>

Sidor

lauantai 30. huhtikuuta 2016

Makeaa Vappua! Pienet Gluteenittomat Pikadonitsit


Ihanaa Vappua! 
Jos et ole vielä ehtinyt munkkeja paistella, niin nämä pikadonitsit valmistuvat helposti uunissa donitsipellillä tai donitsikoneella paistamalla.
Ohje on gluteeniton, mutta voit tehdä tämän myös tavallisilla vehnäjauhoilla.


Pienet Pikadonitsit:

(n. 30 kpl)

- 1 banaani
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 dl sokeria
- 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
- ½ tl leivinjauhetta
- 1/3 tl ruokasoodaa
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ sitruunan kuori raastettuna
- 150g maitorahkaa
- 2 kananmunaa
- ½ dl maitoa

- Koristeluun sulaa valkosuklaata tai candymeltsejä ja strösseleitä.



- Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään.
- Lisää kulhoon kananmunat, maitorahka, maito ja öljy.
- Sekoita hyvin.
- Kääntele sekaan loput ainekset.
- Öljyä donitsivuoka ja laita jokaiseen rinkulaan taikinaa.
- Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes donitsit ovat saaneet kullanruskean värin.
- Voit paistaa donitsit myös donitsikoneella.
- Koristele mielesi mukaan.


torstai 21. huhtikuuta 2016

Kermainen Haukikeitto


Hauki on kala, hauki on kala, hauki on kala...ja hyvä kala muuten onkin!
Mahtava keitto keittyi ihan simppeleistä aineksista.
Tokihan hauessa on ruotoja, mutta missäpä kalassa niitä ei olisi - kattilaan vaan. 



Kermainen Haukikeitto:


- n. 500g haukifilettä
- 9 perunaa
- 1 pieni sipuli
- 4 porkkanaa
- tuoretta tilliä
- 4-5 dl maitoa
- 2 dl kuohukermaa
- suolaa & valkopippuria
- 1 fondikuutio (kala)
- 25g voita
- vettä


- Kuori ja leikkaa sipuli, porkkanat ja perunat pienemmiksi
- Sulata voi keittokattilassa ja lisää sipulit.
- Kun sipuli on kuullottunut, lisää kattilaan porkkanat ja perunat.
- Lisää vettä sen verran, että juurekset peittyvät.
- Lumpsauta sekaan myös fondikuutio.
- Poista hauesta ruodot mahdollisimman tarkasti, silloin syödessä ei tarvitsisi nyppiä ruotoja.
- Leikkaa hauki paloiksi.
- Kun perunat ovat melkein kypsiä, kaada kattilaan maito ja kerma.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää kalapalat ja hieman tilliä kattilaan.
- Hauduta vielä noin kuutisen minuttia.
- Tarjoa keitto tuoreen tillitupsun ja leipäsiivun kanssa.

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Sano Se Leivällä: Tomaatti-Mozzarellaleipä


*Yhteistyössä Indiedays ja Vaasan*


Heipparallaa! 
Moni varmasti jo huomasikin jokin aika sitten, että olen mukana Indiedaysin ja Vaasanin hauskassa Sano Se Leivällä- kamppiksessa. Tarkoituksena tässä kampanjassa on levittää hyvää mieltä ja välittämistä leivän keinoin.

Tässä postauksessa osat ovat vaihtuneet, ja minut yllätettiin leivällä mieheni toimesta - aika ihanaa!



Leipänä tässä sänkkärissä toimii Vaasan Taika Monivilja, joka sisältää mukavasti myös siemeniä, jotka antavat mukavaa purutuntumaa muutoin pehmeään leipään. 
Toimii myös paahdettuna mainiosti!


Täytteinä tomaattia, mozzarellaa, rucolaa ja pehmeää tuorejuustoa.
Kyllä tuo mies on varmaankin joskus minua kuunnellut, kun oli osannut näin nappiin valita leivän täytteet. 
Jes!


Sano se Leivällä: Tomaatti-Mozzarellaleipä:

- 1 kypsä tomaatti
- rucolaa maun mukaan
- 1 pallo mozzarellaa
- n. 25g tuorejuustoa (esim. Aurinkokuivattu tomaatti)
- pippuria






Ja siinäpä on sitten leipä "JUURI MINULLE", kiitos karvanaamani. 


Onko sinulla joku, jota haluaisit kiittää tai muuten muistaa? Haastan teidät, ihanat herkkusuut, mukaan levittämään hyvää mieltä Indiedaysin ja Vaasanin Sano Se Leivällä- kampanjassa.
Voit osallistua mukaan Instagrammissa jakamalla oman leipätervehdyksesi hashtageilla #sanoseleivällä , #jyväntaikaa sekä @vaasan_leipomot. 
Viikoittain arvotaan ihania eväskoreja, joten kipinkapin osallistumaan! 
Osallistumaan pääset TÄSTÄ.


perjantai 15. huhtikuuta 2016

Viikonlopun Kanasalaatti




Viikonloppuna on monesti aikaa ottaa vain rennosti ja nautiskella. Tässä kanasalaatti niihin naustiskeluhetkiin, kun voit levähtää sohvalla salaattilautanen toisessa ja viinilasi toisessa kädessä. 
Meillä tämä ainakin upposi kitusiin niin äkkiä, että täytyy tehdä toistekin.


Viikonlopun Kanasalaatti:


- n. 400g kananpojan maustamatonta paistileikettä, 
tai muuta maustamatonta kanaa
- 2 dl oliiviöljyä
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- 1 tl kuivattua rakuunaa
- ½ tl kurkumaa
- suolaa & pippuria
- ½ sitruunan raastettu kuori

- ½ dl kuivattuja karpaloita
- 2 kypsää avokadoa
- ½ pieni hunajameloni
- ½ kerä jäävuorisalaattia
- maun mukaan sinihomejuustoa, tai muuta juustoa
- 1 pieni rasia sokeriherneitä
- ½ dl cashew- tai muita pähkinöitä


- Mittaa kanan marinadin ainekset kulhoon tai pussiin ja upota kanat marinadiin.
- Nosta kanat marinadeineen kylmään tekeytymään noin kahdeksi tunniksi.
- Paista kanat pannulla ja anna niiden jäähtyä hetki.
- Pese ja pieni jäävuorisalaatti haluamallasi tavalla.
- Viipaloi avokadot, hunajameloni ja sokeriherneet.
- Siivuta myös paistamasi kanat.
- Kokoa salaatti ja ripota päälle pähkinät, sinihomejuusto ja karpalot.



tiistai 12. huhtikuuta 2016

Tonnikalapihvit & Kermaviilikastike






No nyt kyllä suosittelen kaikkia tonnikalan ystäviä kokeilemaan näitä pihvejä. Jos tonnikalan syönti pelkilteen purkista nyppii, otappa tästä oiva ohje!
Seuraksi vaikkapa vähän pottuja ja tätä mahtavaa kermaviilikastiketta, avot.


Tonnikalapihvit ja Kermaviilikastike:


Pihvit:

- 3 tölkkiä tonnikalaa öljyssä
- 2 dl kermaviiliä
- 1 dl korppujauhoja (gluteeniton)
- 2 kevätsipulin vartta
- 1 kananmuna
- suolaa & pippuria
- ripaus cayennepippuria
- 1 tl kuivattua persiljaa
- tiraus sitruunamehua


Kermaviilikastike:

- 2 dl kermaviiliä
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- ripaus suolaa & pippuria
- 1 rkl kuivattua tilliä
- liraus sitruunamehua


- Mittaa pihvitaikinan kermaviili kulhoon ja sekoita korppujauhojen kanssa.
- Anna turvota viitisen minuuttia.
- Silppua sillä aikaa kevätsipuli ja valuta tonnikalat.
- Lisää tonnikala, kevätsipuli ja mausteet kulhoon.
- Sekoita.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa jotakin, lisää sen jälkeen kananmuna.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Muotoile taikinasta pihvejä pannulle ja paista öljytilkassa molemmin puolin.
- Sekoita kermaviilikastikkeen kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.
- Tarjoa pihvit esimerkiksi perunoiden, salaatin, sitruunalohkojen ja kermaviilikastikkeen kanssa.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Feta-Munakoisovuoka



Maanantai, saavuit liian aikaisin taas. 
Noh, ei hätiä mitiä! Hyvää ruokaa pöytään, niin kaikki korjaantuu. 
Tämän reseptin voit tehdä helposti gluteenittomana ja halutessasi lihattomana.
Helppo ja hyvä vuokaruoka piristämään arkea.


Feta-Munakoisovuoka:


- 2 isohkoa munakoisoa
- 1 paketti fetaa
- juustoraastetta


Jauhelihakastike:

- 400g jauhelihaa
(- 1 sipuli tai sipulijauhetta maun mukaan + 1 valkosipulin kynsi)
- 1 tölkki kuorittuja tomaatteja
- suolaa & pippuria
- 1 tl kuivattua basilikaa


Valkokastike:

- 2 rkl voita
- 2 rkl jauhoja (vehnä- tai gluteeniton)
- 4 dl maitoa
- suolaa & valkopippuria
- ripaus muskottia



- Aloita pesemällä ja pilkkomalla munakoisot.
- Ripota viipaleiden päälle hieman suolaa.
- Paista viipaleita hieman pannulla ja siirrä ne sitten syrjään odottamaan.
- Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja ruskista jauhelihat (ja kuullota sipulit), kaada sekaan tölkkitomaatit ja mausta kastike.
- Valmista valkokastike sulattamalla voi kattilassa, lisäämällä jauhot voin sekaan ja kaatamalla maitoa, kokoajan sekoittaen, kattilaan.
- Mausta valkokastike.
- Voitele uunivuoka kevyesti.
- Laita pohjalle ohut kerros jauhelihakastiketta, sen jälkeen kerros munakoisoja, valkokastiketta, juustoraastetta ja fetaa.
- Kasaa näin, kunnes ainekset loppuvat.
- Paista vuokaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.


tiistai 5. huhtikuuta 2016

Sano Se Leivällä: Taika-Hamppari



*Yhteistyössä Indiedays ja Vaasan*

Hiphei, olen mukana Indiedaysin ja Vaasanin ihanassa Sano se leivällä- kampanjassa, jossa on tarkoitus tuoda esiin välittämistä ja ihanaa fiilistä leivän keinoin. 
Kiitos, on kaikessa yksinkertaisuudessaan iso sana, ja sillä voi olla suurikin merkitys, mutta myös teoin voi kiittää. 
Ihan mahtava idea tämä Sano se leivällä-kampanja, sillä mikä olisikaan parempaa, kuin hemmotella rakkaimpia ruualla. 
Minun rakkaimpani sattuu tykkäämään kovasti hamppareista, joten tein hänelle Taika-Hampparin hänen lempparitäytteillään ja pienellä viestillä varustettuna. 
Tarvitseeko sitä välttämättä olla erityistä syytä kiittää jotakuta, vai riittääkö vain se, että hän on juuri hän ja on tässä ja nyt?




Valitsin leiväksi Vaasan Taika Herkku Kaura-leivän, joka on ihanan ohutta, hitusen makeaa omenapalojen ansiosta ja sisältää hieman auringonkukansiemeniä...mutta ei liikaa, kuten "uhrini" kuvaili. 
Leipä on myös kuitupitoista ja laktoositonta, erittäin passelia siis!




Ohuiden viipaleiden ansiosta Vaasan Taika Herkku Kaura- leivät ovat oivia myös paahdettuna, joten ajattelin hieman rapsakoittaa leipiä parilapannulla.
Leipien väliin lappasin herkullisen pihvin, kasviksia, juustoa ja paria erilaista kastiketta...kananmunaa tietenkään unohtamatta. Kananmuna on kuulemma yksi parhaista hampparitäytteistä mieheni mielestä.




Sano se leivällä: Taika-hamppari:


- pihvi naudan lihasta
- salaattia
- tomaattia
- kurkkua
- juustoa
- kananmuna
- ketsuppia
- chilimajoneesia



"Kiitos, että olet siinä", kirjoitin viestiksi hampparin kylkeen ja vastaukseksi sain ison pusun ja kiitoksen hyvästä hampparista.
Onko sinulla joku, jota haluaisit kiittää tai muuten muistaa? Haastan teidät, ihanat herkkusuut, mukaan levittämään hyvää mieltä Indiedaysin ja Vaasanin Sano Se Leivällä- kampanjassa.
Voit osallistua mukaan Instagrammissa jakamalla oman leipätervehdyksesi hashtageilla #sanoseleivällä , #jyväntaikaa sekä @vaasan_leipomot. 
Viikoittain arvotaan ihania eväskoreja, joten kipinkapin osallistumaan! 
Osallistumaan pääset TÄSTÄ

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat Veriletut



Jos ette ole koskaan aikaisemmin ostaneet veriputelia, niin saatatte saada kummia katseita kassatädeiltä...nimimerkillä "Kyllä, minä ostan verta ja teen siitä ruokaa. Ei, en käytä sitä mihinkään rituaaliin." 
Hieman kyllä harmittaa, että verestä ruuan tekeminen tuntuu olevan melko harvinaista nykyään kotioloissa. 
Veriletut ovat miekkoseni herkkua, joten niitä tulee meillä tehtyä jokseenkin useasti, tässä kuitenkin nyt myös gluteeniton versio verilätyistä.
Normaaliin versioon verilätyistä pääset tästä.


Gluteenittomat Veriletut:


(n. 50 pientä lettua)


- 1 pullo (5dl) naudan verta
- 5 dl maitoa
- 2 dl tattarijauhoja
- suolaa & valkopippuria maun mukaan
- 1 tl kuivattua meiramia
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 kananmuna


- Sulata veri.
- Sekoita veri, maito ja jauhot kulhossa keskenään.
- Jätä taikina lepäämään puoleksi tunniksi.
- Lisää mausteet ja kananmuna.
- Sekoita tasaiseksi.
- Paista letut voissa pannulla.
- Lettu on valmis käännettäväksi, kun taikina on päälipuolelta hieman hyytynyt.
- Tarjoa esimerkiksi puolukoiden ja perunamuussin kanssa.