>

Sidor

maanantai 29. huhtikuuta 2019

Sitruunaiset Munkit & Verigreippi-Passionsima (Gluteeniton)



Vappu on kohta täällä, vaikka pääsiäinenkin oli ihan vasta...ja kaikki ne syötävät..
No, ei anneta sen häiritä! Uutta herkuteltavaa pöydät notkumaan, n-y-t NYT!
En muista, että olisin koskaan aiemmin tehnyt gluteenittomia munkkeja, ainakaan sitruunaisina - mutta nytpä olen. Ja hyviä ovat.
Munkkien kyytipojaksi hieman ehkä aikuisempaan makuun, Verigreippi-Passionsimaa.


Sitruunaiset Munkit (Gluteeniton):



- 3dl vettä
- 25g hiivaa
- 2 tl psylliumia
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 rkl kardemummaa
- n. 6,5 dl (Semperin) hienoa jauhoseosta
- ½ tl ksantaania
- 75 g pehmeää voita
- 1 sitruunan kuoriraaste


Paistamiseen auringonkukkaöljyä


- Lämmitä uuni 40-asteiseksi.
- Liota hiiva lämpimään veteen.
- Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota n. 5 minuuttia.
- Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kardemumma.
- Lisää perään ksantaani  ja noin puolet jauhoista-
- Vaivaa joukkoon pehmeä voi, sitruunan kuoriraaste ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 6 minuuttia voimakkaasti.
- Leivo taikinasta heti pötkö jauhotetulle pöydälle.
- Jaa pötkö haluamasi kokoisiin osiin, minulla tästä satsista tuli n. 12 isoa munkkia.
- Aseta munkit leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti uuniin.
- Kiehauta vettä kattilassa ja aseta kattila uunin pohjalle.
- Anna munkkien kohota höyryssä n. 30 minuuttia.
- Kuumenna öljy noin 170-180-asteiseksi.
- Nostele kohonneet munkit varoen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
- Nostele paistetut munkit talouspaperin päälle ja sokeroi lämpimänä. 




Verigreippi-Passionsima:



- 4 litraa vettä
- 2 greippiä
- 4 passionhedelmää
- 250g fariinisokeria
- 250g valkoista sokeria
- 0,5 dl ruokosokerisiirappia
- n. herneen kokoinen pala hiivaa
- rusinoita



- Kaavi passionhedelmistä sisus kattilaan.
- Kuori ja viipaloi greipit.
- Sekoita sokerit ja siirappi hedelmien kanssa.
- Kiehauta 2 litraa vettä ja kaada se sokerien ja hedelmien päälle kattilaan.
- Lisää perään loput 2 litraa vettä.
- Murenna hiiva haaleaan juomaan.
- Peitä kattila esimerkiksi kelmulla ja anna seistä yön yli huoneenlämmössä.
- Lisää puhtaisiin pulloihin noin 1 tl sokeria ja muutama rusina.
- Siivilöi ja pullota sima.
- Säilytä pullot viileässä.
- Sima on valmista noin viikon kuluttua.





torstai 18. huhtikuuta 2019

Mango-Ananaspiirakka (Gluteeniton)



Pääsiäiseen kuuluu kaikki keltainen ja pirteä!
Kuten myös tämä herkullinen Mango-Ananaspiirakka.

Mango-Ananaspiirakka:




Muruseos:


- 3 dl gluteenittomia kaurajauhoja
- 7 dl perunajauhoja
- 1 rkl psylliumia
- 3 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl soodaa
- 1 tl vaniljajauhetta
- 250g voita



Pohja:


- 2/3 muruseoksesta
- 2 dl jugurttia tai piimää (voit käyttää maustamatonta, tai maustettua makusi mukaan, esim vanilja)
- 1 kananmuna
- 1 tl kardemummaa



Täyte:


- 300g mangoa
- 1 purkki ananaspaloja (pieniä)
- 500g rahkaa
- 1,5 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljajauhetta






- Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula.
- Ota seoksesta 1/3 pieneen kulhoon.
- Käytä loput muruseoksesta pohjataikinaan.
- Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut jugurtti, kardemumma ja kananmuna.
- Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljajauhe.
- Kaada seos piirakan päälle.
- Ripottele pohjataikinan päälle mango ja ananas palat.
- Murenna lopuksi muruseosta pinnalle ja paista piirakkaa 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.




sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Kesäkurpitsa-Palsternakkakeitto




Sosekeitot - niitä voisin syödä joka päivä.
Niitten makua voi helposti muuttaa...ihan vaikkapa mielialan mukaan.
Tässä tällä kertaa vihreää sosekeittoa, olkaapa hyvät.



Kesäkurpitsa-Palsternakkakeitto:


(- ½ sipuli)
- 1 iso kesäkurpitsa
- n. 300 g palsternakkaa
- tilkka öljyä
- 1 dl kermaa
- 200g ruohosipulituorejuustoa
- persiljaa ja muita yrttejä maun mukaan
- suolaa ja valkopippuria
- hieman hunajaa
- n. 5 dl vettä



- Kuullota pilkottuja sekä kuorittuja ja paloiteltuja palsternakkoja (sekä sipulikuutioita) öljytilkassa noin 10 minuuttia.
- Lisää vesi ja keitä kesäkurpitsat ja palsternakka kypsiksi.
- Jos arvelet, että keitosta tulee tällä vesimäärällä liian vetistä, kaada siitä osa pois.
- Sekoita joukkoon tuorejuusto, kerma, yrtit, hunaja ja mausteet.
- Surauta sileäksi sauvasekoittimella.
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.




maanantai 1. huhtikuuta 2019

Pehmoiset Kaura-Porkkanasämpylät (Gluteeniton)



Näitten sämpylöitten perään tulikin jo muutamia kyselyitä, ja tässä olisikin nyt niihin ohje.
Ihanan meheviä ja pehmeitä sämpylöitä gluteenittomasti!
Luonnollisesti nämä ovat parhaimmillaan juurikin tuoreina.



Pehmoiset Kaura-Porkkanasämpylät:



- 5 dl piimää
- 30g tuorehiivaa
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 1,5 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa tai maun mukaan
- 2 rkl psylliumia
- 3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 2 dl gluteenittomia kaurajauhoja (omissani käytin Myllärin kaurajauhoa)
- 2 dl hienoa riisijauhoa
- 2 suurta porkkanaa raasteena



- Lämmitä piimä mikrossa noin kädenlämpöiseksi.
- Murenna hiiva piimän joukkoon ja lisää myös psyllium.
- Anna hetki tekeytyä.
- Lisää joukkoon öljy, hunaja, kaurahiutaleet ja suola.
- Anna taikinan turvota viitisen minuuttia.
- Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti esimerkiksi sähkövatkaimella. (Muista taikinakoukut!)
- Lisää viimeisenä porkkanaraaste taikinaan. 
- Jauhota pöydän pintaa hieman esimerkiksi riisijauhoilla.
- Kumoa taikina pöydälle.
- Muotoile taikina pitkulaiseksi ja jaa se 10-12 osaan.
- Nostele palaset leivinpaperin päälle uunipellille.
- Kohota sämpylöitä 45 minuuttia.
- Paista 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.