>

Sidor

keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Pipari-Brookiet (Gluteeniton)



Jos jollekin "brookie" ei ole sanana tuttu, niin se tarkoittaa ihanaa brownien ja cookien liittoa.
Tässä gluteenittomassa brookiessa yhdistyy suklainen ja tahmea brownie, sekä jouluinen piparitaikina.
Tuhtia ja makeaa mutta todella hyvää!
Maistuu muuten mainiosti myös pikaisesti lämmitettynä jäätelön kanssa.


Pipari-Brookiet (Gluteeniton):

n. 12 palaa



Brownie:

- 150g voita
- 100g tummaa suklaata
- 1,5 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- ripaus suolaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- ½ dl gluteenittomia kaurajauhoja


Pipari:

- 125g pehmeää voita
- ½ dl sokeria
- ½ dl fariinisokeria
- 1 kananmuna
- 1 tl vaniljasokeria
- 1/4 dl siirappia
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- ½ tl pomeranssia
- 1/4 tl neilikkaa
-1/3 tl inkivääriä
- 1 tl leivinjauhetta
- 3,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta


- Vuoraa noin 20 x 30 cm vuoka leivinpaperilla.
- Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
- Aloita brownietaikinan valmistaminen sulattamalla voi ja pilkottu tumma suklaa mikrossa.
- Sekoita välillä kuumennuksen aikana.
- Mittaa kulhoon brownietaikinan kuivat aineet.
- Sekoita kuiviin aineisiin voi-suklaaseos ja kananmuna.
- Kaada taikina vuokaan ja paista noin 10 minuuttia.
- Valmista sillä välin piparitaikina.
- Vatkaa pehmeä voi sekä sokerit kuohkeaksi.
- Lisää kananmuna.
- Sekoita joukkoon mausteet, siirappi ja jauhot+leivinjauhe.
- Kun browniepohja on paistunut kymmenen minuuttia, nostele piparitaikina vuokaan.
- Voit hieman marmoroida ja sekoittaa taikinoita keskenään, kun brownie on vielä löysää.
- Paista brookieta vielä 15-20 minuuttia, riippuen siitä kuinka tahmeasta lopputuloksesta tykkäät.
- Anna brookien jäähtyä ja siirrä se jääkaappiin jähmettymään.
- Leikkaa brookiet paloiksi.




sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Pihvit Porkkanalaatikosta (Gluteeniton)

 


Kaikenlaiset laatikot, niin perinteiset kuin modernitkin, ovat ainakin meidän joulupöytämme vakiokalustoa. Melko harvoin pääsee niin käymään, että laatikoita jäisi yli, sillä niistä niin tykkäämme, mutta jos näin kuitenkin kävisi tämä ohje pelastaisi tilanteen.
Tekemällä laatikon jämistä pihvejä saat uutta tvistiä ruokaan, joka ei sellaisenaan välttämättä enää maistu kaiken jouluruokamässäilyn jälkeen.


Pihvit Porkkanalaatikosta:


- n.400g porkkanalaatikkoa (gluteeniton)
- n.100g fetaa
- 1 tl kuivattua rakuunaa
- 1 tl kuivattua ruohosipulia
- 2 kananmunaa
- 1-1,5 dl gluteenittomia korppujauhoja
- ripaus valkopippuria
(- ripaus suolaa)


- Sekoita kulhossa keskenään porkkanalaatikko, murusteltu feta ja mausteet.
- Maista massaa ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
- Lisää joukkoon kananmunat ja korppujauhot.
- Laita taikinaan sen verran korppujauhoja, että saat aikaiseksi muotoiltavan massan.
- Muotoile massasta pihvejä ja paista ne molemmin puolin pannulla joko voissa tai öljyssä.
- Pihvit ovat valmiita, kun molemmilla paistopuolilla on hieman väriä.
- Tarjoa esimerkiksi kermaviilikastikkeen ja perunamuusin kanssa.



perjantai 11. joulukuuta 2020

Joululimppu (Gluteeniton)

 


Enpä muista milloin viimeksi olisi tullut joululimppua syötyä, mutta nyt se himo iski ja resepti oli jouluksi kehitettävä. Onhan se aina ilon paikka, kun reseptin kehitys menee heti kerrasta nappiin ja lopputulemaa ei tarvitse paljoa viilailla.
Tästä ohjeesta tulee kaksi pientä limppua, joista toisen jo miltei tuhosin lohileipinä ja toinen lähti pakastimeen odottelemaan joulukinkkua kyytipojakseen.
Maistuipa muuten oikein hyvältä myös lämpimänä paahtimesta voinokareen kanssa.


Joululimppu (Gluteeniton):

(2 pientä limppua)


- 5 dl maitoa
- 30g hiivaa
- 2 dl tattarihiutaleita
- 0,5 dl Pofiberiä
- 4 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1/3 tl jauhettua kuminaa
- 1/3 tl jauhettua pomeranssia
- 1/3 tl jauhettua fenkolia
- ripaus kardemummaa
- 1 dl tummaa siirappia
- 1 kananmuna
- 3 dl tattarijauhoja
- 2 dl riisijauhoja
- 1 tl kaakaojauhetta (antaa leivälle väriä)


+ riisijauhoa muotoiluun
+ kananmuna voiteluun
+ siirappia ja vettä penslaukseen (1 rkl siirappia, 2 rkl vettä)



- Mittaa maito kulhoon ja lämmitä sitä hieman.
- Lisää joukkoon hiiva, tattarihiutaleet, Pofiber, psyllium ja siirappi.
- Sekoita ja anna seoksen tekeytyä noin vartin verran.
- Lisää taikinaan loput aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Peitä taikinakulho esimerkiksi leivinliinalla tai kelmulla ja aseta taikina kylmään tekeytymään yön yli.
- Jaa taikina kahtia ja muotoile siitä riisijauhoja apuna käyttäen kaksi pientä limppua leivinpaperin päälle pellille.
- Voitele limput kananmunalla.
- Paista leipiä 225-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.
- Ota leivät uunista ja penslaa ne vielä vesi-siirappiseoksella.
- Paista vielä noin viisi minuuttia.
- Anna leipien jäähtyä hieman ennen leikkaamista.





lauantai 5. joulukuuta 2020

Gluteenittomat Lusikkaleivät

 


Lusikkaleivät ovat perinteinen herkku kahvipöydissä ympäri vuoden ja yleensä ne sisältävät joko mansikka- tai vadelmamarmeladia. Kuitenkin näin joulun aikaan minusta lusikkaleipien väliin sopii esimerkiksi luumu- tai omena-kanelimarmeladi.
Nämä gluteenittomat lusikkaleivät ovat ihanan mureita, herkullisia ja sopivan makeita. Tällä ohjeella saat, lusikkasi koosta riippuen, noin 45 lusikkaleipää.


Gluteenittomat Lusikkaleivät:


- 200g voita
- 1,5 dl sokeria
- 3 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 1,5-2 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 5dl mantelijauhoja
- 1tl leivinjauhetta


+ haluamaasi marmeladia (minulla tässä omena-kaneli)
+ Siro-sokeria


- Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehua noin kymmenisen minuuttia, kunnes sen väri muuttuu hieman rusehtavaksi ja tuoksu pähkinäiseksi.
- Kaada voi kattilasta kulhoon ja sekoita joukkoon sokerit sekä ripaus suolaa.
- Anna seoksen jäähtyä kunnolla.
- Sekoita toisessa kulhossa keskenään leivinjauhe, mantelijauhot ja jauhoseos.
- Lisää jauhot voiseokseen.
- Jos tuntuu, että taikinaa on hankala käsitellä, voit lisätä hieman gluteenitonta jauhoseosta.
- Painele taikinaa lusikkaan (teelusikka on sopiva koko pikkuleivälle) ja siirrä muotoiltu pikkuleipä leivinpaperoidulle pellille.
- Jatka samoin, kunnes taikina loppuu.
- Paista lusikkaleipiä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuttia.
( Huom! Voit tehdä ensimmäisen muotoillun pikkuleivän kohdalla testipaiston, jotta näet kuinka taikina käyttäytyy paiston aikana, jos pikkuleipä leviää voit lisätä taikinaan hieman jauhoseosta.)
- Anna lusikkaleipien hieman jäähtyä ennen täyttöä.
- Täytä puolet pikkuleivistä marmeladilla ja aseta loput päälle kansiksi.
- Pyöräytä lusikkaleivät sokerissa ja aseta tarjolle.
- Lusikkaleipiä voi myös pakastaa sekä "kuorina", että täytettyinä.