ja omiani hieman etukäteen.
    Tarjottavia on hieman laidasta laitaan, mutta tähän päivään leivoin tällaisen mokkapaloista inspiraation saaneen kakun.
    Juustokakku, jossa maistuu kahvi ja päällys mukailee jokseenkin mokkapalojen makeaa ja tahmaista kuorrutetta. Kakku on tehty 28-senttiseen vuokaan, mutta jos teet kakun 25-senttiseen vuokaan, käytä apunasi esimerkiksi reunakalvoa.


    Mokkapala-Juustokakku (Gluteeniton):


    Pohja:

    - 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
    - 2 dl sokeria
    - 1 dl tummaa kaakaojauhetta
    - 1 tl soodaa
    - ½ tl suolaa
    - 1 dl mantelimaitoa (myös tavallinen maito käy hyvin)
    - ½ dl öljyä
    - 1 kananmuna
    - 1 dl vahvaa kahvia
    - 1 tl vaniljajauhetta


    Massa:

    - 600g maustamatonta tuorejuustoa
    - 3 purkkia Flora Vispiä
    - 2,5 dl vahvaa kahvia
    - 2 dl sokeria
    - 4-5 rkl tummaa kaakaojauhetta
    - 3 tl vaniljasokeria
    - 10 liivatelehteä


    Päälle:

    - 2 dl kuohukermaa
    - 150g tummaa suklaata
    - nonparelleja ja strösseleitä
    - 150g Candy meltsejä + liraus vettä



    - Vuoraa kakkuvuuan pohja leivinpaperilla.
    - Lämmitä uuni 175-asteiseksi.
    - Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda, vaniljajauhe ja suola kulhossa.
    - Lisää maito, öljy, kananmunat kuiviin aineisiin.
    - Kääntele joukkoon kahvi.
    - Sekoita tasaiseksi.
    - Kaada taikina kakkuvuokaan.
    - Paista pohjaa noin 25-30 minuuttia.
    - Kokeile tikulla kypsyys.
    - Nosta kakku jäähtymään ja valmista sillä aikaa täytemassa.
    - Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
    - Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
    - Lisää kermaan sokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri.
    - Sekoita joukkoon tuorejuusto.
    - Keitä kahvi, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita lehdet kahvin joukkoon.
    - Valuta liivateseos massan joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
    - Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle vuokaan.
    - Nosta kakku kylmään jähmettymään ainakin kuudeksi tunniksi, mielellään jopa yön yli.
    - Kuumenna pursotettavaa ganachea varten 2 dl kuohukermaa mikrossa.
    - Paloittele kuuman kerman joukkoon 150g suklaata ja sekoita, kunnes seos on tasaista.
    - Nosta seos jäähtymään kakun kanssa kylmään yön yli.
    - Kun kakku on jähmettynyt, sulata Candy meltsejä mikrossa.
    - Lisää niihin pieni liraus vettä, jotta saat aikaan valuvan massan.
    - Anna Candy melts-seoksen jäähtyä hetki.
    - Valuta sitten seosta kakun reunoilta alas ja levitä viimeiseksi massaa kakun keskelle.
    - Ripottele päälle nonparelleja.
    - Nosta kakku kylmään siksi aikaa, kun vatkaat ganachen valmiiksi.
    - Vatkaa kylmä kerma-suklaaseos kuohkeaksi vaahdoksi.
    - Laita vaahto pussiin ja pursota haluamaasi malliin kakun päälle.
    - Valmista tuli!


    maanantai 20. elokuuta 2018

    Kurkut Mausteliemessä



    Kaikenlainen sato kannattaa ottaa talteen ja vaikkapa säilöä, jollei kaikkea tule samantien syötyä.
    Minäpä purkitin hieman kurkkuja! Ensin hullaannuin keittelemään vaniljaista mansikkahilloa ja tämän säilönnän jälkimainingeissa laitoin kurkut purkkiin.
    Nämä sopivat kivasti vaikkapa vieraspaikkaan viemisiksi, tai omaan pöytään syötäväksi.
    Erilaisista chileistä saat kurkkupurkkeihin hauskaa väriä ja pientä potkua.


    Kurkut Mausteliemessä:


    - 1 kg avomaankurkkuja
    - mustaherukanlehtiä
    - kruunutilliä
    (- erilaisia chilejä viipaleina + valkosipulia viipaleina)

    - 6 dl vettä
    - 3 dl väkiviinaetikkaa
    - 1,5 dl sokeria
    - 2 rkl suolaa
    - 1 tl valkopippureita
    - 2 tl sinapinsiemeniä



    - Huuhdo kurkut huolellisesti ja leikkaa ne viipaleiksi.
    - Lado kurkut, herukanlehdet, tillit, chilit ja valkosipulit kerroksittain puhtaisiin ja kuumennettuihin tölkkeihin.
    - Kiehauta kaikki mausteliemen ainekset pienessä kattilassa.
    - Kaada liemi kurkkujen päälle purkkeihin.
    - Sulje tölkit tiiviisti ja säilytä viileässä.







    perjantai 17. elokuuta 2018

    Paistettu Mustikka-Valkosuklaajuustokakku (Gluteeniton)




    Muuton ja uusien opintojen alun kanssa on ollut hieman kiirettä, mutta yritetäänpä päästä taas vähän blogin ja reseptienkin syrjään kiinni!

    Juustokakut tuppaavat monesti katoamaan pöydästä hurjaa vauhtia, jos niitä sattuu olemaan tarjolla.
    Näin kävi myös tällä kertaa, kun tämän makean herkun nostin kahvittelijoiden eteen.
    Kovasti kehuja tämä kakku saikin, joten luulen että myös te pidätte tästä.
    Valkosuklaa ja (mökiltä poimitut) mustikat luovat hienossa yhteistyössä täyteläisen maun olematta kuitenkaan liian imelää.


    Paistettu Mustikka-Valkosuklaajuustokakku:



    Pohja:


    - 300g gluteenittomia Digestive -keksejä
    - 150g voita



    Täyte:


    - 600g maustamatonta tuorejuustoa
    - 2½ dl rahkaa
    - ½ dl sokeria
    - 1 dl Maizenaa
    - 1 tl vaniljajauhetta
    - 3 kananmunaa
    - 1 dl kuohukermaa
    - 200g valkosuklaata
    - 2 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita
    - ½ sitruunan mehu
    - ½ tl kardemummaa

    - Murskaa keksit ja sulata voi mikrossa.
    - Sekoita keksimurska ja voi keskenään.
    - Vuoraa n. 20cm halkaisijaltaan olevan vuuan pohja leivinpaperilla.
    - Painele keksiseos vuokaan.
    - Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
    - Valmista täyte.
    - Vatkaa tuorejuusto ja rahka kuohkeaksi.
    - Sekoita joukkoon sokeri, vanilja, kardemumma ja Maizena.
    - Lisää massaan munat yksitellen kokoajan vatkaten.
    - Lurauta mukaan kuohukerma ja sekoita.
    - Sulata valkosuklaa joko vesihauteessa tai varovasti mikrossa.
    - Kaada sula suklaa seoksen joukkoon.
    - Lisää viimeiseksi sitruunamehu ja mustikat.
    - Sekoita.
    - Kaada täyte pohjan päälle vuokaan.
    - Sydänkoristelun saat aikaan soseuttamalla osan mustikoista, tiputtamalla massan päälle muutaman pisteen mustikkasosetta ja sitten vetämällä esimerkiksi veitsellä "spiraalin" kakun keskeltä ulkoreunalle. Näin mustikkasose muodostaa sydänkuvion kakun pintaan.
    - Paista kakkua 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
    - Jos kakku näyttää ruskettuvan liikaa, voit peittää sen foliolla.
    - Sammuta uuni ja jätä kakku tekeytymään vielä 30 minuutiksi.
    - Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä kokonaan ennen kuin irroitat vuuan, mielellän jopa yön yli.




    maanantai 23. heinäkuuta 2018

    Pad See Ew






    Pad See Ew on thaimaalainen suosittu nuudeliruoka, joka on maukas ja helppo valmistaa.
    Käytin tässä itse possua, mutta voit valita proteiinin mielesi mukaan. Kana, nauta, sienet ja tofu käyvät tähän loistavasti.

    Parilla perusaineksella saat aikaan makumatkan Thaimaahan kädenkäänteessä!
    Käyttäkää ihmeessä Aasia-kauppojen valikoimaa hyväksenne, sieltä löytää mitä mahtavimpia makuja ja esimerkiksi riisinuudeleiden valikoima on valtava verrattuna tavallisiin marketteihin.


    Pad See Ew:


    - n. 300g possun/kanan/naudan suikaleita tai tofua tai sieniä
    - n. 400g leveää riisinuudelia
    - n. 100g kiinalaista brokkolia tai tavallista (brokkolini käy myös)
    - chilihiutaleita maun mukaan
    - 1 rkl osterikastiketta
    - 1 rkl soijaa
    - 2 rkl makeaa soijaa
    - 3 rkl öljyä
    (- 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna)
    - mustapippuria


    Lihan marinadi:

    - 1 tl soijaa
    - 1 tl riisiviinietikkaa
    - 1 tl maissitärkkelystä
    - 1/4 tl ruokasoodaa
    - 1 tl pippuria


    - Sekoita liha ja marinadin ainekset kulhossa keskenään.
    - Anna lihan marinoitua sen aikaa, kun nuudelit ovat likoamassa.
    - Kiehauta veden keittimessä noin litran verran vettä.
    - Laita leveät riisinuudelit likoamaan suureen astiaan kuumaan veteen noin puoleksi tunniksi.
    - Leikkaa brokkoli paloiksi.
    - Kuumenna pannulla hieman öljyä.
    - Kypsennä lihat.
    - Valuta nuudelit ja lisää ne pannulle.
    - Sekoita kupissa keskenään chilihiutaleet, osterikastike, soija, makea soija, öljy ja valkosipulisilppu.
    - Kaada kastike pannuun.
    - Sekoita.
    - Lisää joukkoon brokkolit.
    - Pad See Ew on valmista, kun nuudelit ovat saaneet hieman väriä.
    - Rouhi vielä jokaiseen annokseen hieman mustapippuria.



    lauantai 7. heinäkuuta 2018

    Serranon Melonisalaatti





    Mukava värikäs ja maukas salaatti vaikkapa grillatun aterian kaveriksi.
    Kinkun suolaisuus, mozzarellan kermaisuus ja melonin makeus sulautuvat mahtavasti yhteen muodostaen suussa huimat juhlat.


    Serranon Melonisalaatti:


    - 1 ruukku salaattia makusi mukaan
    - n. 10 kirsikkatomaattia
    - ½ Cantaloupemeloni
    - 1-2 palloa mozzarellaa
    - 100g Serranon kinkkua
    - ½ ruukkua basilikaa tai rukolaa
    - pippuria
    - oliiviöljyä


    - Pese salaatti ja kirsikkatomaatit.
    - Revi salaatin lehdet lautaselle ja lisää makusi mukaan basilikaa tai rukolaa.
    - Halkaise ja asettele kirsikkatomaatit.
    - Leikkaa melonista lohkoja ja leikkaa ne paloiksi niin, ettei kuorta tule mukaan.
    - Revi mozzarella paloiksi.
    - Kieritä kinkkua ruusukkeiksi.
    - Valuta hieman öljyä salaatin päälle ja rouhi lopuksi vielä pippuria mausteeksi.