>

Sidor

torstai 31. heinäkuuta 2014

Sulon Lihaisat Synttärikuppikakut


Hieman normaalista poiketen tuleekin nyt äpöstystä karvaisille ystävillemme, nimittäin koirille! Meidän Sulo täyttää tänään kaksi vuotta ja hieman herkkua oli tietenkin tarjottava, mutta sellaista koirien sorttia. Kakkunen hävisi alta aika yksikön, joten ilmeisesti oli melkoisen hyvä synttäritarjottava! :---D


Sulon lihaisat synttärikuppikakut:

(4 pientä tai 2 isompaa)

- 100g naudanjauhelihaa
- ½ dl porkkanaraastetta
- hyppysellinen pakasteherneitä
- 1 dl keitettyä tummaa riisiä
- 1 kananmuna

Päälle:
- palanen maksamakkaraa
- luraus vettä


- Sekoita kuppikakkujen ainekset käsin sekaisin kulhossa.
- Painele massa kuppikakkuvuokiin ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
- Anna kakkujen jäähtyä hetki.
- Notkista maksamakkaraa vesitilkan kanssa -> lisää vettä jotta saat haluamasi koostumuksen.
- Halutessasi voit pursottaa maksamakkaramassan kuppikakkujen päälle, tai vain lätkiä kuorrutteen koristeeksi.
- Nyt on aika karvakaverin maistaa luomustasi! :---)




Meillä ainakin taisi kuppikakku maistua hyvin! :---)

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Mustikkaiset Minijuustokakut


Juustokakut, nuo (melkein) kaikkien herkkutarjottavat juhlissa...tai miksei arkenakin, vaikkapa vain oman mielen piristämiseksi. Leipomieni juustokakkujen määrä hipoo varmaankin jo lähemmäs viittäkymmentä, mutta nyt ajattelin kokeilla jotain uutta, sievempää ja helpompaa lähestymistapaa näihin ihanaisiin herkkuihin - juustokakkuja minikoossa, mutta yhtä maistuvina!
Kokeilkaa ihmeessä ja ihastukaa näihin pikkuisiin makupakkauksiin. :---)


Mustikkaiset Minijuustokakut:

(12 kipaletta)

- 400g tuorejuustoa
- 12 täytekeksiä (esim Dops, Oreo, Neo tai Domino)
- vajaa desi sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 kananmunaa
- 1/4 sitruunan kuorta raastettuna
- 1 dl mustikoita


- Notkista tuorejuusto kulhossa sokerin ja vaniljasokerin kanssa.
- Raasta mukaan sitruunan kuori ja sekoita.
- Lisää kananmunat mukaan yksitellen ja sekoita massaa välissä.
- Lisää nyt mustikat ja sekoita joko kokonaan tasaväriseksi, tai niin että massa kauniisti marmoroituu.
- Vuoraa 12-aukkoinen muffinipelti paperivuuilla ja tipauta jokaisen vuuan pohjalle täytekeksi.
- Kaada juustokakkumassaa jokaiseen vuokaan.
- Paista 175-asteisessa uunissa noin 15-17 minuuttia, tai niin että juustokakut vielä hieman hytkyvät keskeltä.
- Sammuta uuni ja jätä uunin luukku raolleen ja kakkuset uuniin vielä viideksi minuutiksi.
- Anna juustokakkujen jäähtyä huoneen lämmössä noin tunti ja siirrä ne sitten jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi jähmettymään.
- Tarjoa esimerkiksi tuoreiden mustikoiden kanssa! :---)


Tomaatti-Mozzarellaleipäset


Nyt loikattiinkin kreikkalaisista tunnelmista italialaisiin makuihin! Yrttejä, mozzarellaa, tomaattia ja pehmyt pohja - aikas maistuvaa, etten sanoisi. Jos vielä säät suosivat, nämä ovat esimerkiksi mukavaa piknik-ruokaa pienen viinitilkan kera.


Tomaatti-mozzarellaleipäset:


(8 keskikokoista tai 12 pientä)

Taikina:


- 2½ dl kylmää vettä

- noin 1 tl kuivahiivaa
- 1 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 rkl öljyä
- 6½-7 dl (durum)jauhoja

Täytteet:


- kirsikkatomaatteja

- 1-2 palloa mozzarellaa
- tuoretta tai kuivattua basilikaa ja oreganoa
- tilkka öljyä
- suolaa
- pippuria
(- valkosipulia)


- Kaada yleiskoneen kulhoon kylmä vesi, hiiva ja sokeri.
- Sekoita.
- Lisää joukkoon öljy ja suola.
- Kippaa nyt sekaan koneen käydessä 4 dl jauhoja, niin että muodostuu löysä taikina.
- Anna koneen käydä viitisen minuuttia.
- Sammuta kone ja anna taikinan levätä 25 minuuttia kulhossa.
- Lisää loput jauhot ja vaivaa koneella noin 10 minuuttia.
- Kohota taikina kaksinkertaiseksi.
- Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan.
- Laita uunipelti (ilman leivinpaperia) lämpenemään 250-asteiseen uuniin ja muotoile silläaikaa leivinpaperille taikinasta leipäsiä.
- Silppua tuoreet yrtit pieneen astiaan mausteiden ja öljylirauksen kanssa.
- Sivele leipäset yrttiöljyllä.
- Pilko mozzarella siivuiksi ja kuivaa niitä hieman talouspaperilla.
- Asettele nyt mozzarella- ja tomaattisiivut leipäsien päälle ja nosta leivinpaperi kuuman uunipellin päälle.
- Paista leipäsiä 250-asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia, tai kunnes leipäset ovat saaneet kauniin värin.


maanantai 28. heinäkuuta 2014

Moussaka


Kreikassa käydessäni....hmm..noh, useampia vuosia sitten maistoin ensimmäisen kerran moussakaa ja ehkä pieneksi yllätyksekseni pidin siitä. Nytkun ajattelee, niin mitäs tässä ei ole pitämistä, miltei samanlainen vuokaruoka, kuin lasagne, mutta ilman pastalevyjä! Muutaman kerran olen moussakaa tehnyt, ja nyt ajattelinkin, että voisin innostaa teidätkin mahdollisesti kokeilemaan. Moussakaa, niinkuin lasagneakin, voi tehdä lähes miten haluaa...jotkun käyttävät munakoison seurana perunaa tai kesäkurpistaa ja jotkut tekevät pelkän valkokastikkeen juustokastikkeen sijaan. Mutta...tässäpä olisi nyt tämä minun simppeli ja maistuva versioni! :--)



Moussaka:


- 1-2 munakoisoa


Jauhelihakastike:

- 400g jauhelihaa (mieluiten lampaan, mutta muutkin käyvät mainiosti)
- 1 tölkki/purkki tomaattimurskaa (yrteillä tai ilman)
- ripaus kanelia
- suolaa
- pippuria
- ½ tl sokeria
- ½ tl savupaprikajauhetta
- 1 sipuli
- 1-2 valkosipulin kynttä
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl kuivattua basilikaa (voit myös laittaa näiden sijasta 2 tl pitsamaustetta)
(- tilkka kermaa, jos haluat pehmeämmän makuista kastiketta.)

Juustokastike:

- 4 rkl öljyä, voita tai margariinia
- 4 rkl jauhoja
- 6 dl maitoa
- 2 dl juustoraastetta (esim mozzarellaraastetta) + 1 dl kuorrutteeksi
- valkopippuria
- suolaa
- muskottia ripaus



-Aloita viipaloimalla munakoiso ja itkettämällä ne...elikkä siis ripottele viipaleille suolaa ja anna itkeä tihrustaa sen aikaa, kun valmistat jauhelihakastikkeen.
- Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla pienessä määrässä öljyä, lisää sekaan jauheliha.
- Kun jauheliha on hieman ruskistunut, lisää mausteet ja tomaattimurska (+kerma).
- Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.
- Pyyhi munakoisojen kyyneleet talouspaperilla ja lirauta niiden päälle hieman öljyä.
- Paista munakoisoja pannulla hetki, jotta ne pehmenevät hieman.
- Aloita juustokastikkeen valmistus sulattamalla voi kattilassa.
- Lisää jauhot ja sekoita.
- Kaada sekaan nyt maito kahdessa erässä, kokoajan vispilällä sekoittaen.
- Nyt olisi juustoraasteen vuoro -> sekoita kunnes juusto on sulanut maidon joukkoon ja kastike on paksuuntunut.
- Lisää mausteet.
- Tarkista maku.
- Voitele keskikokoinen uunivuoka kevyesti öljyllä.
- Lado vuokaan kerroksittain munakoisoa, jauhelihakastiketta ja juustokastiketta.
- Jätä päällimäiseksi kerrokseksi juustokastiketta.
- Ripottele päälle vielä juustoraastetta ja halutessasi hieman kuivattua oreganoa.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.


torstai 24. heinäkuuta 2014

Minttuinen Vesimelonijuoma


Puuh ja lääh, tännehän läkähtyy! Mutta ei hätiä mitiä, vesimelonijuoma to the rescue! Vesimeloni on yksi kesän suosikkimakujani ja nytpä pyöräytin sen blenderissä viileäksi janonsammuttajaksi.


Minttuinen Vesimelonijuoma:

(yhdelle janoiselle tai kahdelle maistelijalle)

- noin 200g vesimelonia pilkottuna
- ½ limen mehu
- 3-4 dl sitruslimpparia tai sitruunaista makuvissyä
- n. 5-6 mintun lehteä
- jäitä
(- halutessasi voit makeuttaa hieman hunajalla tai agavesiirapilla)


- Pilko vesimeloni ja halkaise lime...siinä vaikein osuus.
- Roiskaise kaikki ainekset blenderiin ja surauta sekaisin.
- Lisää myös jäät blenderiin, jos blenderisi sen kestää, mutta jos olet epäileväinen sen suhteen, voit lumpsauttaa jääpalat myös valmiin juoman sekaan lasiin.
- Juo janoon tällaisena tai lirauta joukkoon hieman kirkasta, ja saat maistuvan vesimelonidrinkin. :---)


maanantai 21. heinäkuuta 2014

Poutapäivänpiirakka


Aurinko paistaa ja lämpö hellii täällä meillä pohjoisessakin. Poutapilviä ajelehtii sinisellä taivaalla ja näistäpä sainkin idean pehmoiseen ja kesänkirpeään piirakkaan. Mansikkaa, vaniljaa ja raparperia, niistä on tämä kesäinen piirakka tehty. :---)


Poutapäivänpiirakka:

(yksi pellillinen)

Muru:
- 7 dl vehnäjauhoja
- 1 dl ruisjauhoja
- 3 dl sokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl ruokasoodaa
- 3 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 250g voisulaa

Pohja:
- 2/3 murusta
- 2 dl piimää tai luonnonjugurttia
- 1 kananmuna
- ½-1tl jauhettua kardemummaa

Täyte:
- 3 dl raparperin paloja
- 3 dl mansikoita (pakaste tai tuoreita)
- 2 rkl jotakin marjalikööriä (itse käytin mesimarjalikööriä)
- 2 tl vaniljasokeria
- 2x250g purkkia rahkaa
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa


- Aloita pilkkomalla mansikat ja raparperit kulhoon ja lirauta sekaan likööri ja ripsaus vaniljasokeria. Anna maustua.
- Sekoita muruseoksen kuivataineet keskenään ja lisää voisula.
- Sekoita.
- Ota seoksesta syrjään noin 1/3.
- Sekoita loppuosaan piimä, kananmuna ja kardemumma.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja levitä tasaisesti.
- Ripottele nyt raparperit ja mansikat piirakkapohjan päälle.
- Sekoita rahka, sokeri ja kananmunat keskenään ja kaada piirakan päälle.
- Murustele lopuksi syrjäänotettu taikina vielä kaiken kruunuksi.
- Tuuppaa piirakka 175-asteisen uunin uumeniin noin 45 minuutiksi.
- Tarjoa hieman jäähtynyt piirakka esimerkiki jäätelön ja jäisien mansikoiden kanssa kuuman kesäpäivän herkkuna.


Yrttiset Hasselbackan potut


Perunathan ovat melkoisen monipuolista syötävää, mutta harvoin niitä tullee muutoin laiteltua, kuin muusina, lohkoina tai keitettyinä. Siispä ajattelin koittaa juustonystävänä (joo, joo...tiedän että olen maininnut sen tässä blogissa jo ainakin kymmenen kertaa :---D) näitä hauskoja ja juhlavia Hasselbackan perunoita. Perinteisiin pottuihin ei tule muuta kuin voisulaa ja juustoa (mahdollisesti myös korppujauhoja), mutta ajattelin hieman virittää näitä yrttisiksi.


Yrttiset Hasselbackan potut:


- noin 8 jauhoista keskikokoista perunaa (tai noin 2-3 perunaa per syöjä)
- 5 rkl voisulaa
- ripaus suolaa
- ½ tl kuivattua timjamia
- ½ tl kuivattua oreganoa tai basilikaa
- pippuria maun mukaan
- 1 dl parmesaaniraastetta (tai muuta kuivaa juustoa)


- Kuori perunat ja viillota jokainen ohuelti miltei pohjaan asti. (voit käyttää apuna esimerkiksi puulusikkaa, johon asetat perunan, jolloin veitsi ei uppoa pohjaan asti)
- Laita perunat uunivuokaan ja voitele ne voisulalla.
- Paista perunoita tällaisenaan 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
- Nosta potut uunista ja voitele ne uudestaan voisulalla.
- Mausta perunat yrteillä, suolalla ja pippurilla ja lopuksi peittele ne parmesaaniraasteeseen.
- Kypsennä vielä noin 25 minuuttia (hieman perunoiden koosta riippuen)


torstai 17. heinäkuuta 2014

Italialaiset & juustoiset lihapullat



Sain jonkun oudon fiksaation lihapulliin tässä eräänä päivänä, mutta jääkaappi oli täynnä muita ruokia, jotka piti tuhota ensin. Siinäpä sitten pari päivää ideat erimakuisista lihapullista muhivat pääkopassani ja tällaisiin makuihin päädyin - olipa vain sen parin päivän odottelemisen arvoista pyöritellä pellillinen pullia ja maistella lopputulosta. :--)



Italialaiset lihapullat:

(noin 20 lihapullaa)

- 1dl maitoa tai kermaa
- ½ dl korppujauhoja
- 400g jauhelihaa
- 1 kananmuna
- ½ sipuli tai sipulijauhetta maun mukaan
- 1-2tl suolaa
- pippuria
- 1dl parmesaania raastettuna
- tuoretta basilikaa (vajaa kourallinen tai mielen mukaan)
- tuoretta oreganoa
- puolikas tomaatti 
- 1 valkosipulin kynsi puristettuna
- muskottipähkinää ripaus


- Mittaa kippoon maito ja korppujauhot -> Anna turvota noin 10 minuuttia.
- Sekoita korppujauhoseos jauhelihan sekaan ja lisää kananmuna joukkoon.
- Raasta parmesaani, purista valkosipuli, pilko tomaatti ja silppua yrtit sekä sipuli jauhelihan joukkoon. (voit myös halutessasi pehmentää sipulia pannulla)
- Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla.
- Sekoita ja puristele tasainen taikina.
- Pyörittele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pulleroisia ja paista 200-asteisessa uunissa noin 10-18 minuuttia hieman uunista ja pulliesi koosta riippuen.
- Tarjoa esimerkiksi tomaattikastikkeen ja pastan kanssa...vaikka eivät nämä yhtään hullumpia ole pottumuusinkaan seurana!


Juustoiset lihapullat:

(noin 20 lihapullaa)


- 1dl maitoa tai kermaa
- ½ dl korppujauhoja
- 400g jauhelihaa
- 1 kananmuna
- ½ sipuli tai sipulijauhetta maun mukaan
- ½-1 punainen chili tai 1 tl chilihiutaleita
- pippuria
- 1 tl jauhettua paprikaa
- ½ tl suolaa (huom, juustoista tulee lisää suolaisuutta)
- ½ dl parmesaani-raastetta
- ½ dl vaaleaa cheddaria raastettuna
- ½ dl emmental-raastetta
- 1 rkl sinappia

- Aloita jälleen turvottamalla korppujauhot maidossa tai kermassa.
- Sekoita korppujauhoseos ja kananmuna jauhelihan joukkoon.
- Raasta juustot ja silppua sipuli (käytä pannun kautta, jos haluat pehmittää sipulia)
- Hienonna chili ja poista siemenet halutessasi.
- Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.
- Turauta sekaan vielä sinappia ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Pyörittele pulleroisia pellille ja anna niiden lämmitellä ja ruskettua 200-asteisessa uunissa noin 10-18 minuuttia.



Siinäpä pulla poikineen, nyt voitkin mietiskellä näille sitten omaan suuhusi sopivat lisukkeet! :--)

tiistai 15. heinäkuuta 2014

Banaanipannukakut


Ihanaa, tosin hieman sateista, tiistaita kaikille! Pienen blogihiljaisuuden, ja mahdollisesti jopa inspiraation puutteen, jälkeen tupsahtaa tänne tällaista makeaa ohjetta. Mamma tuli käymään viikon reissulla täällä meidän luona pohjoisessa, ja nautiskelimme pari päivää sitten runsasta brunssia, jossa isossa osassa olivat vaahterasiirappi, sekä pannukakut. Tästä intoutuneena tänäänkin aloitin päiväni pannukakuilla, mutta lisäsin taikinaan banaania tuomaan makeutta. Tehkää arjestanne makiaa! :---)



Banaanipannukakut:

(noin 10kpl keskikokoisia pannukakkuja)

- 4 dl jauhoja
- n. 2 rkl haluamaasi makeutusta, kuten sokeria, hunajaa tai agavesiirappia
- 2,5 tl leivinjauhetta
- ripaus kanelia ja kardemummaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 kypsä banaani
- 2,5 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 0,5 tl vaniljajauhetta tai vaniljasokeria
- 2 rkl öljyä tai voisulaa


- Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe, suola, kaneli, kardemumma ja sokeri.
- Muussaa toisessa kulhossa banaani ja lisää joukkoon munat -> vatkaa sekaisin.
- Lisää banaaniseokseen vanilja ja maito (jos käytät hunajaa tai agavesiirappia, lisää se nyt)
- Kaada banaani-maitoseos jauhokulhoon ja sekoita taikina kunnolla sekaisin.
- Sekoita vielä joukkoon öljy.
- Mittaa taikinaa pannulle noin 2-3rkl per pannukakku.
- Paista pannukakkuja keskilämmöllä niin kauan, kunnes alapuoli on saanut hieman väriä ja yläpuoli on hyytynyt. Voit kääntää pannukakun ja paistaa vielä hetken.
- Jatka samoin, kunnes taikina loppuu.
- Koristele pannukakku pino esimerkiksi banaanikolikoilla, vaahterasiirapilla ja tomusokerilla.