>

Sidor

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Riisipiirakat


Vettä tulee ja sumua piisaa, missä se oikea kevät luuraa? Noh, jos ei lämpöä muuten ala tulla, niin ainakin hien saa pintaan vääntämällä uunin 300-asteiseksi ja paistamalla vähän riisipiirakoita. :----D

(Tällä ohjeella tulee noin 3-4 pellillistä piirakoita)

Riisipuuro:


- 2 dl vettä
- n. 3 dl puuroriisiä
- litra maitoa
- 2 tl suolaa
(- nokare voita)


-Kiehauta vesi kattilassa, jonka jälkeen lisää riisi porisemaan noin viideksi minuutiksi.
-Lisää maito ja kypsyttele puuroa noin 40 minuuttia välillä sekoittaen. (Homma käy huomattavasti helpommin, jos omistaa tuollaisen höyrytyskattilavempeleen... kiitos mamma! :D)
- Mausta suolalla ja halutessasi lisää nokare voita.
- Jäähdyttele puuroa sen aikaa, kun valmistat ruistaikinan.


Ruistaikina:


- 3 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- n. 4 dl ruisjauhoja


- Sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot kulhossa tasaiseksi litkuksi.
- Lisää ruisjauhot sekaan hyvin käännellen. (Taikina saa jäädä hieman kosteaksi.)
- Jos puuro on vielä liian lämmintä käsiteltäväksi, anna sen jäähtyä lisää ja näin myös ruistaikina saa levähtää hetken.
- Jauhota työalusta hyvin ja ota taikinasta n. 1/3 käsittelyyn.
- Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi levyksi ja käytä esimerkiksi lasia, tai jotakin kulhoa, jotta saat painettua taikinasta pyöreitä lätysköitä.
- Siirrä lätyskät leivinpaperin päälle pellille ja lätkäise puuroa taikinapyörylän keskelle noin ison ruokalusikallisen verran. (Riippuen toki, kuinka isoa muottia olet käyttänyt taikinan leikkaamiseen.)

*RYPYTYS*


Itse tykkään rypyttää piirakat niin sanotusti nipistämällä. Aloita nipisteleminen piirakan yläpäästä ja nipistä kummallakin kädellä yhtä aikaa vastakkaisilta puolilta. 
Ei liian kovasti! 
Voit halutessasi myös painaa samalla hieman alaspäin, jolloin rypytys ei jää niin koholle. Nipistele reunat loppuun ja toista seuraavalle piirakalle sama toimenpide. Tämänkin hoksaa aika nopsakkaasti, kun vain uskaltautuu kokeilemaan.  :---)


Uuni väännettynä 300 asteeseen ja piirakat lämmittelevät siellä noin 10 minuuttia.

Hox! Jos lähettyvillä on palovaroitin, kannattaa se ottaa keittiössä hääräämisen ajaksi pois, tai ainakin olla varuillaan sen kanssa, nimittäin käryä tulee!

Kun piirakat ovat tulleet uunissa, voit antaa niille vielä maitokylvyn, jolloin piirakat eivät kovetu.

Maitokylpy:

- n. 1 dl maitoa
- loraus öljyä tai nokare voita
- ½ tl suolaa

- Sekoita maito, öljy ja suola kupissa.
- Kasta piirakka maitoseokseen, tai sivele maito piirakan pintaan pullasudilla.
- Anna piirakoiden levähtää hetki, ennen ahmimista! :---)

1 kommentti:

  1. Jo vain on kauniita piirakoita emäntä rypytellyt :)

    VastaaPoista