>

Sidor

torstai 24. marraskuuta 2016

Mausteiset Jauhelihapasteijat




Pasteijat ovat tuon miehentekeleen suurta herkkua, ja niinpä hemmottelen häntä silloin tällöin itsetehdyillä, vaikkakin hieman oikaistuilla, pasteijoilla. Ohje on simppeli, ja ei ole mitään vikaa valmistaikinan käyttämisessä - siinähän säästää vain aikaa ja vaivaa.
Voit tehdä nämä myös gluteenittomana vaihtamalla taikinan gluteenittomaan ja tarkistamalla mausteiden gluteenittomuuden.

Mausteiset Jauhelihapasteijat:


- n. kilo torttu- tai lehtitaikinalevyjä
- n. 300g jauhelihaa
- 2 dl riisiä
- 1 pieni sipuli tai hieman sipulijauhetta
- ½ makea paprika
- suolaa & pippuria
- 1 tl currya
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 rkl chilikastiketta
- 100g chilituorejuustoa
- 1 tl hunajaa
- 1 kananmuna täytteeseen + 1 voiteluun


- Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaisesti.
- Kuullota sipuleita kuumalla pannulla hetki ja lisää jauheliha sekaan.
- Pese ja kuutioi paprika ja sekoita se pannulla olevien ainesten joukkoon.
- Mausta suolalla, pippurilla, paprikajauheella sekä currylla.
- Sekoita riisi ja jauhelihaseos kattilassa keskenään.
- Mausta chilikastikkeella ja hunajalla.
- Sekoita joukkoon myös yksi kananmuna ja tuorejuusto.
- Kauli hieman sulaneita taikinalevyjä ohuemmiksi ja leikkaa jokainen levy kahteen osaan.
- Viillä jokaisen taikinalevyn keskelle pienet viillot.
- Jaa täytettä taikinalevyille viiltojen päälle, jätä kuitenkin reunoille tilaa.
- Sipaise toiseen reunaan hieman kananmunaa.
- Taita taikinan reunat keskelle (ensin voitelematon, sitten voideltu) ja käännä pasteija oikein päin pellille.
- Paina paisteijaa hieman.
- Voitele pasteijat ennen paistoa kananmunalla.
- Paista pasteijoita 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsää.


maanantai 21. marraskuuta 2016

Lempeä Kylmäsavulohipasta





Oletteko tekin niitä, jotka himon vallassa ostatte kylmäsavulohta ja sitten se parin lohileivän jälkeen hieman unohtuu jääkaappiin? Noh, ei huolta enää lohen jämistä, tee niistä ihanaa kylmäsavulohipastaa!
Tämä on mallia jääkaapin-ja-pakkasen-tyhjennys-pasta, joten voit soveltaa oman mielesi mukaan, minä annan vain hieman ohjenuoraa, niin pääset jyvälle, millaisia makuja tässä haetaan.


Lempeä Kylmäsavulohipasta:


- 500g pastaa (gluteeniton)
- 200g kylmäsavulohta
- n. pieni kourallinen katkarapuja
- n. 100g tuorejuustoa (esim. aurinkokuivattu tomaatti)
- 2 dl kermaa + liraus maitoa tarvittaessa
- 1 tl kuivattua tilliä
- 1 tl kuivattua persiljaa
- ½ tl valkosipulijauhetta (tai maun mukaan tuoretta)
- suolaa & pippuria
- ½ tl juoksevaa hunajaa

- lisäksi sitruunaa


- Keitä pasta paketin ohjeen mukaan.
- Kuumenna pannulla kerma ja tuorejuusto.
- Mausta ja sekoita niin, että tuorejuusto sulautuu kermaan.
- Sekoita jäiset katkaravut kastikkeen joukkoon.
- Revi kylmäsavulohi paloiksi ja lisää kastikkeeseen.
- Valuta pasta ja sekoita pannulla kastikkeen kanssa.
- Tarjoa sitruunalohkon kanssa.


torstai 17. marraskuuta 2016

Länsi-Intialainen Kananmunacurry & Gluteeniton Roti






Minuun otettiin yhteyttä Laitilan Kanatarhalta ja ehdotettiin reseptiyhteistyötä - tartuin tuumasta toimeen, koska olinkin jo hetken aikaa suunnitellut useampaa kananmuna-reseptiä. Tulossa on myös jouluisempi kananmunaohje, mutta siitä sitten myöhemmin.

Tähän mausteiseen kananmunacurryyn halusin käyttää ehdottomasti Laitilan Luomu-munia, jotka ovat kooltaan suuria ja maultaan aitoja. Tämä kananmunacurry lämmitti kyllä mukavasti, kun ulkona tuuli ja tuiskusi ja ikkunalasitkin miltei helisivät. Intialaiseen tunnelmaan pääsi myös helposti, kun jätti syömäaseet laatikkoon ja söi currya rotilla kauhoen. Roti-leipä on hieman kuin rieskaa, ja siinä ei käytetä lainkaan kohotusaineita, sekä leivät paistetaan kuivalla pannulla molemmin puolin.

Lähde sinäkin makumatkalle Intiaan!



Länsi-Intialainen Kananmunacurry ja Gluteeniton Roti:


Kananmunacurry:


- 4 Laitilan Kanatarhan Luomu-munaa
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 rkl kurkumaa
- n. 4-5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
- 2 tl garam masalaa
- 1-2 tl chilihiutaleita
- 1 tl kuivattua korianteria
- ½-1 tl hunajaa
- ½ dl maustamatonta jugurttia
- suolaa maun mukaan
- öljyä


- Laita munat kiehumaan kattilaan.
- Silppua valkosipuli ja sipuli pieneksi silpuksi.
- Kuullota sipuleita pannulla hetki öljytilkassa.
- Raasta pannulle inkivääri ja mittaa sekaan myös chilihiutaleet, garam masala, korianteri ja kurkuma.
- Kääntele hetki.
- Kaada pannulle tomaattimurska ja lusikallinen hunajaa.
- Anna kastikkeen poreilla hetki.
- Kuori tässä välissä kypsät kananmunat ja halkaise ne.
- Sekoita kastikkeen joukkoon jugurtti.
- Maista kastiketta ja lisää suolaa makusi mukaan.
- Kaada kastike tarjoiluastiaan ja asettele kananmunat kastikkeen päälle.


Gluteeniton Roti:

- 2,5 dl vettä
- 2,5 dl riisijauhoja
- suolaa
(- sulaa voita)


- Kiehauta vesi kattilassa.
- Lisää veteen hieman suolaa.
- Siirrä kattila pois levyltä.
- Sekoita veteen riisijauhot, taikina on tässä vaiheessa vielä hieman murenevaa.
- Peitä kattila kannella noin kymmeneksi minuutiksi.
- Vaivaa lämmintä taikinaa hetki, kunnes muodostuu kimmoisa taikinapallo.
- Tee taikinasta pötkö ja jaa se kuuteen osaan.
- Pyörittele osat palloiksi ja litistä ne sen jälkeen käsiesti välissä letuiksi.
- Rotit saavat olla melko ohuita.
- Paista leivät kuivalla ja kuumalla pannulla noin pari minuuttia molemmin puolin.
- Voit halutessasi sivellä valmiit leivät pienellä määrällä sulaa voita.



maanantai 14. marraskuuta 2016

Omar-ruudut (Gluteeniton)




 




Omarit olivat kyllä lapsena ihan lempparikarkkejani ja ehkä noin viikko sitten mietiskelin millaisen reseptin niistä voisikaan kehitellä, kun nyt noita Omar-munkkejakin on ollu kaupoissa hetken aikaa....muuten hyvä, mutta enhän minä niitä voisi syödä ilman vatsanpuruja.
Hmmm, ehkäpä jotain pellille leivottavaa leivosmaista hässäkkää. Joo!
Tässäpä siis Omar-leivokset, tai ruudut, kuinka vain mutta gluteenittomia ja hyviä ovat - kovasti nimittäin saivat kehuja päiväkahvittelijoilta myös.



Omar-ruudut (Gluteeniton):

Pohja:

- 200g voita
- 5 kananmunaa
- 2,5 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 2,5 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- 2 dl perunajauhoja
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 2 dl maitoa tai piimää
- n. 50g Omar-karkkeja


Kuorrute:

- 2 dl kuohukermaa
- 250g Omar-karkkeja
- ripaus suolaa (koska suolakaramelli on nam!)

*jos haluat paksumman kuorrutteen, tee kuorrute puolitoista kertaisena, tai tuplana



- Aloita pohjataikinan valmistus vaahdottamalla kananmunat ja sokerit keskenään.
- Sekoita kuivat aineet taikinan joukkoon varovasti käännellen.
(Käytä mieluusti siivilää apunasi, ettei tule kamalasti paakkuja.)
- Kääntele joukkoon sulatettu voi ja maito.
- Pieni Omar-karkit veistellä ja sekoita taikinan joukkoon.
- Kaada taikinamassa leivinpaperin päälle pellille.
- Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä.
- Pilko kuorrutteen Omar-karkit kattilaan ja lisää perään kerma ja ripaus suolaa.
- Keitä seosta miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, kunnes massa paksuuntuu.
(Tähän menee noin 5-10 minuuttia)
- Kaada kuorrute hieman jäähtyneen pohjan päälle ja koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi pilkotuilla Omareilla.


* Jos haluat tehdä Omar-palat "normaalisti", käytä silloin perunajauhojen kanssa n.3-4 dl vehnäjauhoja.

perjantai 11. marraskuuta 2016

Thaimaalaisittain maustettu Sosekeitto






Äh, nämä pimenevät ja lyhenevät päivät ovat kyllä ihan painajainen, jos pitäis kuvia saada räpsittyä. Noh, ei auta valittaa!
Pirteän keltaista sosekeittoa olisi tarjolla. Pirteyttä löytyy myös mausta, sillä tämä thaimaalaisittain maustettu sosekeitto saa varmasti suusi piristymää. Porkkanaa, bataattia, kookosta...aika hyvää, vaikka itse sanonkin.


Thaimaalaisittain maustettu Sosekeitto:


- n. 500g bataattia
- n. 500g porkkanoita
- 1 kanaliemikuutio (gluteeniton)
- vettä
- 1 purkki kookosmaitoa (tai voit käyttää myös kuohukermaa)
- 1 tl raastettua inkivääriä
- 1 valkosipulin kynsi, tai hieman valkosipulijauhetta
- 2 rkl punaista currytahnaa
- kalakastiketta maun mukaan
- 1 tl jauhettua korianteria
- 2 rkl ruokosokeria
- suolaa maun mukaan
- tuoretta chiliä
- ½ limen mehu

-päälle paahdettuja pähkinöitä, tuoreita yrttejä, chiliä tai chilikastiketta



- Kuori ja pilko bataatit sekä porkkanat kattilaan.
- Laske kattilaan sen verran vettä, että ainekset peittyvät.
- Keitä kypsiksi ja valuta suurin osa vedestä pois.
- Raasta inkivääri ja silppua valkosipuli, lisää kummatkin öljytilkan kanssa pannulle.
- Sekoita mukaan currytahna, korianteri ja liemikuutio, lämmitä hetki.
- Kaada pannun sisältö kattilaan ja sekoita.
- Lisää kattilaan kookosmaito tai kuohukerma, kalakastike, ruokosokeri ja limen mehu.
- Soseuta keitto.
- Tarkista suola ja kuumenna keitto.
- Ripottele päälle hieman pähkinöitä ennen tarjoilua.


tiistai 8. marraskuuta 2016

Jauhoton Nutella-mukikakku





Oletko koukussa Nutellaan? Entäs suklaakakkuihin? Ja helppouskin olisi valttia?
Silloin tämä on sinun reseptisi.
Tarvitset vain mukin, Nutellaa, kaakaojauhetta, kananmunan ja ripauksen suolaa...sekä ihan hetken aikaasi. Kuulostaako tarpeeksi simppeliltä? No sitä tämä kyllä todella on.
Nyt silmät sirrilleen ja ohjetta lukemaan, jo vartin päästä voit olla syömässä tätä ihanaa mukikakkua.


Jauhoton Nutella-mukikakku:


- ½ dl Nutellaa
- 1 kananmuna
- 1,5 tl tummaa kaakaojauhetta
- ripaus suolaa

- päälle tomusokeria, kermavaahtoa, jäätelöä..mitä ikinä keksitkään!


- Ota noin kolmen desin muki esille.
- Riko mukiin kananmuna.
- Lisää perään Nutella, kaakaojauhe sekä ripaus suolaa.
- Sekoita taikinaa tarmokkaasti niin kauan, että taikina on tasaista ja kananmuna on sekoittunut kunnolla.
- Kypsennä kakkua mikrossa noin 1 minuutti ja 15 sekuntia.
- Kypsennyksen aikana kakku nousee aikalailla, mutta jäähtyessään vajoaa takaisin mukiin.
- Voit halutessasi siirtää valmiin kakun lautaselle tai pienempään mukiin.
- Anna kakun jäähtyä hieman ennen tarjoamista.


sunnuntai 6. marraskuuta 2016

#meollaanfoodlover


Töttöröö! Kuten varmasti monet teistä sivuille eksyneistä onkin jo huomannut, niin muutoksia on tapahtunut blogin suhteen. Täältä pesee nyt hieman infoa muutoksista, älkää peljätkö, tämä ei satu yhtään.

Blogirinki ja Indiedays päättivät yhdistyä yhdeksi, ja putkauttaa ulos Lifie ja Foodlover-sivustot. Kuten arvata saattaa, kuulun tähän jälkimmäiseen poppooseen, johon on nyt kerätty ruoka- ja leivontablogien parhaimmistoa.
Blogin ylälaidasta löydät navigointipalkin, jonka kautta voit selailla myös muita Foodlover-blogeja, sekä sivun alalaidasta löytyvä osio, joka suuntaa sinut suoraan itse Foodlover-sivustolle. Aika kätevää, vai mitä?


#meollaanfoodlover ,mutta keitäs meitä nyt sitten oikeastaan tässä porukassa onkaan?
Muutaman ison "ruokablogi-staran", kuten Kinuskikissa, Hellapoliisi, Chocochili ja Hannan soppa , lisäksi meitä on monta muuta aivan huippunerokasta ja taitavaa kokkailijaa, jotka antavat teille ideoita ja inspiraatiota leivontaan ja ruuanlaittoon. Minusta tämä on superhieno juttu!

Esittelen teille tässä nyt muutaman minun suosikeistasi, toivottavasti tutustut heihin, ellet ole jo niin tehnyt.


Annin Uunissa
Aivan upeat kuvat herkuista ja leivonnaisista vetivät minut alun perin tarkastelemaan Annin Uunin tuotoksia. Ihanan värikästä ja pirteää menoa, joka inspiroi ja piristää huononakin päivänä. Jos et ole vielä tutustunut, klikkaa itsesi äkkiä ihastumaan!

Hannan Soppa
Noh, Hannan sopat olivat niitä, joita itsekin tirkistelin ennen kuin edes aloin itse kirjoittaa blogia. Joten tunnustuksena sinulle, Hanna, sinä olet ollut osa syyllinen siihen että innostuin bloggaamaan ruuasta! Kiitos siitä. Hannan Sopasta löydät ruokaa laidasta laitaan, niin sesonkiruuan kuin trendienkin puolelta. Hyväntuulinen ruokablogi kaiken kaikkiaan, josta kyllä huomaa, että asialla on ammattilainen isolla A:lla.

Dr.Sugar
Tämä on etsimäsi osoite, jos makeanhimo iskee. Nämä sokeritohtorit selvittävät kyllä, mistä sinulla on puutetta - suklaasta tai ihanan herkullisesta kakusta, ehkäpä? Todella kauniit kuvat ja selkeät ohjeet vievät varmasti mukanaan ja kohta oletkin jo keittiössä leipomassa ennen kuin huomaatkaan.

Maistuis varmaan sullekin!
Tästä blogista löydät varmasti etsimäsi, oli kyse sitten säilönnästä, leivonnasta tai vaikka kuumista juomista. Maistuis varmaan sullekin! tarjoaa kyllä kaikkea laidasta laitaan. Ruokablogien moniottelija, voisiko vaikkapa niin sanoa.

Pullahiiren Leivontanurkka
Pullahiireen kannattaa myös turvautua, jos makeahammasta kolottaa. Hirmuisen oivaltavia ja hauskojakin reseptejä makeasta maailmasta, kauniilla kuvilla höystettynä. Aika hyvä paketti!



Tässäpä oli (vain) viisi suosikkiani.
Käy ihmeessä kurkkimassa myös muita Foodlover-blogeja ja ala inspiroitua!


perjantai 4. marraskuuta 2016

Kanafajita-täyte Uunissa



Syyskuisten synttäreiden/tortillakekkereiden yhtenä herkkuna oli tällaista simppeliä, uunissa valmistuvaa, fajitatäytettä. Täyte on sopivan mausteista, muttei kuitenkaan suuta polttavaa.
Tämä sai myös paljon kehuja ja kyselyitä, mitenkä tämä oli valmistettu, joten tässä ainekset ja ohjeet tekemiseen.


Kanafajita-täyte Uunissa:


-500g broilerin paistileikettä
(Voit käyttää myös muuta, mutta tässä on tarpeeksi rasvaa pysyäkseen mehevänä.)
- ½ dl oliiviöljyä
- 3 paprikaa
- 1 sipuli
- 1 rkl limen mehua
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- 1½ tl jauhettua juustokuminaa
- 2 tl savupaprikaa
- 2 tl chilijauhetta
- pippuria & suolaa
- 2 tl valkosipulijauhetta tai 1 tuore kynsi


- Pese ja pilko paprikat, leikkaa sipulit lohkoiksi ja siirrä uunivuokaan.
- Purista sekaan valkosipuli, lisää öljy ja mausteet.
- Suikaloi broilerit.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään uunivuuassa.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia kunnes broileri on kypsää ja paprikat pehmenneet.
- Lisää lempparitäytteidesi kanssa tortillan tai tacojen väliin.



tiistai 1. marraskuuta 2016

Broilerikebab & Pitaleivät (Gluteeniton)

pitaleipä gluteeniton broileri kebab





Onko mahdollista tehdä niin hyvää kebablihaa kotona, että sitä voisi syödä monta päivää putkeen? No tottakai on!
Ja varsinkin tätä broileriversiota voisin haukkailla vaikka viikonkin!
Kaikki on kiinni mausteista tässä ruuassa, ja kun ne osuvat kohdalleen niin kaikki muu sujuukin kuin leikiten.
Kokeile vaikka.



Broilerikebab & Pitaleivät (Gluteeniton):


Broilerikebab:

- 800g broilerin jauhelihaa
- suolaa & pippuria maun mukaan (ainakin n.1tl molempia)
- 2 tl mangocurrya tai tavallista currya
- 1 tl paprikajauhetta
- 2 rkl bbq-kastiketta
(ketsuppi tai chilikastikekin käy, tarkista gluteenittomuus)
- 1/4 tl cayennepippuria
- ½ tl jeeraa
-½ tl kardemummaa jauhettuna
- 1 rkl oreganoa
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 0,5 dl öljyä
- 2 rkl perunajauhoja


- Laita kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon ja sekoita massaa n. 15-20 minuuttia taikinakoukulla.
- Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää sähkövatkaimen taikinakoukkuja.
- Kun kebabmassa on tasaista, painele mahdolliset ilmakuplat pois massasta.
- Muotoile massasta pötkylä foliopalan päälle.
- Pyöräytä kebab tiukaksi rullaksi folion sisään ja sulje rullan päät tiiviisti.
- Pistele pötkön pohjaan muutama reikä, jotta mahdolliset nesteet pääsevät valumaan paketista ulos.
- Nosta kebab folioineen uunivuokaan.
- Kypsennä kebablihaa 100-asteisessa uunissa n.3 tuntia.
- Sammuta uuni ja anna lihan vielä lämmitellä jälkilämmössä puolisen tuntia.
- Nosta kebab uunista ja anna sen jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä.
- Siirrä jäähtynyt kebab jääkaappiin tekeytymään, mielellään seuraavaan päivään saakka.
- Höylää kebabista suikaleita juustohöylällä ja paista ne halutessasi pannulla voissa tai öljyssä.
- Tarjoa esimerkiksi salaatin, riisin tai pitaleivän kanssa.




Pitaleivät:


( 6 leipää )

- 2,5 dl vettä
- 25g hiivaa
- 0,5 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 2 rkl oliiviöljyä
- n. 5 dl gluteenitonta jauhoseosta


- Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
- Lisää joukkoon suola, sokeri, jauhoseos ja öljy.
- Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viitisen minuuttia.
- Levitä leivinpaperiarkki pöydälle ja nostele taikinasta kuusi palleroa leivinpaperin päälle.
- Öljyä tai kostuta kätesi vedellä, jotta taikinan käsittely on helpompaa.
- Painele leivät n. 2cm paksuisiksi.
- Anna leipien kohota noin puoli tuntia.
- Lämmitä uuni 250-asteiseksi ja laita pelti uuniin lämpenemään.
- Vedä pitaleivät leivinpaperin kanssa kuumalle pellille ja siirrä uuniin.
- Paista leipiä noin 5-8 minuuttia uunin keskitasolla.
- Halkaise ja täytä jäähtyneet pitaleivät haluamillasi täytteillä.