>

Sidor

torstai 30. huhtikuuta 2015

Mansikkasangria


Raikkalla linjalla jatketaan, mutta nyt juomien puolella. Kyllähän se simakin näin vappuna maistuu, mutta ehkä vielä himpun verran enemmän kesästä lupailee tämä mansikkasangria. 
Nyt kun vielä saataisiin kunnolla auringonpaistetta, niin maistuisi kaksinverroin makiammalta!



Mansikkasangria:


- 1 vaniljatanko
- 1 lime viipaloituna
- ½ sitruuna viipaloituna
- n. 200g mansikoita siivutettuna
- 1 pullo valkoviiniä
- ½-1 litra mansikkamehua
- 1 pullo Spritea
- nippu tuoreita mintunlehtiä
- jäitä


- Sekoita kaikki ainekset suuressa kannussa tai boolimaljassa.
- Eikös ollutkin helppoa - sitten vain hörppimään!

Raikas Perunasalaatti


Hauskaa Vappua kaikille herkkusuille! Perunasalaatti ja nakit kuuluvat varmasti monen vappukattaukseen, mutta itse olen ainakin kyllästynyt kaupan salaattiin - varsinkin, kun omatekemä on paljon parempaa ja helppoa myös tehdä. Tästäpä siis nakeille maittava seuralainen:



Raikas Perunasalaatti:


- n. 1 kg perunoita
- 1 Granny Smith- omena
- puoli ruukkua ruohosipulia
- kourallinen persiljaa
- 1-2 suola- tai maustekurkkua
- 2 prk kermaviiliä
- 1,5 dl turkkilaista jugurttia
- ½ tl currya
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl kuivattua basilikaa
- 2 rkl sinappia
- suolaa ja pippuria maun mukaan
(- raastettua parmesaania)



- Kuori ja keitä perunat kypsiksi.
- Kuori ja kuutioi omena.
- Silppua ruohosipuli ja persilja.
- Pilko jäähtyneet perunat pieneksi.
- Sekoita kermaviili, jugurtti, sinappi ja mausteet keskenään kulhossa.
- Tarkista kastikkeen maku.
- Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku vielä kerran.
- Tarjoa halutessasi heti, mutta parhaimmalta tämä pottusalaatti maistuu seuraavana päivänä.


maanantai 27. huhtikuuta 2015

Pehmeä Maa-Artisokkakeitto


Nyt hyvät ihmiset, jos maa-artisokka on vielä tuntematon veijari, niin nyt viimeistään kannattaa kokeilla sitä tämän keiton muodossa! Vierailin viime viikolla mammani luona Jyväskylässä ja muiden herkkujen lomassa söimme myös tätä ihanan pehmeää maa-artisokkakeittoa.


Pehmeä Maa-Artisokkakeitto:

(4-6 annosta)

- 400g maa-artisokkia (löytyy monesti ihan pussitettuna)
- 6 keskikokoista perunaa
- ½ Granny Smith-omena
- 1 sipuli
- 1 valkosipulin kynsi
- 1 fond "du chef" kanafondi"kuutio"
- 5-7 dl vettä
- 2,5 dl kuohukermaa
- 1/4 tl muskottia
- valkopippuria 
- suolaa


- Kuori ja pilko omena, perunat, maa-artisokat, sipuli ja valkosipuli.
- Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä kattilassa.
- Lisää joukkoon omena, maa-artisokka ja perunat.
- Sekoittele hetki.
- Kaada joukkoon vesi ja fondi.
- Mausta.
- Kypsennä niin kauan, että erityisesti perunat ja artisokat ovat pehmenneet, eli noin 15-20 minuuttia.
- Lisää lopuksi vielä kerma ja anna kiehua hetki.
- Soseuta keitto pehmeäksi ja tarkista maku. 
(Jos keitto tuntuu liian tönkiltä, voit lurauttaa sekaan vielä hieman vettä.)
- Lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.
- Tarjoa esimerkiksi korppuuntuneen ruisleivän, pekonimurun tai krutonkien kanssa.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Oreo-Juustokakkuruudut


Tässä taannoin nappasin kauppareissulla koppaan Oreo-keksejä ja vihdoin sain niistä jotakin tehtyä! Ystäväisiä saapui eilen meille istumaan iltaa ja tein näitä nautiskeltavaksi hyvän seuran kera. Helppoa, suhteellisen nopeaa ja to-del-la hyvää!



Oreo-Juustokakkuruudut:


Pohja:


- 300g Oreo-keksejä (tai muita vastaavia)
- 100g voita sulatettuna
- ripaus suolaa


Täyte:


- 400g Philadelphia tuorejuustoa
- n. 70-100g murskattuja Oreo-keksejä
- 4 kananmunaa
- 1 tölkki ( 397g) kondensoitua maitoa
- 2 rkl perunajauhoja
- 1 tl vaniljajauhetta
- ripaus suolaa
- 1 tl sitruunamehua



- Murskaa pohjaan tulevat keksit muruksi ja sekoita murun joukkoon voisula ja ripaus suolaa.
- Vuoraa noin 22cmx22cm vuoka leivinpaperilla ja painele muruseos tiiviisti sen pohjalle. (voit tehdä tämän myös pieneen pyöreään irtopohjavuokaan)
- Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
- Notkista tuorejuusto kulhossa ja lisää munat ja kondensoitu maito.
- Vatkaa sekaisin.
- Ripauta joukkoon perunajauhot, vaniljajauhe ja suola.
- Sekoita vielä mukaan sitruunamehua ja keksimurskaa.
- Kaada täyte vuokaan ja paista uunin alatasolla 150-asteisessa uunissa, kunnes reunat ovat jähmettyneet, mutta keskusta on vielä tutiseva. (n. 40-50 minuuttia)
- Käännä lämpö pois ja avaa uunin luukku raolleen, anna vuuan lämmitellä vielä tunnin verran uunissa.
- Nosta juustokakku pois uunista ja jäähdytä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin vetäytymään.
- Leikkaa kunnolla jäähtynyt juustokakku haluamasi kokoisiksi ruuduiksi.

maanantai 13. huhtikuuta 2015

Siemenjugurtti


Kyllä, luit oikein - siemenistä tehtyä "jugurttia", jonka maustoin tänään mustikoilla ja banaanilla. Tämän valmistus ei ole hankalaa, eikä aikaavievää - paitsi siementen liotus, mutta suosittelen kokeilemaan! Maidotonta, hyvää, proteiinipitoista ja lisänä vielä kalsiumia. Maitohappobakteereita tässä ei ole, mutta halutessasi voit sekoittaa mukaan yhden maitohappobakteerikapselin sisällön.


Siemenjugurtti:


- 1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
- 0,5 dl vaaleita seesaminsiemeniä
- 1 iso kypsä banaani
- 1 dl mustikoita (pakastetut käy hyvin)
- vaniljauutetta tai -jauhetta maun mukaan
- 1 rkl sitruunamehua
- hunajaa makeutukseksi
(- 2 rkl vettä, jos seos tuntuu liian jämäkältä)


- Liota siemeniä runsaassa vedessä yön yli.
- Huuhdo ja valuta siemenet hyvin.
- Mittaa kaikki ainekset blenderiin tai surauta kaikki sekaisin sauvasekoittimella.
- Aja ainekset tasaiseksi ja sileäksi massaksi.
- Jugurttisi on nyt valmis, mutta voit halutessasi vielä käyttää sen jääkaapin kautta, jotta se jäähtyy hieman.

* Voit käyttää jugurttiisi muitakin aineksia banaanin ja mustikoiden tilalla, kuten: Avocadoa, muita marjoja, mangoa, ananasta...mitä nyt ikinä keksitkään!

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Sardiinilevite


Kaappeja penkomalla ja hoksottimia käyttämällä voi keksiä vaikka minkälaista suuhunpantavaa. Muistan, kun joskus lapsena sain maistaa naapurin tekemää tonnikalalevittä, mutta muistaakseni siinä oli tuhottomasti suolaa ja margariinia, ja sellaista ei tehnyt nyt mieli. Kaapissa kökötteli pari purkkia sardiineja ja loput ainekset tulikin sitten lisättyä hieman näppituntumalla ja sen mukaan, mitä sattui löytymään. Tämän levitteen voi tehdä varsin mainiosti myös tonnikalasta tai muusta kalasta ja tarjota hapankorppujen, tuoreen patongin tai vaikkapa ruisnappien kanssa.



Sardiinilevite:


- 1 purnukka sardiineja (tonnikala käy myös, tai muu kala)
- 200g turkkilaista jugurttia, creme fraichea tai tuorejuustoa
- pippuria + sitruunapippuria (tai sitruunan kuorta hitusen)
- ½ tl paprikajauhetta
- suolaa maun mukaan
- hitunen sokeria
- 1-2 tl ketsuppia
- ripaus kuivattua timjamia
- maun mukaan chilikastiketta (sriracha, tai vastaava)



- Sekoita ainekset keskenään.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta tai suolaisuutta makusi mukaan.
- Tarjoa esimerkiksi hapankorppujen, tuoreen patongin tai ruisnappien kanssa.
- Koristele halutessasi mädillä, katkaravuilla tai yrteillä.

*Levite toimii myös mainiosti uuniperunan täytteenä.


torstai 9. huhtikuuta 2015

Hirviragu


Saimme kotiinviemisiksi pääsiäisreissun jälkeen köntin hirvenjauhelihaa. Tämän jauhelihanhan voi upottaa lähes mihinkä vain ruokaan, jossa käyttäisit "normaalia" jauhelihaa, maku vain on riistaisempi ja rasvaa on vähemmän. Pienen mietinnän, ja kaappien katsastuksen, jälkeen päädyin kokeilemaan hirviragua, joka hienosta nimestään huolimatta on lähinnä vain pitkään hauduteltu ja rikas pastakastike. Sitten kokkaamaan!


Hirviragu:


- 500g hirvenjauhelihaa
- oliiviöljyä
- 1 sipuli
- 1 porkkana
- 2 valkosipulin kynttä
- 3 siivua pekonia
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- 2 tl tomaattipyrettä
- ripaus sokeria
- suolaa
- pippuria
- ½ tl savupaprikajauhetta
- 1 tl rakuunaa
- 1 tl timjamia
- 1 dl vettä, puna- tai valkoviiniä (voit käyttää myös maitoa, jos haluat pehmentää kastikkeen makua)


- Silppua sipulit ja porkkana pieniksi kuutioiksi ja paloittele pekonisiivut.
- Kuumenna pannulla oliiviöljy ja lisää siihen porkkana, sipulit ja pekoni - kuullota, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
- Lisää joukkoon hirvenjauheliha ja ruskista.
- Kippaa joukkoon listan mausteet.
- Kaada nyt joukkoon vielä tomaattimurska, -pyre ja haluamasi neste.
- Voit halutessasi siirtää kastikkeen kannelliseen uunipataan ja siirtää sitten uuniin hautumaan 160-asteiseen uuniin noin pariksi tunniksi.
- Jos et omista pataa, voit myös hauduttaa kastikkeen pannulla miedolla lämmöllä (mielellään kannella peitettynä) noin kaksi tuntia.
- Tarjoa parmesaanin ja pappardelle- tai pennepastan kanssa.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Grillatut Lammaskepakot


Ompas hieman kehno kuva, mutta aurinko paineli jo grillaussessioiden jälkeen mailleen, joten valona toimi vain "anoppilan" pirtin kattovalo. Noh, jospa tällä nyt silti pärjättäisiin. Pääsiäisenä siis avasimme grillikauden: maissien, halloumin ja kaiken muun grillattavan lisäksi tekaisin tällaisia lammaspötkelöitä, jotka grillauksen jälkeen valelin hunajalla ja pyörittelin pistaasirouheessa - seurana minttuista jugurttikastiketta.


Grillatut Lammaskepakot:

( noin 8-10 kipaletta)

- 400g lampaan tai karitsan jauhelihaa (minulla Meri-Lapin karitsaa)
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl suolaa
- pippuria reilusti
- ½ tl jeeraa
- 1 tl sipulijauhetta
- 1 valkosipulin kynsi puristettuna
- 1 tl kuivattua minttua
- ripaus kanelia

+ päälle hunajaa ja rouhittuja pistaaseja


Kastike:

- 200g kreikkalaista jugurttia
- tuoretta tai kuivattua minttua maun mukaan
- ripaus suolaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tl hunajaa
- reippaasti pippuria


- Laita grillitikut likoamaan veteen.
- Sekoita jauhelihasta ja mausteista taikina.
- Jaa taikina nökkösiin ja painele nökköset tikkuihin.
- Muotoile pötkylöiksi.
- Paistele kepakoita noin 5-10 minuuttia grillissä, hieman kuumuudesta ja kepakoiden paksuudesta riippuen.
- Valele valmiisiin kepakoihin hieman hunajaa ja pyörittele ne pistaasirouheessa.
- Valmista kepakoiden seuraksi jugurttikastike sekoittamalla ainekset keskenään.