>

Sidor

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Vaahtokarkit


Vaahtokarkkeja...noita ihanan mössöisiä, pehmeitä ja makeita sokeripommeja!
Näitä on helpompi tehdä, kuin arvaattekaan ja vieläpä aikamoinen satsi tästä syntyykin. Voit valita maun ja värin itse, mutta tänään keittiössäni syntyi hämäävästi appelsiini-mangovaahtokarkkeja, jotka ovat tuollaisia possunpunaisia. :----D



Vaahtokarkit:


- 5 dl sokeria
- 1 1/4 dl vaaleaa siirappia
- ripaus ruususuolaa
- 1 1/4 dl kylmää vettä
- 3 rkl liivatejauhetta
- 1 1/4 dl kylmää vettä
- 2 kananmunan valkuaista
- 1 rkl haluamaasi makuainetta, kuten vanilja-aromia tai mehutiivistettä
- muutama tippa elintarvikeväriä
- rypsiöljyä
- tomusokeria


- Öljyä pieni (noin 20x30) vuoka ja ripottele päälle reilusti tomusokeria.
- Sekoita isossa kulhossa kylmä vesi ja liivatejauhe.
- Mittaa kattilaan sokeri, kylmä vesi, suola ja siirappi.
- Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut.
- Nosta lieden lämpöä (noin neloselle) ja anna seoksen kiehua sekoittamatta noin kymmenen minuuttia. Voit myös katsoa lämpötilan mittarilla, jos sinulta sellainen sattuu löytymään, seoksen tulisi kymmenen minuutin päästä olla noin 115-asteista.
- Kaada sokeriseos liivatteen joukkoon ja sekoita.
- Vispaa seosta sähkövatkaimella tai yleiskoneella noin kymmenisen minuuttia, kunnes massa on muuttunut valkoiseksi ja tahmaiseksi.
- Pesaise sähkövatkaimen vispiläosat ja vatkaa valkuaiset melko kovaksi vaahdoksi.
- Kippaa valkuaiset, elintarvikeväri ja makuaine sokeritahman sekaan ja sekoita sähkövatkaimella, kunnes massa on tasaista.
- Pyöräytä massa nopeasti vuokaan nuolialla ja tasoita vikkelästi. (Massa jämähtää nopeasti.)
- Ripsauta päälle vielä tomusokeria.
- Anna vaahtokarkkilevyn olla noin kolmisen tuntia ja irroita se varovasti vuuasta tomusokeroidulle alustalle.
- Leikkaa massasta kuutioita terävällä veitsellä painamalla napakasti.
- Pyörittele kuutiot vielä tomusokerissa, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
- Pyyhkäise ylimääräiset sokerit pois.
- Tarjoa heti, ja jos muutama vaahtokarkki jää syömättä, voit säilyttää niitä noin viikon verran tiiviissä rasiassa.



sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Raakasuklaa


Hykertelen vieläkin, kun nämä onnistuivat niin hyvin. :----D
Mikäs sen mukavampaa, kuin tehdä suklaata sunnuntain ratoksi? No ei varmaan mikään. Parastahan tässä touhussa on se, että voit maustaa suklaasi itse niin saat varmasti mieleisesi lopputuloksen. Itse en pidä hirmuisen tummasta suklaasta, joten yritin hieman taittaa tässä sitä pientä kitkeryyttä, joka tummassa suklaassa monesti on.
Kuten jo varmaan arvaat, on raakasuklaa "tavallista" suklaata parempi vaihtoehto, sillä sitä ei kuumenneta missään vaiheessa ja näin ollen suklaassa säilyvät muun muassa vitamiinit ja entsyymit.
Ainekset tähän herkkuun löydät esimerkiksi Punnitse & Säästä- liikkeistä.
Noh, se siitä luennosta - nyt valmistamaan!


Raakasuklaa: 

(noin 36 kipaletta)


- 1½ dl raastettua kaakaovoita
- 1½ dl kylmäpuristettua kookosöljyä
- 2 tl vaniljauutetta
¼ dl agavesiirappia
- 1½ dl raakakaakaojauhetta
- hitunen ruususuolaa
- ½ dl banaanijauhetta
- intiaanisokeria maun mukaan
(- 1 rkl lucumajauhetta)
(- 1 rkl macajauhetta)
- haluamiasi sattumia, kuten siitepölyrakeita, gojimarjoja, kuivattuja hedelmiä, mulpereita, erilaisia pähkinöitä tai siemeniä. 


- Sulata kookosöljy ja kaakaovoi kulhossa vesihauteessa, kunnes ovat nestemäisiä.
- Lisää loput ainekset (sattumia lukuunottamatta) ja sekoita kunnes seos on tasaista ja juoksevaa.
- Voit lisätä myös sattumat massan joukkoon, jos et halua tehdä montaa erilaista suklaakonvehtia.
- Ripottele sattumia silikonisten muottien pohjalle, tai jääpalamuotteihin...tai mihin nyt haluatkaan suklaasi laittaa jähmettymään. :---D 
Itse käytin ankka-jääpalamuottia.
- Kaada suklaamassa muotteihin ja laita jäähtymään joko pakastimeen noin puoleksi tunniksi, tai jääkaappiin hieman yli tunniksi.
- Kun suklaa on kovettunut, irroita konvehdit muoteista ja tarjoa.
- Jos et syö niitä heti, säilytä niitä jääkaapissa.


Maistuvaa sunnuntaita! :----)

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Aamiaiskupit


Pitihän se vähän miestä hemmotella vuorostaan tänään, kun eilen sain kukkapuskan ja suklaasuukkoja naistenpäivän kunniaksi. Olen tehnyt näitä aamiaiskuppeja monesti aikaisemminkin, mutta en ole saanut aikaiseksi laittaa tätä helppoa ohjetta kuitenkaan blogiin asti. Tässä yhdistyy mainiosti munat ja pekoni ilman pannulta roiskuvaa rasvaa.


Aamiaiskupit:

(6 kpl)


- 6 siivua pekonia
- 6 kananmunaa
- suolaa
- pippuria
- parmesaania raastettuna


- Voitele muffinssivuokien kuopat hyvin öljyllä.
- Kiepauta yksi siivu pekonia kuopan reunoille ja riko muna sen keskelle.
- Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta hieman parmesaania päälle.
- Täytä näin viisi muutakin kuoppaa.
- Paista kuppeja 200 asteessa noin 15 minuuttia, riippuen uunista ja siitä, kuinka kypsiksi haluat munasi.
- Irroita kupit varovasti vuuasta vaikkapa lusikan avulla.
- Näin helppoa se on ja sitten vain aamiaista nauttimaan! :---)


torstai 6. maaliskuuta 2014

Banaanimuffinssit Tuplasuklaalla


Eilen vietimme herkkuiltaa ystäväistemme kanssa hamppareiden, pitsan ja pirtelön merkeissä, mutta ahdistuin lievästi, kun hoksasin ettei meillä ole varsinaista jälkiruokaa. Nopsasti kurkkaus kaappeihin ja jotakin pyöräyttämään. Ja tällaisia syntyi rumasti ruskettuneista banaaneista, sekä muista kaappien antimista. :---)



Banaanimuffinssit Tuplasuklaalla:

( 12 kipaletta)

- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1-2 tl vaniljasokeria
- 3,5 dl jauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 kypsää banaania
- ½ dl banaanijugurttia
- ½ dl öljyä
- reilu puoli desiä rouhittua valkosuklaata
- ja saman verran maitosuklaata tai tummaa suklaata


- Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää  varovasti käännellen joukkoon vaniljasokeri, jauhot ja leivinjauhe.
- Muussaa banaanit ja rouhi suklaat - kippaa nekin kulhoon.
- Lurauta joukkoon vielä öljy ja jugurtti ja kääntele taikina hyvin sekaisin kuitenkin melko varoen.
- Kaada taikina kahteentoista muffinssivuokaa ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 18 minuuttia hieman uunista riippuen.
- Koristele vaikka kermavaahdolla tai erilaisilla strösseleillä ja nonparelleilla!


tiistai 4. maaliskuuta 2014

Parsakaali-Pekonipasta


Mitähän sitä tähän tuumaisi nyt sitten...tutustuin parsakaaliin uudelleen lapsuuden jälkeen ja melkein voisin väittää tykkääväni siitä. Tai edes vähän ihastuneeni tähän vihreään kummajaiseen voissa pyöräytyksen jälkeen. :----D


Parsakaali-Pekonipasta:

( neljälle)


- Paketti pekonia
- noin puolet parsakaalista
- nokare voita parsakaalin paistamiseen
- 2 valkosipulin kynttä
- ½ dl parmesaania
- 2 dl ruoka- tai kuohukermaa
- pippuria
- ripaus suolaa
- spagettia riittävästi kaikille syömäreille
(- tilkka maitoa kastikkeen ohentamiseen)
(- pieni puristus sitruunamehua)
- 1 kananmuna


- Laita spagetti kiehumaan ja aloita kastikkeen tekeminen.
- Pilko ja paista pekoni pannulla.
- Lisää joukkoon silputtu valkosipuli ja anna pehmetä hetki.
- Voit lisätä nyt samalle pannulle huuhdellut ja pienityt parsakaalit, tai voit paistaa ne myös erillisellä pannulla tai halutessasi höyryttää.
- Lisää voi, suola ja pippuri.
- Lisää pannulle kerma parsakaalin pehmennyttyä sopivasti.
- Ohenna kastiketta tarvittaessa tilkalla maitoa.
- Raasta joukkoon parmesaani ja tiraus sitruunamehua.
- Kun spagetti on valmista, valuta se ja lisää kuuma kastike pastakattilaan.
- Riko joukkoon myös yksi kananmuna ja sekoita.
- Raasta vielä päälle lisää parmesaania ennen tarjoilua! :---)

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Siemenleipä


Ollaampa nyt "oikein ahkeria" ja päräytetään kerralla kaksi postausta tälle päivälle! :---D Tässäpä teille mahtavaa kokeiltavaa, jos tuntuu ettei keksi enää mitään uutta siemenistä. Kaiken hyvän lisäksi tämä on gluteeniton leipä...hoksasin sen kyllä vasta leivän tehtyäni, kun muistelin mitä kaikkea tähän laitoin :---D



Siemenleipä:


- 2 dl auringonkukansiemeniä
- 1 dl rouhittuja hampunsiemeniä
- ½ dl seesaminsiemeniä
- 1 dl pellavansiemeniä (tai rouhetta)
- 3 rkl chia-siemeniä
- 3 rkl psylliumkuitua
- 2 tl ruususuolaa
- 4 dl tattarihiutaleita (muutkin gluteenittomat hiutaleet käyvät)
- 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- 3-3½ dl kiehuvaa vettä
- 4 rkl öljyä


- Sekoita siemenet, kuitu, hiutaleet sekä suola keskenään kulhossa.
- Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja mittaa pieneen kulhoon.
- Sekoita veteen agavesiirappi sekä öljy.
- Kaada neste kuivien aineiden sekaan ja sekoita hyvin.
- Voitele/vuoraa leivinpaperilla leipävuoka ja taputtele jämäkkä taikina siihen.
- Paista leipää 175-asteisessa uunissa ensin puolisen tuntia ja sen jälkeen kippaa leipä ulos vuuasta vaikkapa uunipellille ja paista toiset puoli tunteroista.
- Jäähdytä leipää hieman ennen leikkaamista.

Avokado-Suklaaneliöt


Ei ehkä tulisi ensimmäisenä mieleen änkeä avokadoa makeisiin leivonnaisiin, mutta kun on menossa kilo avokadoja huonoksi, niin jotain niistä on keksittävä...eilettäin ne menivät pastan sekaan ja tänään niitä sujauttelin suklaiseen taikinaan uiskentelemaan.


Avokado-Suklaaneliöt:

(noin 12-18 kappaletta)


- 2 isoa (tai 4 pientä) kypsää avokadoa
- 150g tummaa suklaata (sulatettuna)
- 2 dl sokeria
- 2 munaa
- 1 tl vanilja-aromia
- 1½ dl jauhoja
- ½ dl kaakaojauhetta
- ½ tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 3 rkl öljyä
- 50g suklaata murusina


Kuorrute:


- 1 iso avokado
- 7 dl tomusokeria
- puristus sitruunamehua maun mukaan



- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
- Sulata suklaa alhaisella lämmöllä mikrossa tai vaihtoehtoisesti vesihauteessa.
- Tee avokadoista tasaista mössöä ja sekoita sulan suklaan sekaan.
- Vatkaa joukkoon sokeri ja munat.
- Lisää nyt jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola varovasti sekoittaen.
- Lurauta sekaan vielä öljy, vanilja-aromi sekä suklaamuruset.
- Sekoita.
- Kaada massa melko pieneen leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan.
- Paista suklaapohjaa noin 30 minuuttia.
- Nosta vuoka jäähtymään.
- Kun leivospohja on kunnolla jäähtynyt, voit valmistaa kuorrutteen.
- Mössää kuorrutteen avokado hyvin tasaiseksi mössöksi.
- Lisää vanilja-aromi kokoajan vatkaten.
- Valuta tomusokeria massan sekaan vähän kerrallaan ja vatkaa, kunnes kuorrute on tasaista.
- Voit vielä halutessasi painella kuorrutteen siivilän läpi, jos tuntuu että kuorrutteeseen jäi paakkuja.
- Levitä kuorrute viileiden leivosten päälle.


lauantai 1. maaliskuuta 2014

Hunaja-Popcornit


Elokuvia ajattelin tänään katsella kipeän koiran kanssa ja pitihän sitä jotakin herkkua vääntää leffaevääksi. Kookosöljypurkki kaapista kätösiin ja poppaamaan!


Hunaja-popparit:


- 1 dl Luomu popcornia
- 2-3 rkl kookosöljyä
- ruususuolaa maun mukaan

- 1 dl hunajaa tai agavesiirappia
- n. ½ dl ruokosokeria
- ripaus ruususuolaa
( jos haluat lisämakua, niin ripsaise joukkoon vaikkapa marjajauhetta, vaniljaa tai vaikkapa kanelia.)


- Mittaa kookosöljy kattilaan ja anna lämmetä niin kauan, että se muuttuu nestemäiseksi.
- Lisää popparijyvät joukkoon ja sulje kansi.
- Hölskytä kattilaa varovasti, kun poksahduksia alkaa kuulua, jotta jyvät sekoittuisivat hieman.
- Kun poksuminen loppuu ota kattila pois levyltä ja ripsaise poppareiden päälle pieni suola.
- Mittaa hunaja pieneen  lämpimään kattilaan ja anna sen notkistua.
- Kaada joukkoon sokeri ja suola ja sekoita, kunnes seos on sopivan juoksevaa.
- Kaada hunaja nyt popparikattilaan ja sekoita hyvin.
- Kippaa popparit esimerkiksi uunipellille jäähtymään.
- Kun "popcornilevy" on jäähtynyt ja kovettunut, voit rikkoa sen kulhoon tarjottavaksi.


POP POP POP