>

Sidor

tiistai 28. helmikuuta 2017

Trendiherkkuja & Ennustuksia - Kvinoalla täytetyt Munakoisot




Nyt aion kurkistaa herkulliseen kristallipalloon ja ennustaa hieman ruokatrendejä, ja mitä Suomi syö vuonna 2017?


Jos ajatellaan, että Suomella on nyt juhlavuosi, ja se on iso asia jo muutenkin,
se tulee varmasti vaikuttamaan myös ruokaan ja syömiseen.
Suomi100 tulee kristallipalloni mukaan vaikuttamaan siten, että kotimaisuus,
lähiruoka, perinneruuat sekä niiden uudet muunnokset nousevat isosti tapetille.
Esimerkiksi karjalanpiirakat saavat uusia täytteitä ja erilaisia kuoria, mämmi maustuu erilaisilla mausteilla ja ehkäpä karjalanpaistikin saa jonkin uuden ilmeen?
Lähiruoka ja kotimaisuus ovat olleet pinnalla jo pitkään, mutta uskoisin että juhlavuosi antaa tälle "ilmiölle" vielä lisäpotkua.





Yksi asia on minusta myös kasvissyönti, joka ei todellakaan ole uusi asia, mutta luulenpa että tämäkin "trendi" ottaa enemmän tuulta siipiensä alle ja sen mukana myös erilaiset vaihtoehtoiset proteiinituotteet saavuttavat niille kuuluvan suuren suosion. Toivon myös, ettei tuotteiden kehittely ole vielä tapissaan, vaan nyhtökaura, härkis ja muut kumppanit saavat vielä uusia seuralaisia.

Otetaanpa tähän väliin resepti, niin jaksatte sitten lukea tämän koko postauksen loppuun asti.



Kvinoalla täytetyt Munakoisot:


- 2 suurta munakoisoa
- 2 dl keitettyä kvinoaa
(- 1 valkosipulin kynsi)
- suolaa & pippuria
- 50g fetaa
- n. 6 aurinkokuivattua tomaattia
- 1 rkl oreganoa
- 2 rkl oliiviöljyä
- juustoraastetta

- Halkaise munakoisot pitkittäin kahtia.
- Kaavi munakoisoista sisukset kulhoon ja pieni niitä hieman pienemmiksi.
- Sekoita munakoisojen sisuksien kanssa hieman suolaa, pippuria, oreganoa ja aurinkokuivatut (hieman pilkotut) tomaatit.
- Paista seosta pannulla hetki, kunnes munakoisot pehmenevät.
- Valuta munakoisoveneiden päälle hieman oliiviöljyä.
- Paista munakoisoja 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
- Sekoita pannun sisältö keitetyn kvinoan joukkoon.
- Lisää sekaan feta.
- Täytä munakoisot seoksella.
- Kuorruta juustoraasteella.
- Paista munakoisoja vielä sen verran, että koisot ovat kypsiä ja juusto on saanut hieman väriä.





Uskon myös, että tämä ruokahävikki-asia nostaa suuresti päätään ja ihmiset heräävät siihen todellisuuteen, että kuinka toimia ruuan kanssa fiksusti, ettei hävikkiä syntyisi. Oikeastaan tämä on enemmänkin toivomus, kuin ennustus. Mukaan toivoisin kaikki kotikeittiöistä ravintoloihin.

Mocktailien, eli alkoholittomien drinksujen, tuleminen oli minusta aivan ihana juttu, ja nyt ennustankin että yhä useammat innostuvat tästä kautta maan! Minä kuulun niihin, jotka nautiskelevat ennemmin juotavansa maun, kuin muiden ominaisuuksien takia, joten mocktailit ovat tähän tarkoitukseen täydellisiä.





Myös ruuan näöllä alkaa olla enemmän ja enemmän merkitystä, joten ennustankin että myös tätä asiaa aletaan viilata ainakin ravintoloissa, ja miksei kotonakin. Somen ja kaikenlaisten kuvapalveluiden kasvaessa, kasvaa myös ihmisten esteettinen silmä ja sitä kautta rakkaus kauneuteen paisuu niihin mittasuhteisiin, että myös ruuasta on tullut arjen kaunis asia, josta näpsitään kuvia muiden tykättäväksi.

Tässäpä aika pitkälti ne asiat, mitkä itselläni tuli mieleen...tai siis sain ennustettua kristallipalloni avulla.

Mitä ruokatrendejä te ennustaisitte vuodelle 2017?




lauantai 25. helmikuuta 2017

Laskiaispullakakku (Gluteeniton)


Jaa, mitenkö olen jaksanut olla postaamatta laskiaispullajuttuja? No en oikein mitenkään, mutta hienosti pidättelin tähän saakka!
Laskiaispullat ovat saaneet viime vuosina mitä moninaisimpia muotoja - on miniä, jättiä, erilaisilla täytteillä ja muotojakin on ollut vaikka minkä moista. Tässä nyt kuitenkin helppo ohje Laskiaispullakakkuun, joka on helppo ja myös gluteeniton.
Hiphei! Eikun mäkeen ja hernaria naamaan!


Laskiaispullakakku (Gluteeniton):


- 150g voita
- 1½ dl sokeria
- 200g kermaviiliä
- 1 kananmuna
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (vaalea)
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 rkl kardemummaa
- 2 ½ tl leivinjauhetta
- 1/4 tl suolaa
- 2 tl psylliumia

- lisäksi hilloa, kermavaahtoa, rae- ja tomusokeria


- Vaahdota voi ja sokeri.
- Vatkaa joukkoon kananmuna.
- Lisää seokseen kermaviili.
- Mausta taikina suolalla, vaniljalla ja kardemummalla.
- Lisää taikinaan jauhot, leivinjauhe ja psyllium.
- Sekoita tasaiseksi.
- Voitele n. 20cm irtopohjavuoka hyvin ja kaada taikina vuokaan.
- Tasoita halutessasi taikinan pintaa hieman vedellä kostutetuin käsin.
- Ripota taikinan päälle raesokeria.
- Paista kakkua uunin alatasolla 225-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.
- Peitä vuoka foliolla, jos tuntuu että pullakakku ottaa liikaa väriä.
- Ota kakku uunista ja anna sen jäähtyä hetki ennen vuuasta irroittamista.
- Leikkaa kakku puoliksi.
- Täytä jäähtynyt kakku hillolla ja kermavaahdolla.
- Laita kakulle lakki päähän ja sirottele päälle vielä tomusokeria.






maanantai 20. helmikuuta 2017

Broileri-Pekoniruukku




Pekoniruukku oli yksi isäni vakioresepteistä aikanaan, en aivan tarkalleen tiedä mitä hän siihen aina tunki, mutta tässä nyt joka tapauksessa minun oma versioni kyseisestä ruuasta. 
Minusta tämä ruoka on parhaillaan kiireettöminä sunnuntaipäivinä, kun ruukku on saanut muhia uunissa oikein herkulliseksi ja tömäkäksi. Ihanaa! 
Ananas saattaa tuntua monesta vähän oudolta tällaisessa ruuassa, mutta kokeilkaa - se nimittäin sopii pekoniruukkuun todella hyvin!



Broileri-Pekoniruukku:


- 1 paketti pekonia
- n. 600g broilerin paistileikettä tai muuta osaa
- 1 punainen paprika
(- 2 valkosipulin kynttä)
- 1-2 tölkkiä ananaspaloja + mehut
- suolaa
- pippuria
- 1 tl currya
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 4 dl kuohukermaa



- Pieni pekonit pannulle ja paista kypsiksi.
- Pilko paprika ja broilerin paistileikkeet pataan ja lisää kaikki loput ainekset.
- Sekoita hieman.
- Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5-2 tuntia.
- Tarjoa riisin kanssa.



tiistai 14. helmikuuta 2017

Ystävänpäivä -tee


Oman kokemuksen mukaan parhaat hetket ystävien kanssa vietetään teekupposen äärellä niitä näitä jutellen. Tästä idean juurta ja ystäväteetä suunnittelemaan. Ystävyys on parhaimmillaan makeaa, mutta välillä myös hieman kirpeää. Ajoittain myös todella suloista ja virkistävää.
Vihreä tee maustettuna mangolla ja lisänä pieniä sokerisydämiä - konstailematonta ja mahtavaa, kuten kunnon ystävyyskin.



Ystävänpäivä -tee:


- 2 dl maustamatonta vihreää teetä
- ½ dl kuivattua mangoa palasina
- muutama rkl sokerisydämiä


- Sekoita keskenään teen ainekset.
- Pakkaa kauniiseen pussiin ja anna ystävälle.
- Hauduta teetä 75-asteisessa vedessä n.3 minuuttia.
( n. 1tl teetä/2dl vettä)




perjantai 10. helmikuuta 2017

Kotitekoiset Tortillasipsit Uunissa (Gluteeniton)


Minä en niinkään ole makean perään, mutta jos tarjotaan jotain suolaista harvemmin siitä kieltäydyn.
Kaikki rapea ja sopivasti suolainen - tänne mulle heti!
Siksipä näytän teille, kuinka voitte käyttää ylijääneet maissitortillat kätevästi hyödyksi. Tortillasipsien teko on niin helppoa ja nopeaa, että suosittelen lämpimästi kokeilemaan.


Kotitekoiset Tortillasipsit Uunissa (Gluteeniton):


- n. 6 gluteenitonta maissitortillaa
- hieman öljyä
- suolaa ja mausteita maun mukaan (minulla tässä savupaprikaa ja chiliä)


- Levitä jokaisen tortillan päälle hieman öljyä.
- Leikkaa letut kolmioiksi ja asettele leivinpaperin päälle pellille.
- Mausta mielesi mukaan.
- Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes saavat hieman väriä, mutta eivät kuitenkaan pala.
- Kannattaa olla tarkkana, sillä sipsit kärähtävät helposti. Noin 8-10 minuuttia riittää.



* Toimii myös vehnätortilloilla.



maanantai 6. helmikuuta 2017

Melanzane - Munakoisovuoka




Ah, kasvisruuat ovat niin hyviä ja niistä saa helposti myös "tukevaa" vatsantäytettä. Nyt on taas vihjailtu, että pakkaset alkavat paukkua ja silloin, ainakin minä, kaipaan täyttäviä, lämmittäviä ja lohduttavia ruokia. Tämä Melanzane- munakoisovuoka on juuri sitä kastia.


Melanzane - Munakoisovuoka:


- n. 800g munakoisoa
- 1/2 tl suolaa
- 4 rkl oliiviöljyä
- 4 palloa mozzarellaa
- 1 dl parmesaania raastettuna
- 2 rkl kuivattua basilikaa


Tomaattikastike:

- (1 sipuli)
- (3 valkosipulinkynttä)
- 1 rkl oliivilöljyä
- 2 tölkkiä kuorittuja tomaatteja
- 2 rkl tomaattipyrettä
- ½ tl chilihiutaleita
- 2 tl hunajaa
- 1 tl balsamiviinietikkaa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- 1 tl suolaa
- reilusti mustapippuria



- Leikkaa munakoisot 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, suolaa ne ja anna seistä huoneenlämmössä n. 20 minuuttia.
- Kun munakoisot ovat itkettyneet, kuivaa niiden pinta talouspaperilla.
- Kuumenna paistinpannu ja paista viipaleet reilussa öljyssä kullanruskeiksi ja siirrä ne talouspaperin päälle valumaan.
- Valmista seuraavaksi kastike. 
- Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja kuullosta sipuleita kunnes ne muuttuvat läpikuultaviksi.
- Lisää vielä valkosipuli, chilihiutaleet ja kuullota hetken aikaa. 
- Kaada joukkoon kuoritut tomaatit, muussaa niitä hieman ja anna porista 5 minuuttia välillä sekoittaen. 
- Lisää seuraavaksi etikka. 
- Ota kattila pois liedeltä, kun kastike on sopivan paksua. 
- Maista kastiketta ja lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria
- Kokoa melanzane vuokaan: levitä tomaattikastiketta uunivuoan pohjalle. Lado munakoisoja, mozzarellaa ja kastiketta kerroksittain vuokaan. Kun vuoka on täysi, paina täytettä tiiviimmäksi, kuorruta parmesaanilla ja paista 200-asteissa uunissa noin 40–50 minuuttia.
- Tarjoa munakoisovuoka heti irtonaisena muhennoksena tai jäähdytä ruoka ensin jääkaapissa, jolloin siitä tulee leikattavaa.