>

Sidor

perjantai 30. syyskuuta 2016

Uuniomenahillo




Omenoita, omenoita - niinpä...niitä riittää!
Hyvä tapa saada omenapaljous tuhottua hyötykäyttöön, on hillojen tekeminen.
Hillojakin voi tehdä monella tapaa, mutta tässäpä ainakin helppo, hyvä ja tosi maistuva tapa.
Tätä hilloa maustaa muskotti sekä kaneli ja valmiissa hillossa tulisikin olla hieman toffeemainen maku.
Herkkua aamupuuron, jätskin...tai oikeastaan minkä tahansa päällä.



Uuniomenahillo:

(noin kaksi litraa valmista hilloa)


- 2 kg omenoita
- 800g hillosokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 1 rkl kanelia
- ½ tl muskottia
- 1 vaniljatanko
- ½ dl sitruunamehua
- 1 dl vettä


- Vuoraa suuri korkeareunainen uunipelti tai -vuoka leivinpaperilla.
- Pese ja pilko omenat uunivuokaan.
- Poista kannat ja siemenkodat.
- Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet vuokaan.
- Kaada loput ainekset uunivuokaan (myös vaniljatangot).
- Sekoita.
- Paista hilloa 200-asteisessa uunissa n. 1-2 tuntia, riippuen kuinka toffeemaisen maun haluat hilloosi.
- Kääntele omenoita pari kertaa paiston aikana.
- Poista vuuasta vaniljatangot.
- Nostele omenat sekä liemi suureen kulhoon ja surauta sauvasekoittimella hilloksi.
- Purkita hillo puhtaisiin ja kuumiin purkkeihin.
- Anna purkkien jäähtyä ja siirrä hillot jääkaappiin.



tiistai 27. syyskuuta 2016

Siideripossua Uunissa




Viikko ei ole edes puolessa ja nyt jo otsikossa komeilee viittaus alkoholiin, jaahas - nyt taidetaan olla aivan hunningolla. Vai ollaanko sittenkään? No ehei.
Eilen pääsi käymään niinkin hurjasti, että elettyjen vuosien lukumäärä pompsahti eteenpäin jälleen yhdellä vuodella, joten ajattelin tehdä jotain hieman erilaista ruokaa.
Helppoahan tämä on ja hyvääkin vielä, joten ihan täydellistä siis!
P.S Tähän ruokaan sain upotettua viimeisetkin miehen mummon antamat omenat, huh.


Siideripossua Uunissa:



- 4-6 possun kyljystä (muukin osa käy)
(- 1 sipuli + 1 valkosipulin kynsi)
- 2 omenaa
- 3 porkkanaa
- 2,5 dl kuivaa omenasiideriä
- 1 tl hunajaa
- suolaa & pippuria maun mukaan
- ½ tl kurkumaa
- ½ tl savupaprikaa
- 2 dl smetanaa
- öljyä
- ½ dl minttusilppua



- Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
- Kuumenna paistinpannulla tai padassa tilkka öljyä.
- Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja siivuta valkosipuli ja kuullota niitä hetki.
- Nosta sipulit sivuun ja ruskista kyljykset pannulla.
- Suolaa ja pippuroi.
- Kuori ja viipaloi omenat ja porkkanat. (Luomuja ei tarvitse kuoria, vain huuhdella)
- Nosta kyljykset, sipulit, omenat ja porkkanat pataan.
- Laita perään mausteet, hunaja, sekä siideri ja smetana.
- Viimeisenä minttusilppu.
- Hauduta pataa 200-asteisessa uunissa ensin kannen (tai folion) kanssa n. 1 tunti ja ilman kantta vielä 30 minuuttia.
- Koristele muutamalla smetana nökeröllä ja mintunlehdillä.
- Tarjoa esimerkiksi perunoiden, muussin tai couscousin kanssa.



perjantai 23. syyskuuta 2016

Hirvipullat Kermaisella Jaloviina-kastikkeella




Olisikohan tämä nyt sitten semmonen mettämiehen erikoinen? Ainakin tuo oma ukko hyrisi siihen malliin tätä suuhun lapatessaan, että taitaapa vain ollakin.
Kieltämättä maistui kyllä hyvältä omassakin suussa, varsinkin jäisien puolukoiden kanssa.
Aijai, kylläpä se syksy vaan suo kaikenlaisia herkkuja.


Hirvipullat Kermaisella Jaloviina-kastikkeella:


Lihapullat:

- 400g hirvenjauhelihaa
- 200g possunjauhelihaa
- 1 sipuli
- suolaa & pippuria
- 1 rkl makeaa sinappia
- 1 kananmuna
- 1 tl rosmariinia (kuivattu)
- 2 katajanmarjaa (kuivattu)

Kastike:

- 3 dl kuohukermaa
- 0,5 dl Jaloviinaa
- 1 tl makeaa sinappia
- 1 lihaliemikuutio
- pari oksaa tuoretta timjamia
- tarvittaessa lisää suolaa
- mustapippuria



- Kuullota silputtu sipuli pannulla.
- Sekoita kulhossa keskenään jauhelihat, kananmuna ja sinappi.
- Jauha rosmariini ja katajanmarja hienommaksi ja lisää taikinaan jäähtyneiden sipulien kanssa.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Pyörittele jauhelihataikinasta lihapullia leivinpaperin päälle pellille.
- Paista pullia 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Halutessasi voit paistaa pullat myös paistinpannulla voissa.
- Valmista kastike sekoittamalla ainekset pannulla keskenään.
- Kiehauta ja väännä levyä pienemmälle.
- Keitä kastiketta hetki, niin että se paksuuntuu hieman.
- Nouki timjaminoksat pois kastikkeen joukosta.
- Lisää halutessasi pullat lämpiämään kastikkeen sekaan, tai tarjoa erikseen.
- Seuraksi perunamuussia ja puolukoita.



torstai 22. syyskuuta 2016

Kanakepakot ja Aura-dippi (Gluteeniton)



Kauppareissulta tarttui kärryyn broilerin jauhelihaa, pakkohan sitä oli ostaa kun "halvalla sai." Tästä aineksesta siis ruokaa vääntämään, ja toiveissa jotakin uutta uutukaista makuelämystä.
Tuntui kelpaavan miehellekin - tosin Aura-dipin sain nautiskella aivan yksikseni, hän kun ei Aurasta välitä.
Nam nam, kyllä tehdään varmasti uudelleenkin näitä tiputikkuja.


Kanakepakot ja Aura-dippi:

(kahdelle)


Kepakot:

- 400g broilerin jauhelihaa
(- 1 sipuli + 1 valkosipulin kynsi)
- suolaa & pippuria
- 2 tl oreganoa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl currya
- 1 kananmuna
+ grillitikkuja


Dippi:

- 2 dl turkkilaista jugurttia
- n. ½ pakettia Aura-juustoa
- suolaa & pippuria
- pieni tiraus hunajaa


- Kuullota silputtua sipulia ja valkosipulia hetki öljyssä pannulla.
- Anna niiden jäähtyä hetki.
- Sekoita kaikki kepakoiden ainekset kulhossa keskenään.
- Nyt voit valita kypsennysmetodin: joko pannulla, tai uunissa 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.
- Muotoile taikinasta neljä pötköä joko pannulle tai leivinpaperin päälle pellille.
- Kypsennä.
- Voit tökätä tikut pötköihin ennen tai jälkeen kypsennyksen.
- Omani ovat uunin tuotoksia ja tikut tökkäsin kyytiin ennen kypsennystä.
- Aloita dipin valmistus murentamalla aurajuusto muruiksi.
- Sekoita muru jugurtin sekaan ja mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla.
- Tarjoa esimerkiksi lohkopottujen ja porkkanatikkujen kanssa.





keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Omena-Tuorejuustopiirakka (Gluteeniton)



Omenoita tuntuu piisaavan! Mekin saimme, miehen mummolassa vieraillessa, ämpärillisen punaposkisia omppuja matkaan. Tähän piirakkaan niitä en saanut kovin montaa upotettua, mutta suunnitelmissa on kyllä muutakin omenaherkkua.
Nämä omenat olivat hieman hapokkaita, joten tuorejuusto ja jugurtti tasapainottavat niitä hyvin.
Helppoa ja hyvää kahvin kanssa maisteltavaksi.


Omena-Tuorejuustopiirakka (Gluteeniton):


Pohja:

- 200g voita
- 1 dl sokeria
- 2 dl kaurahiutaleita
- 4 dl jauhoja (gluteeniton tai tavallinen)
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl kanelia


Täyte:

- 3 dl turkkilaista jugurttia
- 3 dl tuorejuustoa (maustamaton, maustettu käy myös)
- sokeria ja kanelia maun mukaan
- 2 kananmunaa

Päälle:

- 5-8 omenaa koosta riippuen
- sitruunamehua
- tomusokeria
- kanelia



- Sekoita pehmeä voi ja sokeri keskenään.
- Kaada sekaan loput pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Voitele piirakkavuoka ja painele taikinaa pohjalle ja reunoille.
- Sekoita täytteen ainekset kulhossa keskenään ja kaada seos piirakkapohjan päälle.
- Siirrä piirakkavuoka hetkeksi jääkaappiin odottamaan.
- Pese omenat huolellisesti.
- Lohko omenat neljään osaan ja leikkaa siemenkodat pois.
- Siivuta omenalohkot n. 2mm siivuiksi.
- Aseta siivut laakeaan astiaan ja pirskota siivujen päälle sitruunamehua.
- Laita siivut mikroon noin kahdeksi ja puoleksi minuutiksi.
- Voit välillä hieman käännellä siivuja varoen.
- Siivut ovat valmiita, kun ne ovat niin taipuisia, että saat niitä hieman rullattua.
- Ota piirakkavuoka jääkaapista ja aloita omena-ruusujen teko.
- Rullaa yksi siivu ihan tiukaksi rullaksi, aseta seuraava siivu tuon tiukan rullan kääreeksi - jatka näin kunnes sinulla on kasassa ruusu.
- Täytä koko piirakan pinta-ala ruusuilla, tai vain osa, kuten minä tein.
- Paista 175-asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat saaneet hieman väriä.
- Ripauta piirakan pinnalle hieman tomusokeria ja kanelia ennen tarjoilua.





perjantai 16. syyskuuta 2016

Juustoinen Lasagnette (Gluteeniton)





Arkiruokaa taas tarjolla, tällä kertaa lasagneten muodossa. Lasagnetessa yhdistyy helppous ja lasagnen mahtavat maut.
Jauheliha-tomaattikastike vie toki hetken aikaasi, mutta voit oikoa käyttämällä valmista juustokastiketta. Jos kuitenkin haluat, voit myös keitellä oman juustokastikkeesi makusi mukaan. Voit myös käyttää ihan normaaliakin pastaa, jos gluteeniton versio ei ole tarpeen.


Juustoinen Lasagnette:


- 600g jauhelihaa
(- 1 sipuli)
- 1 rkl oliiviöljyä
- ½ kesäkurpitsa
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- 1 rkl oreganoa
- 1 tl valkosipulijauhetta
- suolaa & pippuria
- maun mukaan hunajaa
- 6 dl Valion kermaista juustokastiketta (eli kaksi purkillista)
- muskottia
- ½ tl valkopippuria
- 1 dl parmesaaniraastetta
- 2 dl mozzarellaraastetta
- 400g lasagnette pastaa (esim gluteeniton Sam Mill's Pasta D'oro Lasagne corte)


- Aloita kuullottamalla sipulisilppua pannulla.
- Lisää sekaan jauheliha.
- Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja lisää pannulle.
- Mausta valkosipulijauheella, suolalla, pippurilla ja oreganolla.
- Kaada joukkoon tomaattimurskat.
- Makeuta hieman hunajalla.
- Maista kastiketta ja mausta tarvittaessa lisää.
- Sekoita pastapalat tomaattikastikkeen joukkoon.
- Kaada juustokastikkeet kulhoon ja mausta muskotilla, valkopippurilla ja sekoita joukkoon vielä parmesaaniraaste.
- Lado uunivuokaan vuorotellen tomaattikastike-pastaseosta ja juustokastiketta.
- Kuorruta mozzarellaraasteella.
- Paista lasagnettea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.


tiistai 13. syyskuuta 2016

Rieskapitsat (Gluteeniton)






No nyt, kuulkaahan! Rieskapitsat valahtavat ehkä hieman sellaiseen laiskan kokkaajan kategoriaan, mutta hällä väliä - joskus tekee ihan hyvää olla laiskalla päällä. Varsinkin, jos talonyhtiöön on tulossa putkiremontti ja joudut tyhjentämään häkkivaraston kaaaaaikki tavarat kämppään sisälle...silloin saakin olla vähän laiska, vai?
Niin tai näin, hyviä ovat! Taidanpa varsin loikkia tavarameren yli keittiöön tekemään itselle vielä yhden rieskapitsan.
Vaihtele täytteitä mielesi mukaan, tässä kuitenkin ohje näihin kuvissa keimaileviin pitsoihin.


Rieskapitsat (Gluteeniton):


- 3-4 rieskaa (esim Moilas gluteeniton)
- ½ dl ketsuppia
- 1 rkl tomaattipyrettä
- ripaus suolaa & pippuria
- oreganoa
- aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
- kinkkusuikaleita
- Aura-juustoa
- 150g mozzarellaraastetta


- Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.
- Aseta rieskat leivinpaperoidulle pellille.
- Sekoita ketsuppi, tomaattipyre, suola ja pippuri keskenään.
- Levitä tomaattiseosta rieskojen päälle.
- Täytä mielesi mukaan ja kuorruta juustoraasteella.
- Ripota päälle hieman oreganoa.
- Paista rieskapitsoja n. 10-15 minuuttia, tai kunnes juusto hieman ruskettuu.




sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Snickers-Juustokakku (Gluteeniton)



Eilen juhlimme tuon miehenretaleen synttäreitä ja kakkua oli, tottakai, oltava kahvipöydässä. Kermakakut eivät kuulu meidän ykköslemppareihin, joten kaikenlaiset kokeilut juustokakkujen kanssa ovat miltei pakollisia.
Useimmiten kaupasta tarttuu miehelle mukaan Snickers-patukka, viimeistään kassajonosta. Haa! Siinäpä varsin mojovia makuja juustokakkuunkin - suklaata, kinuskia ja hieman suolaisia pähkinöitä. Juu-u, sellainen oli leivottava ja kovasti saikin kehuja tämä kakku. Nam!
Voit käyttää gluteenittomien sijaan myös "normaaleita" tuotteita kakun valmistuksessa.



Snickers-Juustokakku:


Pohja:

- 150g suklaatäytekeksejä (gluteeniton)
- 50 g voita


Täyte:

- 600g Philadelphia-tuorejuustoa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 dl ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- ½ dl kinuskikastiketta (gluteeniton)
- ½ dl suklaakastiketta (gluteeniton)
- 3 Snickers-patukkaa
- 2 rkl perunajauhoja

Päälle:

- suolapähkinöitä
- Snickers-patukoita
- kinuski- & suklaakastiketta
- kermavaahtoa



- Murskaa keksit ja yhdistä sulatetun voin kanssa.
- Vuoraa n.20-senttinen irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele pohjamassa, vuuan reunoille ja pohjalle.
- Lämmitä uuni 150-asteiseksi.
- Vatkaa tuorejuusto ja sokerit keskenään, lisää ranskankerma.
- Sekoita tuorejuustomassaan munat yksi kerrallaan.
- Siivilöi perunajauhot sekaan ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää viimeisenä pilkotut snickersit ja kastikkeet.
- Kääntele sekaisin.
- Kaada juustokakkumassa irtopohjavuokaan.
- Kopauta vuokaa muutaman kerran pöytään, jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat pintaan.
- Paista kakkua uunin alatasolla noin tunnin ajan, tai kunnes reunat ovat hyytyneet, mutta kakun keskusta on vielä hieman löllyvää.
- Kun tunti on kulunut, käännä uunista virta pois ja avaa uunin luukkua hieman.
- Anna kakun köllötellä uunissa vielä tunti.
- Ota kakku uunista ja anna jäähtyä.
- Siirrä jäähtynyt kakku jääkaappiin odottelemaan koristusta yön yli.
- Koristele kakku patukoilla, pähkinöillä, kastikkeilla ja kermavaahdolla.



torstai 1. syyskuuta 2016

Syksyiset Hirviburgerit





Kohta alkaa olemaan taas se aika, kun metsästäjät painuvat koirineen metsään ja kantavat sieltä lihaa pakkaseen - hirveä, meinaan. Meillä sattui olemaan valmiiksi hirven jauhelihaa kylmässä, josta halusin tehdä miekkoselleni jotakin hyvää. Joku on ehkä huomannutkin, että hänen lemppareitansa ovat erilaiset hampparit, joten hamppareita saamansa pitää.
Pihveihin on suotavaa sekoittaa hirven kaveriksi possua, ettei pihveistä tulisi kuivakkaita ja näin ne pysyvät myös paremmin kasassa. Hamppareiden kaveriksi tein ihan simppelit S&P-lohkopotut.
Jos olet onnistunut saamaan saaliiksi esimerkiksi hyviä sieniä, voit niitä paistaa myös tämän hampparin väliin!


Syksyiset Hirviburgerit:


Pihvit:

- 400g hirvenjauhelihaa
- 200g possunjauhelihaa
(- 1 sipuli + 1 tl hunajaa)
- suolaa & pippuria
- ½ tl kuivattua rosmariinia
- 1 kananmuna 
- 1 rkl makeaa sinappia


Lisäksi:

- sämpylöitä makusi mukaan
- rucolaa , tai muuta vihreää maun mukaan
- suola- tai maustekurkkuja
- tomaattia
- savujuustoviipaleita
- BBQ-kastiketta , esim. tällä ohjeella
- lisäksi halutessasi esimerkiksi sinihomejuustoa, paistettuja sieniä tai punasipulia


- Kuori ja silppua sipuli.
- Kuullota sipulit pannulla hunajan kanssa ja anna niiden jäähtyä hetki.
- Sekoita kulhossa keskenään jauhelihat, mausteet sekä kananmuna.
- Lisää massaan jäähtyneet sipulit.
- Jaa jauhelihataikina neljään-kuuteen osaan, riippuen kuinka isoja pihvejä haluat.
- Taputtele pihveiksi.
- Paista pihvit pannulla kypsiksi molemmin puolin
(pihvin paksuudesta riippuen 3-5 minuuttia per puoli).
- Paahda sämpylät.
- Kasaa hampparit mielesi mukaan.