Veriappelsiinit voi hyvin pyöräyttää vaikkapa tällaiseksi meheväksi kahvikakuksi. Kakku ei todellakaan ole kuivakakku, sillä se kostutetaan vielä appelsiinien mehusta kiehautetulla siirapilla.
Meidän kahvipöydässä kakku ainakin sai hyvät arvostelut sekä maun, että koostumuksen suhteen.
Veriappelsiinikakku (Gluteeniton):
(n. 1,5 litran vetoiseen leipävuokaan)
- 200g pehmeää voita
- 2 dl sokeria
- 3 kananmunaa
- 2 dl mantelijauhoja
- 2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- ripaus suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl kardemummaa
- 2 tl leivinjauhetta
- 3 veriappelsiinin raastetut kuoret
+ voita tai vuokasprayta ja glut. korppujauhoja vuokaan
+ siirappiin noin 1dl veriappelsiinin mehua ja 1 dl sokeria
+ päälle esimerkiksi sulatettua valkosuklaata tai tomusokeria
- Laita uuni lämpiämään 180-asteiseksi.
- Voitele ja korppujauhota leipävuoka.
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, miltei valkoiseksi vaahdoksi.
- Raappaa vaahdotuksen aikana kulho pohjia myöten ainakin kerran, jotta kaikki voi vaahdottuu tasaisesti.
- Sekoita jauhot, suola, vaniljasokeri, kardemumma ja leivinjauhe kulhossa keskenään.
- Mittaa toiseen kulhoon kananmunat ja appelsiinien raastetut kuoret.
- Kaada kuivia aineita ja kananmunia vuorotellen voivaahdon joukkoon.
- Vatkaa seosta kokoajan matalalla teholla aineksia lisätessäsi.
- Vatkaa vain niin kauan, että taikina on tasaista.
- Kaada taikina voideltuun leipävuokaan.
- Tasoita pinta kevyesti.
- Paista kakkua 180-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia hieman uunistasi riippuen.
- Jos kakun pinta näyttää tummuvan liian nopeasti, aseta sen päälle pala foliota paiston loppuvaiheessa.
- Ota kakku uunista, anna hetki jäähtyä ja kumoa esimerkiksi pellille leivinpaperin päälle.
- Mittaa pieneen kattilaan siirapin ainekset.
- Kiehauta.
- Valuta kuuma siirappi vielä lämpimän kakun päälle.
- Anna kakun jäähtyä ja siirrä se kylmään tekeytymään seuraavaan päivään.
- Koristele tekeytynyt kakku ennen tarjoilua esimerkiksi sulatetulla suklaalla tai tomusokerilla.