>

Sidor

torstai 30. maaliskuuta 2017

Nacho Supreme Nyhtökaurasta



Täytyy kyllä sanoa, että tämä resepti on aivan 10/10. En voi uskoa, kuinka hyvää tämä on.
Tulen varmasti tekemään tätä uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Täydellinen naposteltava vaikkapa leffailtaan, tai illanistujaisiin. Hieman tulisuutta, sopivasti makeutta ja suolaisuutta sekä viilentävää raikkautta. Olkootkin tämä nyt sitten nachopelti, nacholautanen tai nacho supreme -  täys kymppi tämä on silti!


Nacho Supreme Nyhtökaurasta:


- n. 250 g nachoja
- 1 rasia nyhtökauraa (käyä haluamaasi makua)
- 1 chili 
- 2 limeä
- 1 pieni purkki maissia
- juustoraastetta
(- ½ tölkkiä papuja)
(- 1 kynsi valkosipulia)
- n. 15 kirsikkatomaattia
- 1 purkki Koskenlaskija ruoka cheddaria tai muuta juustokastiketta
- smetanaa tai creme fraichea
- korianteria tai lehtipersiljaa


- Levitä vuuan poljalle kerros nachoja.
- Ripottele nachojen päälle hieman juustoraastetta, nyhtökauraa, halkaistuja kirsikkatomaatteja, maissia, papuja, silputtua valkosipulia, juustokastiketta ja chiliä.
- Kasaa näin, kuin lasagnea rakentaen, vuoka täyteen kunnes ainekset loppuvat.
- Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.
- Pilko vuuan päälle vielä hieman tuoreita tomaatteja, ripottele maissia, lohko muutama lime ja koristele smetanalla ja korianterilla.





tiistai 28. maaliskuuta 2017

Ruokamessujen tunnelmia Jyväskylästä




Sähköpostiini kilahti muutama viikko sitten oikein mieluista postia, jossa kysyttiin olisinko kiinnostunut vierailemaan Jyväskylässä Ruokamessujen merkeissä. No tottahan sitä aina kiinnostaa vanhaan kotikaupunkiin matkata, varsinkin jos vielä pääsee tällaista kokemaan - sinne siis suuntasimme viime viikonloppuna.
Tässä hieman kuvia ja tunnelmia mahtavalta viikonlopulta.




Ruokamessuilla oli näytteilleasettajia n. 40 ja jokainen toi hienosti esille sitä omaa juttuaan ja osaamistaan ylpeästi. Ihmiset olivat iloisia ja pirteän ystävällisiä - joskus on toisinkin. Ohjelmaa myös piisasi laidasta laitaan: Aamut alkoivat Miku Leppälän ja Jaana Honghinin "Höyrymakkarasta gourmet'ksi -Suomalainen street food 2017" tietoiskulla, jonka jatkona mm. Stefan Richter, Jukolan Juustolan Markku Liias ja Teeleidin Anne Savela kertoivat mielenkiintoisella tavalla "ajamistaan" asioista.





Kiertelimme messualuetta epäjärjestelmällisesti ja sinkoilimme tuttuun tyyliimme aina sinne, missä sattui näkymään jotain todella kiinnostavaa. Tämä Pottupuoti oli kyllä ehdottomasti yksi niistä kiinnostavimmista! Kuka nyt voisikaan kääntää katseensa pois valtavasta sipsivuoresta? Pojilla oli oikein hyvä meininki meneillään. Perunat suikeroitiin jonkinlaisella porakoneentapaisella vehkeellä, ja paistettiin paikanpäällä. Sipseihinsä sai myös valita maun, joita oli mm. valkosipulista grillimausteeseen. Näitä oli saatava! Ja hyviähän ne olivatkin.






Messutila oli täynnä huumaavia tuoksuja, joiden perässä tuntui miltei leijuvan. Päädyimme kiertelemään pitsakojua, josta minä en kyllä valitettavasti saanut vatsalleni täytettä, mutta onneksi miehelle löytyi mieluinen vaihtoehto, jota minäkin nuuskin ahnaasti vatsan kurniessa. Minusta on mukavaa, kun näkee kuinka tuote syntyy ja tässä kojulla sitä saikin töllistellä oikein yltäkyllin. Hieman juustoa, vähän muita täytteitä ja hus uuniin! Hyvää oli kuulemma tämäkin. Noh, eikait tuon näköinen pala voi huono ollakaan, vai voiko?





Jukolan Juuston tiskille törmäsimme oikeastaan melko vahingossa, hetken kiertelyn päätteeksi, vaikka sitä ehkä hieman alitajuisesti etsinkin. Tästä juustosta tykätään, ja sen kyllä huomasi. Porukkaa pörräsi napujen ja muiden juustotuotteiden ympärillä, kuin pipoa. Olemme Jukolan Juuston tuotteiden suurkuluttajia ja olemme myös vierailleet heidän myymälässään Leivonmäellä. Jos ette ole vielä käyneet, niin suosittelen lämpimästi.
Kojulta tarttui matkaan 10€ messukassi, josta löytyi napuja, tavallinen paketti, viski- ja mustapippuri-cheddarit. Nam, sanon minä.
Kukaan ei varmaan ylläty, jos sanon että ostin messuilta pääasiassa juustoja...
Okei, ostin yhden pullon alkoholitonta valkkariakin niiden kaveriksi.



Messuhallin yhdessä nurkassa kimmelsi sininen moottoripyörä, jota tahdoimme päästä katsomaan lähemmin. Kappas! Tämähän olikin Teeleidin piste. Vierailemme aikalailla joka kerta Jyväskylässä käydessämme Teeleidissä ja odotammekin innolla tämän teehuoneen uusia tuulia.
Paikalle pyyhälsi myös Teeleidin perustaja, ihanan aurinkoinen Anne Savela, joka tuntuu jo tähän päivään mennessä meidätkin tunnistavan. Anne kertoi hieman tästä mahtavasta pyörästä, ja heidän messuille lanseeraamastaan teesarjasta. Rakkaudesta Teehen -sarja oli saanut uuden raikkaan ja suloisen ilmeen ja oli nyt ensiesittelyssä messuilla. Aika söpöjä, vai mitä? Täältä voit kurkata aikaisemmin kirjoittamani jutun Teeleidistä.

Tässä teillekin siis maistiainen meidän viikonlopustamme ruokamessuilla kuvien muodossa!




maanantai 20. maaliskuuta 2017

Mozzarella-Pastasalaatti (Gluteeniton)





Helppoakin helpompi pastasalaatti saa makua pestosta, tomaateista ja mozzarellasta. Helppo, värikäs ja nopea tarjottava vaikkapa kevään 
ja kesän juhliin, tai ihan vaikka illanistujaisiin.
Hyviä makuja, ilman sen suurempaa vaivaa.



Mozzarella-Pastasalaatti:


- 500g pastaa (gluteeniton)
- n. 100g pestoa (virheää tai punaista makusi mukaan)
- 1 rasia pieniä tomaatteja (miniluumu tai kirsikka)
- luraus oliiviöljyä
- 1 rkl sitruunamehua
- pippuria & suolaa tarvittaessa
- 1-2 pussia pieniä mozzarellahelmiä
- ½ ruukkua basilikaa


- Keitä pasta pussin ohjeen mukaan.
- Valuta pasta ja anna sen jäähtyä.
- Sekoita pastan joukkoon hieman öljyä, se estää hieman pastan tarttumista.
- Sekoita pesto ja sitruunamehu pastan joukkoon.
- Pilko tomaatit ja silppua hieman basilikaa.
- Sekoita salaatin kaikki ainekset kulhossa.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.



keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Alfredo Kalkkuna-Pastavuoka (Gluteeniton)





Helppoa pastaruokaa arjen keskelle. Reseptissä yhdistyy pehmeät maut, sekä silkka herkullisuus.
Vaihteeksi hieman kalkkunaa, ainaisen broilerin tilalle.
Tämä ruoka on kuin pehmoinen viltti, johon kietoutua uupuneena ja nälkäisenä - niin hyvää se on.
Mitään laihduttajan ruokaahan tämä ei tosiaan ole, mutta menkööt tämän kerran...vai mitä?



Alfredo Kalkkuna-Pastavuoka (Gluteeniton):


- 1 pussi kalkkunan fileesuikaleita (n.300g)
- n. 500g pastaa (gluteeniton)
- 4 dl kermaa
- 2 dl emmentalraastetta + hieman kuorrutukseen
- 2 dl parmesaaniraastetta
- suolaa&pippuria maun mukaan
- silputtua persiljaa maun mukaan
(- 1 sipuli kuullotettuna) 


- Laita pasta keittymään, mutta keitä hieman vähemmän aikaa, mitä paketissa sanotaan.
- Kuullota silputtu sipuli.
- Mittaa kerma ja juustot kattilaan ja keitä kunnes muodostuu paksuhko kastike.
- Mausta kastike suolalla ja pippurilla, sekä persiljalla.
- Sekoita kuullotetut sipulit, valutettu pasta, kalkkunasuikaleet ja juustokastike vuuassa keskenään.
- Lisää hieman suolaa ja pippuria.
- Ripottele päälle vielä hieman juustoraastetta.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pasta on pehmennyt ja juusto saanut hieman väriä.



keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Amerikkalainen Porkkanakakku (Gluteeniton)


Ihanaa naistenpäivää me ihanaiset naiset! Herkuteltaisiinko ja hemmoteltaisiinko itseämme tänään hieman? Tässä oiva resepti siihen tarkoitukseen.
Porkkanakakku/ -piirakka on yksi lemppareistani teen kanssa nautittavaksi - siinä yhdistyy lempeä makeus ja hellästi herättelevä mausteisuus, pehmeästä kuorrutteesta puhumattakaan. Se vain on niin hyvää.
Kokeilkaapas tätä gluteenitonta versiota seuraavaksi!


Amerikkalainen Porkkanakakku:


Kakkupohja:

- 3 dl fariinisokeria
- 3 kananmunaa
- 3 dl rypsiöljyä
- 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 2 tl kardemummaa
- ½ tl suolaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- n.300 g porkkanaraastetta
- 100 g saksanpähkinöitä (tai esimerkiksi manteleita rouheena) 

Kuorrute:

- 250 g tuorejuustoa
- 100 g voita (pehmeää)
- 6 dl tomusokeria


- Mittaa sokeri, munat ja öljy kulhoon ja vatkaa kevyesti sekaisin.
- Sekoita kuivat aineet ja mausteet toisessa kulhossa sekaisin.
- Lisää märkien aineiden joukkoon jauhoseosta hiljalleen siivilöiden.
- Kääntele taikinaa, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet keskenään.
- Lisää lopuksi porkkanaraaste ja pähkinärouhe ja sekoita varoen sekaisin.
- Kaada taikina voideltuun n. 24 cm vuokaan.
- Paista kakkupohjaa uunin keskitasolla 170 asteessa noin 30 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä.
- Kypsymisaika riippuu hieman kakkuvuuastasi ja uunistasi.
- Valmiin pohjan pinta tuntuu kimmoisalta ja tikulla kokeiltaessa, siihen ei jää raakaa taikinaa.
- Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan.
- Vatkaa täytteen ainekset kulhossa keskenään sekaisin.
- Vatkaa täytettä niin kauan, kunnes se on vaaleaa ja kuohkeaa.
- Täytä kakku jakamalla kuorrute kakun väliin ja päälle.




perjantai 3. maaliskuuta 2017

Jauheliha-Gumbo




Pakkanen alkaa taas hieman kiristyä, ainakin täällä päin Suomea. Mitäpä, jos lämmiteltäisiin sopivasti tulisella gumbolla. Mieheni hieman vierastaa kaikkia "outoja" ruokia, mutta yllätyksekseni hän söi tätä melkoisen hyvällä ruokahalulla. Mahtavaa!
Tokihan tämä varmasti on hieman kummallista ruokaa, mutta voi, niin hyvää. Lisää mausteita makusi mukaan, ettei kielesi pala.



Jauheliha-Gumbo:


- 400g naudan jauhelihaa
- n. 2 dl chorizoa pilkottuna
- isoja katkarapuja
- 8 okraa pilkottuna
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 lihaliemikuutio (gluteeniton)
- 1 punainen paprika
(- 1 sipuli)
- suolaa & pippuria maun mukaan
- 2 tl valkosipulijauhetta
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl cayennepippuria
- 1 tl timjamia
- ½ tl kanelia
- öljyä
- 2,5 dl vettä

- lisäksi esimerkiksi riisiä tai kvinoaa



- Kaada pataan hieman öljyä.
- Pilko sipulit ja kuullota niitä hetki.
- Laita jauheliha pataan ruskistumaan.
- Lisää pataan chorizo, paprikat, okra ja tomaattipyre.
- Mausta ja lisää sekaan myös lihaliemikuutio.
- Kaada joukkoon vesi.
- Anna padan poreilla hiljalleen, noin 15 minuuttia.
- Lisää lopuksi katkaravut ruuan pinnalle kypsymään.
- Tarjoa riisin tai kvinoan kanssa.