>

Sidor

torstai 26. helmikuuta 2015

Jauhelihakiusaus


Tässä vaihtelua arkeen. Kaikkihan tuntevat kinkkukiusauksen, mutta mitäpä jos tekisitkin kiusauksen seuraavan kerran jauhelihasta? Tämä ruoka muotoutui jääkaapin ja pakastimen jämistä, mutta hyvin upposi avokillekin (höhö, tyhmä sana :D) - joten tulen tekemään tätä varmasti jatkossakin. Vaihtelua makuun saa erilaisilla tuorejuustoilla.


Jauhelihakiusaus:


- 500g peruna-sipulisekoitusta (tai pelkkä peruna)
- 400 g jauhelihaa
- 100 g tuorejuustoa (minulla tässä Valion Afrikan paprika)
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl maitoa tai ruokakermaa
- 1 dl juustoraastetta
- ½ - 1 tl suolaa
- pippuria maun mukaan
- 1 tl currya
- 1 tl paprikajauhetta
- valitsemaasi tuoretta tai kuivattua yrttiä (minulla tässä tuore oregano)



- Ruskista jauheliha pannulla mausteiden kanssa.
- Kaada peruna-sipulisekoitus uunivuokaan ja sekoita mukaan jauheliha.
- Sekoita maito, tuorejuusto ja kuohukerma keskenään ja kaada vuokaan.
- Lisää juustoraaste ja yrtit - kääntele sekaisin.
- Kypsennä kiusausta 180-asteisessa uunissa noin tunnin verran, tai niin kauan että perunat ovat pehmenneet.

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Paahdettu Punajuurisalaatti


Keveyttä keskiviikkoon maukkailla paahdetuilla punajuurilla ja kermaisella fetalla! Punajuuret eivät ole koskaan olleet varsinaista lemppariruokaani (varsinkaan etikkaiset), mutta tässä salaatissa kaikki palaset loksahtavat paikoilleen mainiosti.


Paahdettu Punajuurisalaatti:

(kahdelle - neljälle)

- 4-6 punajuurta
- luraus oliiviöljyä
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1 tl hunajaa


Lisäksi:

- fetaa tai muuta murenevaa juustoa (sinihome)
- rucolaa tai muuta haluamaasi viheriäistä
- saksanpähkinöitä, pinjansiemeniä tai muuta rouskuvaa
- kastikkeeksi esimerkiksi balsamicoa


- Kuori ja pilko punajuuret lohkoiksi.
- Levittele ne pieneen uunivuokaan ja lurauta päälle öljy.
- Mausta punajuuret suolalla, pippurilla ja hunajalla.
- Pyöräytä lusikalla niin, että mausteita ja öljyä on jokaisessa punajuuressa.
- Paahda 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai pidempään jos haluat pehmeämpiä.
- Kääntele punajuuria paiston puolivälissä, jotta paahtuvat tasaisesti.
- Pese rucola ja asettele lautaselle punajuurien pediksi.
- Murustele hieman fetaa rucolan päälle, annostele punajuuret ja murusta päälle lisää fetaa.
- Voit halutessasi hieman paahtaa myös pähkinöitä tai siemeniä kuivalla pannulla ennen salaattiin lisäämistä.
- Lurauta päälle haluamaasi kastiketta, kuten balsamicoa ja tarjoa.


tiistai 24. helmikuuta 2015

Yrttinen Tuorejuusto


Nyt kuulkaas, ystävät rakkaat herkkusuut - tässä on semmoinen ohje, jota todellakin kannattaa kokeilla...vaikka itse sanonkin. Tästä tuli niin hyvää, että tulen varmasti tekemään tätä uudestaan ja uudestaan! Vaivaa tämän eteen saapi jonkin verran nähdä, mutta esimerkiksi illanistujaisiin tai muihin karkeloihin, kun tätä tekaiset niin varmasti teet vaikutuksen. Tai jos ei ole juhlia tulossa, niin vie vaikkapa ystävälle lahjaksi lasipurkissa! :--)

Yrttinen Tuorejuusto:


- 5 dl kevytmaitoa
- 8 dl piimää
- 240g smetanaa 
- 1 kananmuna
- ½-1 tl suolaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- ripaus mustapippuria
- ripaus sokeria
(- 1 valkosipulin kynsi tai valkosipulijauhetta maun mukaan)



- Kuumenna maito kiehuvaksi kattilassa ja ota levy pois päältä.
- Sekoita piimä, smetana ja kananmuna keskenään kulhossa.
- Lisää piimäseos maidon sekaan ja sekoita hieman.
- Jätä kannella peitetty kattila levylle lämpöiseen noin 30 minuutiksi.
- Nyt kattilassasi näyttää kokkareiselta.
- Peitä iso siivilä harsolla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
- Nostele juustomassaa siivillään ja anna heran valua keittiöpyyhkeen läpi.
- Juusto tuntuu tässä vaiheessa erittäin löysältä, mutta voit kiepsauttaa pyyhkeen nyytiksi ja varovasti painella juustomassaa, jolloin heraa valuu nopeammin.
(Minulla tähän valutukseen meni noin tunnin verran.)
- Juusto saa jäädä melko löysäksi (verrattavissa ehkä kreikkalaiseen jugurttiin)
- Kaada juustomassa pieneen kulhoon ja kaavi myös liinasta kaikki massa mukaan.
- Mausta ja sekoita hetki vispilällä, jotta saat kaiken tasaiseksi ja juusto saa hieman kuohkeutta.
- Tarkista maku.
- Kippaa nyt juusto lasipurkkiin tai muuhun kannelliseen astiaan ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
- Nautiskele vaikkapa patongin ja viinin kanssa.


sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Maistuu Makialle nyt myös Facebookissa





Blogilla on nyt myös Facebookissa sivut, joista voitte käydä tykkäilemässä :---)
Peukkua pääset nostamaan tästä: 
https://www.facebook.com/maistuumakialleblog

lauantai 21. helmikuuta 2015

Whoopie-leivokset


Ystäväisemme muuttivat uuteen asuntoon, ja ajattelin leipoa heidän tupareihinsa jotakin pientä ja makiaa. Tupareihin oli myös valittu teemavärit; turkoosi ja musta. Aivan mustiksi en kehdannut kuitenkaan kuoria paistaa, mutta eiköhän tämä uppoa teemaan mainiosti. :--) Whoopie-leivokset ovat hieman keksin ja kakun välimuotoja ja kuoritaikinoita, sekä täytteitäkin on varmasti niin monta versiota, kun on tekijöitäkin. Tässä kuitenkin nyt ihan simppelit suklaiset kuoret ja vaniljatäyte, jonka värjäsin teeman mukaan turkoosiksi.

Whoopie-leivokset:

(noin 20 kipaletta)

Kuoret:

- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl tummaa kaakaojauhetta 
(voit korvata osan "tavallisella" kaakaojauheella, jos haluat pehmeämmän maun)
- 1 tl ruokasoodaa
- ½ tl kanelia
- ripaus suolaa
- 100 g pehmeää voita
- 2 dl fariinisokeria
- 1 kananmuna 
- 2 dl piimää tai turkkilaista jugurttia
- 1 tl vaniljajauhetta


Täyte:

- 300g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl tomusokeria
- 1 tl vaniljajauhetta
- 1 rkl sitruunamehua
- 2-3 liivatelehteä (riippuen kuinka jämäkän täytteen haluat)
- elintarvikeväriä


- Sekoita kuoritaikinan jauhot, kaakao, sooda, kaneli ja suola keskenään kulhossa.
- Vaahdota toisessa kulhossa fariinisokeri ja pehmeä voi.
- Lisää vaahtoon kananmuna vatkaten.
- Kaada joukkoon nyt hieman jauhoseosta ja sen jälkeen desin verran piimää.
- Sekoita ja lisää jälleen jauhoja ja loppu piimä.
- Kääntele joukkoon loppu jauhoseos.
- Pursota tai annostele lusikalla leivinpaperin päälle pellille noin 4cm x 4cm-kokoisia pyörylöitä. (Parillinen määrä, tottakai)
- Paista 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
- Jäähdytä kuoret ennen täyttämistä.

- Laske astiaan kylmää vettä ja laita liivatteet likoamaan.
- Notkista kulhossa tuorejuusto.
- Mausta se vaniljajauheella.
- Vatkaa kerma jämäkäksi ja lisää se tuorejuuston joukkoon.
- Mittaa sekaan tomusokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi.
- Lirauta kuppiin sitruunamehu ja lämäytä mikrossa lämpimäksi.
- Puristele liivatteet ja lisää sitruunamehuun.
- Valuta liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan.
- Täytä pursotinpussi täytemassalla ja turauta täytettä kuorien väliin.
- Halutessasi voit vielä koristaa whoopie-leivosten reunat nonparelleilla.
- Anna leivosten täytteineen jähmettyä kylmässä noin pari tunteroista.



perjantai 13. helmikuuta 2015

Sydämelliset Sämpylät


Photoshoppi haistatti pitkät ja netticonvertteri päätti tehdä kuvasta rakeisen, kaiken hyvän päälle olen vielä kuumeessa - hieno homma..murr..
Noh, toipukaamme näistä vastoinkäymisistä ja suunnatkaamme katseet huomiseen ystävänpäivään. Päivän tärkeimmäksi ateriaksi väitetään aamiaista ja miksipäs sille tärkeimmälle, ystävälle tai muulle, ei haluaisi antaa mahtavaa päivän alkua? Sano SE sämpylöin ;)


Sydämelliset Sämpylät:

( n. 10kpl)

- 2 dl lämmintä vettä
- 0,5 dl maitoa
- 2 tl hunajaa
- 2 dl kaurahiutaleita

- 2 tl pellavansiemenrouhetta
- 1,5 dl grahamjauhoja

- 0,5 dl ruisjauhoja
- 2 dl vehnäjauhoja

- 1/2 pss kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 0,3 dl öljyä



- Sekoita kulhossa keskenään vesi, maito, kaurahiutaleet, hunaja, suola ja pellavarouhe.

- Lisää kulhoon sekoitellen kuivahiiva ja jauhot. (Riippuen käyttämistäsi jauhoista, saattaa olla ettet tarvitse kaikkea jauhomäärää.)
- Vaivaa taikinaa hetki.
- Vaivaa joukkoon vielä öljy.
- Kohota liinan alla noin tunteroinen.
- Kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja kaulitse se noin 2cm paksuiseksi.
- Leikkaa taikinasta sydämenmuotoisia sämpylöitä.
- Levitä leivinpaperi pellille ja nostele sämpylät sen päälle.
- Kohota liinan alla puolisen tuntia.
- Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia hieman uunista ja sämpylöiden koosta riippuen.


Maistuvaa Ystävänpäivää!