>

Sidor

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Munkit


Mitäpä olisi Vappu ilman munkkeja? NO EI MITÄÄN!
Siksipä paistelimmekin miehekkeen äidin kanssa satsin tällä hänen ohjeellaan.
Tässäpä siis ohjetta ainakin niille, jotka munkeloita eivät ole vielä ehtineet tehdä :---)


Munkkitaikina:

(n. 40 pientä munkkia)


- 5dl maitoa
- 175g pehmeää voita
- 2 pss kuivahiivaa tai 1 paketti tuorehiivaa
- 1,5 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 12-14 dl vehnäjauhoja
- 1 muna
- 1 tl kardemummaa

- Paistamiseen auringonkukkaöljyä noin litra.



-Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi -> lisää lämmin maito.
- Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
- Lisää puolet kuivista aineista taikinaan -> lisää margariini ja loput kuivat aineet.
Vaivaa hyvin.
KOHOTA n. 30 min.
- Pyörittele taikinasta pieniä palloja leivinpaperille ja anna niiden kohota jälleen.
- Kaada öljy kattilaan ja kuumenna. (Voit testata öljyn lämpötilan tipauttamalla pienen palan taikinaa kattilaan, jos taikinapallo alkaa poreilla ja nousee nopeasti pintaan, on öljy tarpeeksi kuumaa.)
- Puhkaise taikinapalloihin reikä etusormilla ja pyöräytä sormia muutaman kerran, jotta reikä suurenee. -> Tipauta munkki kattilaan.
- Käännä munkki varoen ympäri (esim. haarukalla), kun se on tarpeeksi ruskea. -> Anna toisenkin puolen ruskistua.
- Nosta valmiit munkit pellille jäähtymään.


(Varo, ettei kuumaa öljyä roisku!)


Jos ajattelit syödä munkit heti, voit sokeroida ne jäähtyneinä.
Toinen vaihtoehto on tupata munkit pussiin ja pussit pakkaseen.
Tällöin munkkeja ei kannata sokeroida, kuin vasta sulatuksen jälkeen. Maistuvat muuten hyviltä noinkin! :----)

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Riisipiirakat


Vettä tulee ja sumua piisaa, missä se oikea kevät luuraa? Noh, jos ei lämpöä muuten ala tulla, niin ainakin hien saa pintaan vääntämällä uunin 300-asteiseksi ja paistamalla vähän riisipiirakoita. :----D

(Tällä ohjeella tulee noin 3-4 pellillistä piirakoita)

Riisipuuro:


- 2 dl vettä
- n. 3 dl puuroriisiä
- litra maitoa
- 2 tl suolaa
(- nokare voita)


-Kiehauta vesi kattilassa, jonka jälkeen lisää riisi porisemaan noin viideksi minuutiksi.
-Lisää maito ja kypsyttele puuroa noin 40 minuuttia välillä sekoittaen. (Homma käy huomattavasti helpommin, jos omistaa tuollaisen höyrytyskattilavempeleen... kiitos mamma! :D)
- Mausta suolalla ja halutessasi lisää nokare voita.
- Jäähdyttele puuroa sen aikaa, kun valmistat ruistaikinan.


Ruistaikina:


- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- n. 4 dl ruisjauhoja


- Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot kulhossa tasaiseksi litkuksi.
- Lisää ruisjauhot sekaan hyvin käännellen. (Taikina saa jäädä hieman kosteaksi.)
- Jos puuro on vielä liian lämmintä käsiteltäväksi, anna sen jäähtyä lisää ja näin myös ruistaikina saa levähtää hetken.
- Jauhota työalusta hyvin ja ota taikinasta n. 1/3 käsittelyyn.
- Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi levyksi ja käytä esimerkiksi lasia, tai jotakin kulhoa, jotta saat painettua taikinasta pyöreitä lätysköitä.
- Siirrä lätyskät leivinpaperin päälle pellille ja lätkäise puuroa taikinapyörylän keskelle noin ison ruokalusikallisen verran. (Riippuen toki, kuinka isoa muottia olet käyttänyt taikinan leikkaamiseen.)

*RYPYTYS*


Itse tykkään rypyttää piirakat niin sanotusti nipistämällä. Aloita nipisteleminen piirakan yläpäästä ja nipistä kummallakin kädellä yhtä aikaa vastakkaisilta puolilta. 
Ei liian kovasti! 
Voit halutessasi myös painaa samalla hieman alaspäin, jolloin rypytys ei jää niin koholle. Nipistele reunat loppuun ja toista seuraavalle piirakalle sama toimenpide. Tämänkin hoksaa aika nopsakkaasti, kun vain uskaltautuu kokeilemaan.  :---)


Uuni väännettynä 300 asteeseen ja piirakat lämmittelevät siellä noin 10 minuuttia.

Hox! Jos lähettyvillä on palovaroitin, kannattaa se ottaa keittiössä hääräämisen ajaksi pois, tai ainakin olla varuillaan sen kanssa, nimittäin käryä tulee!

Kun piirakat ovat tulleet uunissa, voit antaa niille vielä maitokylvyn, jolloin piirakat eivät kovetu.

Maitokylpy:

- n. 1 dl maitoa
- loraus öljyä tai nokare voita
- ½ tl suolaa

- Sekoita maito, öljy ja suola kupissa.
- Kasta piirakka maitoseokseen, tai sivele maito piirakan pintaan pullasudilla.
- Anna piirakoiden levähtää hetki, ennen ahmimista! :---)

torstai 11. huhtikuuta 2013

Lasagne


Lasagne on kyllä ainakin meillä sellainen ruoka, mitä ei aivan jatkuvasti syödä, mutta silloinkun sitä tekee mieli niin se tehdään ihan itse...ei siis eineksiä! :---D Tämä on aikalailla tuon ukkelin repertuaariin kuuluvaa kokkailua, mutta pääsimpä tänään tekemään edes toisen kastikkeen. :-------D
Kokeilkaahan ihmeessä! Pssst, lopussa myös vinkkiä kevyempään versioon.


Tomaattikastike:

- n.400g jauhelihaa
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- 1 rkl tomaattipyrettä
- 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 1 sipuli pieninä kuutioina
- 2tl jauhelihamaustetta
- suolaa ja pippuria maun mukaan
(- n. ½dl ruokakermaa)


- Aloita jauhelihan ruskistamisella. Lisää sipulit ja mausteet -> sekoittele.
- Jauhelihan ollessa kypsää ja mausteet ovat kohillaan, lisää tomaattipyre ja -murska.
- Halutessasi lisää kerma ja anna hautua jonkin aikaa. -> Voit aloittaa juustokastikkeen teon.

Juustokastike:

- 5 dl maitoa
- ½ dl vehnäjauhoja
- 1½ dl juustoraastetta
- pippuria maun mukaan
- ½ tl suolaa
- 2 rkl öljyä
(- muskottia)

- Lämmitä maito kiehuvaksi joko kattilassa liedellä tai kulhoa käyttäen mikrossa. 
Varo, ettei kärähdä!
- Lisää juustoraaste maidon sekaan ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.
- Lisää öljy ja jauhot hyvin sekoittaen. Mausta.

Sitten latomaan:

- Levitä vuokaan ohut kerros tomaattikastiketta, jonka päälle asettelet kerroksen lasagnelevyjä.
- Levyjen päälle kaadetaan nyt 1/3 tomaattikastikkeesta, jonka päälle laitetaan taas levyt.
- Tähän väliin tulee juustokastiketta ja levyt jälleen päälle. Seuraavana taas tomaattikastike.
- Jatka latomista, kunnes ainekset loppuvat. Jätä kuitenkin päällimäinen kerros kastikkeen peittoon ja kuorruta juustoraasteella.
- Paista 200-asteessa n. 20-30 minuuttia.


Hox! Kevyemmän lasagnen saat, jos käytät jauhelihan tilalla tonnikalaa ja vaihdat juustokastikkeen raejuustoon. :----) Porkkana on myös hyvä lisä tomaattikastikkeeseen!

maanantai 8. huhtikuuta 2013

Kaappien tyhjennys- ohratto


Nälkä olis, vaan mitäpä ruuaksi? Halusin päästä kätevästi eroon eilisestä kanakastikkeesta ja vajaasta pekonipaketista. Hmm, mitäpä näistä nyt sitten... ohrattoa! Kun en itse ole mikään älytön riisin ystävä, niin risotto ei tullut kyseeseen, vaikka saman ruuan voi varmasti tehdä myös riisistä. :)
Ihankuin kana ja pekoni ei olisi riittäny, heitin vielä sekaan jauhelihaa paketillisen - tykkääpähän miekkonenkin. :----D
Periaatteessahan tähän kävisi mitkä "täytteet" tahansa, mutta näilläpä valmistin oman versioni:


Ohratto:

(Tällä satsilla ruokkii n. 4 - 6 nälkäistä)

- 4 siivua pekonia
- n. 100g kanasuikaleita 
(Voit myös käyttää hyvin kokonaisen paketin, jos jätät esimerkiksi jauhelihan kokonaan pois. Itse tässä käytin eilisen kanakastikkeen tähteet.)
- 300g jauhelihaa
- pieni rasia kirsikkatomaatteja
- puolikas keskikokoinen paprika
- puolikas sipuli
- 2 porkkanaa
- 1 kasvisliemikuutio
- 2½ dl ohrahelmiä (esim. Torino)
- 7dl vettä
(- 1 valkosipulin kynsi)
- 1 tl suolaa, pippuria, currya ja paprikajauhetta 
(siis jokaista 1tl :---D)
(- tilkka ruokakermaa)



- Laita syvä paistinpannu, tai kattila liedelle lämpiämään. 
(Kaikki ainekset tulevat samaan astiaan, joten tilaa tulee olla mukavasti. 3 litran kattila riittänee.)
- Jos kanasuikaleita ei ole tätä ennen paistettu, paista ne nyt. Kanojen ollessa kypsiä, kaada ne lautaselle, niin voit lisätä nyt jauhelihan ja pilkotun sipulin paistumaan. 
(Lisää myös hienonnettu valkosipuli, mutta varo kärventämästä sitä!)
- Jauhelihan paistuttua, lisää kanat takaisin kattilaan ja pilko sekaan pekoni. Mausta ja anna kypsyä hetki, kunnet pekonit ovat myös kypsiä.
- Pilko porkkana pieniksi kuutioiksi, puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa paprika paloiksi. -> Sekaan vaan.
- Mittaa ohrahelmet kattilaan ja sekoita.
- Lisää vesi ja liemikuutio, sekoita ja laita kansi päälle.
- Anna muhia noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, tai niin kauan kunnes neste on lähes kokonaan hävinnyt.
- Lurauta sekaan tilkka kermaa tarvittaessa ja tarkista maku.