>

Sidor

perjantai 31. tammikuuta 2014

Suklainen Chia-puuro



Reipasta huomenta! Tässäpä teille toisenlainen versio "Superpuurosta", joka saattaa maistua pienemmillekin maistelijoille.



Suklainen Chia-puuro:

- 4 dl luonnonjugurttia
- 4 rkl Chia-siemeniä
- 1 rkl kaakaonibsejä
- 1 rkl psylliumkuitua
- 2 tl hunajaa tai agavesiirappia
- kaakaojauhetta sen verran kuin itse haluat (ehkä noin 3 rkl on sopiva)



- Sekoita ainekset kulhossa ja tuuppaa puuro tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi, tai mieluiten vaikka yönkin yli.
- Syöpöttele aamutuimaan "terveellisempää" suklaapuuroa.


keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Saksanpähkinäpiirakka


Pähkinöitä, pähkinöitä, enemmän pähkinöitä. Tähän väliin joudun tunnustamaan, että saksanpähkinät eivät ole olleet minun suurinta herkkuani koskaan, mutta kun sain käsiini näitä luomulaatuisia saksanpähkinöitä, alkoi mieleni muuttua - nämä olivat nimittäin maultaan kermaisempia ja vähemmän kitkeriä kuin "tavalliset" saksanpähkinät.
Kaikkihan sen tietävät, että pähkinät sisältävät hyviä rasvoja ja niin edelleen, mutta mikäs niistä nyt sitten olisi se, jota kannattaisi napsia? Joko arvaat?
Vaikkakin saksanpähkinä on pähkinöistä kaloripitoisimpia, on se silti pähkinöiden joukosta "suurin ja mahtavin". Saksanpähkinät sisältävät omega-6- ja 3-rasvahappoja, sekä antioksidantteja se piilottelee kuorensa sisällä noin kaksinkertaisen määrän muihin pähkinöihin verrattuna.
Lisää pähkinöistä voit käydä lukaisemassa esimerkiksi täältä, ja päättää sitten mikä on sinulle se paras pähkinä.
Jottei päästä aivan liian terveelliseksi lipsahtamaan, päätin pyöräyttää saksanpähkinöistä piirakan. :---D




Saksanpähkinäpiirakka:

Pohja:

- 3½ dl vehnäjauhoja
- ½ dl ruisjauhoja
- ½ dl sokeria
- 2 rkl kookoshiutaleita (voit jättää poiskin, jos et kookoksesta välitä)
- ripaus suolaa
- 125g voita tai margariinia
- ½ dl kylmää vettä


Täyte:

- n.3 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
- 100g voita
- 1 dl siirappia
- 3/4 dl agavesiirappia tai hunajaa
-  ½ dl inkkarisokeria
- 1 tl vanilja-aromia
- ripaus suolaa
- 2 kananmunaa



- Sekoita kulhossa keskenään jauhot, sokeri, kookoshiutaleet ja suola.
- Nypi taikinaksi voin kanssa.
- Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopsakkaasti tasaiseksi massaksi.
- Voitele piirakkavuoka kevyesti ja painele taikina piirakka vuuan pohjalle ja reunoille.
- Sitten täytteen pariin.
- Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon siirapit, sokeri, suola ja vanilja-aromi.
- Sekoita joukkoon nopeasti munat.
- Kaada joukkoon vielä pähkinärouhe ja sekoita.
- Kippaa täyte piirakkavuokaan ja paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
- Piirakka maistuu sekä kylmänä että lämpimänä, ja voit tarjoilla sen esimerkiksi jäätelön tai kermavaahdon kera.


sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Chia-vanukas


Chia-siemenet löytyivät aamulla tälläkertaa nokan edestä tällaisessa muodossa.



Chia-vanukas:


- 4 rkl Chia-siemeniä
- 3 dl vaniljanmakuista soijamaitoa (kaura- tai mantelimaito sopivat myös)
- ½ vaniljatangon siemenet
- lisäksi marjoja tai hedelmiä
(-ripaus vaniljasokeria tai hunajaa)


- Sekoita siemenet, maito ja vanilja kupissa keskenään.
- Tuikkaa kuppi jääkaapiin hetkeksi.
- Sekoita vanukasta uudelleen.
- Anna vanukkaan tekeytyä jääkaapissa vielä noin tunti tai mielellään yön yli.

tiistai 21. tammikuuta 2014

Kaakaonibs-pirtelö


Hörhöytyneenä Superfoodeihin oli kokeiltava myös kaakaopapurouhetta, eli kaakaonibsejä. Kaakaonibsit ovatkin melkoista superfoodia, sillä ne sisältävät runsaasti muun muassa magnesiumia, sinkkiä, rautaa ja kalsiumia...näin nyt muutaman mainitakseni. Flavonoideja nibseissä on myös enemmän kuin esimerkiksi mustikassa.
Kaakaopapurouhetta voi syödä ihan sellaisenaan, tai sitten viiliin tai jugurttiin sekoitettuna. Itselleni rouheen maku on kuitenkin liian voimakas sellaisenaan nautiskeltavaksi, ja pidänkin siitä enemmän juurikin näin pirtelöissä.
Noh, joko kokeillaan? :---D
Ai, että mistä näitä nibsejä sitten saa?
Esimerkiksi Punnitse&Säästä-liikkeistä saat nibsejä joko valmiiksi pakattuna pusseihin tai ihan irtona pöntöissä odottamassa.



Kaakaonibs-pirtelö: 


- 1 banaani pilkottuna
- 1½-2 dl luonnonjugurttia
- 2 dl maitoa tai mantelijuomaa
- 1-2 rkl kaakaojauhetta (riippuen kuinka voimakkaan maun haluat)
- 2 rkl kaakaonibsejä
- 1 tl kanelia
- ½-1 rkl hunajaa


- Mittaa ainekset blenderiin ja surauta itsellesi maistuva pirtelö!


sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Tiikeritorttu


Ensi kerralla teen kyllä pienemmän kuvion, mutta aivan mukavannäköinen se on noinkin. :---D Elikkäs, tämä rulla tässä kuvassa on kuvioitu kääretorttu. Hauskaa vaihtelua tylsähköön perinteiseen torttuun verrattuna. Idea lähti kuvasta, jossa joku näppäränä oli pyöräyttänyt kirahvikääretortun. Tässäpä siis ohjetta muillekin kääretortun näpertelijöille:


Tiikeritorttu:

- 4 kananmunaa
- 1½ dl sokeria
- 1 dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta


Raitataikina:

- 1/3 osaa taikinasta
- 3-4 rkl kaakaojauhetta

Oranssitaikina:

- 2/3 osaa taikinasta
- ½ dl perunajauhoja
- keltaista ja punaista elintarvikeväriä


Täyte:

- 250g rahkaa (voit korvata osan vaikka kermavaahdolla)
- 1 purkki hedelmäpilttiä
- sokeria rahkan sekaan oman maun mukaan
- vanilja-aromia
- yhden passionhedelmän siemenet
(- valutettua ananasmurskaa)


- Hahmottele leivinpaperille haluamasi kuvio himmeästi kynällä.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää vaahtoon perunajauho ja leivinjauhe varovasti nuolijalla käännellen.
- Erota nyt toiseen kulhoon 1/3 taikinasta ja lisää kaakaojauhe sekoittaen varovasti.
- Sekoita nyt "kalpeaan" taikinaan elintarvikevärit ja loput perunajauhot.
- Pursota tai valuta nyt ruskeaa taikinaa leivinpaperin päälle piirtämääsi kuviota mukaillen.
- Paista kuviota 225-asteisessa uunissa hetki (1-2 minuuttia), jotta kuvio ehtii asettua.
- Kaada nyt oranssi taikina pellille ja levitä se varovasti tasaiseksi levyksi.
- Paista nyt vielä noin 5-7 minuuttia.
- Sekoita silläaikaa täytteen ainekset keskenään, pilttiä lukuunottamatta.
- Kumoa uunistatullut kääretorttu uuden leivinpaperin päälle.
- Valele kiinniolevaa leivinpaperia muutamalla tilkalla kylmää vettä, jotta saat paperin irroitettua kääretorttupohjasta.
- Irroita paperi varovasti ja käännä torttupohja ympäri niin, että "kuviopuoli" on alaspäin.
- Anna tortun jäähtyä.
- Levitä nyt piltti ja rahkatäyte taikinalevylle.
- Rullaa.
- Nosta torttu hetkeksi kylmään vetäytymään ja sen jälkeen voitkin popsia sen parempiin suihin.


keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Marjaisa Mysli


Välillä valmiit myslit kyllästyttävät ja osittain tästä syystä halusin kokeilla tehdä mysliä itse. Vaikeaa se ei ole, ja mieleiset ainekset voit aivan itse valita.
Itse pidän rapeasta myslistä, joten paahdoin kaurahiutaleita kookosöljysiirapissa hetken. Kuten jo voittekin varmaan arvata, suurimman osan aineksista löydät Punnitse&Säästä-myymälöistä.



Marjaisa Mysli:


- n. 3 dl kaurahiutaleita
- 0,5 dl kurpitsansiemeniä
- 0,3 dl auringonkukansiemeniä
- vajaa kourallinen manteleita

- kourallinen mulperimarjoja (silkkiäismarja)
- n. 1 dl pakastekuivattuja marjoja (mansikoita, vadelmia, herukoita..)
- 4-5 aprikoosia
- 0,5 dl goji-marjoja
- 0,5 dl kuivattuja karpaloita


Siirappi:

- 0,2 dl agavesiirappia
- 0,5 dl vaahterasiirappia
- 0,2 dl inkkarisokeria
- 0,2 dl kookosöljyä (vesihauteessa sulatettua)
- pieni luraus öljyä
- ripaus suolaa



-Sekoita siirapin ainekset keskenään kulhossa ja mittaa samaan kulhoon kaurahiutaleet, kurpitsan- ja auringonkukansiemenet sekä mantelit.
- Sekoita niin, että siirappi kuorruttaa kaurahiutaleseoksen.
- Kaada seos leivinpaperin päälle pellille ja tuikkaa 150-asteiseen uuniin noin 20-30 minuutiksi.
- Jäähdytä uunistatullut mysli ja murentele se erikokoisiksi muruiksi.
- Lisää sen jälkeen marjat, sekä pilkotut aprikoosit.
- Sekoita.
- Tarjoa esimerkiksi luonnonjugurtin kanssa.


tiistai 14. tammikuuta 2014

"Mehiläinen"


Aamun piristykseksi syntyi siis tällainen smoothie, jonka yksi raaka-aine on mehiläisen siitepöly. Siitepöly sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9), A-, C-, D- ja E-vitamiineja - voisikin siis sanoa, että siitepöly on luonnon monivitamiinia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos olet allerginen siitepölylle, niin silloin tätä tuotetta ei suositella käytettäväksi. 
Lisätietoja löydät Cocovin sivuilta ja oman siitepölypurnukkasi voit noutaa esimerkiksi useimmista Punnitse&Säästä-liikkeistä.




"Mehiläinen":


- 1 banaani
- n. 100 g mangoa
- n. 100 g ananasta
- 2 tl mehiläisen siitepölyä
- 1½-2 dl luonnonjugurttia tai kookosmaitoa
- appelsiinimehua sen verran, että saat haluamasi paksuisen smoothien.
(- pieni luraus hunajaa, jos haluat makeampaa smoothiestasi.)


- Mittaa ainekset blenderiin ja surauta tasaiseksi.
- Lisää tarvittaessa appelsiinimehua ja hunajaa.
- Valmista tuli!


lauantai 11. tammikuuta 2014

Pikkupullat


Nytpä pääsi käymään niin, että työkaverini tilasi minulta muutaman pussukan pullaa ja ihan siltä varalta, että joku teistä lukijoista hamuaa myös pullaa, tässä olisi ohjetta oivaan pullataikinaan. Alkuperäinen ohje on "anoppikokelaaltani", mutta muokkasin sitä hieman.


Pikkupullat:

(noin 45 pikkupullaa)

- 5 dl lämmintä maitoa
- 1 kananmuna
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 pussia kuivahiivaa
- 1,5 tl suolaa
- 12-14 dl jauhoja
(- rusinoita pari kourallista)
- 175g pehmeää voita (ei sulaa)


- Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää vaahtoon lämmin maito.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niistä puolet maitoseokseen.
- Sekoita hyvin ja lisää pehmeä voi. (+rusinat)
- Voit nyt sekoittaa loput jauhot taikinan sekaan.
- Vaivaa kunnolla.
- Taikina saa jäädä melko löysäksi, jotta pullista tulee meheviä!
- Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla noin puoli tuntia.
- Leivo taikinasta käsillä pyöritellen pieniä nökkösiä pellille
(noin 30 pikkupullaa per pelti)
- Kohota liinan alla puolisen tuntia.
- Voitele pullat munalla ennen uuniin tuuppaamista, voit myös halutessasi tehdä joko voisilmän tai koristella pullat raesokerillla.
- Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Pullantuoksuista huomenta! :----)

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Buffalo Wings


Tänään töissä pörrätessäni rupesi tekemään mieli siipiä. Ukkokin oli nuhan kourissa kotona ja halusin hänet yllättää näitä tekemällä
(tai siis kokeilemmalla :---D), ovathan siivet ehkä hieman "äijämäistä" lohturuokaa joten se sopi hyvin tähän tilanteeseen.



Buffalo Wings:


- 1 kg kanansiipiä
(Voit käyttää esimerkiksi Hornetteja tai Hunajasiipiä ja tuunata niistä, jos ei satu maustamattomia siipiä löytymään.)

- 2 dl jauhoja
- 1tl sipulijauhetta
- 2 tl chilijauhetta
- 3 tl fajitamaustetta
- 1 rkl sokeria
- 2-3 tl savupaprikajauhetta
- 2 tl suolaa

- 100g voisulaa
- 1 dl Texas Peteä (tai muuta chilisoossia)
- 1 tl siirappia
- 1 rkl ketsuppia


- Sekoita jauhot ja mausteet sekaisin kulhossa tai muovipussissa.
- Pyörittele kanapalat jauhoissa ja tuikkaa jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
- Valmista nyt kastike ja dippaa siivet siihen.
- Asettele siivet leivinpaperin päälle pellille ja paista 250-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia kanapaloista riippuen.
- Tarjoa kurkku-,porkkana- tai selleritikkujen ja dipin kera.



tiistai 7. tammikuuta 2014

Rapsakka Parmesankana


Ensinnäkin...hermo menee, kun päivät ovat lyhyitä eikä aurinkoa näy missään, jotta blogikuvat onnistuisivat edes siedettävästi. Noh, ei se auta.
Pahoitteluni siis kuvasta, mutta voin kertoa että maku on kyllä reseptin testauksen arvoinen! :---)
Ja toisekseen..tänään oli ihkaensimmäinen palkkapäivä!
P.S Onneksi tänään oli myös vapaapäivä, niin kerkesin vähän kokkailla. *jippiii*


Rapsakkaa Parmesankanaa:

(2-4:lle ahmatille)


- 4 broilerin fileetä
- suolaa
- pippuria
- 1 dl korppujauhoja
- ½ tl savupaprikaa
- 1 valkosipulinkynsi puristettuna
- ½ tl chilijauhetta/murskaa
- 0,5 dl parmesaania raastettuna
- 1 kananmuna
- 1 dl vehnäjauhoja
- öljyä paistamiseen


- Nuiji fileet ohuemmiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
- Ota esille kolme lautasta, joista ensimmäiseen tulee vehnäjauhot ja toiseen kevyesti vatkattu muna.
- Sekoita korppujauhot, valkosipuli, chilijauhe, savupaprika ja parmesaani kolmannelle lautaselle.
- Pyörittele fileet ensin jauhoissa, sitten munassa ja sen jälkeen korppujauhoseoksessa.
- Nyt fileet ovat valmiita pannun lämpöön.
- Paista fileet kauniin kullanruskeiksi tilkassa öljyä ja tarjoa esimerkiksi salaatin, pastan tai vaikka lohkoperunoiden seurana.