>

Sidor

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Luukku 4: Joulupavlovat (Gluteeniton)



Marenkia, joka on maustettu piparkakkumausteella, karpaloita, kuohkeaa kermaista täytettä ja suolaista kinuskia - joko haluat tietää lisää?
Tässä minun pienet Joulupavlovani.
Idea näiden kehittelyyn lähti siitä, kun sain sähköpostiini viestin että minut oli valittu Laitilan Kanatarhan testiryhmään, jossa tarkoitus olisi loihtia jotain jouluista heidän tuotteistaan. Valitsin nestemäisen valkuaisen, sillä halusin ehdottomasti tehdä marenkia...ja sitä kautta pavlovia.
Kinuski ja karpalot ovat ihan lempparijuttujani, mutta vielä pitäisi lisätä oikein kunnolla joulua näihin pavloviin (taipuukohan se noin, noh..joka tapauksessa.) Pipari on jouluista, mutta ettei tästä setistä tulisi liian makiaa, ehkäpä hieman kermaa tai tuorejuustoa. Vielä parempi, molempia!
Aloitetaanpa pavlovien pohjan teolla.








Joulupavlovat:


Marenki:

- 1 1/4 dl Laitilan Kanatarhan nestemäistä valkuaista
(tai 4 kananmunan valkuaiset)
- 2 1/2 dl erikoishienoa sokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
- 1 tl sitruunamehua
- 1½ tl piparkakkumaustetta


Tuorejuustotäyte:

- 2 dl vispi- tai kuohukermaa
- 100g maustamatonta tuorejuustoa
- vaniljasokeria maun mukaan.

Suolakinuski:

- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- ripaus suolaa

Lisäksi:

- karpaloita, kanelia ja pipareita (gluteenittomia)



- Lämmitä uuni 100-asteiseksi.
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
(Käytä mieluiten lasista tai metallista kulhoa, sillä muovisiin kulhoihin saattaa monesti jäädä rasvajäämiä, ja silloin marenki ei onnistu. 
Marenki tarvitsee siis onnistuakseen puhtaan kulhon.)
- Mittaa puolet sokerista lasiin ja lisää parissa erässä valkuaisvaahdon joukkoon.
- Sekoita maissitärkkelys sekä piparkakkumauste toiseen sokeripuolikkaaseen ja lisää seos pienissä erissä marenkiin.
- Lurauta lopuksi sekaan sitruunamehu ja jatka vatkaamista kunnes marenki on valkoista, kiiltävää ja tarpeeksi jämäkkää pursotettavaksi.
(Sitruunamehu ei ole pakollinen, mutta se laskee marengin PH-tasoa ja seos vaahtoutuu nopeammin.)
- Lappaa marenki pursotinpussiin ja kiepauta marengista n. 10cm halkaisijaltaan olevia kuppeja. 
Pursota ensin pohjaksi kiekko ja sen jälkeen reunat.
- Paista n. tunti ja vartti uunin alatasolla - tai kunnes marengit irtoavat helposti leivinpaperista.
- Käännä uuni pois päältä ja jätä uunin luukku raolleen.
- Anna marenkien jäähtyä rauhassa uunissa.
- Valmiin marengin tulisi olla päältä rapsakkaa, mutta sisältä vielä "sitkasta."
- Täytä marengit vasta hieman ennen tarjoilua, sillä marenki vettyy nopeasti.
- Valmista kinuskikastike sekoittamalla kuohukerma ja fariinisokeri kattilassa keskenään.
- Kuumenna kastiketta ja anna sen poreilla hiljalleen noin kymmenisen minuuttia.
- Lisää kinuskiin ripaus suolaa ja ota kattila syrjään levyltä.
- Anna kastikkeen hieman jäähtyä.
- Vatkaa täytteen kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljasokeri.
- Murustele hieman piparkakkuja pavlovien kuoppiin.
- Pursota tai asettele lusikalla hieman täytettä jokaisen pavlovan päälle.
- Koristele kanelilla, karpaloilla, piparkakuilla ja suolakinuskilla.






2 kommenttia: