>

Sidor

keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Pipari-Brookiet (Gluteeniton)



Jos jollekin "brookie" ei ole sanana tuttu, niin se tarkoittaa ihanaa brownien ja cookien liittoa.
Tässä gluteenittomassa brookiessa yhdistyy suklainen ja tahmea brownie, sekä jouluinen piparitaikina.
Tuhtia ja makeaa mutta todella hyvää!
Maistuu muuten mainiosti myös pikaisesti lämmitettynä jäätelön kanssa.


Pipari-Brookiet (Gluteeniton):

n. 12 palaa



Brownie:

- 150g voita
- 100g tummaa suklaata
- 1,5 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- ripaus suolaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- ½ dl gluteenittomia kaurajauhoja


Pipari:

- 125g pehmeää voita
- ½ dl sokeria
- ½ dl fariinisokeria
- 1 kananmuna
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/4 dl siirappia
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- ½ tl pomeranssia
- 1/4 tl neilikkaa
-1/3 tl inkivääriä
- 1 tl leivinjauhetta
- 3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta


- Vuoraa noin 20 x 30 cm vuoka leivinpaperilla.
- Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
- Aloita brownietaikinan valmistaminen sulattamalla voi ja pilkottu tumma suklaa mikrossa.
- Sekoita välillä kuumennuksen aikana.
- Mittaa kulhoon brownietaikinan kuivat aineet.
- Sekoita kuiviin aineisiin voi-suklaaseos ja kananmuna.
- Kaada taikina vuokaan ja paista noin 10 minuuttia.
- Valmista sillä välin piparitaikina.
- Vatkaa pehmeä voi sekä sokerit kuohkeaksi.
- Lisää kananmuna.
- Sekoita joukkoon mausteet, siirappi ja jauhot+leivinjauhe.
- Kun browniepohja on paistunut kymmenen minuuttia, nostele piparitaikina vuokaan.
- Voit hieman marmoroida ja sekoittaa taikinoita keskenään, kun brownie on vielä löysää.
- Paista brookieta vielä 15-20 minuuttia, riippuen siitä kuinka tahmeasta lopputuloksesta tykkäät.
- Anna brookien jäähtyä ja siirrä se jääkaappiin jähmettymään.
- Leikkaa brookiet paloiksi.




sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Pihvit Porkkanalaatikosta (Gluteeniton)

 


Kaikenlaiset laatikot, niin perinteiset kuin modernitkin, ovat ainakin meidän joulupöytämme vakiokalustoa. Melko harvoin pääsee niin käymään, että laatikoita jäisi yli, sillä niistä niin tykkäämme, mutta jos näin kuitenkin kävisi tämä ohje pelastaisi tilanteen.
Tekemällä laatikon jämistä pihvejä saat uutta tvistiä ruokaan, joka ei sellaisenaan välttämättä enää maistu kaiken jouluruokamässäilyn jälkeen.


Pihvit Porkkanalaatikosta:


- n.400g porkkanalaatikkoa (gluteeniton)
- n.100g fetaa
- 1 tl kuivattua rakuunaa
- 1 tl kuivattua ruohosipulia
- 2 kananmunaa
- 1-1,5 dl gluteenittomia korppujauhoja
- ripaus valkopippuria
(- ripaus suolaa)


- Sekoita kulhossa keskenään porkkanalaatikko, murusteltu feta ja mausteet.
- Maista massaa ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
- Lisää joukkoon kananmunat ja korppujauhot.
- Laita taikinaan sen verran korppujauhoja, että saat aikaiseksi muotoiltavan massan.
- Muotoile massasta pihvejä ja paista ne molemmin puolin pannulla joko voissa tai öljyssä.
- Pihvit ovat valmiita, kun molemmilla paistopuolilla on hieman väriä.
- Tarjoa esimerkiksi kermaviilikastikkeen ja perunamuusin kanssa.



perjantai 11. joulukuuta 2020

Joululimppu (Gluteeniton)

 


Enpä muista milloin viimeksi olisi tullut joululimppua syötyä, mutta nyt se himo iski ja resepti oli jouluksi kehitettävä. Onhan se aina ilon paikka, kun reseptin kehitys menee heti kerrasta nappiin ja lopputulemaa ei tarvitse paljoa viilailla.
Tästä ohjeesta tulee kaksi pientä limppua, joista toisen jo miltei tuhosin lohileipinä ja toinen lähti pakastimeen odottelemaan joulukinkkua kyytipojakseen.
Maistuipa muuten oikein hyvältä myös lämpimänä paahtimesta voinokareen kanssa.


Joululimppu (Gluteeniton):

(2 pientä limppua)


- 5 dl maitoa
- 30g hiivaa
- 2 dl tattarihiutaleita
- 0,5 dl Pofiberiä
- 4 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1/3 tl jauhettua kuminaa
- 1/3 tl jauhettua pomeranssia
- 1/3 tl jauhettua fenkolia
- ripaus kardemummaa
- 1 dl tummaa siirappia
- 1 kananmuna
- 3 dl tattarijauhoja
- 2 dl riisijauhoja
- 1 tl kaakaojauhetta (antaa leivälle väriä)


+ riisijauhoa muotoiluun
+ kananmuna voiteluun
+ siirappia ja vettä penslaukseen (1 rkl siirappia, 2 rkl vettä)



- Mittaa maito kulhoon ja lämmitä sitä hieman.
- Lisää joukkoon hiiva, tattarihiutaleet, Pofiber, psyllium ja siirappi.
- Sekoita ja anna seoksen tekeytyä noin vartin verran.
- Lisää taikinaan loput aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Peitä taikinakulho esimerkiksi leivinliinalla tai kelmulla ja aseta taikina kylmään tekeytymään yön yli.
- Jaa taikina kahtia ja muotoile siitä riisijauhoja apuna käyttäen kaksi pientä limppua leivinpaperin päälle pellille.
- Voitele limput kananmunalla.
- Paista leipiä 225-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.
- Ota leivät uunista ja penslaa ne vielä vesi-siirappiseoksella.
- Paista vielä noin viisi minuuttia.
- Anna leipien jäähtyä hieman ennen leikkaamista.





lauantai 5. joulukuuta 2020

Gluteenittomat Lusikkaleivät

 


Lusikkaleivät ovat perinteinen herkku kahvipöydissä ympäri vuoden ja yleensä ne sisältävät joko mansikka- tai vadelmamarmeladia. Kuitenkin näin joulun aikaan minusta lusikkaleipien väliin sopii esimerkiksi luumu- tai omena-kanelimarmeladi.
Nämä gluteenittomat lusikkaleivät ovat ihanan mureita, herkullisia ja sopivan makeita. Tällä ohjeella saat, lusikkasi koosta riippuen, noin 45 lusikkaleipää.


Gluteenittomat Lusikkaleivät:


- 200g voita
- 1,5 dl sokeria
- 3 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 1,5-2 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 5dl mantelijauhoja
- 1tl leivinjauhetta


+ haluamaasi marmeladia (minulla tässä omena-kaneli)
+ Siro-sokeria


- Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehua noin kymmenisen minuuttia, kunnes sen väri muuttuu hieman rusehtavaksi ja tuoksu pähkinäiseksi.
- Kaada voi kattilasta kulhoon ja sekoita joukkoon sokerit sekä ripaus suolaa.
- Anna seoksen jäähtyä kunnolla.
- Sekoita toisessa kulhossa keskenään leivinjauhe, mantelijauhot ja jauhoseos.
- Lisää jauhot voiseokseen.
- Jos tuntuu, että taikinaa on hankala käsitellä, voit lisätä hieman gluteenitonta jauhoseosta.
- Painele taikinaa lusikkaan (teelusikka on sopiva koko pikkuleivälle) ja siirrä muotoiltu pikkuleipä leivinpaperoidulle pellille.
- Jatka samoin, kunnes taikina loppuu.
- Paista lusikkaleipiä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuttia.
( Huom! Voit tehdä ensimmäisen muotoillun pikkuleivän kohdalla testipaiston, jotta näet kuinka taikina käyttäytyy paiston aikana, jos pikkuleipä leviää voit lisätä taikinaan hieman jauhoseosta.)
- Anna lusikkaleipien hieman jäähtyä ennen täyttöä.
- Täytä puolet pikkuleivistä marmeladilla ja aseta loput päälle kansiksi.
- Pyöräytä lusikkaleivät sokerissa ja aseta tarjolle.
- Lusikkaleipiä voi myös pakastaa sekä "kuorina", että täytettyinä.




torstai 26. marraskuuta 2020

Kirsikka-Valkosuklaakakku (Gluteeniton)

 


Olen leiponut jo kaikenlaista pakkaseen joulua varten, muun muassa erilaisia gluteenittomia kahvikakkuja...tai kuivakakkuja, kuten jotkut tykkäävät näitä kutsua, on tullut kokeiltua. Tästä kakusta tuli ihanan pehmeä, sopivan makea ja ehkä siitä syystä tätä säästyi pakkaseen vain pieni palanen.
Kokeilkaa, olisiko tästä teidänkin joulupöytään tarjottavaksi.



Kirsikka-Valkosuklaakakku (Gluteeniton):


- 4 kananmunaa
- 4 dl sokeria
- 2 dl kuohukermaa
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- 2 rkl vaniljasokeria
- 2 dl voisulaa
- 5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (kuten Sunnuntai tai Semper)
- 2 tl leivinjauhetta
- n. 80g valkosuklaata rouhittuna
- 80-100g kandeerattuja kirsikoita

+ voita tai spraytä vuuan voiteluun
(+ gluteenittomia korppujauhoja)


- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Rouhi kirsikat ja valkosuklaa, lisää niiden joukkoon noin 0,5dl jauhoseosta.
- Sekoita keskenään jauhot, kardemumma, kaneli vaniljasokeri ja leivinjauhe.
- Lisää muna-sokerivaahtoon kuohukerma, voisula ja 4,5dl jauhoseosta.
- Sekoita lopuksi joukkoon jauhotetut kirsikat ja valkosuklaa.
- Kaada taikina spraylla tai voilla voideltuun (+korppujauhotettuun) vajaan kahden litran vuokaan.
- Paista kakkua 200-asteisessa uunissa noin tunnin verran.
- Tarkkaile kakkua paiston aikana, jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä kakku esimerkiksi foliolla.
- Kakku on valmis, kun tikulla kokeilemalla siihen ei jää taikinaa ja kakku irtoaa hieman vuuan reunoista.
- Anna kakun jäähtyä hetki vuuassa ja kumoa se sitten leivinpaperin päälle.
- Koristele kokonaan jäähtynyt kakku esimerkiksi valkosuklaalla ja kandeeratuilla kirsikoilla.





perjantai 6. marraskuuta 2020

Helpot Koirankeksit

 


Nämä keksit ovat olleet meidän Reinon suosikkeja jo muutaman vuoden ja instan puolella moni onkin kysynyt näihin ohjetta. 
Tässäpä siis ohjetta teille, jotka haluatte ilahduttaa karvaisia ystäviänne.


Helpot Koirankeksit:

(n. pellillinen)


- 2 kypsää banaania
- 1,5 rkl pellavarouhetta
- 1 dl maustamatonta (sokeriton ja suolaton) maapähkinävoita
- 3-6 dl täysjyvä kaurajauhoja
(- 1 rkl marjajauhetta, esim puolukka tai karpalo)


- Laita uuni kuumenemaan 180-asteiseksi.
- Muussaa banaanit ja lisää joukkoon pellavarouhe sekä maapähkinävoi.
- Annostele taikinaan sen verran kaurajauhoja, että taikina tuntuu mielestäsi sopivan jämäkältä.
- Ripottele pöydälle hieman kaurajauhoja ja kaulitse taikina noin 3-4mm paksuiseksi levyksi.
- Ota taikinasta muotilla keksejä ja aseta ne leivinpaperin päälle pellille.
- Paina keksien keskelle haarukalla reijät, jotta keksit eivät paisu paiston aikana.
- Paista keksejä n. 25-35 minuuttia, keksiesi koosta riippuen.
- Valmiissa kekseissä on kaunis väri, eivätkä koskettaessa tunnu kovin pehmeiltä.
- Keksit rapsakoituvat vielä jäähtyessään.
- Säilytä esimerkiksi lasipurkissa.




tiistai 1. syyskuuta 2020

Gluteenittomat Riisipiirakat



Riisipiirakoita tuli rypytettyä leipuri-kondiittoriopintojen aikana ainakin muutama tuhat, mutta eipä mennyt kauaa että jaksoin kotonakin riisipiirakoita leipoa - gluteenittomana tosin.
Näihin piirakoihin on helppo upottaa riisipuuron jämät ja kuoressa maistuu mukavasti tattari.


Gluteenittomat Riisipiirakat:



Puuro:

- 6 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl maitoa
- 1 tl suolaa


Kuoritaikina:

-2 dl kylmää vettä
-2 rkl rypsiöljyä
- ripaus suolaa
- 2 tl psylliumia
- 3-4 dl tattarijauhoja


Päälle:

- voisulaa



- Sekoita riisi kiehuvaan veteen.
- Keitä kunnes riisit ovat juuri ja juuri kypsiä.
- Sekoita välillä.
- Lisää joukkoon kuohukerma, maito ja suola.
- Anna puuron hautua vielä noin kymmenen minuuttia.
- Jäähdytä puuroa hetki ja siirrä se sitten pursotinpussiin.
- Sekoita kylmään veteen rypsöljy, suola ja psyllium.
- Anna seoksen turvota viitisen minuuttia.
- Lisää joukkoon kolme desiä tattarijauhoja.
- Vaivaa taikinaa ja lisää tarvittaessa jauhoja.
- Valmis taikina tukisi olla kiinteä ja sileä.
- Ripottele pöydälle hieman tattarijauhoja ja kauli taikinasta noin 2 mm paksu levy.
- Tämä kannattaa tehdä kahdessa tai kolmessa osassa, jotta kuoritaikina ei kuivu.
- Ota taikinasta muotilla (juomalasikin käy) ympyröitä.
- Pursota puuroa taikinaympyröiden keskelle ja rypytä piirakat.
- Paista piirakoita 275-300-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia piirakoiden koosta riippuen.
- Voitele kypsät piirakat voisulalla.


perjantai 14. elokuuta 2020

Rouhea Kurkkusalaatti

 


Kaikenlaiset luonnonantimien säilöntätoimet ovat meillä kyllä joka kesäinen/syksyinen juttu. Kurkkuja olen tehnyt monella tapaa, mutta kurkkusalaatti on jäänyt jostain syystä kuitenkin kokeilematta.
Nytpä uskaltauduin tekemään muutaman purkin, ja toivoin lähes välittömästi että olisin tehnyt lisää, sillä hyvin kelpasi, niin meillä kuin muuallakin, ruokapöydissä.
Tämä kurkkusalaatti on hieman makea, mausteinen ja rouhea.


Rouhea kurkkusalaatti: 

(n. 6 keskikokoista purkkia)


- 1,7 kg avomaankurkkuja
- 1 makea suippopaprika
- 1 pieni chili
(- 1 makea sipuli)
- 2,5 dl etikkaa
- 1 rkl suolaa
- 3 rkl sinapinsiemeniä
- 1 rkl kuivattua tai tuoretta tilliä
- 400g hillosokeria 


- Pese ja pilko kurkut haluamasi kokoisiksi paloiksi.
- Tee samoin paprikalle ja chilille (poista ainakin paprikasta myös siemenet).
(- Pilko myös sipuli pieniksi kuutioiksi).
- Laita kurkut, paprikat ja chilit (+sipulit) suurehkoon kattilaan.
- Lisää kattilaan etikka, suola, sinapinsiemenet ja tilli.
- Kuumenna höyryäväksi ennen hillosokerin lisäämistä.
- Sekoita ja keitä kurkkusalaattia noin kymmenisen minuuttia.
- Purkita puhtaisiin purnukoihin ja säilytä kurkkusalaattia viileässä.
- Salaatin pitäisi säilyä viileässä hyvänä ainakin kuukauden verran.




perjantai 17. heinäkuuta 2020

Mehevä Mustikkapiirakka (Gluteeniton)




Mustikkapiirakka on minusta eräänlainen lohtuleivonnainen. 
Se on pehmeää, makeaa ja kardemmumma antaa siihen kotoista lämpöä.

Teen yleensä miltei kaikki marjapiirakat tällä samalla pohjalla, koska se onnistuu aina ja käy hyvin niin monen marjan kanssa.
Eikun kaivelemaan pakastinta tai käyttämään ensimmäiset metsämustikat ja piirakkaa leipomaan!


Mehevä Mustikkapiirakka (Gluteeniton):

(pellillinen)


Muruseos:

- 3 dl gluteenittomia kaurajauhoja
- 7 dl perunajauhoja
- 1 rkl psylliumia
- 3 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl soodaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- 250g voita 


Pohja:

- 2/3 muruseoksesta
- 2 dl jugurttia, rahkaa tai piimää
(voit käyttää maustamatonta, tai maustettua makusi mukaan, esim vanilja)
- 1 kananmuna
- 1 tl kardemummaa


Täyte:

- n. litra mustikoita
- 500g rahkaa
- 1,5 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljajauhetta



- Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. 
- Ota seoksesta 1/3 pieneen kulhoon. 
- Käytä loput muruseoksesta pohjataikinaan.  
- Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut jugurtti, kardemumma ja kananmuna. 
- Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille. 
- Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljajauhe.
- Kaada seos piirakan päälle.
- Ripottele pohjataikinan päälle noin litran verran mustikoita.  
- Murenna lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.






tiistai 7. heinäkuuta 2020

Pannukeksi (Gluteeniton)



Pannukeksi on juuri sopivaa leivottavaa esimerkiksi tällaisiin sateisiin päiviin tai mökkiolosuhteisiin. Se on helppo ja nopea tarjottava makeannälkään.
Päälle hieman jäätelöä tai kermavaahtoa ja herkkuhetki on taattu.



Pannukeksi (Gluteeniton):


- 80g voita
- 1/2 dl sokeria
- 3/4 dl fariinisokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 kananmuna
- 1/2 kaurajauhoja
- 1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta tai perunajauhoja
- 1/2 tl ruokasoodaa
- ripaus suolaa
- 100g suklaata rouhittuna



- Laita uuni lämpiämään 175-asteiseksi.
- Sekoita kulhossa keskenään kaurajauhot, vaalea jauhoseos, sooda, suklaarouhe ja suola.
- Sulata voi uuninkestävällä paistinpannulla.
- Sekoita joukkoon sokerit ja kananmuna.
- Lisää pannulle kulhon sisältö ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Painele taikina pannun pohjalle.
- Paista pannukeksiä uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.
- Anna keksin jäähtyä hieman ja tarjoa jäätelön tai kermavaahdon kanssa.



lauantai 30. toukokuuta 2020

Tahmapullat (Gluteeniton)




Tahmapulla on amerikkalainen makea pullaherkku, jossa maistuu kinuski ja suutuntumaa antaa pekaanipähkinä.
Pullat paistetaan pellillä lähekkäin, jotta ne saa sitten mukavasti repiä irti toisistaan.
Tässä minun versioni näistä tahmaisista pullista gluteenittomasti.



Tahmapullat (Gluteeniton):


Pullataikina:

- 2,5 dl lämmintä vettä
- 1 tl psylliumia
- 25g tuorehiivaa
- 1 tl ksantaania
- 1 kananmunaa
- 0,75 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl vaniljakreemijauhetta
- 1 tl kardemummaa
- n. 7 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai tai Semper)
- 80 g pehmeää voita


Täyte:

-100g pekaanipähkinöitä
-100g voita
- 1,5 dl fariinisokeria
- 2 tl kanelia

+ kanamuna voiteluun


Kinuski:

- 1,5 dl kuohukermaa
- 1 dl fariinisokeria
- ripaus suolaa



-Rouhi pähkinät.
- Sekoita kulhossa pehmeän voin joukkoon fariinisokeri ja kaneli.
 - Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää psyllium.
- Anna seoksen turvota noin viitisen minuuttia.
- Lisää joukkoon kaikki loput aineet.
- Vaivaa taikinaa ensin 2 minuuttia hiljaisella teholla ja sen jälkeen vielä 6-8 minuuttia nopeammalla teholla, jotta taikina saa kunnollisen rakenteen.
- Taikina kannattaa tehdä yleiskoneella, jolloin saat parhaan tuloksen aikaiseksi.
- Valmis taikina pitäisi olla hieman tahmeaa, mutta sen ei tulisi tarttua käsiin.
- Jauhota pöytää kevyesti ja kippaa taikina pöydälle.
- Kaulitse taikinasta noin 1,5 cm paksuinen levy.
- Levitä levyn päälle fariini-voi seos ja rouhitut pähkinät.
- Rullaa taikina melko tiukaksi rullaksi.
- Jos tuntuu, että taikina meinaa tarttua pöytään kiinni,voit käyttää rullauksessa apuna esimerkiksi paistinlastaa tai leivontaraappaa.
- Jaa rulla kahteentoista osaan.
- Nostele pullat voideltuun vuokaan, tai leivinpaperin päälle pellille melko lähelle toisiaan.
- Litistä pullia hieman.
- Kohota pullia 20-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, tai kunnes pullat ovat selvästi kohonneet.
- Voitele pullat.
- Paista pullia 185-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pullat ovat kypsiä ja saaneet kauniin värin.
- Anna pullien hieman jäähtyä ja valmista niiden päälle kinuski.
- Keitä pienessä kattilassa kermaa ja fariinisokeria noin viitisen minuuttia, tai kunnes seos hieman saostuu.
- Mausta kinuski ripauksella suolaa.
 - Valuta kinuski pullien päälle.



lauantai 16. toukokuuta 2020

Currykana-Piirakka (Gluteeniton)



Kemissä asuessani tilasin lähes aina sellaista Currykana-pitsaa, johon en ole törmännyt missään muulla. Se sisälsi hieman lättypaikasta riippuen persikkaa tai ananasta, jalopenoja, fetaa, kanaa ja aivan törkyhyvää currymajoneesia.
Aloin kaipailemaan näitä pitsan makuja ja pyöräytinkin ne piirakaksi - ja muuten, toimii!


Currykana-Piirakka (Gluteeniton):


Pohja:

- 150g pehmeää voita
- 4 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Sunnuntain tumma)
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna


Täyte:

- n. 100g kypsää kanaa nyhdettynä
(tähän käy hyvin myös esimerkiksi kanasäilykkeet tomaattikastikkeessa)
- aurinkokuivattuja tomaatteja maun mukaan
- n. 100g fetaa tai salaattijuustokuutioita
- n. 100g persikkakuutioita
- jalapenoja maun mukaan
- 2 dl mozzarellaraastetta
- ½ tl oreganoa
- ½ tl suolaa
- ½ tl pippuria
- ripaus currya
- 2 dl ruokakermaa
- 1 kananmuna


Päälle:

- 1 dl majoneesia
- 1 tl currya
- ripaus suolaa
- hunajaa maun mukaan


- Aloita piirakanvalmistaminen pohjataikinan tekemisellä.
- Nypi kulhossa 3 dl jauhoja, voi ja suola.
- Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi.
- Vaivaa joukkoon vielä 1 dl jauhoja.
- Laita taikina jääkaappiin noin kymmeneksi minuutiksi.
- Voitele noin 24 cm ø vuoka ja painele piirakkataikina tasaisesti pohjalle ja reunoille.
- Täytä piirakka kanalla, feta- ja persikkakuutioilla, jalapenoilla ja pienityillä aurinkokuivatuilla tomaateilla.
- Sekoita kulhossa keskenään ruokakerma, kananmuna ja mausteet.
- Kaada kerma-munaseos piirakan päälle.
- Kuorruta juustoraasteella.
- Paista piirakkaa noin 25-30 minuuttia 200-asteisessa uunissa, tai kunnes piirakka on saanu kauniin värin.
- Sekoita kulhossa keskenään majoneesikastikkeen ainekset.
- Anna piirakan jäähtyä ennen majoneesikastikkeen lisäämistä.





keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Gluteenittomat Churrot




Kai muistatte vielä Serranon perheen? Fiti ja Santi toivat tullessaan aamuisin churroja aamiaiselle ja kuvittelin,
että saatoin tuntea niiden tuoksun telkkarin välityksellä.
En ole koskaan maistanut normaaleita versioita, mutta nämä ainakin olivat hyviä ja sopivat mainosti vapun juhlintaan munkin korvikkeena, tai kaverina.



Gluteenittomat Churrot:


Taikina:
- 2,5 dl vettä
- 100g voita
- ripaus suolaa
- ½ tl vaniljasokeria
- 2,5 gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta tai esim pulla&munkki mixiä
- 2 kananmunaa


Paistamiseen:
- 0,5 litraa auringonkukkaöljyä


Pintaan:
- 1 rkl kanelia
- ½ dl sokeria



- Mittaa pieneen kattilaan vesi, voi, suolaripaus ja vaniljasokeri.
- Kiehauta seos ja siirrä pois liedeltä.
- Lisää joukkoon jauhot ja sekoita kunnes seoksesta muodostuu kiinteä taikinapallo.
- Anna taikinan jäähtyä hetki ja sekoita joukkoon kananmunat.
- Siirrä taikina pursotinpussiin. 
(Käytä halutessasi tiheää tähtityllaa, jos haluat churroihin tyypillisen pintakuvion.)
- Kuumenna öljy pienessä kattilassa noin 175-asteiseksi.
- Pursota taikinasta tankoja öljyyn, käytä taikinan katkaisuun apuna saksia.
- Paista churrot molemmin puolin kullanruskeiksi.
- Nosta paperin päälle jäähtymään.
- Pyörittele lämpimät churrot kanelisokerissa.



maanantai 20. huhtikuuta 2020

Vaniljaiset Voisilmäpullat (Gluteeniton)





Näin jokin aika sitten unta pehmoisista ja kimmoisista gluteenittomista pullista, ja jokainen joka on gluteenittomia pullia syönyt, tietää varmasti että ne saattavat olla monesti hieman tiiviitä ja kovettuvat nopeasti. Noh, unesta intoutuneena aloitin pullataikinakokeilut - tässä tulos. Luulenpa, että omalla kohdallani ainakin se täydellinen pullataikina on löytynyt. Nämä pullat ovat pehmeitä vielä seuraavana päivänäkin ja myös pakastamisen jälkeen maistuvat oikein hyvin.
Tällä ohjeella saat noin kaksi pellillistä muhkeita pullia.



Vaniljaiset Voisilmäpullat (Gluteeniton):


Voisilmätäyte:

- 300g pehmeää voita
- 83g sokeria
- 50g vaniljakreemijauhetta


Pullataikina:

- 5 dl lämmintä vettä
- 2 tl psylliumia
- 50g tuorehiivaa
- 2 tl ksantaania
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- 2 rkl vaniljakreemijauhetta
- 2-3 tl kardemummaa
- n. 14 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai tai Semper)
- 150 g pehmeää voita

+ voiteluun kananmuna ja hieman vettä
+ päälle hieman sokeria



- Valmista ensin voisilmätäyte vatkaamalla kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi.
- Laita täyte pursotinpussiin ja sivuun odottamaan.
- Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää psyllium.
- Anna seoksen turvota noin viitisen minuuttia.
- Lisää joukkoon kaikki loput aineet.
- Vaivaa taikinaa ensin 2 minuuttia hiljaisella teholla ja sen jälkeen vielä 6-8 minuuttia nopeammalla teholla, jotta taikina saa kunnollisen rakenteen.
- Taikina kannattaa tehdä yleiskoneella, jolloin saat parhaan tuloksen aikaiseksi.
- Valmis taikina pitäisi olla hieman tahmeaa, mutta sen ei tulisi tarttua käsiin.
- Kaada taikina pöydälle ja jaa taikina haluamasi kokoisiin osiin, käytä muotoiluvaiheessa kuitenkin mahdollisimman vähän jauhoja.
- Pyöritä pullat pyöreiksi ja asettele pellille.
- Kohota pullia 20-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, tai kunnes pullat ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.
- Ota pullat kohotuksesta ja väännä uuni lämpenemään 225-asteiseksi.
- Voitele pullat muna-vesiseoksella ja pursota jokaiseen pullaan voisilmätäytettä.
- Ripota päälle vielä hieman sokeria.
- Paista pullia 8-10 minuuttia pullien koosta riippuen.




perjantai 10. huhtikuuta 2020

Pienet Sitruuna-Marenkitortut (Gluteeniton)





 Oikein ihanaa pääsiäistä, kaikesta huolimatta!

Itsestä ainakin on tuntunut toisaalta ahdistavalta kaikki nämä rajoitukset ja pelko siitä sairastuuko itse, tai sairastuttaako vaikkapa tietämättään muita kauppareissulla. Hui.
Toisaalta taas on ollut mukavaa leipoa ja kehitellä kaikenlaisia reseptejä, kun ei ole voinut mihinkään lähteä.

Tätä tilannetta ja pääsiäistä piristämään tein pieniä pirteitä makupaloja, Sitruuna-Marenkitorttuja, jotka voit tehdä sekä gluteenittomasti että "normaalisti" vain vaihtamalla muruseoksen keksit mieleisiisi.



Pienet Sitruuna-Marenkitortut (Gluteeniton):




Pohjiin:

- 200g gluteenittomia keksejä
(esim. 100% kaurakeksit, gluteenittomat digestivet)
- 90g voita


Täytteeseen:

- 1 purkki kondensoitua maitoa
- 1 ison sitruunan raastettu kuori sekä mehu
- ½ tl vaniljatahnaa tai -siemeniä
- 1 muna + 2 keltuaista


Marenki:

- 2 valkuaista
- 1 dl sokeria


- Murskaa keksit hienoksi joko käsin tai monitoimikoneessa.
- Sulata voi ja sekoita keksimurun kanssa.
- Öljyä/voitele 10 muffinssipellin koloa ja painele keksiseosta kolojen pohjalle ja reunoille.
- Paista pohjia 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
- Jos käy niin, että pohjat kuohuvat ja menettävät muotonsa uunissa, voit hieman muotoilla niitä lusikalla takaisin siistimmäksi.
- Sekoita kulhossa keskenään täytteen ainekset.
- Jaa täyte pohjien päälle.
- Paista torttuja vielä 12 minuuttia.
- Anna torttujen jäähtyä ennen koristelua.
- Vatkaa valkuaisia ja sokeria vesihauteen päällä kulhossa, kunnes marenki on noin 65-asteista.
- Ota kulho syrjään ja jatka vatkaamista kunnes marenki on sopivan jämäkkää ja kiiltävää.
- Pursota marenkia torttujen päällä ja tohota halutessasi marenkiin kaunis karamellisoitu pinta kaasupolttimella.



tiistai 25. helmikuuta 2020

Hedelmäinen Granola



* Yhteistyössä FitnessFirst -verkkokaupan kanssa

Sain jokin aika sitten taas mukavaa sähköpostia, jossa toivottiin että lähtisin mukaan yhteistyöhön, jonka puitteissa pääsisin suunnittelemaan parin postauksen verran arkea piristäviä ruokia/herkkuja FitnessFirst-verkkokaupan tuotteita käyttäen.

FitnessFirst on tänä vuonna 10 vuotta täyttävä hyvinvoinnin verkkokauppa, jonka laajasta valikoimasta löytyy luomulaatuisia elintarvikkeita, kuten pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Valikoimaan kuuluu myös superfoodit, herkkuja, välipaloja ja luonnonkosmetiikkaa.
Ajatuksena valikoiman kokoamisessa heillä on ollut valita sellaisia tuotteita, joita he itsekin haluavat käyttää.

Lähdin toteuttamaan tätä ensimmäistä postausta "Hyvien aamujen" näkökulmasta. Varsinkin viikonloppuisin on ihanasti aikaa vain nautiskella maukkaasta aamupalasta ja hitaasti alkavasta päivästä ilman kiirettä. Granola on juuri sopivaa nautiskeltavaa tällaisiin aamuihin!


Ehkä tämäkin granola menee jo hieman herkuttelun puolelle, mutta ei kai se mitään haittaa?
Elämän pitääkin maistua hyvältä.
Valitsin FitnessFirst:in valikoimasta pähkinöitä, kookossokeria, -öljyä sekä -lastuja, kuivattua mangoa ja kaikkea muuta ihanaa, joilla lähdin tätä granolaa rakentamaan. Tykkään myös, että granolassani on reilusti sattumia, eikä pelkkää kaurahiutaletta. Voit säädellä suhteita oman mieltymyksesi mukaisesti.
Käykääpäs tekin tutustumassa, jos löytäisitte vaikkapa omaan aamupalaanne jotakin mukavaa lisäystä heidän valikoimastaan.



Hedelmäinen Granola:



-4 dl kaurahiutaleita (gluteeniton)
-3 dl pähkinöitä hieman rouhittuna (FitnessFirstiltä pekaanit ja hasselpähkinät)
-1 tl kanelia (Ceylon kaneli)
-1 tl kardemummaa
- ripaus suolaa
- 1 dl kookosöljyä (esimerkiksi tämä FitnessFirstin oman sarjan öljy)


Lisäksi:
- 2-3 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä
Esimerkiksi banaanilastuja, kuivattua mangoa, erilaisia kuivattuja hedelmäsekoituksia ja kookoslastuja.



- Mittaa kaurahiutaleet, rouhitut pähkinät, kaneli, suola ja kardemumma samaan kulhoon.
- Lämmitä kookosöljyä ja -sokeria mikrossa noin minuutin ajan, tai kunnes sokeri on hieman sulanut öljyn joukkoon.
- Sekoita öljyseos kaurahiutaleiden joukkoon.
- Levitä granolapohja leivinpaperoidulle pellille ja paista 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
- Anna jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon kuivatut hedelmät ja kookoslastut.
- Nauti esimerkiksi jugurtin kanssa.