>

Sidor

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Meksikolaisia Herkkuja


Voi, kuinka kaipaankaan entisestä kotikaupungistani kunnon meksikolaisia ravintoloita, niitä täällä suomineitosen kainalossa kun ei ole. Tästäpä toimeentuneena tekaisin tuhdin, iltapäivälle venyneen, aamupalan jolla pärjäisi iltaan saakka. Pöytään tupsahti siis quesadilloja, avokadoa, limelohkoja, maissilastuja (joidenka ohjeen saatte myöskin luultavasti tulevaisuudessa), sekä tortillalättyjä, joidenka väliin olisi määrä mättää huevos rancheros-sekamelskaa smetanan ja juustoraasteen seuraksi. Tässä postauksessa saatte siis kahden meksikolaisen herkun ohjeen minun kätösistäni väännettynä.



Huevos Rancheros:

- 150g jauhelihaa (nauta)
- 50g chorizoa tai muuta mausteista makkaraa siivuina
- 1 pieni punasipuli
- 1-2 kynttä valkosipulia
- 1 tl savupaprikajauhetta
- tacomaustetta maun mukaan
- tuoretta tai kuivattua chiliä jälleen oman maun mukaan
- 1 tölkki tomaattimurskaa
- luraus hunajaa tai agavesiirappia
- puolikas keltainen paprika 
- 3 kananmunaa

- Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla, lisää jauheliha ja chorizo. Ruskista jauheliha.
- Ripsauttele joukkoon mausteet ja tomaattimurska.
- Pilko paprika ja lisää pannulle agavesiirapin kanssa.
- Tee kastikkeeseen kolme aukkoa ja tipauta jokaiseen kananmuna.
- Kypsennä niin kauan, kunnes munat ovat omaan makuusi sopivan kypsiä.
- Tarjoile tortillalättyjen, smetanan, juustoraasteen sekä avokadojen kanssa.




Quesadillat:

- Tortillalättyjä 4kpl
- Reilusti juustoraastetta


Avokado-Chorizotäyte:

- 1 avokado
- chorizo-makkaraa pilkottuna
- korianterisilppua
- chilirenkaita tai jalopenoja
- 2 tl limemehua
- pippuria
- ripaus suolaa
- 1 valkosipulin kynsi puristettuna


Kana-Paprikatäyte:

- ½ keltainen paprika pilkottuna
- n. 100g kanasuikaleita paistettuna
- 1 valkosipulin kynsi puristettuna
- 3 kirsikkatomaattia pilkottuina ja siemenet poistettuina
(- chorizo-makkaraa pilkottuna)
- chilirenkaita tai jalopenoja
- ½ tl paprikajauhetta
- ripaus suolaa


- Sekoita kaikki täytteiden ainekset keskenään kulhoissa, tarkista kummankin täytteen maku.
- Levitä tortillalätyt uunipellille ja ripottele reilusti juustoraastetta kahden lätyn päälle.
- Lusikoi nyt täytettä kummankin lettusen päälle ja ripota täytteiden päälle vielä juustoraastetta.
- Paina nyt "tyhjät" tortillaletut kansiksi kummankin täytekasan päälle.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia.
- Leikkaa kumpainenkin neljään osaan ja tarjoa mieluusti heti.
- Lisänä voit tarjota smetanaa, ranskankermaa tai muuta dippiä.


maanantai 6. lokakuuta 2014

Kurpitsapiiras


Syksyisillä syömisillä jatketaan ja eilen värkkäilinkin kurpitsapiirakan. Tuntuu, että varsinkin täällä pohjoisessa nuo kurpitsat eivät löydä tietänsä kovin helpolla kaupan vihannesosastoille, mutta nytkun niitä kerrankin löysin, niin ostinkin niitä kaksin kappalein. Nämä kaunokaiset olivat Hokkaido-kurpitsoja, joista voi tehdä mainiosti vaikkapa tällaisen piiraan.


Kurpitsapiiras:

Pohja:

- 100g kylmää voita kuutioina
- 2,5 dl durum- tai vehnäjauhoja
- 3 rkl sokeria
- 1 tl kanelia
- 2 rkl vettä


Täyte:

- 5 dl kurpitsasosetta (yksi Hokkaido riitti minulla tähän)
- 200g vaniljatuorejuustoa
- 2 rkl jauhoja
- 2,5 dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 1 tl jauhettua neilikkaa
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl vaniljasokeria
- muskottipähkinää
- 3 kananmunaa 


- Huuhtele kurpitsa viileällä vedellä ja leikkaa se puoliksi pitkittäin.
- Poista lusikalla kurpitsan siemenet ja rihmat.
- Halkaise puolikkaat nyt neljään osaan ja nosta uunipellille.
- Pehmitä kurpitsalohkoja 175-200 -asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
- Aloita taikinan tekeminen nyppimällä sokeri, kaneli ja jauhot voin sekaan.
- Lisää taikinaan vesi ja rutistele taikina palloksi.
- Kiepauta pallo kelmuun ja siirrä jääkaappiin vilvoittelemaan noin puoleksi tunniksi.
- Kun kurpitsat ovat pehmenneet voit kuopia kurpitsan lihan blenderiin ja surauttaa sen soseeksi. (Voit tehdä tämän myös sauvasekoittimella.)
- Painele nyt viilennyt taikina noin 23-senttisen korkealaitaisen piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. (Foliovuuat käyvät mainiosti.)
- Pistele haarukalla tai hammastikulla pieniä pistoja piirakkapohjaan ja paista pelkkää pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa.
- Kaada nyt täyte piirakkapohjan päälle.
- Alenna uunin lämpö nyt 175 asteeseen ja paista piirakkaa vielä noin 50 minuuttia.
- Tarjoile esimerkiksi kermavaahdon, jäätelön tai kermaviilikastikkeen kanssa.