>

Sidor

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Ohrarieskat


Viime viikonloppuna olimme vierailemassa ukkelin vanhempien luona
 ja vihdoin saimme tehtyä porukalla leivinuunissa rieskoja, riisipiirakoita sekä hiivaleipää, mutta tässä tulee nyt rieskaohje vain.
Ohje on ilmeisesti miekkosen mummon peruja alkujaan, ja kyllä hyvä ohje olikin.
Tässä siis ohjetta niille onnekkaille, joilla on mahdollisuus päästä käsiksi leivinuuniin.


Ohrarieska:

(noin 16 kappaletta)

- 1,5 dl maitoa
- 3 tl suolaa
- noin 5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl hiivaa
- noin 1,5 litraa ohrajauhoja



- Mittaa kuppiin hiiva, ripaus suolaa ja pikku tilkka maitoa.
- Sekoita seosta hieman, että hiiva liukenee.
- Kaada maito kulhoon ja lisää hiivaseos maidon joukkoon.
- Lisää maitoon suola ja osa vehnäjauhoista.
- Sekoita hyvin vispilällä.
- Lisää nyt loput vehnäjauhot ja sekoita.
- Aloita nyt lisäämään ohrajauhot pikkuhiljaa sekoittaen.
- Kun tuntuu, ettei taikina sekoitu enää vispilällä, 
niin jatka sekoittamista kädellä.
- Taikina jää käsiin varmasti kiinni, mutta se on silti valmista.
- Rieskataikinaan ei tarvitse vaivata sitkoa.
- Kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä pötkö.
- Leikkaa pötkö noin 16:sta osaan.
- Taputtele tai kaulitse osat litteiksi.
- Paista rieskoja leivinuunissa niin kauan, että ne saavat kauniisti väriä.
- Laita valmiit rieskat liinan alle jäähtymään, jottei kuoresta tulisi kova.
- Sipaise lämpimän rieskan päälle voita ja popsi pois!


Kermainen linssikeitto


Kun ulkona sataa räntää ja on harmaata, silloin kaipaa lautaselleen väriä.
Kaikenlaiset keittoruuat ovat maistuneet minulle aina talven lähestyessä, ja ajattelinkin nyt koittaa jotakin uutta.
Aikaisemmat kokemukseni linsseistä eivät ole olleet kovinkaan miellyttäviä, mutta tästä keitosta tuli niin hyvää, että tulen tekemään tätä varmasti myös uudestaan!
 :---)



Kermainen linssikeitto:


- 1½ dl punaisia linssejä (esimerkiksi Go Green)
- 1 pienehkö punasipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 2 dl kookosmaitoa
- 1 dl ruokakermaa (kaurakerma käy myös hyvin.)
- 2-3 tl curryjauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- suolaa
- pippuria
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- 1 dl vettä
- 1 tl intiaanisokeria



- Silppua sipulit pieneksi kuutioksi ja kuullota kattilassa pienessä määrässä öljyä.
- Lisää curry- ja paprikajauhe, sekoita.
- Kippaa kattilaan tomaattimurska, vesi, 
loput mausteet sekä linssit.
- Keitä seosta, kunnes linssit ovat kypsiä, eli noin 10-15 minuuttia.
- Lisää vettä tarvittaessa.
- Lisää nyt joukkoon kookosmaito ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Lurauta sekaan kermaa sen verran, että saat haluamasi koostumuksen.
- Anna keiton vielä kiehahtaa ja tarjoa lämpimänä esimerkiksi tuoreen leivän kanssa.

Hunajaiset uunikasvikset


Nämä värikkäät ihanuudet ovat helppoja valmistaa ja käyvät hyvin esimerkiksi kana- ja kalaruokien kylkeen.



Uunikasvikset:

- 1 paprika
- ½ kesäkurpitsa
- 2 pienehköä punasipulia
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 2 porkkanaa
(- muutama peruna, jos haluat tästä ruokaisampaa)

- 2-3 rkl hunajaa
- ripaus suolaa ja pippuria
- 2 tl timjamia
- 1 dl öljyä

- Pilko kasvikset melko isoiksi paloiksi uunivuokaan.
(Kuori ja pese tietenkin tarvittaessa ennen pilkkomista.)
- Mittaa hunaja ja öljy kuppiin ja sekoita niin 
että hunaja notkistuu.
- Kaada seos kasvisten päälle ja lisää mausteet.
- Pyörittele kasviksia niin, että jokaisessa palassa on hyvin öljyä.
- Tuikkaa vuoka uuniin ja paista 200 asteessa niin kauan,
 että perunat ja porkkanat ovat kypsiä.


Tästä hieman väriä lautaselle! :---)


keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Paahdetut Auringonkukansiemenet


Pidimme tuossa yksi ilta rakkaan ukkelini kanssa leffaillan, ja mitä olisi elokuva ilman jotakin pientä naposteltavaa.
Siemeniä olisi muutenkin kannattavaa syödä niiden hyvien rasvojen takia,
mutta näihin siemeniin halusin saada vielä lisämakua ja sellaista herkuttelun tuntua.



Paahdetut auringonkukansiemenet:


- 2½-3 dl auringonkukansiemeniä
(- 1 tl soijakastiketta)
- 1 tl suolaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl grillimaustetta
- noin ½ tl siirappia tai hunajaa



- Mittaa siemenet kuumalle pannulle ja paahda niitä hetki.
- Varo, ettet polta siemeniä, sillä ne saavat väriä melko äkkiä.
- Jos käytät soijakastiketta, lurauta se siementen joukkoon
 ja sekoita nopeasti.
- Ota pannu pois levyltä.
- Lisää nyt siirappi ohuena nauhana siementen pälle ja sekoita.
- Ripauta päälle mausteet. 
(Laita vähemmän suolaa, jos käytit soijakastiketta.)
- Sekoita seosta hieman ja levitä siemenet lautaselle jäähtymään.
- Siemenet tarttuvat toisiinsa, joten irroittele nyt 
erikokoisia möykkyjä siemenistä ja pistele parempiin suihin!



Nämä ovat mainiota syötäviä sellaisenaan tai 
vaikkapa erilaisten salaattien päällä tuomassa hieman purutuntumaa.
 :---)

torstai 10. lokakuuta 2013

Bagelit


Oudosti rupesi tekemään mieli leipoa...kumma juttu. :--D
Iltapala-aika oli jo käsillä, joten jotakin melko täyttävää, muttei kuitenkaan perus sämpylöitä tai leipää jaksanut alkaa vääntämään. Bageleitahan siitä sitten syntyi jääkaapissa odottelevan vihannespaljouden ja mozzarellan kaveriksi.



Bagelit:

(noin 8 kappaletta)


- 9 dl vehnäjauhoja
- 3,5 dl lämmintä vettä
(noin 42-asteista, jos käytät kuivahiivaa)
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 1,5 rkl sokeria
- pippuria myllystä


- Mittaa jauhot ja suola melko suureen kulhoon - sekoita.
- Lurauta juomalasiin desi lämmintä vettä, sokeri ja kuivahiiva.
Älä sekoita niitä keskenään vaan jätä seos rauhaan noin viideksi minuutiksi.
- Nyt saat sekoittaa lasissa olevat ainekset keskenään.
- Kaada hiivaliru jauhojen sekaan ja lisää vielä loppu vesimäärä.
- Sekoita taikinaksi.
- Vaivaa taikinaa noin kymmenisen minuuttia ja jätä taikina
 kohoamaan liinan alle noin tunniksi.
- Taikinan kohottua kaksinkertaiseksi, mätkäise siihen
muutama kuoppa nyrkillä.
- Anna taikinan lepäillä vielä kymmenisen minuuttia liinan alla.
- Jaa taikina kahdeksaan osaan esimerkiksi muoviselle
leivonta-alustalle tai jauhotetulle pöydälle.
- Pyörittele taikinamöykyt palloiksi ja tökkää sormilla reikä pallon keskelle.
Venytä reikiä hieman.
- Kostuta keittiöpyyhe kevyesti vedellä ja asettele pyyhe rinkuloiden päälle.
Kohota bageleita noin 10 minuuttia.

- Seuraavaksi bagelit KEITETÄÄN.
- Kiehauta kattilassa reilusti vettä, kun vesi kiehuu väännä
 tehoa pienemmälle, niin että suurin porina loppuu.
(ehkä 3-4 asetus riippuen liedestä)
- Keitä bageleita noin 40-50 sekuntia per puoli.
- Nostele keittyneet bagelit öljytylle leivinpaperille.
(Tietysti uunipellin päälle :---D)
- Voit halutessasi ripsauttaa päälle vielä hieman suolaa ja siemeniä.

- Paista bageleita 225 asteessa noin 18-20 minuuttia.
- Sitten vain täyttämään ja syöpöttelemään!

perjantai 4. lokakuuta 2013

Korvapuustit


Maukasta Korvapuustipäivää kaikille! :---)
Tämä postaus tuskin tarvitsee sen isompia selityksiä.


Korvapuustit:


- 5dl maitoa
- 175g voita
- 2 pss kuivahiivaa
(tai 1 paketti tuorehiivaa)
- 1,5 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 12 - 14 dl vehnäjauhoja
- 2 munaa
- 1 rkl kardemummaa


- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää lämmin maito vaahtoon.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää puolet kuivista aineista vaahdon sekaan sekoittaen.
- Lisää nyt toinen puolikas jauhoseoksesta ja sekoita hyvin.
- Lurauta nyt sekaan voisula ja vaivaa taikinaa hetki.
- Kohota taikinaa liinan alla kaksikertaiseksi, eli noin 30 minuuttia.
- Jaa taikina puoliksi ja kauli toinen puolikas jauhotetulla alustalla levyksi.
- Täytä ja rullaa ensin toinen taikinan puolikas ja sitten vasta toinen.


Täyte:

- 100g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl sokeria
- 2 rkl kanelia

Voiteluun 1 muna ja päälle raesokeria tai mahtelirouhetta

- Sivele puolet voista taikinalevyn päälle.
- Ripottele seuraavaksi puolet sokerista ja kanelista.
- Rullaa taikina melko jämäkälle rullalle,
 jätä kuitenkin saumakohta alapuolelle.
- Leikkaa rullat kolmikulmaisiksi paloiksi viistottain terävällä veitsellä.
- Asettele palat kapeampi pää pystyynpäin ja 
paina sormella kapeaa kohtaa puustin sisäänpäin,
 näin leikkauspinnat tulevat paremmin näkyviin.
- Kohota puusteja liinan alla noin 30 minuuttia.
- Voitele kevyesti kananmunalla ja 
ripottele päälle raesokeri tai mahtelirouhe.
- Paista 225 asteessa noin 8-10 minuuttia.

torstai 3. lokakuuta 2013

Bataatti-perunarieskat


Eiliseltä jäi hieman muussia ja tällaiseen muotoon muussi sitten taipui.
Pitkään aikaan en ole rieskoja tehnyt ja hyvältähän nämä maistuivat pitkästä aikaa!
...vaikkakin tällä kertaa lisänä oli vielä bataattia, joka on minulle vielä hieman uusi tuttavuus, mutta kävivät tähän minusta hyvin. :---)



Bataatti-perunarieskat:

(noin 9 rieskaa)


- noin 5 dl muussia,

(eli noin 4 isoa perunaa ja 1 bataatti keitettynä ja muussattuna.
 Lisää 2 dl maitoa survoksen joukkoon ja sekoita muussiksi.)
- 1 tl suolaa
- luraus öljyä
- 2 kananmunaa
- 2 dl täysjyväspelttijauhoja


- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Tee taikinasta leivinpaperille pieniä kekoja ja muotoile rieskat jauhotetuin sormin lituskoiksi.
- Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet kauniisti väriä.

Seitansuikaleet ja marinoidut bataatit


Lihattoman lokakuun myötä uskalsin vihdoin kokeilla seitanin tekemistä. Seitanhan on siis vehnän proteiinista valmistettava "lihankorvike".
Tämä seitan on tehty vehnäjauhoista ja näinollen melko edullista valmistaa.
Ohje on muodostunut Chocochilin upeita reseptejä mukaillen.
Aijon kyllä tehdä tätä uudestaankin, kun tekoprosessi on nyt edes jotenkin hallussa! :---D



Seitantaikina:


- 11 dl vehnäjauhoja
- 5 dl vettä
- haluamiasi mausteita,
esimerkiksi currya, pippuria,
soijakastiketta, paprikajauhetta..


- Sekoita jauhot ja mausteet keskenään suuressa kulhossa.
- Lisää vesi ja vaivaa taikinasta melkoisen kiinteä taikinapallo.
- Täytä nyt kulho kylmällä vedellä niin, että taikinapallo peittyy kokonaan.
(Valuta vesi varovasti kulhoon, ettei taikina rikkoudu.)
- Anna pallon uiskennella kulhossa noin kymmenen minuuttia.
- Valuta nyt kylmä vesi pois kulhosta ja vaihda tilalle kuuma vesi.
- Vesi ei kuitenkaan saa olla niin kuumaa,
 ettet pysty käsin vaivaamaan taikinaa veden alla.
- Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia.
- Vaihda nyt tilalle jälleen kylmä vesi ja puristele
 ja vaivaa taikinaa taas viitisen minuuttia.
- Jatka veden vaihtelua ja vaivaamista niin kauan,
 kunnes vesi ei enää värjäydy sameaksi. 
(Tähän menee noin puolituntia.)
- Kun taikinapallo on kumimaisen oloinen, on taikina valmista!


Seitanin keittäminen:


- 1 litra vettä
- n. 1 dl soijakastiketta
- 2 kasvisliemikuutiota


-Seuraavaksi taikinapallo leikellään pienempiin osiin,
 jotta se on helpompi keittää.
- Lurauta kattilaan litran verran vettä, sekä liemikuutiot ja soijakastike.
- Tipauttele seitanpalat kiehuvaan liemeen ja keitä niitä välillä sekoittaen noin 30 minuuttia.
- Nyt seitan on valmista marinoitavaksi!


Seitanin marinointi:


- 1 tl sipulijauhetta
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl kuivattua timjamia
- 1 tl chilijauhetta
-  mustapippuria myllystä
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 rkl sitruunan mehua
- 2 tl siirappia
- suolaa
- 0,5 dl öljyä


- Sekoita ainekset keskenään.
- Tässä vaiheessa voit vielä leikkoa seitanin
 pienemmiksi suikaleiksi, jos mielesi tekee.
- Pyörittele suikaleita marinadissa ja tuuppaa 
suikaleet marinoitumaan jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
- Seuraavaksi paistetaan! Jaksaa, jaksaa :---D


Seitanin paistaminen:


- Kippaa suikaleet pannulle ja paista niin kauan, 
kunnes suikaleet ovat kauniin ruskeita.
- Paistamisen jälkeen voit vielä lisätä siemeniä
 suikaleiden pintaan antamaan mukavaa purutuntumaa.





Marinoidut bataatit:

- 2 keskikokoista bataattia
- vajaa puoli desiä öljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ tl suolaa
- mustapippuria myllystä


- Pese bataatit hyvin ja kuori tarvittaessa.
- Lohko bataatit.
- Sekoita marinadin ainekset sekaisin ja pyörittele lohkot marinadissa.
- Levitä lohkot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille
 ja paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia uunista riippuen.