>

Sidor

maanantai 30. tammikuuta 2017

Mandariiniriisi




Melkoisen harmaa maanantai, ainakin täällä meillä.. Vaan eipäs haittaa, kun saa suuhunsa lapata tällaista retroherkkua. Saat helposti upotettua tähän reseptiin ne riisipuuronjämät, jota kukaan ei viitsi sieltä jääkaapista muuten syödä. 
Perinteinen versio tehdään appelsiinista, mutta minulla sattui olemaan muutama tuore, sekä pari purkkitölkkiä mandariineja. 
Olen Risifruttien suurkuluttaja ja kannankin niitä töihin monesti evääksi ja tämä on kyllä noin kymmenen kertaa parempaa, kuin yksikään purkkitavara. Nam nam.



Mandariiniriisi:


- n. 3-4 dl riisipuuroa
- 2 dl vispi- tai kuohukermaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- makeutusta mielen mukaan
- mandariineja purkista tai tuoreena


- Vaahdota kerma.
- Sekoita riisipuuro kerman sekaan.
- Pilko mandariinilohkoja hieman pienemmiksi ja sekoita massan joukkoon.
- Mausta vaniljajauheella ja makeuta mielesi mukaan.




perjantai 27. tammikuuta 2017

Vaniljaiset Sitruuna-Ricottapannarit (Gluteeniton)



Sain sähköpostiini mukavan pyynnön - yhteistyötä jälleen KitchenTimen kanssa. Jes!
Innostuin oitis tästä mahdollisuudesta ja valitsin heidän verkkokaupastaan tällaisen suloisen, mutta jykevän blini-/lettupannun. Tämä Ronneby Bruk:in pannu on kestävää valurautaa ja kahva on tammea - verkkokaupassa on saatavilla myös samaisia pannuja erilaisilla kahvoilla, mutta tämä viehätti minua eniten. Täytyy myöntää, että myös pannun suloiset sydänkuviot olivat iso osa päätöstä. Tällainen hömppä, kun olen.
Tiesin lähes heti millaisen reseptin tulisin tekemään tällä pannulla. Sitruunapannukakkuja, jotka saavat pehmeyttä ricottajuustosta ja lisää makua vaniljasta. Kylkeen hieman makeaa kermavaahtoa. Ah, ihanaa!
Nämä pannarit sopivat mukavasti kirkkaan kevätaamun aamiaiseksi, tai vaikka vain itsesi hemmotteluksi keskellä arkea.









Vaniljaiset Sitruuna-Ricottapannarit (Gluteeniton):

(n. 10 pannukakkua)


- 3 kananmunaa
- 1 dl sokeria
- 50 g voita (sulatettuna)
- 2 dl kevytmaitoa
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl suolaa
- 1 sitruunan kuori raastettuna + mehu (luomu)
- 2 tl vaniljajauhetta
- 250 g ricottajuustoa


- Erota keltuaiset valkuaisista.
- Sekoita maito, keltuaiset, sokeri, vaniljajauhe ja ricotta.
- Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoseokseen.
- Kääntele jauhoseos keltuaismassan joukkoon.
- Lourauta taikinaan myös sulatettu voi.
- Raasta mukaan sitruunan kuori ja purista mehu.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti taikinan sekaan.
- Paista keskilämpöisellä pannulla kullanruskeiksi.
- Tarjoa sitruunatirauksen, tomusokerin ja kermavaahdon kanssa.





maanantai 23. tammikuuta 2017

One Pot -Lihapullapasta




Siitä tietää, että resepti on onnistunut kun mies antaa luvan tehdä sitä mielellään joskus uudestaankin. Jes, kyllä minä siitä vielä jonkinlaisen kulinaristin koulin! Vitsi vitsi.
Noh, kuten varmasti tiedätte - tykkään että ruuanlaitto on joskus naurettavan helppoa, mutta lopputulos kuitenkin todella herkullinen. Tämä on nyt sitä ja vähän päälle.
Kaikki ainekset vain samaan pataan, näin säästyt myös suurelta tiskivuorelta.
Maistuu varmasti sekä pienille, että suurille syömäreille.


One Pot -Lihapullapasta:


- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 5 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio (gluteeniton)
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1-2 rkl kuivattua oreganoa tai basilikaa
- n. 450g lihapullia (itsetehtyjä, pakaste tai valmis + gluteeniton)
- n. 340g spagettia (gluteeniton)
- suolaa & pippuria
- ripaus sokeria
- lisäksi parmesaania


- Sekoita kaikki ainekset (paitsi parmesaani) suuressa padassa, kattilassa tai pannussa.
- Kiehausta seos ja kypsennä välillä sekoittaen noin 15-20 minuuttia.
- Tarkista kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Kypsennä, kunnes spagetti on kypsää.
- Tarjoa parmesaaniraasteen kanssa.

* Minä käytin tässä reseptissä minipieniä pakastelihapullia ja sopivat tähän oikein hyvin.



torstai 19. tammikuuta 2017

Lohi-Makit





Tein joku aika sitten ihan ekaa kertaa sushia, ja söin siis myös ensimmäistä kertaa. Aikamoista.
Hyvin sopivat yhteen kaikki ainekset ja maut, vaikka lähdin näitä testailemaankin hieman ennakkoluuloisesti. 
"Onko tämä vain sellaista ruokaa, josta kaikki muka tykkäävät, koska siitä tykkäävät muutkin?", mietin.
Tässä siis aika perusversio, mutta kuitenkin minun versioni Lohi-Makeista.



Lohi-Makit:



Sushiriisi:


- 2,5 dl sushiriisiä tai puuroriisiä
- 5 dl vettä 
- 0,5 dl riisiviinietikkaa tai enemmän
- 5 tl sokeria
- 1,5 tl suolaa




Täyte:


- 150 g graavi- tai kylmäsavulohta
- 1-2 kypsää avokadoa 
- 3 porkkanaa tikkuina
- ½ kurkku tikkuina


Lisäksi:

- wasabia
- nori-arkkeja
- soijakastiketta
- bambumatto
- kulhollinen vettä 



-Laita riisit siivilään ja huuhtele, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. 
-Laita riisit kattilaan ja lisää puoli litraa vettä. Keitä riisiä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. 
-Valmista riisien kiehuessa mausteliemi kuumentamalla riisiviinietikka ja lisäämällä siihen sokeri sekä suola. 
-Kun riisi on kypsää, kattilassa ei pitäisi olla yhtään vettä jäljellä (jos on, kaada pois). 
-Sekoita etikkaliemi riisin joukkoon. 
-Jäähdytä riisi (jääkaapissa riisi menee koppuraksi - jäähdytä huoneenlämmössä).
-Leikkaa lohesta sopivankokoisia siivuja. 
-Leikkaa avokado, porkkana ja kurkku tikuiksi. 
-Ota esiin nori-arkit, bambumatto ja kulho, jossa on vettä. 
-Kostuta käsiäsi vedellä.
- Laita nori-arkki bambumaton päälle. 
- Levitä riisiä kerros nori-arkille, jätä yläreunaan muutama sentti tilaa. 
- Asettele täytteet riisilevyn keskelle poikittaissuunnassa niin, että ne yltävät reunasta reunaan. 
- Kostuta nori-arkin yläreuna vedellä. 
- Kääri bambumaton avulla tiukaksi rullaksi ja leikkaa terävällä veitsellä kiekoiksi.
- Tarjoa wasabitahnan ja soijakastikkeen kanssa.



maanantai 16. tammikuuta 2017

Pangasiusta & Katkarapuja Thaimaalaisittain




Tässäpä olisi sitten pangasiusta, eli haimonnia sekä katkarapuja thaimaalaisittain. Pangasius on vaaleaa ja pehmeälihaista kalaa, kuten ehkä arvata saattaa, kun monnista on kyse. Pangasius elää makeissa vesissä Aasiassa, joten ajattelin lähteä tämän kalan kanssa makumatkalle Thaimaahan.
Olen koittanut kohentaa meidän viikottaista kala-annostamme, mutta huonoin tuloksin, sillä kalan hinta tuntuu monesti painavan lompakkoa liikaa - nyt kuitenkin haimonni fileitä sai Ruotsista (jeee) edullisesti.
Jos et satu löytämään pangasiusta, voit käyttää hyvin myös kuhaa, seitä tai miksei lohtakin.


Pangasiusta & Katkarapuja Thaimaalaisittain:

- 2 pangasius filettä
- 2 dl katkarapuja
- 2 rkl soijakastiketta (gluteeniton)
- ½ dl makeaa chilikastiketta (gluteeniton)
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 1 tl chilihiutaleita
(- 1 valkosipulin kynsi)
- tuoretta tai kuivattua korianteria
- suolaa maun mukaan
- pähkinöitä
- 1 limen mehu


- Repäise foliosta kaksi fileille sopivaa palaa.
- Asettele fileet folioihin ja nosta reunoja hieman, ettei kastike valu pitkin pöytiä.
- Mausta suolalla.
- Sekoita kipossa keskenään soija, chilikastike, kalakastike, inkivääri, chilihiutaleet, pilkottu valkosipuli ja tiraus limen mehua.
- Kaada kastike foliopaketteihin ja ripottele päälle katkaravut.
- Sulje foliopaketit tiiviisti ja nosta ne uunivuokaan tai -pellille.
- Kypsennä kaloja 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
- Avaa foliopaketit ja ripottele päälle hieman rouhittuja pähkinöitä sekä korianteria.
- Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa.




sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Oregano-Sitruunakalkkunaa Uunissa




Välillä tekee mieli jotain raikkaampaa ruokaa, ilman kermoja tai tuhteja kastikkeita.
Puhtaita ja virkistäviä makuja, tiedättehän.
Mieleni teki vaihtelun vuoksi kalkkunaa ja tällainen soppa siitä kauppareissusta sitten syntyi.
Helppoa ja maistuvaa, kunhan ei vain kypsennä kalkkunaansa kuivaksi.
Voit halutessasi myös tehdä tämän reseptin kanasta, esimerkiksi koipireisistä, säädä silloin vain kypsennys aika käyttämäsi aineksen mukaisesti.

Oregano-Sitruunakalkkunaa Uunissa:



- n.400g kalkkunaa (esim ohutfileitä)
- 25g voita
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 1 sitruunan puristettu mehu
- 2,5 dl kanalientä
- ripaus sitruunapippuria + suolaa
(- 1 valkosipulin murskattu kynsi)


- Sipaise uuninkestävään pannuun tai uunivuokaan hieman voita ja paloittele loppu voi kuutioiksi.
- Sekoita kaikki ainekset vuuassa keskenään.
- Kypsennä 200-asteisessa uunissa koko satsia noin 20-25 minuttia, tai kunnes kalkkunat ovat saaneet hieman väriä, mutta eivät ole kuivia.
- Jos käytät suurempia paloja kuin nämä ohutleikkeet, säädä paistoaika sen mukaan.
- Tarjoa esimerkiksi polentan tai riisin kanssa.