>

Sidor

maanantai 29. heinäkuuta 2013

Maaliman helepoin leipä


Mikkään ei ole mahdollisesti mukavampaa, kuin oman leivän tekeminen.
Asiaa toki aina parantaa, jos leivän teko ei ole hiuksiaharmaannuttava kokemus. Tässäpä helppoa ja hyvää ohjetta teillekin tuleville leipämestareille(?) :---D
Ainut, joka tässä ohjeessa vie oikeastaan aikaa on taikinan kohotus, mutta voin luvata, että odotus palkitaan!


Maaliman helepoin..ja myös ehkä kaunein...leipä:



- 7 dl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
- 0,5 tl kuivahiivaa
- 3,5 dl lämmintä vettä


....kyllä, tässä on kaikki aineet, mitä tarvitset!
Jos haluat, voit myös laittaa lisäksi esimerkiksi hedelmämysliä, porkkanaraastetta, siemeniä tai vaihtaa osan jauhoista ruisjauhoihin ja ripsauttaa sekaan myös hieman pellavarouhetta. 
Mahdollisuuksia on monia, mutta tuossa on leivän perusohje. C:



- Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
- Lisää vesi ja sekoita kunnolla. Älä kuitenkaan vaivaa.
- Peitä kulho tiiviisti tuorekelmulla ja anna taikinan kohota 12-18 tuntia.
- Taikinan kohottua, kaavi taikina jauhotetulle alustalle ja ripottele myös taikinan päälle melko runsaasti jauhoja.
- Pyöräytä taikina "palloksi"
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Öljyä ja jauhota valitsemasi astia, jossa haluat leivän paistaa.
Kannellinen savipata olisi tähän ehkä paras, mutta itse käytin ihan tavallista korkeareunaista lasivuokaa, jonka päälle laitoin sopivan kattilankannen. 
(Tietenkin sellaisen, jossa ei ole muovia.)
- Paista leipää 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, jonka jälkeen voit poistaa kannen ja antaa paistua vielä noin 10-15 minuuttia.

Nyt kodissa pitäisi tuoksua tuore leipä! :----)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti