>

Sidor

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Tattihirssotto


Joku siellä varmaan ihmettelee, että mikä hiton "hirssotto". Noh, minäpä kerron - hirssotto, eli vähän niinkuin risotto, mutta riisi on korvattu hirssillä. Jaa, miksikä sitten pitäisi syödä hirssiä? Ensinnäkin hirssi on luontaisesti gluteeniton ja sulaa helposti. Se sisältää myös paljon rautaa, magnesiumia sekä kaliumia. Siinä nyt muutama painava syy lisätä hirssi ruokavalioosi! :---)


Tattihirssotto:

(kahdelle)
- 1dl hirssiä 
- ½ sipuli
- valkosipulin kynsi
- ½-1dl kuivattuja tatteja (voit mieluusti käyttää myös tuoreita sieniä)
- n. 7-8dl vettä
- 1 kasvis-,liha- tai kanaliemikuutio tai luraus fondia
- pippuria
- suolaa
- 1 tl kurkumaa
- parmesaania reilusti



- Lurauta kattilaan hieman öljyä ja kuullota silputut sipulit.
- Kaada perään hirssi ja anna lämmetä hetki.
- Mittaa kattilaan vesi, sekä sienet. (voit myös halutessasi liottaa kuivattuja sieniä hetken)
- Lisää vielä joukkoon haluamasi liemikuutio.
- Anna porista jonkin aikaa.
- Lisää kurkuma kun suurin osa nesteestä on imeytynyt.
- Voi olla, että joudut lisäämään vettä valmistuksen aikana, joten tarkkaile välillä keitostasi.
- Kun hirssi on sopivasti pehmentynyt (n.20 min jälkeen) ja miltei kaikki neste on haihtunut, voit lisätä parmesaanin, pippurin, sekä tarvittaessa suolan.
- Tarjoa heti, ettei hirssotto pääse kuivahtamaan.


torstai 12. kesäkuuta 2014

Jäiset Chia-puikot


Onko siellä joku muukin, joka mietiskelee uusia tapoja käyttää chia-siemeniä?
Puurot, vanukkaat, leivät, näkkärit ja muut ovat jo nähty ja jotain mahdollisesti kesäistä haluttaisi kokeilla - noh, tässäpä olisi tällainen vaihtoehto! :---)
Chia-siemeniä, hedelmiä, marjoja, manteli- sekä kookosmaitoa...helppoa!


Jäiset Chia-puikot:

(4-6 puikkoa muotista riippuen)

- 2dl mantelimaitoa
- 2dl kookosmaitoa
- 2 rkl Chia-siemeniä (esim. Cocovi)
- 3 tl hunajaa, sokeria tai agavesiirappia
- haluamiasi hedelmiä ja marjoja
- Appelsiinin tai sitruunan kuorta raastettuna


- Mittaa maidot pieneen kulhoon ja lisää chia-siemenet, sekä kuoriraaste.
- Anna turvota noin puoli tuntia.
- Lisää nyt haluamasi makeutus.
- Pilko hedelmät ja pieni tarvittaessa marjat.
- Tipauttele hedelmiä ja marjoja jäätelömuottiin ja täytä sen jälkeen muotit chia-seoksella. (muotteina voit käyttää vaikka pahvisia kuppeja, jos muuta ei löydy :))
- Puikot pakkaseen ja keksi itsellesi jotain järkevää tekemistä vähintään neljäksi tunniksi, ennen maistelemista!

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Uudet Perunat Nokkospestolla


Uudet perunat ovat yksi niistä kesän makoisimmista asioista, mutta näin ne ovat vieläkin makoisampia. Nokkonen, tuo pistävä ja poltteleva, mutta terveellinen kasvi, antaa mukavasti makua näihin perunoihin peston muodossa. Nokkosessa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja rautaa enemmän kuin pinaatissa - miksikä sitä siis ei suuhunsa laittaisi?


Uudet perunat nokkospestolla:



- noin 1,5 kiloa uusia perunoita

- 4 dl nokkosen lehtiä
- ½ dl pinjansiemeniä
- 1 valkosipulin kynsi murskattuna
- suolaa
- 2 tl limenmehua
- loraus öljyä
- 0,7 dl parmesaania raastettuna
(- ripaus sokeria)


- Laita perunat kiehumaan ja suolaa vesi.
- Pese nokkosen lehdet ja kiehauta pienessä kattilassa vettä.
- Lisää lehdet kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua niin kauan, kunnes lehtien väri hieman kirkastuu ja ne muuttuvat veteliksi.
- Valuta lehdet.
- Mittaa peston ainekset, parmesaania lukuunottamatta, blenderiin.
- Surauta pesto sekaisin tasaiseksi massaksi.
- Kaada pesto pieneen kulhoon.
- Lisää parmesaaniraaste ja sekoita.
- Kun perunat ovat kypsyneet, valuta vesi ja sekoita pestoa perunoihin haluamasi määrä.


* Voit käyttää pestoa myös esimerkiksi pastan tai kalan kanssa.
** Jos kaapista löytyy kuivattua nokkosta, voit myös käyttää sitä. Liota sitä vain hetki lämpimässä vedessä.


Nyhtökanaburgeri + BBQ-kastike


Pulled pork, nyhtölammas, riivitty hirvi...millä nimellä näitä "hitulihoja" nyt sitten haluaakaan kutsua, on kaikissa kuitenkin yhteinen tekijä: Ne ovat loistavan makuisia (ainakin yleensä :---D) ja helppoja valmistaa isommallekin porukalle. Kanasta en ollut vielä koittanut tehdä tällaista nyhtöversiota, joten tässäpä tätä olisi sitten eiliseltä jääneiden hampparisämpylöiden väliin ahdettuna.



Nyhtökanaburgerit + BBQ-kastike:

(riittää neljälle)

- 1 paketti koipireisiä (3 koipea)
- suolaa
- pippuria
- luraus Cokista tai Dr.Pepperiä
- sämpylät, esimerkiksi tällä ohjeella

BBQ-kastike:
- 3 dl ketsuppia
- 1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
- 3 rkl fariinisokeria, tai jotain muuta tummaa sokeria
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 2 rkl savupaprikajauhetta
- 1 tl chilihiutaleita
- suolaa maun mukaan


- Aloita kastikkeen valmistamisesta.
- Mittaa kastikkeen ainekset pieneen kattilaan ja sekoita.
- Anna soossin kiehahtaa varovasti noin viitisen minuuttia ja siirrä kattila pois levyltä.
- Aseta koipireidet (nahkoineen tai ilman) uunivuokaan ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
- Lurauta vuokaan myös hieman valitsemaasi juomaa ja valele koipia valmistamallasi kastikkeella. (Voit ottaa hieman kastiketta syrjään myöhempää varten)
- Peitä vuoka foliolla.
- Anna koipireisien lämmitellä 150-asteisessa uunissa, kunnes liha irtoaa helposti luista, eli noin pari tuntia.
- Kun koivet ovat sinusta tarpeeksi kypsät, nosta ne pois vuuasta jäähtymään hetkeksi.
- Nyhdä nyt liha suikaleiksi esimerkiksi kahta haarukkaa apuna käyttäen.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Valuta joukkoon nyt halutessasi loppu BBQ-kastike ja pyörittele lihasilpun kanssa sekaisin.
- Ahda kanaa reippaasti hampparisämpylän väliin ja lisää muut haluamasi lisukkeet.



perjantai 6. kesäkuuta 2014

Hibiscus-Granaattiomenajäätee


Lämpimät säät vaativat arvoisensa virvokkeet, siksipä kehittelin tällaisen janojuoman. Hibiscus oli väittämän mukaan jo varhaisen Egyptin faaraoiden suosiossa, sillä se auttoi kehoa viilentymään kuumassa ilmastossa..ja vaikkei täällä meillä Suomessa ehkä aivan niin kuuma olekaan, niin mainiosti tämä silti viilentää. Hibiscus, eli kiinanruusu, myös tutkitusti alentaa verenpainetta sekä edistää C-vitamiinin imeytymistä monen muun hyvän ominaisuuden lisäksi.


Hibiscus-Granaattiomenajäätee:


- 6 dl vettä
- n. kourallinen maustamatonta Hibiscus-teetä
- ½ granaattiomena
- 1 lime
- 2-3 rkl hunajaa (tai mieleisesi määrä sokeria, steviaa tai agavesiirappia)
- muutama mintun lehti
- reilusti jääpaloja


- Kiehauta 3dl vettä.
- Lisää kiehuvaan veteen Hibiscus-tee ja anna veden värjäytyä kauniin punaiseksi.
- Lurauta nyt sekaan loput 3dl kylmää vettä jäähdyttääksesi juomaa ja lisää sitten makeutus.
- Tee saa olla tässä vaiheessa melko makeaa, sillä jääpalat laimentavat makua.
- Purista joukkoon limen mehu.
- Halkaise granaattiomena ja koputtele napakasti siemenet ulos puulusikalla.
- Kippaa jääpaloja laseihin ja ripottele päälle silputtua minttua, sekä granaattiomenan siemeniä.
- Kaada päälle jäähtynyttä teetä.
- Koristele mintunlehdellä tai siipaleella limeä.


Virvoittavia auringonottohetkiä! :---)

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Mansikkajäätelö


Parvekkeen "remontti" on valmis ja nyt siellä kelepaa istuskella hyvillämielin. Hyvää mieltä lisäämään tein eilettäin pakkaseen jäätelöä, eikä mitä vain jäätelöä, vaan tuoreista mansikoista tehtyä ihanaa jätskiä! 


Mansikkajäätelö:

(hieman vajaa litra)

- 230g mansikoita
- 2,5 dl kuohukermaa
- 1 purkki kondensoitua maitoa (397g)
- 1,5-2 rkl sitruunamehua
- 1-2 tl hunajaa
- vaniljatangon siemenet


- Pese ja pilko mansikat.
- Mittaa blenderiin sitruunamehu, mansikat, hunaja sekä vaniljatangon siemenet.
( jos mansikkasi eivät ole kovin makeita voit laittaa sen kaksi teelusikallista hunajaa)
- Surauta ainekset tasaiseksi soseeksi.
- Kippaa kulhoon kondensoitu maito ja perään mansikkasoossi.
- Käntele sekaisin.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä mansikka-maitovellin joukkoon.
- Lurauta jäätelömassa pakkasenkestävään rasiaan, mieluiten sellaiseen, jossa on kansi.
- Tuikkaa rasia pakkaseen ja odottele yön yli ennen syöpöttelyä! :---)