>

Sidor

perjantai 31. heinäkuuta 2015

Kanawrapit



Vielä oooooon kesää jäljellä - vai onko? 
Jos on, niin nämä kanawrapit sopivat hyvin vaikkapa piknikille, juhliin tai ihan vain kotonakin mussuteltavaksi. 
Täytettä näissä on, kuten kuvasta näkyy ja siksi ne hieman levähtivätkin ja kauniin kuvan ottaminen osoittautui mahdottomaksi. 
Mutta, sen minkä nämä häviävät kauneudessa, korvaavat kyllä maussa.


Kanawrapit:

(6 rullaa)

- 400g kanasuikaleita (marinoitu ok)
- 6 tortillaa
- suolaa & pippuria
- 1 dl majoneesia
- 1 tl hunajaa
- 1 rkl currya
- 1 tl paprikajauhetta
- 2-3 persikan puolikasta tölkistä
- 1 avokado
- 1 pieni punasipuli
- kurkkua
- tomaattia
- salaattia



- Paista suikaleet kypsiksi pannulla. ( mausta, jos eivät ole marinadissa)
- Sekoita kulhossa majoneesi, suola, pippuri, curry- ja paprikajauhe.
- Pilko persikat ja lisää kanojen ja hunajan kanssa majoneesin joukkoon, sekoita.
- Pilko, suikaloi ja paloittele tomaatti, salaatti, kurkku, punasipuli ja avokado.
- Lämmitä tortillaletut mikrossa, täytä ne ja laita rullalle.
- Halkaise halutessasi pienemmiksi wrapeiksi.


torstai 30. heinäkuuta 2015

Aura-Jauhelihapihvit


Vietimme muutaman päivän Jyväskylässä ystäväiseni häitä juhlien, ja kotiin palatessa kaipasi jälleen jotain helppoa kotiruokaa. 
Aurajuustolla on hankala mennä pieleen, ainakaan jos pidät siitä kovasti! :D
Nämä hieman tuunatut jauhelihapihvit ovat mukavan täyteläisiä ja käyvät vaikka kotitekoisen hampparinkin väliin.


Aura-Jauhelihapihvit:

( n. 14 pihviä)


- 700g jauhelihaa
- ½ pakettia Aurajuustoa
- ripaus suolaa halutessasi
- pippuria
- 1 pieni sipuli
- 1 kananmuna
- 1 purkki kermaviiliä
- 1 rkl sinappia
- ½ tl paprikajauhetta


- Silppua sipuli.
- Kippaa jauhelihaköntti kulhoon ja murenna sekaan aurajuustoa.
- Riko kippoon kananmuna.
- Lisää sipulisilppu, kermaviili, pippuri, suola, sinappi ja paprikajauhe.
- Sekoita hyvin taikinaksi.
- Ota taikinasta noin ruokalusikallisen kokoisia nökäreitä ja painele ne pihveiksi leivinpaperille.
- Paista pihvejä n. 20 minuuttia 225-asteisessa uunissa.
- Keitä seuraksi vaikkapa tuppipottuja tai tee kuohkeaa perunamuussia.

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Pasta Carbonara


Pastat ovat siitä mainioita, että voit varioida niitä, miten tykkäät ja monesti vähilläkin aineksilla mennään jo pitkälle. 
Tässä nyt kuitenkin aikalailla klassikko, pasta Carbonara. 
Munia, pastaa, pekonia ja inanen valkosipulia.
Monesti, varsinkin Suomessa, tähän pastaan lurautetaan kermaa, mutta "oikeaan" versioon sitä ei tule. 
Hyvää se on näinkin, kokeilkaa vaikka!


Pasta Carbonara:

(neljälle)


- 500g spagettia tai tagliatelleä (muutkin käyvät)
- 140g pekonia tai pancettaa
- oliiviöljyä
- 1 valkosipulin kynsi
- 2 kananmunaa
- 100g parmesaania raasteena
- suolaa & pippuria 


- Kiehauta vesi kattilassa ja laita pasta keittymään.
- Tiristä pilkottu pekoni oliiviöljyssä pannulla ruskeaksi kokonaisen valkosipulin kynnen kanssa.
- Poista valkosipuli pannulta.
- Valuta valmis pasta ja lisää se pannulle.
- Sekoita kulhossa keskenään kananmunat, suurinosa parmesaanista ja  hitunen suolaa ja pippuria.
- Kaada seos pastan joukkoon ja sekoita.
- Lisää vielä loppu parmesaani.
- Tarjoa heti.

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Pasta Arrabbiata


...elikkä siis vihaista tai tulistunutta pastaa. 
Ja sitä se onkin, sillä tämä pasta lämmittää mukavasti, melkein kuin kokin huono päivä olisi siirtynyt lautaselle. 
Totta puhuen, olikin hieman huono päivä, mutta se oli tiessään maistettuani tätä.
Yleensä arrabbiata-kastikkeeseen ei tule jauhelihaa, mutta miehenkin vatsaa miellyttääkseni lisäsin sen.
 Chiliä voit laittaa tottumuksesi mukaan tai mielialasi mukaan. :--D


Pasta Arrabbiata:

- 500g pastaa (esim. penne, minulla tässä gemelli)
- oliiviöljyä
- 300g jauhelihaa
- 1-2 tuoretta punaista chiliä tai chilirouhetta
- 2 purkkia Mutti-tomaattimurskaa
- 1 valkosipulin kynsi raastettuna
(- 1 dl punaviiniä)
- 1 tl fariinisokeria tai hunajaa
- suolaa & pippuria
- raastettua parmesaania
- kourallinen tuoretta yrttiä, esim. basilika tai persilja.


- Kuullota oliiviöljyssä valkosipuliraastetta ja silputtua chiliä.
- Lisää pannulle jauheliha.
- Jauhelihan ruskistuttua, lisää tomaattimurska, viini ja sokeri.
- Anna hautua noin vartti.
- Laita pasta kiehumaan sillä aikaa.
- Tarkista kastikkeen maku ja lisää suola, pippuri ja parmesaani.
- Kun pasta on kypsynyt, valuta se.
- Silppua tuore yrtti ja lisää se kastikkeeseen.
- Pyöräytä kastike ja pasta sekaisin keskenään.
- Tarjoa mieluiten heti.

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Karpalo-Valkosuklaa Cookiet


Laitetaanpa vielä toinen cookieohje teidän iloksenne, tai kiusaksenne - kumminka sen sitten haluaakaan ottaa.
Helppoja tehdä ja varmasti kelpaa nautiskeltavaksi vaikkapa kahvikupposen kanssa.

Karpalo-Valkosuklaa Cookiet: 

(kaksi pellillistä)

- 170g huoneenlämpöistä voita
- 2 dl fariinisokeria
- ½ dl "normaalia" sokeria
- 1 kananmuna
- ripaus suolaa
- 4 dl vehnäjauhoja
- ½ dl perunajauhoja
- 1 vaniljajauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 100g karpaloita + 200g valkosuklaata


- Vaahdota pehmeä voi ja sokerit keskenään.
- Lisää kananmuna ja sekoita.
- Sekoita joukkoon kuivat aineet.
- Kääntele mukaan lopuksi karpalot ja rouhittu suklaa.
- Nosta taikina noin puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
- Pyörittele taikinasta palleroita leivinpaperin päälle pellille. (n. 9 per pelti)
- Jätä pallojen välille hyvin tilaa, sillä keksit leviävät uunissa.
- Paista cookieseja 175-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia.
- Keksit ovat valmiita, kun reunat ovat saaneet hieman väriä ja ovat jämäköityneet, mutta keskusta on vielä pehmeä.
- Anna keksien hieman jäähtyä ennen tarjoamista.



torstai 16. heinäkuuta 2015

Triplasuklaa Cookiet


Kylmää maitoa ja keksejä - siitä ei paljon paremmaksi voi pistää. 
Näissä lämpäreissä on rapsakka kuori ja pehmeä sisus, kuten kunnon cookieissa kuuluukin. 
Sattumina kekseissä on kolmea suklaata, ja paljon.


Triplasuklaa Cookiet:

(kaksi pellillistä)

- 170g huoneenlämpöistä voita
- 2 dl fariinisokeria
- ½ dl "normaalia" sokeria
- 1 kananmuna
- 1/4 tl suolaa
- n. 4,5 dl jauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- ripaus kanelia
- 200g suklaata rouhittuna (valko- , maito- ja tummaa suklaata)


- Vaahdota voi ja sokerit keskenään kulhossa kuohkeaksi.
- Lisää sekaan kananmuna ja sekoita.
- Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja sekoita massan joukkoon.
- Kääntele rouhitut suklaat taikinan sekaan.
- Nosta taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
- Pyörittele taikinasta leivinpaperin päälle pellille palleroita.
- Minulla palleroita tuli n. 9 per pelti ja kekseistä tuli noin kämmenenkokoisia, joten voit tehdä pienempiäkin.
- Jätä palleroiden väliin reilusti tilaa, sillä ne leviävät uunissa melkoisesti.
- Paista keksejä 175-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia.
- Keksit ovat valmiita, kun keksien reunat ovat jämäkät, mutta keskusta on vielä pehmeä.
- Anna jäähtyä hieman.
- Tarjoa vaikkapa kylmän maidon kanssa.


keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ahvenanmaan Pannari


Mikä ihmeen Ahvenanmaan pannukakku, kysyt? 
Noh, tämäpä eroaa normaalista pannarista siinä, että taikinaan tulee puuroa ja kardemummaa. 
Minä käytin tähän mannapuuroa ja reippaasti kardemummaa, sekä vaniljaa.
Seuraksi vaikkapa mansikoita ja laiskasti vatkattua kermaa näin kesän kunniaksi, vaikkei kunnollista kesää, ainakaan täällä pohjoisessa, ole näkynytkään.


Ahvenanmaan Pannari:

(pellillinen)

- 1 litra maitoa
- 1½ dl mannasuurimoita
- 75g voita
- ½ dl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1-2 tl jauhettua kardemummaa
- ½ tl vaniljajauhetta
- 4 kananmunaa
- 2 dl vehnäjauhoja



- Mittaa kattilaan maito ja kiehauta se.
- Lisää sekaan mannasuurimot ja keittele puuro valmiiksi välillä sekoittaen.
- Varo ettei puuro pala pohjaan.
- Lisää kuumaan puuroon suola, sokeri, kardemumma, vanilja ja voi.
- Anna puuron jäähtyä.
- Lämmitä uuni 200-asteiseksi ja vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.
- Lisää kananmunat jäähtyneeseen puuroon kokoajan sekoittaen.
- Sekoita mukaan lopuksi jauhot.
- Kaada taikina uunipellille ja paista noin 40 minuuttia, tai kunnes pannari on kypsä ja kauniin ruskea.
- Huom! Voit tehdä taikinan puolitoista kertaisena, jos tykkäät että pannari on paksu, tai vaihtoehtoisesti käytä hieman pienempää peltiä tai uunivuokaa.
- Tarjoa vaikkapa mansikoiden ja laiskasti vatkatun kerman kanssa.


tiistai 14. heinäkuuta 2015

Veriletut


Meillä veriletut kuuluvat arkiruokien joukkoon, mutta nyt vasta ensimmäistä kertaa tein niitä itse. 
Veripurkin ostaminen tuntui hieman oudolta, mutta valmiita verilettuja maistellessa se ei enää haitannut. 
Lisäksi puolukoita pakkasesta, hitunen sokeria ja pottumuussia voilla. 
Kokeilkaa, älkää kammoksuko! :--)

Veriletut:


- 3 dl verta (pakaste)
- 3 dl maitoa
- 0,5 dl ohrajauhoja
- 0,5 dl vehnäjauhoja
- vajaa desi ruisjauhoja
- 1½ tl suolaa
- 1-2 tl meiramia
- 1 tl sipulijauhetta
- valkopippuria
- 2 rkl öljyä
- 1 kananmuna


- Sulata veri.
- Mittaa veri, maito ja jauhot kulhoon.
- Sekoita ja anna turvota puolisen tuntia.
- Mausta ja lisää lopuks sekaan öljy ja kananmuna.
- Kauhaise taikinaa lettupannun syvennyksiin ja paista kypsiksi voin kanssa.
- Tarjoa sokeroitujen puolukoiden ja perunamuussin kanssa.



keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Pinaattikeitto


Pinaattikeitto on kyllä hyvää perusruokaa ja vielä helppoakin..siis nyt en puhu siitä jäisestä lohkareesta! 
Tänään shoppailupäivän jälkeen lämpimällä parvekkeella se maistui jotenkin erittäin hyvältä. 
Tekipä melkein mieli ottaa päiväunet säkkituolissa tämän lautasellisen jälkeen.


Pinaattikeitto:

(n. neljä annosta)


- 50g voita
- 5 rkl jauhoja
- 1 litra kevytmaitoa
- 1 pss pinaattia pakasteesta (150g)
- ½ tl fariinisokeria, jos tykkäät että keitossa on hieman makeutta
- suolaa maun mukaan



- Lohkaise kattilaan voita.
- Anna sen sulaa ja lisää perään jauhot. Kypsennä hetki, mutta älä anna ruskistua.
- Kaada nyt hiljalleen maito kattilaan kokoajan sekoittaen vispilällä.
- Kiehauta.
- Lisää joukkoon pinaatti.
- Sekoita keittoon myös suola ja sokeri.
- Tarkista maku.
- Kiehauta kaveriksi pari munaa ja popsi pois.

maanantai 6. heinäkuuta 2015

Täytetyt Herkkusienet Pekonikääreellä


Nämä pienet paketit valmistuvat helposti joko uunissa tai grillissä ja uppoavat varmasti moneen suuhun. 
Täytteeksi voit tupata esimerkiksi Aura-juustoa tai pippurista tuorejuustoa (nämä siis minun suosikkini), ja jos pidät suolaisen ja makean yhdistelmästä, voit valuttaa sienien päälle hieman hunajaa. 
Toimii!


Täytetyt Herkkusienet Pekonikääreellä:


- 1 rasia herkkusieniä (n. 10-16 kpl)
- ½ paketti Aurajuustoa tai 200g pippurista tuorejuustoa
- 1 paketti pekonia
- ripaus pippuria
- luraus hunajaa


- Huuhtaise sienet ja poista niistä jalka.
- Täytä sienten hatut valitsemallasi juustolla.
- Leikkaa pekonisiivut puoliksi ja kääri aina puolikas siivu yhden sienen ympärille.
- Rouhaise sienten päälle pippuria ja valuta halutessasi vielä hieman hunajaa.
- Grillaa tai paista uunissa, kunnes pekoni on kypsää.
- Uunissa tähän menee noin 15-20 minuuttia.
- Tarjoa tällaisenaan tai osana grilliateriaa.


sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Miniburgerit & Makea BBQ-kastike



Ajattelimme eilen juhlistaa "Fourth of July":ta jenkkiläisin menoin ja nämä miniburgerit, eli slidersit olivatkin juuri sopivia siihen tarkoitukseen. 
Pieniä, melkein suupalan kokoisia, hampurilaisia joista makua ei kyllä puutu. 
Lisäksi porisutin makean BBQ-kastikkeen näiden väliin. 
Pienet pihvit valmistuvat myös kätevästi grillissä.


Miniburgerit:

(noin 12 kappaletta)


Sämpylät:

- ½ annos sämpylätaikinaa täältä

Pihvit:

- 600g jauhelihaa
- suolaa & pippuria
- ½ tl savupaprikajauhetta
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 tl sinappia

BBQ-kastike:

- 2 rkl ketsuppia
- 1 rkl tomaattipyrettä
- suolaa & pippuria
- ½ tl savupaprikajauhetta
- 1 tl soijakastiketta
- 4 rkl omenasiideriä tai -mehua
- 3 rkl fariinisokeria
- 1-2 tl chilikastiketta ( esim. Sriracha)

Muut täytteet:

- cheddar-juustoa
- punasipulia
- salaatinlehtiä
- kurkkua
- tomaattia
- pekonia
- chilimajoneesia
- mitä muuta nyt keksitkään


- Aloita kastikkeen valmistamisella.
- Mittaa kaikki kastikkeen ainekset pieneen kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia.
- Tarkista maku.
- Valmista sämpylätaikina ohjeen mukaan ja laita ne paistumaan 225-asteiseen uuniin noin vartiksi, mutta tarkkaile sämpylöitä, jottei ne pala.
- Valmista pihvitaikina sekoittamalla kaikki pihvien ainekset keskenään.
- Muotoile taikinasta pieniä pihvejä leivinpaperin päälle pellille.
- Paista pihvejä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Kokoa hampurilaiset haluamillasi täytteillä ja nautiskele hyvässä seurassa.


perjantai 3. heinäkuuta 2015

Kylmäsavulohi-Bagelit


Ah, bagelit - mahtavaa kesäevästä vaikkapa piknikille, brunssille tai vaikkapa terassi/parvekekahvittelulle.
Yksi suosikkitäytteistäni on tällainen simppeli lohitäyte, 
johon rapsakkuutta ja pippurisuutta tuo retiisi.
Vaikket jaksaisikaan vääntää bageleita itse, niin koita ihmeessä silti tätä täytevaihtoehtoa.
...toimii muuten hyvin myös näin bloginkirjottelu-eväänä :--D


Kylmäsavulohi-Bagelit:

(n. 8 kipaletta)

- 1 satsi bageleita (ohje täällä)
- n. 200g kylmäsavulohta siivuina
- 200g maustamatonta tuorejuustoa
- n. 5 retiisiä
- salaatin lehtiä, tai esimerkiksi rucolaa
- pippuria


- Anna tekemiesi bageleiden jäähtyä. (Tai käytä valmiita)
- Leikkaa bagelit kahtia.
- Levitä sekä pohjaan, että kanteen sisäpinnalle tuorejuustoa (reilusti).
- Rouhaise päälle pippuria.
- Laita bagelin täytteeksi seuraavana salaatin lehdet, sekä lohisiivut.
- Leikkaa retiisit, tunge ne myös bagelin väliin ja aseta "hattu" paikoilleen.
- Syö mieluiten heti parempiin suihin.



keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Aurinkoinen Chili-Porkkanakeitto


Sosekeitot ovat minusta ihanaa kesäsyötävää - silkkistä, maistuvaa ja halutessasi myös kevyttä. 

Tämä porkkanakeitto on näistä adjektiiveista ainakin kahta...saat itse päätellä, mitä niistä. Heh. 
Mutta hyvää tämä ainakin on, sen voi luvata.
Lämpöä chilistä ja pientä makeutta porkkanasta ja, ah, niin ihanan väristäkin!



Aurinkoinen Chili-Porkkanakeitto:

(kahdelle-neljälle)


- n. 7 porkkanaa
- 4 jauhoista perunaa (pienehköä)
- 5 dl vettä
- 1 fondikuutio (kana)
- ½-1 tl chilihiutaleita
- 2 dl kuohukermaa
- ½ tl kuivattua rakuunaa
- 1 tl paprikajauhetta
- ½ tl kurkumaa
- ½-1 tl hunajaa
- pippuria & suolaa


- Kuori ja pilko perunat ja porkkanat kattilaan.
- Kaada sekaan vesi ja laita porisemaan.
- Lumpsauta mukaan fondikuutio ja keitä, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
- Surauta soseeksi sauvasekoittimella.
- Lisää kattilaan mausteet, hunaja ja kuohukerma.
- Surauta jälleen.
- Tarkista maku.
- Tarjoa silkkinen keitto esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.