>

Sidor

tiistai 29. huhtikuuta 2014

Donitsit - Makiaa Vappua!


Tänä vappuna meillä vaihtuivat munkit donitseihin, ja kyllähän nämä ovat ehkä hieman riehakkaamman ja juhlavamman näköisiä, kuin tavalliset munkit.
Kuorrutteen kanssa saa pistää oikeen kunnolla ranttaliksi, jos mieli tekee ja se, jos mikä on leivonnassa hauskaa! :---)


Donitsit:

(32 kipaletta)

- 1 rkl kuivahiivaa
- 0,5 dl lämmintä vettä
- 2 dl lämmintä maitoa
- ½ dl jugurttia tai piimää
- 1,5 dl sokeria
- 2 munaa
- 1 sitruunan kuori raastettuna
- 1 tl vanilja-aromia
- pikku ripsaus suolaa
- n.10 dl vehnäjauhoja
- 50g sulatettua voita


Paistamiseen:

- Auringonkukkaöljyä


Kuorrute:

- esimerkiksi vesihauteessa sulatettua valkosuklaata ja ripaus värikkäitä strösseleitä.



- Mittaa hiiva ja lämmin vesi pieneen astiaan. Sekoita ja anna seistä noin 7 minuuttia.
- Sekoita kulhossa munat, sokeri, vanilja-aromi ja lämmin maito.
- Lisää hiivaseos kulhoon ja sekoita.
- Kaada joukkoon myös jugurtti.
- Mittaa kulhoon noin puolet jauhoista, ripsaus suolaa ja raasta joukkoon sitruunan kuori.
- Sekoita hyvin.
- Lisäile joukkoon nyt sulatettu voi ja loput jauhot pikkuhiljaa.
- Kun taikina alkaa olla jämäkkää voit siirtyä vaivaamaan taikinaa käsin.
- Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta.
- Jätä taikina kohoamaan tunniksi liinalla peitettynä.
- Kaulitse nyt kohonnut taikina noin 1cm paksuiseksi levyksi ja paina siihen pyörylöitä esimerkiksi juomalasia käyttäen.
- Donitsin reiät saat tehtyä esimerkiksi tyllaa tai pullonkorkkia käyttämällä.
( Voit paistaa myös donitsin reiät ja kuorruttaa vaikkapa kanelisokerilla.)
- Pyörittele ylijäämä taikina palloksi ja kaulitse uudelleen, jottei hävikkiä tulisi kovasti.
- Kun olet saanut painettua kaikki donitsit valmiiksi ja siirtänyt ne esimerkiksi uunipellin päälle, voitkin peittää ne liinalla ja jättää kohoamaan vielä tunniksi.
- Paista donitseja kattilassa tai friteerauskeittimessä noin 170-asteisessa öljyssä molemmin puolin, niin että ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin pintaansa.
*Ja ollaanhan sitten varovaisia sen kuuman öljyn kanssa!*
- Älä kuitenkaan paista niitä kovin ruskeiksi, sillä ne kuivahtavat herkästi.
- Nosta valmiit donitsit talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräiset öljyt itsestään.
- Anna donitsien jäähtyä ja voitkin sen jälkeen kuorruttaa ne mielesi mukaan!


Makiaa Vappua kaikille herkkusuille! :---)

Appelsiini-Inkiväärijuoma


Simahan on tottakai perinteinen vappujuoma, mutta pittäähän sitä jotain muutakin kokeilla. Inkivääri ei nyt varsinaisesti ole lempimakujani, mutta toimii todella hyvin tällaisessa raikkaassa juomassa! :---)



Appelsiini-Inkiväärijuoma:


- 80-90g tuoretta inkivääriä
- ½ appelsiinin kuori
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl vaniljasokeria
- n. 1dl fariinisokeria
- 1,5 dl vettä
- 1 appelsiinin mehu
- 1 limen mehu
- 1-1,5 litraa hiilihapollista vettä/vissyä


- Kuori inkivääri ja pilko se kolikoiksi.
- Mittaa kattilaan vesi, sokerit, inkivääri, hunaja ja ronskisti kuorimaveitsellä kuoritut appelsiinin kuoret.
- Anna seoksen porista hiljalleen noin 25 minuuttia.
- Nouki inkiväärit ja appelsiinin kuoret pois siirapista.
- Anna siirapin jäähtyä hetki.
- Kaada vissy halutessasi lasipulloon ja purista perään limen ja appelsiinin mehut.
- Lurauta nyt sekaan tekemäsi siirappi.
- Korkki kiinni ja kääntele pulloa varovasti, jotta siirappi sekoittuu.
- Tuikkaa pullo kylmään hetkeksi ja hörppää parempiin suihin! :---)


torstai 24. huhtikuuta 2014

Rikkaat Ritarit


Tämä se vasta tuo lapsuusmuistoja mieleen, nimittäin rikkaat, tahi köyhät ritarit. Rikkautta on, jos pystyt tekemään ritarisi pullapitkosta, mutta jos kukkaro ammottaa tyhjyyttään on silloin valintasi ranskanleipä ja köyhät ritarit. Olipa ritarit kumpaan kastiin kuuluvia tahansa, maistuvat ne varmasti kaikille! :---)


Rikkaat (tahi köyhät) Ritarit:


- 8-10 paksuhkoa siivua pullapitkosta tai ranskanleivästä
- 2 munaa
- 2 dl maitoa
- 1 tl vaniljasokeria tai kaapaisu siemeniä vaniljatangosta
- 0,5 tl jauhettua kardemummaa, jos käytät ranskanleipää
- ripaus kanelia
- ihan hitunen suolaa


Paistamiseen:

-nokare voita


Tarjoiluun:

-Jäätelöä, vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermavaahtoa
-Hilloa tai marjoja



- Sekoita laakealla lautasella keskenään munat, maito sekä mausteet.
- Leikkaa pulla tai leipä siivuiksi ja kasta siivut munamaitoon.
- Laita pannu lämpiämään levylle ja anna voinokareen sulaa pannulla.
- Paista ritarit kullanruskeiksi molemmin puolin.
- Tarjoa kermavaahdon ja hillon, tai muiden herkkujen kera.


Psssst..Parhaimpia näistä tullee silloin, kun on pulla tai leipä on ehtinyt hieman kuivahtaa. (---:


tiistai 15. huhtikuuta 2014

Maapähkinävoi-suklaapalat


Osallistun tällä reseptillä Cocovin Pääsiäiskilpailuun - hui, jännää!

Tässäpä helppoa ja nopeaa makiaa pääsiäiseksi. Maapähkinävoi on yksi herkuistani ja sitä olenkin jo muutamaan reseptiin tunkenut. Tämä herkku syntyi ihan vain kaappeja koluamalla ja miettimällä mitähän niistä aineksista saisikaan aikaan. :---) Tähdellä merkityt ainekset löydät Cocovin valikoimista.


Maapähkinävoi-suklaapalat:


- 2 dl maapähkinävoita
- 1 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- 2,5 rkl kookosöljyä sulatettuna *
- 1 rkl banaanijauhetta *


Raitamassa:

- 1-2 rkl ylläolevaa massaa
- 1,5 tl raakakaakaojauhetta *


- Sekoita massan ainekset keskenään ja kaada pieneen vuokaan.
(Kannattaa vuorata vuoka palasella leivinpaperia)
- Sekoita pieneen määrään vaaleaa massaa raakakaakaojauhe ja sekoita.
- Kaada ruskea massa ohuena norona vaalean massan päälle ja tee kiekuroita esimerkiksi veitsen kärjellä luodaksesi pintakuvion.
- Tökkää vuoka pakkaseen noin 45 minuutiksi ja leikkaa sen jälkeen paloiksi.
- Herkut sulavat nopeasti, joten maistelussa kannattaa olla vikkelä!
- Jos kaikkia ei tule syötyä, niin säilytä paloja pakastimessa.


perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kokonainen Broileri Uunissa


Kokeilimpa sitten tällaista oikeen rustiikkista broileriruokaa tällä kertaa. Uunista puskevat tuoksut olivat jo ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen todella makoisat. :---) Tämä ruoka vaikuttaa vaikemmalta, kuin loppupeleissä sitten onkaan. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos pidät broilerista, mutta haluaisit kokeilla sitä jotenkin muuten, kuin kastikkeen tai reisikoipien muodossa.



Kokonainen Broileri Uunissa:


- 1 kokonainen broileri
- ½-1 sitruuna lohkottuna
- muutama nokare voita
- suolaa
- pippuria
- 2 kourallista tuoreita yrttejä hienonnettuna, esimerkiksi timjamia ja basilikaa ( voit myös käyttää kuivattuja varsin hyvin.)
- muutama valkosipulin kynsi
(- 1 chili renkaiksi leikattuna)
- noin 6 kappaletta kirsikkatomaatteja


- Laita uunivuoka (mieluiten kannellinen) uuniin ja uuni kuumenemaan 225-asteiseksi.
- Huuhtele broileri sekä ulko- että sisäpuolelta ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
- Ripsauta linnun vatsaonteloon suolaa ja pippuria.
- Tee pienet taskut varovasti rintalihojen ja nahan väliin, kuitenkaan nahkaa rikkomatta.
- Sujauta taskuihin hieman suolaa, voita ja yrttejä.
- Lohko sitruuna ja laita se vatsaonteloon yrttejen ja valkosipulin kera.
- Voit sitoa linnun koivet joko narulla tai tekemällä pienen reiän nahkaan, josta pujotat koivet sievästi nyytiksi.
- Hiero vielä broilerin pintaan hieman voita, suolaa ja pippuria, sekä halutessasi hieman yrttejä.
- Ota uunivuoka kuumasta uunista ja laita lintu siihen muutaman voinokareen ja kirsikkatomaattien kera.
- Paista 225-asteisessa uunissa ilman kantta noin 20 minuuttia ja vielä kannen kanssa noin 40-60 minuuttia, riippuen lintusi koosta.
- Tarjoa esimerkiksi riisin tai polentan kanssa.


tiistai 8. huhtikuuta 2014

Hunajaiset Ruisnapit


Huomentapäivää! Katkonaisesti nukuttu yö takana, joten piti jotenkin rentouttaa itseään heti aamusta. Tuoretta leipää ja kupponen teetä nenän etteen, niin aamu saa uuden paremman alun. :---)


Hunajaiset Ruisnapit:

(10 kappaletta)


- 3 dl lämmintä vettä
- 2 rkl hunajaa tai agavesiirappia
- 1-2 tl suolaa
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl pellavarouhetta
- 4 dl ruisjauhoja
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 1 pussi kuivahiivaa
- noin 2 rkl sulatettua voita tai öljyä


- Mittaa kulhoon lämmin vesi ja liota hunaja veteen.
- Lisää joukkoon puolet ruisjauhoista ja muut ainekset, voita lukuunottamatta, ja sekoita kunnolla tasaiseksi taikinaksi.
- Kippaa joukkoon loput ruisjauhot ja sekoita.
- Lurauta joukkoon nyt sulatettu voi ja vaivaa taikinaa hetki.
- Pyöräytä taikina palloksi ja kohota kulhossa liinan alla noin puoli tuntia.
- Kun taikina on kohonnut, muotoile taikinasta pötkö ruisjauhoja apunakäyttäen.
- Leikkaa pötkelö kymmeneen osaan ja pyörittele osista pieniä palleroita leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Voit hieman litistää palloja halutessasi.
- Peitä pallerot liinalla ja anna kohota jälleen noin puoli tuntia.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.


sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Pirteät Raakakakkuset


Raakakakut ja muutkin raakaruuat ovat olleet jo hetken aikaa melkoisessa nosteessa, mutta vasta nyt uskalsin itsekin kokeilla tällaista "terveellisempää" herkkua. Raakakakut ovat siis kypsentämättömiä herkkuja, joidenka pohja monesti koostuu enimmäkseen pähkinöistä. Kevään auringon lämmittäessä jo meidän parvekettamme mukavasti valitsinkin näihin kakkusiin, tulevaa kesää ajatellen, pirteän ananaksen ja sitruunan maut.


Pirteät Raakakakkuset:

(6-8 kappaletta)


Pohja:

- 9 pehmeää kuivattua taatelia 
- 1,5 dl pekaanipähkinöitä, manteleita tai saksanpähkinöitä
- ripaus suolaa


Täyte:

- 3,5 dl liotettuja maustamattomia cashewpähkinöitä
- ½ sitruunan kuori
- sitruunan mehua maun mukaan
- 1 vaniljatangon siemenet / vaniljasokeria maun mukaan
- 1 dl sulatettua kookosöljyä
- 1-2 rkl agavesiirappia

+keltaiseen kerrokseen noin 2dl tuoretta ananasta


- Laita täytteen cashewpähkinät likoamaan mieluiten jo edellisenä päivänä, jotta tulos olisi paras mahdollinen, mutta parin tunnin liottamisella saa jo varsin hyvää täytettä. :---)
- Liota myös taateleita hetki, jos tuntuu että ne ovat hieman kuivakkaita.
- Pilko taateleita pienemmiksi paloiksi blendaamisen helpottamiseksi.
- Kippaa blenderiin pekaanit, taatelit sekä suola ja aja melko tasaiseksi murupohjamaiseksi massaksi.
- Vuoraa muffinivuoka muffinipapereilla ja painele pähkinämassaa tasainen kerros jokaisen pohjalle.
- Blendaa nyt liotetut cashewpähkinät ja muut täytteen ainekset (ananasta lukuunottamatta) tasaiseksi ja hieman juoksevaksi massaksi.
- Lusikoi täytemassasta noin puolet muffinivuokiin.
- Lisää jäljelle jääneeseen täytemassaan paloiteltu ananas ja blendaa tasaiseksi.
- Lusikoi loppu täyte muffinivuokiin ja koristele mielesi mukaan.
- Laita muffinivuoka pakkaseen noin pariksi tunniksi, jotta kakkuset jähmettyvät.
- Nämä sulavat melko nopeasti, joten ota kakkuset pakkasesta hieman ennen tarjoilua.


keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Laiskan Leipurin Sekaleipä


Noh, kaipaakohan tämä nyt mittään turhia lätinöitä. Jokainen kuitenkin tietää, että tuore leipä ja nokare voita maistuu, noh...MAKIALTA :---D
Tällä ohjeella et voi mennä metsään, joten eikun kokeilemaan. Varaathan kuitenkin aikaa, sillä kohottaminen vie useamman tovin.


Laiskan Leipurin Sekaleipä:


- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 2 dl grahamjauhoja
- 1 tl suolaa
- ½ tl kuivahiivaa
- 1,5 dl siemeniä (pellava,kurpitsa,hamppu,auringonkukka)
- 3,5 dl lämmintä vettä
- pieni luraus öljyä


- Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet.
- Lisää lämmin vesi, sekä öljy ja sekoita ainekset nopeasti keskenään.
- Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja laita päälle vaikka vielä kattilankansi tai lautanen painoksi.
- Anna taikinan kohota 12-18 tuntia.
- Voit tehdä tämän esimerkiksi pienessä uunivuuassa tai -padassa.
- Öljyä valitsemasi vuoka ja ripottele pohjalle ja reunoille hieman jauhoja.
- Ripsaise taikinan päälle jauhoja ja pyöräytä taikinasta edes etäisesti palloa muistuttava pyörylä.
- Laita taikinapallo vuokaan.
- Kohota vielä puolisen tuntia liinalla peitettynä.
- Paista 225-asteisessa uunissa ensin foliolla peitettettynä noin puolisen tuntia ja sen jälkeen poista folio ja paista vielä noin 10-15 minuuttia.


Tuoretta leipää, olkaatten hyvät!

Muikut Paperikäärössä


Tänäänpä ajattelin täräyttää teille ohjeita oikein kaksin kappalein, kun edellisestä postauksesta on jo hieman aikaa :---)
Ensimmäisenä hieman muikkuja "uudella tapaa". Jos ainainen pannulla paistaminen kyllästyttää ja haluaisit kokeilla jotakin muuta, tässäpä vaihtoehtoa.

Muikut Paperikäärössä:


- muikkuja sopivasti per syöjä 
(nämä muikut olivat melko isoja, joten kolme per syöjä, kun meitä on kaksi.)
- suolaa
- pippuria
- sitruunan kuorta raastettuna
- muutama nokare voita
- valitsemaasi yrttiä, kuten basilikaa tai timjamia.
(- valkosipulin kynsi hienonnettuna)


- Perkaa muikut ja huuhtaise ne.
- Kuivaa hieman talouspaperilla.
- Ripottele suolaa ja pippuria leivinpaperiarkin päälle ja asettele muikut siihen.
- Mausta nyt muikut sitruunalla, valkosipulilla sekä reilulla ripauksella suolaa ja pippuria.
- Hienonna päälle vielä haluamaasi yrttiä ja nakkaa kaiken kukkuraksi muutama nokare voita.
- Kääri nyt paperi melko tiukasti kiinni kääröksi. Voit halutessasi vielä kiinnittää käärön hammastikuilla, jotta käärösi ei avaudu uunissa.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia riippuen uunistasi.
- Tarjoa vaikkapa perunamuussin kera.