>

Sidor

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Munkit


Mitäpä olisi Vappu ilman munkkeja? NO EI MITÄÄN!
Siksipä paistelimmekin miehekkeen äidin kanssa satsin tällä hänen ohjeellaan.
Tässäpä siis ohjetta ainakin niille, jotka munkeloita eivät ole vielä ehtineet tehdä :---)


Munkkitaikina:

(n. 40 pientä munkkia)


- 5dl maitoa
- 175g pehmeää voita
- 2 pss kuivahiivaa tai 1 paketti tuorehiivaa
- 1,5 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 12-14 dl vehnäjauhoja
- 1 muna
- 1 tl kardemummaa

- Paistamiseen auringonkukkaöljyä noin litra.



-Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi -> lisää lämmin maito.
- Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
- Lisää puolet kuivista aineista taikinaan -> lisää margariini ja loput kuivat aineet.
Vaivaa hyvin.
KOHOTA n. 30 min.
- Pyörittele taikinasta pieniä palloja leivinpaperille ja anna niiden kohota jälleen.
- Kaada öljy kattilaan ja kuumenna. (Voit testata öljyn lämpötilan tipauttamalla pienen palan taikinaa kattilaan, jos taikinapallo alkaa poreilla ja nousee nopeasti pintaan, on öljy tarpeeksi kuumaa.)
- Puhkaise taikinapalloihin reikä etusormilla ja pyöräytä sormia muutaman kerran, jotta reikä suurenee. -> Tipauta munkki kattilaan.
- Käännä munkki varoen ympäri (esim. haarukalla), kun se on tarpeeksi ruskea. -> Anna toisenkin puolen ruskistua.
- Nosta valmiit munkit pellille jäähtymään.


(Varo, ettei kuumaa öljyä roisku!)


Jos ajattelit syödä munkit heti, voit sokeroida ne jäähtyneinä.
Toinen vaihtoehto on tupata munkit pussiin ja pussit pakkaseen.
Tällöin munkkeja ei kannata sokeroida, kuin vasta sulatuksen jälkeen. Maistuvat muuten hyviltä noinkin! :----)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti