>

Sidor

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pienet Pääsiäispavlovat



Ihanaa, kevät on ihan kohta täällä Pääsiäisen myötä! 
Pääsiäinen on ihanaa aikaa, kun saa mättää suklaata ja pääsiäismunissa sun muissa koristeissa on paljolti väriä. 
Väriä pitää olla elämässä - muuten ei tule olosta yhtikäs mitään! 
Tässäpä teille pieni ja pirteä väripilkku jälkkäriksi.



Pienet Pääsiäispavlovat:

(n. 8-10 pavlovaa)

Marenki:

- 4 munan valkuaiset
- 2½ dl (erikoishienoa) sokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
(- 1 tl sitruunamehua)


Päälle:

- 2 passionia
- 1 pieni tölkki persikoita
- sitruunamelissaa
- 3 dl kuohu- tai vispikermaa + vaniljasokeria
- pieniä suklaamunia


- Lämmitä uuni 100-asteiseksi.
- Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
(Käytä mieluiten lasista tai metallista kulhoa, sillä muovisiin kulhoihin saattaa monesti jäädä rasvajäämiä, ja silloin marenki ei onnistu. 
Marenki tarvitsee siis onnistuakseen puhtaan kulhon.)
- Mittaa puolet sokerista lasiin ja lisää parissa erässä valkuaisvaahdon joukkoon.
- Sekoita maissitärkkelys toiseen sokeripuolikkaaseen ja lisää seos pienissä erissä marenkiin.
- Lurauta lopuksi sekaan sitruunamehu ja jatka vatkaamista kunnes marenki on valkoista, kiiltävää ja tarpeeksi jämäkkää pursotettavaksi.
(Sitruunamehu ei ole pakollinen, mutta se laskee marengin PH-tasoa ja seos vaahtoutuu nopeammin. 
Nämä pavlovat on tehty ilman sitruunaa.)
- Lappaa marenki pursotinpussiin ja kiepauta marengista n. 10cm halkaisijaltaan olevia kuppeja. 
Pursota ensin pohjaksi kiekko ja sen jälkeen reunat.
- Paista n. tunti ja vartti uunin alatasolla - tai kunnes marengit irtoavat helposti leivinpaperista.
- Käännä uuni pois päältä ja jätä uunin luukku raolleen.
- Anna marenkien jäähtyä rauhassa uunissa.
- Valmiin marengin tulisi olla päältä rapsakkaa, mutta sisältä vielä "sitkasta."
- Täytä marengit vasta hieman ennen tarjoilua, sillä marenki vettyy nopeasti.
- Vatkaa kerma ja mausta se vaniljasokerilla.
- Kaavi passionhedelmistä siemenet ja pilko persikoita tarvittaessa pienemmiksi.
- Täytä pavlovat kermalla ja koristele hedelmillä, sitruunamelissalla ja suklaamunilla.


Tässä näkyy, kuinka valmis marenki on valkoista, kiiltävää ja pysyy hyvin muodossaan pursotettaessa.

  
Paiston jälkeen marengin tulisi näyttää jokseenkin tältä. 
Halkeamia saattaa syntyä, mutta se ei haittaa.





Mukavaa Pääsiäistä!

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Hoisin-Nuijat



Makumatkat ovat hauska tapa piristää arkea, joten pakataanpa tavarat ja lähdetään itään! 
Tämä on helppo tapa saada vähän uutta potkua tavallisiin kanapaloihin, eikä vaadi mitään sen kummempaa laittamista. Kastikkeen ainekset vain kulhossa sekaisin ja kanat uuniin.
Voit maustaa tällä kastikkeella tietenkin muitakin kanan osia, kuin nuijia.
Gluteenittoman tästä ohjeesta saat helposti, vaihtamalla tavalliset kastikkeet gluteenittomiin versioihin.


Hoisin-Nuijat:


- n. 800g kanan nuijia
- 2,5 dl Hoisin-kastiketta (käytä gluteenitonta, jos tarpeen)
- ½ dl soijakastiketta (käytä gluteenitonta, jos tarpeen)
- 1 rkl seesamöljyä
- 1 tl valkopippuria
- 1 punainen paprika
- 2 kevätsipulin vartta
- seesamin siemeniä


- Asettele kanapalat uunivuokaan.
- Pilko paprika ja kevätsipulit - lisää ne vuokaan.
- Sekoita pienessä astiassa keskenään hoisin-kastike, soija, seesamöljy ja valkopippuri.
- Sivele tai kaada kastiketta kanojen päälle.
- Ripottele kanoille hieman siemeniä.
- Paista 200-asteisessa uunissa n. tunnin verran, tai kunnes valitsemasi kanapala on kypsää.
- Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa.

Uunipuuro Tattarista


Puurot ovat välillä, ainakin minulle, eräänlaista lohturuokaa. 
Kun olisi niin paljon muutakin tekemistä, kuin ruuanalaitto silloin kannattaa vetää syvään henkeä ja tehdä vaikkapa uunipuuroa, joka ei erityistä huomiota sinulta kaipaa valmistuessaan.


Uunipuuro Tattarista:


- 1 litra maitoa (mieluiten täysmaitoa)
- 2 dl tattarisuurimoita
- ½ tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- nokare voita vuuan voiteluun, sekä puuron sekaan


- Voitele uunivuoka.
- Mittaa ainekset vuokaan.
- Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
- Tunnin kypsennyksen jälkeen kannattaa puuroa hieman sekoittaa.
- Jos kypsennyksen aikana näyttää, että kuori alkaa tummua liikaa, voit lisätä foliota vuuan päälle.
- Tarjoa esimerkiksi marjojen ja mehukeiton kanssa.


keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Paras Gluteeniton Pitsapohja


Pitsapohja on kyllä hankala saada juuri kohdalleen. Toiset tykkää, että on rapeaa ja ohutta, kun taas toiset liputtavat paksun ja pehmeän puolesta.
Noh, minä tykkään että pohja pysyy hyvin kasassa, on melko ohut mutta ei kuitenkaan rapsakka.
Tässä olisi siis sellainen pohja, ja gluteeniton vieläpä.
Hetki siinä menikin, että sai aikaan juuri sopivan pitsapohjan, mutta luulempa että tällä ohjeella tulen tekemään jatkossa kaikki pitsat.
Taikinasta riittää kahteen isoon ja pyöreään pohjaan, tai neljään pienempään.


Paras Gluteeniton Pitsapohja:

( kaksi isoa tai neljä pientä pohjaa)


- 4,5dl kylmää vettä
- 10g hiivaa
- 1 rkl öljyä
- 3/4 dl riisijauhoja
- 1,5 dl tattarijauhoja
- 0,5 dl maissijauhoja
- 1,5 dl maizenaa
- 3 rkl psylliumia
- 1 tl suolaa

- kaulimiseen lisää maissijauhoja


- Liota hiiva kylmään veteen.
- Ripota veteen myös psyllium ja anna tekeytyä viitisen minuuttia.
- Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Peitä taikinakulho kelmulla tai liinalla ja jätä se huoneenlämpöön kahdeksi tunniksi.
- Jaa levännyt taikina kahteen-neljään osaan ja kauli ohuiksi pohjiksi leivinpapereiden päälle maissijauhojen avulla.
- Laita uuni lämpiämään 250-asteiseksi.
- Lämmitä samalla myös uunipelti tai pitsakivi.
- Levitä pohjien päälle tomaattikastike ja täytteet.
- Ota kuuma pelti uunista ja vedä pitsa leivinpaperin kanssa uunipellille.
- Paista uunin keskitasolla 250 asteessa n.10 minuuttia.





maanantai 7. maaliskuuta 2016

Lämmin Kana-Pekonitäyte Uuniperunoille



Normaalisti uuniperunat tykätään syödä kylmien kastikkeiden kanssa, mutta toimivat myös mainiosti lämpimien täytteiden kera. 
Tämä on nyt sellainen hieman miehinen ja ruokaisampi versio, jos haluat välillä kokeilla jotakin vähän erilaista pottujen kanssa. 
Pekoni ja kana käyvät hyvin yhteen, joten miksipä ei!


Lämmin Kana-Pekonitäyte Uuniperunoille:

(n. 4-5:lle syöjälle)


- 300g maustettuja tai maustamattomia kanasuikaleita
- ½-1 paketti pekonia maun mukaan
- ½ punainen paprika
(- 1 valkosipulin kynsi)
- 100g tuorejuustoa (esim. chili)
- 2 dl ruokakermaa
- ½ tl savupaprikajauhetta
- ½ tl currya
- suolaa & pippuria maun mukaan
- 1 tl hunajaa


- Paista pekonit rapeiksi ja siirrä talouspaperin päälle odottamaan.
- Kypsennä kanasuikaleet ja mausta savupaprikalla, currylla, suolalla ja pippurilla.
- Pilko paprika kanasuikaleiden joukkoon kuutioiksi. 
(Lisää hienonnettu valkosipuli)
- Paloittele pekoni pannulle ja lisää tuorejuusto sekä ruokakerma.
- Valuta sekaan hunaja.
- Kuumenna, kunnes kastike hieman pulpahtaa.
- Tarkista maku.
- Tarjoa uuniperunoiden ja salaatin kanssa.


torstai 3. maaliskuuta 2016

Pizza-Pastavuoka (Gluteeniton)




Useasti näistä tavallisista keittiökokeiluista tulee yllättävän hyviä ja jäävät pysyvästi toiveruokien listalle.
Pitsapäivältä jäi pepperoneja runsaasti vielä lämpimien leipien jälkeenkin, joten ajattelin kokeilla vähän jotain uutta.
Kokeilu olikin oikein onnistunut, sillä ukolta tuli toive: "Voisitko tehdä tätä joskus uudestaankin?"



Pizza-Pastavuoka:


- 500g pastaa (gluteeniton)
- 300g jauhelihaa
- 1 tölkki tomaattimurskaa tai kuorittuja tomaatteja
- suolaa & pippuria
- ripaus sokeria tai luraus ketsuppia
- 2 rkl oreganoa ja basilikaa (voit käytää myös pitsamaustetta)
- 1 tl valkosipulijauhetta, tai maun mukaan tuoretta
- n. 30 siivua pepperonia (gluteeniton)
- n. 4 dl mozzarellaraastetta


- Kiehauta vesi kattilassa, lisää hieman suolaa ja kypsennä pasta.
- Ruskista jauheliha pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Pilko osa pepperoneista jauhelihan joukkoon.
- Kaada kuoritut tomaatit tölkistä pannulle.
- Pieni tomaatteja hieman ja mausta kastike.
- Lisää kastikkeen sekaan ripaus sokeria tai hieman ketsuppia.
- Kaada valutettu pasta öljyttyyn vuokaan ja lisää sekaan kastike.
- Sekoita pasta, osa juustosta ja kastike sekaisin.
- Kuorruta vuoka mozzarellaraasteella ja lopuilla pepperoneilla.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes juusto on saanut hieman väriä ja pasta on lämmennyt.


keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Gluteenittomat Mokkapalat


Mokkapalat tuntuvat olevan monen suosikkileivonnainen, mutta minulle nämä eivät ole oikeen koskaan uponneet. 
Nyt kuitenkin, kun olen sairastanut jo useamman viikon, ja haju- sekä makuaistit ovat tipotiessään, teki mieli jotain voimakkaamman makuista, josta saattaisin edes jotain maistaa.
Noh, myöskään gluteenittomana mokkapaloja en ollut koskaan leiponut, joten hieman jänskätti lopputulos, mutta turhaan. Lopputuote oli oikein hyvä. :)



Gluteenittomat Mokkapalat:


Pohja:

- 200g voita
- 5 kananmunaa
- 3,5 dl sokeria
- 2,5 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- 1,5 dl perunajauhoja
- 5 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 2 dl maitoa

Kuorrute:

- 100g voita sulatettuna
- 1 dl vahvaa kahvia
- 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 5,5 dl tomusokeria
- 0,5 tl kylmää vettä


- Aloita pohjataikinan valmistus vaahdottamalla kananmunat ja sokeri keskenään.
- Sekoita kuivat aineet taikinan joukkoon varovasti käännellen.
- Kääntele joukkoon lopuksi vielä sulatettu voi ja maito.
- Kaada taikinamassa leivinpaperin päälle pellille.
- Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä.
- Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
- Kaada kuorrute hieman jäähtyneen pohjan päälle ja koristele haluamallasi tavalla.
- Voit myös pakastaa mokkapalat rasiassa.



tiistai 1. maaliskuuta 2016

Itsetehdyt Gluteenittomat Kalapuikot



Kalapuikot ovat hyvää arkiruokaa, mutta mitäpäs jos tekisit nekin itse? Veikkaampa ettet sen jälkeen kovin monesti enää valmiita ostakaan.
Tässä ohjeessa olen käyttänyt gluteenittomia jauhoja, sekä korppujauhoja mutta voit aivan hyvin tehdä saman normaaleilla jauhoilla.


Itsetehdyt Gluteenittomat Kalapuikot:


- n.400g seitiä tai muuta kalaa pakasteesta
- suolaa & pippuria
- 1/2tl paprikajauhetta
- 1 kananmuna
- 2dl gluteenittomia jauhoja ( minulla tässä 1dl maissijauhoja + 1dl riisijauhoja)
- 2dl gluteenittomia korppujauhoja
- öljyä


- Ota kalat sulamaan pakasteesta hetkeksi.
- Leikkaa vielä hieman kohmeiset kalapalat puikoiksi.
- Suolaa ja pippuroi kalat kevyesti.
- Ota esille kolme kulhoa.
- Sekoita ensimmäisessä kulhossa mausteet ja gluteenittomat jauhot.
- Riko seuraavaan kulhoon kananmuna ja vatkaa kevyesti rakenne hajalle.
- Kaada viimeiseen kulhoon korppujauho.
- Pyöritä kalapalat ensin jauhossa sitten kananmunassa ja viimeisenä korppujauhoissa.
- Nosta kalapuikot leivinpaperin päälle pellille.
- Ripota päälle vielä hieman suolaa ja lurauta jokaiselle puikolle tilkka öljyä.
- Paista kalapuikkoja 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja kuori on rapea ja kullanruskea.
- Tarjoa esimerkiksi sitruunalohkojen, perunamuussin ja nopean tilli-ruohosipulikastikkeen kanssa, johon tulee pari desiä jugurttia, suolaa, pippuria, hunajaa, ruohosipilia ja tilliä.